Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

CAS lēmums liek Itālijas klubam "Verona" samaksāt "Skonto" 127 tūkstošus eiro

CAS lēmums liek Itālijas klubam "Verona" samaksāt "Skonto" 127 tūkstošus eiro
Aleksejs Saveļjevs. Foto: LFF

LFF informē, ka Starptautiskā sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidījusi Itālijas augstākās līgas kluba "Hellas Verona" apelāciju, attiecīgi atstājot spēkā FIFA lēmumu par to, ka "Hellas Verona" jāveic kompensācija Jaunatnes futbola centram " Skonto" par futbolista Alekseja Saveļjeva sagatavošanu 2017. gadā veiktā transfēra sakarā.

Kā portālam Sportacentrs.com atklāja LFF Sacensību nodaļas vadītājs Aleksejs Saļņikovs, Itālijas klubam būs jāsamaksā 127 tūkstoši eiro, kas pienākas "JFC Skonto" pēc FIFA noteikumiem par spēlētāju transfēriem. CAS par gaidāmo lietas izskatīšanu bija ziņojusi jau pirms gada, kamēr lieta kā tāda sākās jau 2017. gadā, "Hellas Verona" cenšoties izvairīties no šīs kompensācijas samaksas, bet 2019. gadā FIFA pieņēma lēmumu, ka šī samaksa "Skonto" tomēr pienākas.

Saļņikovs norādīja, ka neviena no lietā iesaistītajām pusēm nav pieprasījusi, lai lēmums būtu konfidenciāls, attiecīgi viņš var atklāt kompensācijas apjomu. LFF pārstāvis arī izteicās, ka šī bijusi svarīga lieta, panākot precedentu Latvijas klubu un to sagatavoto spēlētāju kompensāciju sakarā.

22 gadus vecais Latvijas spēlētājs Saveļjevs "Skonto" sistēmā pavadīja desmit gadus, bet Virslīgā debitēja 2017. gadā "Babītes" rindās. Tam sekoja pāreja uz Lietuvas klubu "Svyturis", no kura jau pēc dažām nedēļām viņš nonāca Itālijas klubā "Hellas Verona", kas it kā ļāva izvairīties Veronas klubam no kompensācijas veikšanas "Skonto". Ņemot vērā, ka Lietuvas klubā Saveļjevs nevienu spēli tā arī neaizvadīja, "Skonto" un LFF īsti mierā ar situāciju nebija, klubs vērsās pie FIFA, kas noveda pie lietas izskatīšanas vairāku gadu garumā un tagad sagaidīts pozitīvs rezultāts 127 tūkstošu eiro apjomā.

Saveļjevs turpina spēlēt Itālijā un šo sezonu aizvada C Sērijā "Mantova" sastāvā, kur 12 spēlēs guvis vienus vārtus. "Verona" sistēmu viņš atstāja iepriekšējā gada vasarā. Savukārt JFC "Skonto" joprojām turpina dalību LFF organizētajās sacensībās, 2020. gadā (ar nosaukumu JFC "Riga") startējot Latvijas jaunatnes U-16 un U-15 Elites grupu čempionātos un izcīnot attiecīgi 1. un 2. vietu, kā arī piedaloties U-16 Attīstības grupas čempionātā. 2021. gada sezonai JFC "Skonto" (ar nosaukumu JFC "Riga") ir pieteicies U-18 Elites grupas čempionātam.

LFF Sacensību direktora A. Saļņikova komentārs par CAS lēmumu

"Lietas izskatīšana sākās 2017. gadā, kad LFF konstatēja, ka bijušais JFC "Skonto" spēlētājs Aleksejs Saveļjevs pēc pāriešanas no SK "Babīte" uz Lietuvas klubu FK "Svyturys" pavadīja Lietuvas klubā tikai 3 nedēļas un uzreiz veica pāreju uz Itālijas Futbola asociācijas klubu "Hellas Verona" FC, neaizvadot FK "Svyturys" nevienu oficiālu spēli. Kā zināms, "Hellas Verona" FC uz brīdi bija pametis Itālijas A sērijas čempionātu, taču ir zināms kā stabila Itālijas augstākās līgas vērtība.

Gan LFF, gan JFC "Skonto" ieskatā šāda pāreju secība lika domāt par to, ka tā tiek organizēta ar nolūku, lai "Hellas Verona" FC klubam nenāktos maksāt kompensācijas maksājumu A. Saveļjeva iepriekšējiem klubiem, jo, spēlētājam parakstot pirmo profesionālo līgumu ar Lietuvas klubu, JFC "Skonto" zaudēja tiesības uz kompensācijas saņemšanu - FK "Svyturys" bija 4. kategorijas klubs, un, veicot pāreju uz šādu klubu, trenēšanas kompensācijas maksājums saskaņā ar FIFA noteikumiem iepriekšējiem klubiem nepienākas. Savukārt, spēlētājam veicot nākamo pāreju - no FK "Svyturys" uz "Hellas Verona" FC -, viņa jaunajam klubam ir jāveic kompensācijas maksājums tikai pēdējam klubam. Līdz ar to bija izveidojusies nepieņemama situācija, ka JFC "Skonto", kur spēlētājs bija trenēts un sagatavots no 7 līdz 17 gadu vecumam, tika atņemtas jebkādas tiesības uz kompensācijas saņemšanu.

Ņemot vērā izveidojušos situāciju, no JFC "Skonto" puses tika iesniegta prasība FIFA, sniedzot argumentētu viedokli, kādēļ JFC "Skonto" ir tiesības saņemt kompensāciju no "Hellas Verona" FC. FIFA minēto JFC "Skonto" sūdzību apmierināja, jo, ņemot vērā visus lietas faktiskos apstākļus, tika konstatēts, ka tieši "Hellas Verona" FC ir tas klubs, kas ir galvenais ieguvējs no trenēšanas un sagatavošanas, kuru veica spēlētāja iepriekšējie klubi, pamatā JFC "Skonto".

