Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Autors: Matīss Kučinsks

D grupa: Déjà vu jeb čempione Francija, Dānija un Austrālija atkal vienā grupā

D grupa: Déjà vu jeb čempione Francija, Dānija un Austrālija atkal vienā grupā
Kiljans Mbapē un Karims Benzemā ar Nāciju līgas kausu. Foto: AFP/Scanpix

Turpinot astoņu rakstu sēriju par Pasaules kausa izcīņas grupām, piedāvājam D apakšgrupas apskatu un svarīgāko informāciju. Visas apakšgrupas komandas spēlēja arī 2018. gada Pasaules kausā Krievijā. Interesanti, ka Francija, Dānija un Austrālija arī tolaik spēlēja vienā apakšgrupā – grupā triumfēja čempione Francija, bet Dānija palika otrajā vietā.

Ceļš uz Pasaules kausu

Pasaules kausa turētāja Francija ar Didjē Dešānu pie stūres centīsies aizstāvēt 2018. gadā izcīnīto titulu. Dešānam šis būs trešais Pasaules kauss pie Francijas izlases stūres. 2014. gadā Francijas valstsvienība izstājās ceturtdaļfinālā, piekāpjoties nākamajai čempionei Vācijai, savukārt 2018. gada Pasaules kausā Krievijā Francija tika pie čempiontitula – finālā ar 4:2 tika pārspēta Horvātijas valstsvienība. Francija ir viena no astoņām izlasēm, kas titulu pratusi izcīnīt vismaz divas reizes.

Francija Pasaules kausā piedalīsies 15. reizi. Čempiones ceļš uz finālturnīru Katarā nebija pārāk sarežģīts. Tā triumfēja D grupā, par sešiem punktiem apsteidzot otrās vietas īpašnieci Ukrainu. Astoņu spēļu laikā Francija ne reizi nepiedzīvoja zaudējuma rūgtumu, tiekot pie 18 punktiem un atzīstamas vārtu attiecības (18:3). Grupu turnīrā Francija ar graujošo 8:0 sagrāva Kazahstānu, un šī uzvara oficiāli ļāva nodrošināt Francijai vietu Katarā notiekošajā finālturnīrā. Šajā spēlē ar četriem vārtiem atzīmējās Kiljans Mbapē.

Dānija vietu Pasaules kausā nodrošināja 2021. gada oktobrī, tobrīd kļūstot par otro komandu, kas tika pie ceļazīmes uz PK finālturnīru. Dānija pēc lieliskā Eiropas čempionāta, kurā izstājās pusfinālā (1:2 zaudējums Anglijai papildlaikā), ceļu uz PK nobruģēja vareni. 10 spēļu laikā Dānija izcīnīja deviņas uzvaras. Vienīgo zaudējumu tā piedzīvoja pret Skotiju, kas grupā ieņēmu otro vietu. Dāņi pretinieku vārtos kopā raidīja 30 bumbas, savukārt savos ielaida vien trīs. Arī Dānijai grupu turnīrā graujošs panākums – ar 8:0 tika uzvarēta Moldova. Dānijas izlase 2018. gada Pasaules kausa izcīņā izstājās 1/8 finālā. 11 metru soda sitienu sērijā dāņiem nācās atzīt nākamās finālistes Horvātijas pārākumu (1:2).

Austrālija atlasi Pasaules kausam sāka Āzijas zonas B grupā, kurā astoņu maču laikā izcīnīja astoņas uzvaras. Tā kopumā guva 28 vārtus, bet ielaida tikai divus. Kvalifikācijas nākamajā kārtā Austrālija ieņēma trešo vietu apakšgrupā, iegūstot iespējas spēlēt "Play-off" kārtā. Šajā grupā automātiski vietu Pasaules kausā nodrošināja Japāna un Saūdu Arābija. Lai iekļūtu PK grupu turnīrā, Austrālijai nācās pārvarēt divas izslēgšanas turnīra fāzes. Pirmajā ar 2:1 tika uzvarēti Apvienotie Arābu Emirāti, bet izšķirošajā kārtā tā ar 1:0 pēcspēles sitienos pārspēja Peru, nodrošinot ceļazīmi uz Kataru. Finālturnīrā Austrālija spēlēs sesto reizi vēsturē un piekto reizi pēc kārtas.

