Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

FIFA ar naivu cerību uzrunā izlases: "Tagad laiks koncentrēties futbolam"

Rolands Eliņš

FIFA ar naivu cerību uzrunā izlases: "Tagad laiks koncentrēties futbolam"
Džanni Infantīno. Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā futbola federācija (FIFA) nosūtījusi vēstuli visām 32 Pasaules kausa finālturnīra dalībvalstīm ar aicinājumu šobrīd koncentrēties tikai futbolam un nemēģināt sniegt "morāles mācības pārējai pasaulei".

FIFA izpildkomiteja nolēma 2022. gada Pasaules kausa finālturnīru uzticēt Katarai pirms 12 gadiem. FIFA vadības sastāvs ir nomainījies, taču ar šī lēmuma sekām jācīnās vēl joprojām, un PK2022 jau vēl pirms tā sākuma droši saucams par skandalozāko finālturnīru Pasaules kausa vēsturē. Vairākas izlases ir apņēmušās Katarā prezentēt savu nostāju par sacensībām organizēšanas veidu un Kataras diskriminējošajiem likumiem, un atsevišķi spēlētāji ieplānojuši savus protestus. FIFA savā vēstulē šos protestu plānus konkrēti nav pieminējusi, attiecīgi nav tos īpaši aizliegusi, taču FIFA vadība uzsvērti atgādināja, ka izlasēm vajadzētu koncentrēties tikai uz futbola spēli.

"Lūdzu, tagad pienācis laiks koncentrēties futbolam," rakstīts FIFA vēstulē, ko parakstījis federācijas prezidents Džanni Infantīno un ģenerālsekretāre Fatma Samoura. "Mēs zinām, ka futbols neeksistē vakuumā, un mēs tāpat zinām, ka pasaulē ir daudz politiska rakstura sarežģījumu. Taču, lūdzu, neļaujiet futbolam tikt ievilktam katrā ideoloģiskā vai politiskā cīņā, kas vien pastāv."

"FIFA cenšas cienīt visus viedokļus un uzskatus, taču to dara, nesniedzot morāles mācības pārējai pasaulei," rakstīts FIFA vēstulē, kas nonākusi vairāku ārzemju mediju rīcībā. "Viens no mūsu pasaules spēkiem ir tās diversitāte, un tas nozīmē, ka tā ir jāciena. Neviena tauta vai kultūra nav "labāka" par citu. Šis princips ir pamatakmens abpusējai cieņai, ka arī viena no pamatvērtībām futbolā. Tāpēc, lūdzu, atcerēsimies to un ļausim futbolam ieņemt centrālo lomu."

Infantīno uzsvēra, ka Pasaules kausā tiks gaidīti visi viesi, neskatoties uz izcelsmi, reliģiju, dzimumu, seksuālo orientāciju un tautību.

FIFA vēstulē nav sniegta atbilde uz vairāku Eiropas futbola izlašu (Anglijas, Velsas, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Vācijas, Šveices) pieprasījumu, ka to kapteiņi Pasaules kausa mačos dosies ar daudzkrāsainu rokas apsēju ar uzrakstu "One Love", sniedzot savu nostāju par Kataras likumdošanu, kas homoseksualitāti pielīdzina noziegumam. Anglijas un Velsas izlases pārstāvji arī medijiem pauduši, ka šajā sakarā viņu kapteiņi neievēros FIFA aizliegumu, ja tāds tiks izteikts.

Dānijas izlase tikmēr savus mačus aizvadīs īpašās formās, kas būs gandrīz pilnība vienkrāsainas, jo izlases sponsori nevēlas redzēt savu reklāmu Kataras stadionos, kuru būvniecībā tika izmantots lētais darbaspēks no citām valstīm, kas savukārt, saskaņā ar vairāku ārzemju mediju un cilvēktiesību organizāciju ziņojumiem, tika nostrādināts necilvēcīgos apstākļos. Savukārt Austrālijas izlase pirms PK sākuma publicējusi video, kurā aicina Kataru pārskatīt savu likumdošanu.

Izmantotie resursi:
https://www.skysports.com/football/...
https://www.bbc.com/sport/football/...

  -1 [+] [-]

, 2022-11-04 12:04, pirms gada
Vietējo oligarhu un radikālāko ticīgu pašapziņai tas mazliet skādēs, ka Rietumi viņus nesaprot

     [+] [-]

, 2022-11-04 12:46, pirms gada
FIFA ir vatniki,kuri nesaprot ,ka tiesi sportistiem un maksliniekiem ir japauz savs viedoklis,jo sports un maksla ir politikas ieroci.

  +1 [+] [-]

, 2022-11-04 13:05, pirms gada
"Infantīno uzsvēra, ka Pasaules kausā tiks gaidīti visi viesi, neskatoties uz izcelsmi, reliģiju, dzimumu, seksuālo orientāciju un tautību."

lol

  -1 [+] [-]

, 2022-11-04 13:23, pirms gada
FIFA būs jāsamierinās ar šo situāciju un arī jāsaprot, ka tas ir pašu darbības sekas. Organizatori arī satraucas, ka tēls neveidojas smuks, bet mutes neaizbāzīs, sevišķi ar spiegošanas operācijām:
https://sportacentrs.com/futbols/pk...

  +3 [+] [-]

, 2022-11-04 14:59, pirms gada
Ceru, ka vismaz te komentos drīkstēs visko apspriest

  +1 [+] [-]

, 2022-11-04 15:37, pirms gada
FIFA: " jūs driblējat, sitat golus un turat muti ciet... par cilvēktiesībām un politiku mums samaksāja... "

     [+] [-]

, 2022-11-04 15:57, pirms gada
huy rakstīja: Ceru, ka vismaz te komentos drīkstēs visko apspriest
pagaidām Kataras izlūkdienestus te nemana

  +1 [+] [-]

, 2022-11-04 16:04, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: pagaidām Kataras izlūkdienestus te nemana
toties sorosīti ir vairāk kā manāmi

     [+] [-]

, 2022-11-04 16:19, pirms gada
Gatis rakstīja: FIFA: " jūs driblējat, sitat golus un turat muti ciet... par cilvēktiesībām un politiku mums samaksāja... "
šis velk uz nodrāzto "neajaukt sportu ar politiku" retoriku. Skaidrs, ka FIFA mēģinās nogludināt lietas, taču te vilciens jau ir aizgājis. Es arī par to, ka varētu vairāk runāt par futbolu, bet diemžēl paši šo ir sabojājuši.

     [+] [-]

, 2022-11-04 16:23, pirms gada
huy rakstīja: toties sorosīti ir vairāk kā manāmi
Tas jau sen vairs nav aktuāli, tikai atsevišķi politiskie spēki atgādina par sorosītu ietekmi. Tagad modē ir Ķīnas policijas iecirkņi.

     [+] [-]

, 2022-11-04 17:05, pirms gada
Ja PK nenotiktu Katarā, tad ne procentam no futbolistiem nerūpētu tas, kas tur notiek. Strādnieki mirst un cieš arī megabūvju celšanā, bet šeit uzsver tikai stadionos iemūrētās asinis.