2019. gada 19. decembrī "Hellas Verona" FC iesniedza apelācijas sūdzību Sporta arbitrāžas tiesā par iepriekšminēto FIFA lēmumu, kā atbildētājus norādot gan JFC "Skonto", gan LFF. "Hellas Verona" FC motivācija norādīt arī LFF kā atbildētāju izrietēja no tā, ka tieši LFF bija tā organizācija, kas iesniedza FIFA sūdzību JFC "Skonto" vārdā.

Sporta arbitrāžas tiesa pēc iepazīšanās ar visiem lietas apstākļiem atstāja spēkā FIFA lēmumu un norādīja, ka FIFA ir pareizi interpretējusi esošo situāciju un nav nekādu šaubu, ka JFC "Skonto" ir atzīstams par klubu, kas ir veicis spēlētāja trenēšanu un sagatavošanu, savukārt "Hellas Verona" FC ir tas klubs, kas ir patiesais ieguvējs no JFC "Skonto" ieguldītā darba spēlētāja sagatavošanā. Savukārt LFF sakarā CAS atzina, ka LFF ir korekti izpildījusi FIFA noteikumos paredzēto federācijas pienākumu tehniski iesniegt sūdzību FIFA transfēru sistēmā (Transfer Matching system) tādu klubu vārdā, kas nav profesionāli klubi, šajā gadījumā JFC "Skonto"."

"Manuprāt, minētais lēmums ir ļoti būtisks ne tikai JFC "Skonto" gadījumā, bet arī citiem Latvijas klubiem. Tas pierāda - neskatoties uz to, ka FIFA regulējums nevar aptvert visas iespējamās situācijas un dažkārt paver iespējas mēģinājumiem apiet esošo regulējumu, tomēr, ieguldot nepieciešamo ekspertīzi, ir iespējams panākt klubam vēlamo rezultātu. Manuprāt, LFF iesaiste šajā lietā bija ļoti būtiska, jo šādā situācijā var nonākt jebkurš Latvijas klubs, kas iegulda nopietnu darbu spēlētāju sagatavošanā," izceļ Artūrs Saļņikovs.

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/13174/cas-nora...


, 2021-04-06 17:55, pirms 3 gadiem
LOL,
, 2021-04-06 18:19, pirms 3 gadiem
Tad nu gan Itāļi šmaucās par 100k... Pupu mizas viņiem tā nauda.
, 2021-04-06 18:30, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tad nu gan Itāļi šmaucās par 100k... Pupu mizas viņiem tā nauda.
Nu jau, nu jau. Nav jau nekāds mega klubs, kuram 100k ir pupu mizas. Jo sevišķi tagad, kad katra kapeika tiek rūpīgi apsekota.
, 2021-04-06 18:41, pirms 3 gadiem
Vai tad viņš ir atstājis Hellas sistēmu?! Mantovā viņš ir nomā.
, 2021-04-06 18:45, pirms 3 gadiem
negaidīts solīds čungurs
, 2021-04-06 19:14, pirms 3 gadiem
rihardilio rakstīja: Nu jau, nu jau. Nav jau nekāds mega klubs, kuram 100k ir pupu mizas. Jo sevišķi tagad, kad katra kapeika tiek rūpīgi apsekota.
Tagad ta tagad, visas mahinācijas jau bija 17.gadā
, 2021-04-06 21:13, pirms 3 gadiem
Žēl, bet nekāda zvaigzne nesanāca no Saveļjeva, un - Italijas klubi nākošreiz vairak padomās - priekš kam viņiem ņemt ārzemniekus, ja tādas ķibeles sanāk!

Jā, soreiz naudiņu iekasēs, bet tā, iespējams būs pēdējā vieglā nauda! Turpmāk talantus gatavojiet paši!
Alvis Jaunzems. Foto: FKS Stal Mielec

Jaunzemam pirmais vārtu guvums Ekstraklasē, komandai pamatīga sakāve Poznaņā

Savā 20. spēlē Polijas futbola Ekstraklasē pirmos vārtus šajā turnīrā iesitis Latvijas valstsvienības pussargs Alvis Jaunzems, kura panākums gan neko daudz cīņas beigās nedeva – Melecas "Stal" kapitulēja (2:5) Poznaņas "Warta" priekšā.
Ivans Baturins. Foto: Liisi Troska/Jalgpall.ee

Baturinam darbīga debija Lietuvas līgā, Dubras pārstāvētā čempione turpina klupt

Lietuvas futbola meistarsacīkšu pirmā apļa pēdējā spēļu kārtā Telšu "Džiūgas" rindās debitēja vārtsargs Ivans Baturins, bet aizsarga Kaspara Dubras "Panevėžys" turpina rādīt blāvu sniegumu.
Lodzas "Widzew" komanda un līdzjutēji Sliēzijas stadionā Hožuvā. Foto: Marcin Bryja/Widzew Łódź
1

Cigaņiks atgriežas laukumā Ekstraklasē, "Widzew" uzvar 50 tūkstošu klātbūtnē

Polijas futbola Ekstraklasē pēc vienas kārtas izlaišanas spēlēja Latvijas valstsvienības malējais aizsargs Andrejs Cigaņiks, kurš Lodzas "Widzew" komandai nedaudz vairāk nekā 50 tūkstošu līdzjutēju klātbūtnē palīdzēja Silēzijas stadionā pieveikt Hožuvas "Ruch".