Āfrikas kvalifikācijas zonas B grupā Tunisija startēja ar trīs uzvarām pēc kārtas, bet grupu turnīra noslēgumā tā izcīnīja pirmo vietu, sešos mačos tiekot pie 13 punktiem. Kvalifikācijas trešajā kārtā tai nācās aizvadīt divas "play-off" spēles pret Mali valstsvienību. Divu spēļu summā Tunisija tika pie uzvaras ar 1:0 (1:0; 0:0). Komandu pirms izšķirošajiem mačiem skāra izmaiņas. Neveiksmīgā Āfrikas Nāciju kausa rezultātā (ceturtdaļfinālā zaudēts Burkinafaso ar 0:1) tika nomainīts komandas galvenais treneris. Tunisijas izlase piedalījās arī 2018. gada Pasaules kausā. Tā grupu turnīrā izcīnīja vienu panākumu un piedzīvoja divus zaudējumus, netiekot izslēgšanas turnīra fāzē. Kopumā šī būs sestā reize, kad Āfrikas kontinentu pārstāvošā Tunisija spēlēs PK finālturnīrā.

Iepriekš Pasaules kausu finālturnīros

GadsFrancijaDānijaAustrālijaTunisija
2018Čempione1/8 finālsGrupu turnīrsGrupu turnīrs
20141/4 fināls-Grupu turnīrs-
2010Grupu turnīrsGrupu turnīrsGrupu turnīrs-
20062. vieta-1/8 finālsGrupu turnīrs
2002Grupu turnīrs1/8 fināls-Grupu turnīrs
1998Čempione1/4 fināls--
1994----
1990----
19863. vieta1/8 fināls--
19824. vieta---
1978Grupu turnīrs--Grupu turnīrs
1974--Grupu turnīrsGrupu turnīrs
1970----
1966Grupu turnīrs---
1962----
19583. vieta---
1954Grupu turnīrs---
1950----
19381/4 fināls---
19341/8 fināls---
1930Grupu turnīrs---

Sastāvi

Esošā Pasaules kausa čempione Francija uz Kataru nav devusies spēcīgākajā sastāvā, lai gan finālturnīrā piedalīsies 10 spēlētāji no zelta finālturnīra. Pasaules kauss ies secen vadošajiem centra pussargiem Ngolo Kantē un Polam Pogbā. Tāpat ārpus ierindas ir Presnels Kimpembē, bet pirms došanās uz Kataru savainojumā iedzīvojās Vācijas Bundeslīgas labākais vārtu guvējs Kristofers Nkunkū. Tāpat uz finālturnīru nedosies Parīzes ''Saint-Germain'' centra aizsargs Presnelu Kimpembē, kurš vien nesen atgriezies laukumā pēc savainojuma.

Neskatoties uz savainojumiem, Francijas izlases sastāvā netrūkst ļoti skaļu uzvārdu. Francijas uzbrukuma līnija ir iespaidīga. Vispirms jāpiemin 2022. gada Ballon d'Or ieguvējs Karims Benzemā, kurš 34 gadu vecumā aizvadīja labāko sezonu karjerā (ČL 15 vārti 12 spēlēs, bet "La Liga" 27 vārti 32 spēlēs). Ierindā būs arī PSG superzvaigzne Kiljans Mbapē, Itālijas čempions Olivjē Žirū, Vācijas čempions Kingslē Komans un citi.

Uz čempionātu devusies tā pati vārtsargu līnija, kas bija 2018. gadā (Igo Loriss, Stevs Mandandā un Alfonss Areolā), bet aizsardzības līniju bruģēs Anglijas Premjerlīgas līdervienības Londonas "Arsenal" centra aizsargs Viljams Salibā, "Manchester United" aizsargs Rafaēls Varāns, Lukass Ernandess un Benžamēns Pavārs no Minhenes "Bayern" un citi. Nosacīti klusāka ir centra pussargu līnija, kurā lielākā pieredze izlasē ir Turīnas "Juventus" spēlētājam Adrjēnam Rabio. Tāpat centra pussargu līnijā būs divi jaunie spēlētāji, kas pārstāv karalisko Madrides "Real" - Oreljēns Čuamenī un Eduardo Kamavinga.

Bukmeikeru prognozes liecina, ka favorīte uz otro vietu D grupā ir Dānijas izlase. Aizvadītā Eiropas čempionāta pusfināliste uz Kataru aizvedusi septiņus Anglijas Premjerlīgas futbolistus. Sastāvā iekļauts arī 30 gadus vecais pussargs Kristians Ēriksens, kuram pagājušajā Eiropas čempionātā uz brīdi apstājās sirds. Viņam veiktas nepieciešamās operācijas, lai viņš varētu atgriezties sastāvā.

Dānijas izlases vārtus sargās Francijas kluba "Nice" vārtu vīrs Kaspers Šmeihels. Aizsardzības bastionu stiprinās Itālijas čempiones "AC Milan" spēlētājs Simons Kjērs, Anglijas Premjerlīgas komandas "Crystal Palace" aizsargs Joakims Andersens, Spānijas granda "Barcelona" aizsargs Andreass Kristensens un citi.

Pussargu līnijā bez jau pieminētā Eriksena jāizceļ Pjērs Emils Hojbjergs no "Tottenham", Tomass Delanejs no "Sevilla" un divi "Brentford" futbolisti - Matiass Jensens un Kristians Norgārds. Uzbrukuma līnijā Dānijai pieteikti deviņi futbolisti. Jāizceļ 25 gadus vecais Kaspers Dolbergs, kurš Dānijas izlases rindās 37 maču laikā guvis 11 vārtus. 10 vārtu robežu izlasē pārsnieguši arī "Espanyol" uzbrucējs Martins Braitvaits (10 vārti) un Jusufs Polsens no "RB Leipzig" (11 vārti).

Austrālijas izlases rindās pieteikti trīs spēlētāji, kuri aizvadītajā UEFA Konferences līgas grupu turnīrā spēlēja pret Latvijas 2021. gada čempioni RFS. Tie ir Skotijas "Hearts" spēlētāji - Kijs Roulzs, Kamerons Devlins un Nātaniels Atkinsons. Azizs Behičs, kurš ikdienā pārstāv Skotijas "Dundee United", ar savu pieredzi stiprinās Austrālijas aizsardzības līniju.

Glāzgovas "Celtic" centra pussargs Ārons Mūijs jau ir pierādījis, ka var spēlēt augstākajā līmenī. Viņš būs viens no galvenajiem spēles veidotājiem Austrālijas izlasē. Itālijas "A sērijas" komandas "Verona" pussargam Aijdinam Hrustičam un Džeksonam Ērvainam no Vācijas "St.Pauli" arī būs svarīga loma centra līnijā. Uzbrukumā daudzi rezultātu gaidīs no talantīgā Garangam Kuola, kurš 2023. gada janvārī no Austrālijas pārcelsies uz Ņūkāslas "United".

Tunisija, kas FIFA rangā šobrīd ieņem 30. vietu, finālturnīram pieteikusi četrus spēlētājus, kas ikdienā pārstāv "Top5" līgas. Visi trīs pieteiktie vārtu vīri pārstāv vietējo Tunisijas čempionātu. Svarīgu lomu centra pussarga pozīcijā spēlē Vācijas "Koln" spēlētājs Eljess Shiri, kurš veic lielu darba apjomu arī aizsardzībā. Tāpat viņš ir prasmīgs bumbas pārtveršanā un uzbrukumu apturēšanā.

Tunisijas izlases uzlecošā zvaigzne ir 19 gadus vecais Hannibals Medžbri, kurš ir "Manchester United" īpašumā, bet šobrīd uz īres tiesībām pārstāv "Birmingham". Arī viņa spēles stils vairāk tendēts uz aizsardzību. Tunisijas uzbrucēji nav plaši pazīstami futbola aprindās. "Top5" līgu pārstāv Vābi Hazri. Viņš šobrīd ir Francijas "Montpellier" spēlētājs. Laika posmā no 2018. līdz 2022. gadam viņš pārstāvēja "Saint-Étienne" un tās rindās 100 maču laikā guva 33 vārtus.

Komandu pieteikumi PK

Francija

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubsS+V
VārtsargsIgo Loriss35Tottenham (Anglija)139
Stevs Mandandā37Rennes34
Alfonss Areolā29West Ham (Anglija)5
AizsargsRafaels Varāns29Man. United (Anglija)87+5
Benžamēns Pavārs26Bayern (Vācija)46+2
Lukass Ernandess26Bayern (Vācija)32
Aksels Disasī24Monaco0
Žils Kundē24Barcelona (Spānija)12
Dajo Upamekano24Bayern (Vācija)7+1
Teo Ernandess25Milan (Itālija)7+1
Viljams Salibā21Arsenal (Anglija)7
Ibrahīma Konatē23Liverpool (Anglija)2
PussargsAdrjēns Rabio27Juventus (Itālija)29+2
Oreljēns Čuamenī22Real Madrid (Spānija)14+1
Mateo Genduzī23Marseille6+1
Žordans Veretū29Marseille5+0
Eduardo Kamavinga20Real Madrid (Spānija)4+1
Jusufs Fofanā23Monaco2
UzbrucējsOlivjē Žirū36Milan (Itālija)114+49
Antuāns Grīzmans31Atletico (Spānija)110+42
Karims Benzemā34Real Madrid (Spānija)97+37
Kiljans Mbapē23PSG59+28
Kingslē Komans26Bayern (Vācija)40+5
Usmans Dembelē25Barcelona (Spānija)28+4
Markuss Tirams25Borussia M (Vācija)4+0
Kolo Muani23Eintracht Frankfurt (Vācija)2+0

Dānija

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubsS+V
VārtsargsKaspers Šmeihels36Nice (Francija)86
Olivers Kristensens23Hertha (Vācija)1
Frederiks Rennovs30Union Berlin (Vācija)0
Aizsargs:Simons Kjērs33AC Milan (Itālija)121+5
Joakims Andersens26Crystal Palace (Anglija)19+0
Joakims Mēle25Atalanta (Itālija)31+9
Andreass Kristensens26Barcelona (Spānija)58+2
Rasmuss Kristensens25Leeds (Anglija)10+0
Jenss Lārsens31Trabzonspor (Turcija)49+3
Viktors Nelsons24Galatasaray (Turcija)7+0
Daniels Vass33Brondby (Dānija)44+1
Aleksandrs Bahs24Benfica (Portugāle)4+1
Pussargs:Tomass Delanejs31Sevilla (Spānija)71+7
Matiass Jensens26Brentford (Anglija)26+1
Kristians Ēriksens30Man. United (Anglija)117+39
Pjērs Emils Hojbjergs27(Tottenham (Anglija)60+5
Kristians Norgārds28Brentford (Anglija)17+1
Uzbrucējs:Andreass Skovs Olsens22Brugge (Beļģija)23+8
Jespers Lindstrems22Eintracht (Vācija)6+1
Andreass Korneliuss29Copenhagen (Dānija)41+9
Martins Braitvaits31Espanyol (Spānija)62+10
Kaspers Dolbergs25Sevilla (Spānija)37+11
Mikels Damsgors22Brentford (Anglija)18+4
Jonass Vinds23Wolfsburg (Vācija)15+5
Jusufs Polsens28RB Leipzig (Vācija)68+11
Roberts Skovs26Hoffenheim (Vācija)11+5

Austrālija

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubsS+V
VārtsargsMetjū Raiens30Copenhagen (Dānija)75
Endrū Redmeins33Sydney4
Danijs Vukovičs37Central Coast Mariners4
Aizsargs:Azizs Behičs31Dundee United (Skotija)52+2
Milošs Degeneks28Crew (ASV)38+1
Tomass Dengs25Aibirex (Japāna)2+0
Džoels Kings22Odenses OB (Dānija)4+0
Nātaniels Atkinsons25Hearts (Skotija)5+0
Frans Karačičs26Brescia (Itālija)10+1
Harijs Soutars24Stoke City (Anglija)10+6
Kijs Roulzs24Hearts (Skotija)3+0
Kreigs Gudvins30Adelaide United (Austrālija)10+1
Pussargs:Ārons Mūijs32Celtic (Skotija)53+7
Džeksons Ērvains29St.Pauli (Vācija)49+7
Aijdins Hrustičs26Hellas Verona (Itālija)20+3
Beilijs Raits30Sunderland (Anglija)27+2
Kamerons Devlins24Hearts (Skotija)1+0
Railijs Makgrī24Middlesbrought (Anglija)11+1
Kianu Bakuss24St.Mirren (Skotija)1+0
Uzbrucējs:Avers Mabils27Cadiz (Spānija)29+8
Metjū Lekijs31Melbourne City73+13
Martins Boils29Hibernian (Skotija)19+5
Džeims Maklārens29Melbourne City26+8
Džeisons Kamingss27Central Coast Mariners1+1
Mičēls Djūks31Fagiano (Japāna)21+8
Garangs Kuols18Central Coast Mariners1+0

Tunisija

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubsS+V
VārtsargsAjmens Dāmens25Sfaxien4
Muezs Hasens27Club Africain20
Behirs ben Saīds29Union Sportive10
Aizsargs:Ali Abdi28Caen (Francija)9+1
Muhameds Drēgers26Luzern (Šveice)33+3
Ali Māluls32Al Ahly (Ēģipte)82+2
Vadždi Kehrida27Atromitos (Grieķija)18+0
Naders Gandri27Club Africain7+0
Jasine Meriā29Esperance60+3
Bilels Ifa32Kuwait (Kuveita)36+0
Dilans Brons27Salernitana (Itālija)36+2
Montasars Talbi24Lorient (Francija)22+1
Pussargs:Eljess Shiri27Koln (Vācija)48+3
Gajlens Šalali28Esperance30+1
Muhameds Ali ben Romdāns23Esperance22+1
Aisa Laiduni25Ferencvaros (Ungārija)24+1
Ferhani Sassi30Al Duhail (Katara)77+6
Hannibals Medžbri19Birmingham (Anglija)18+0
Uzbrucējs:Jusefs Msakni32Al Arabi (Katara)87+17
Seifedins Džaziri29Zamalek (Ēģipte)29+10
Naims Sliti30Ettifaq (Saūda Arābija)68+13
Isams Džebali30Boldklub (Dānija)9+2
Taha Jasine Henisi30Kuwait (Kuveita)48+9
Aniss ben Slimans21Brondby (Dānija)24+4
Vābi Hazri31Montpellier (Francija)71+24

Pārbaudes spēles

KomandaPilsētaPretinieceRez
AustrālijaOklendaJaunzēlande2:0
BrisbeneJaunzēlande1:0
TunisijaParīzeBrazīlija1:5
KrusīKomorosa1:0
Francija---
Dānija---

Spēļu kalendārs

DatumsVietaSpēleLaiks
22.11."Education City" stadionsDānija-Tunisija15:00
22.11."Al Janoub" stadionsFrancija-Austrālija21:00
26.11."Al Janoub" stadionsTunisija-Austrālija12:00
26.11.Stadions "974"Francija-Dānija18:00
30.11."Al Janoub" stadionsAustrālija-Dānija17:00
30.11."Education City" stadionsTunisija-Francija17:00

"William Hill" vērtējums par izredzēm izkļūt no grupas, uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoef1Koef2Koef3
Francija1.101.407.00
Dānija1.403.7529.00
Austrālija4.0015.00251.00
Tunisija4.0017.00351.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes

FrancijaDānijaAustrālijaTunisija
Edmunds Novickis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Kārlis Justovičs2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Kristiāns Dilāns2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Kristaps Pildiņš1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Arkādijs Birjuks1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Ulvis Brože1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Pauls Mots1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Krišjānis Pundurs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Agris Suveizda2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Toms Mālmeisters1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Celmiņš1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Mārcis Martini1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Cīrulis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Kristaps Zālītis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Emīls Ozerinskis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Gatis Liepiņš1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Pēteris Neimanis1. vieta3. vieta4. vieta2. vieta
Reinis Aumeisters1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Rolands Eliņš1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Vidēji1.052.322.793.84

Apakšgrupu apskats

A grupa: Nīderlandes atgriešanās Pasaules kausā un mājiniece Katara
B grupa: favorīte Anglija, līdzvērtīgās ASV un Velsa, grupā allaž paliekošā Irāna
C grupa: Argentīna un Mesi pēc triumfa Dienvidamerikā mērķēs uz Pasaules kausu

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle


, 2022-11-18 10:23, pirms gada
..ja Francija nesataisa ziepes un nepaliek otrie grupā (tad jāspēlē pret Argentīnu), tad jau tīri ņemami fināli – Meksika vai Polija, tad Anglija vai Senegāle un pusfinālā Beļģija vai Urugvaja. un finālā gan jau Argentīna, ja šie pusfinālā nezaudēs Brazīlijai.
, 2022-11-18 10:43, pirms gada
agrizzz rakstīja: ..ja Francija nesataisa ziepes un nepaliek otrie grupā (tad jāspēlē pret Argentīnu), tad jau tīri ņemami fināli – Meksika vai Polija, tad Anglija vai Senegāle un pusfinālā Beļģija vai Urugvaja. un finālā gan jau Argentīna, ja šie pusfinālā nezaudēs Brazīlijai.
Pats saprati ko rakstīji . Ja paliek otrie , tad pret Argentīnu un finālā atkal pret Argentīnu ?!? 😂🤣
, 2022-11-18 10:53, pirms gada
...baigie eksperti! ...franči netiks laukā no grupas!
Pēc Maskavas ieņemšanas sekoja Napoleona krahs...
, 2022-11-18 12:52, pirms gada
dakots rakstīja: ...baigie eksperti! ...franči netiks laukā no grupas!
Pēc Maskavas ieņemšanas sekoja Napoleona krahs...
Es ari uz to ceru ,ka izies dani un australiesi.
, 2022-11-18 18:47, pirms gada
LASHARA_2022 rakstīja: Pats saprati ko rakstīji . Ja paliek otrie , tad pret Argentīnu un finālā atkal pret Argentīnu ?!? 😂🤣
..jā, sapratu. vēlreiz – ja Francija grupā paliek 2. vietā, tad 1/8 fināls jau pret Argentīnu. ja ne, abas var tikties finālā. tā, lūk.
, 2022-11-18 18:48, pirms gada
dakots rakstīja: ...baigie eksperti! ...franči netiks laukā no grupas!
Pēc Maskavas ieņemšanas sekoja Napoleona krahs...
..šī jau nav tā komanda, kas krahu taisa. cerams.