Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Kazakevičs: "Nekrītam eiforijā, bet šādas spēles vairo ticību mūsu idejām"

Kazakevičs: "Nekrītam eiforijā, bet šādas spēles vairo ticību mūsu idejām"
Dainis Kazakevičs. Foto: AFP/Scanpix

Latvijas futbola izlase Turcijas lielpilsētā Stambulā valstsvienības galvenajam trenerim Dainim Kazakevičam 40 gadu jubilejā dāvāja pirmo punktu 2022. gada Pasaules kausa atlasē, atspēlējot divu vārtu deficītu pret grupas līderi Turciju (3:3). Piedāvājam trenera sacīto preses konferencē.

- Mums tā bija ļoti grūta spēle, ņemot vērā, ka pretī bija grupas līdere un ka šī bija trešā spēle marta izlašu logā. Bez šaubām, visas trīs spēles prasīja ļoti lielu fizisku spēku, tādēļ pirmām kārtām gribētu atzīmēt mūsu komandas futbolistus par viņu pašatdevi, spēju spēlēt uz savu maksimumu. Skaidrs, ka spēle nebija vienmērīga. Nepadevās spēles sākums, bija ļoti daudz kļūdu, bet kopumā var atzīmēt, ka spēles gaitā izdevās realizēt tās ieceres, kuras bijām plānojuši pirms spēles tieši pārejās uzbrukumā, kas arī deva rezultātu.

- Vai pirms spēles gaidījāt šādu spēli un šādu rezultātu? (turku žurnālista jautājums)
- Pirms spēles orientējāmies uz to, ka gribam iegūt punktus. Ja jāsaka atklāti, tad droši vien negaidījām tik rezultatīvu spēli, bet to, ka pie spēles plāna izpildes varētu pacīnīties par punktiem, gan – tam gatavojāmies un gaidījām. Varbūt ne tik rezultatīvā manierē, kā tas šodien padevās laukumā, bet kopumā gatavojāmies tam, ka varētu pavērties iespējas, ja izdosies ievērot to spēles plānu, kādu bijām sagatavojuši.

- Vai uzskati, ka kaut nedaudz, kaut par dažiem procentiem šādu rezultātu sasniegt palīdzēja mūsu priekšvēsture par turkiem, par ko noteikti zināja arī spēlētāji, kuri droši vien nevēlējās šo sēriju pārtraukt?
- Noteikti, ka mūsu spēlētāji zināja vēsturi. Varbūt nelikām ļoti lielu akcentu uz to pirmsspēles darbā un vairāk skatījāmies nevis uz emocionālo, bet gan racionālo plāksni, kāda ir šā brīža Turcijas izlase un kā mēs varētu izmantot savus trumpjus pret tās spēles stilu. Taču domāju, ka vēsturei neapšaubāmi bija liela loma, jo spēlētāji noteikti zināja gan 2003. gada vēsturi, gan arī ne tik senu vēsturi. Ir daži spēlētāji, kuri iepriekšējās spēlēs pret Turciju jau bija komandā un kuriem jau bijusi pozitīva pieredze. Tā ka, jā, domāju, ka arī tas nospēlēja zināmu lomu.

- Sliktāku sākumu grūti iztēloties, bet beigās atspēlējām arī divu vārtu deficītu. Ar ko salauzām šo maču, un vai tas liecina, ka komanda aug mentāli kā kolektīvs?
- Kad gatavojāmies šai spēlei, mums bija skaidrs, ka Turcijas izlase neaizvada vienmērīgas spēles. Tādēļ, gatavojoties spēlei, runājām, ka var būt dažādi periodi. Bez šaubām, bijām vīlušies spēles sākumā – gan ielaistajos vārtos, gan tajā, ka neizdevās kvalitatīva bumbas kontrole un neizdevās izmantot pirmās iespējas, kas varēja pavērties, ja ar bumbu būtu darbojušies mazliet kvalitatīvāk. Bet gatavojāmies tam, ka spēlē būs dažādi etapi, dažādi periodi un ka mums ir jābūt pacietīgiem. Izšķirošais droši vien bija jautājums par kondīciju – cik tās mums pietiks. Un šajā ziņā ir prieks, ka tie spēlētāji, kuri īsā laika posmā aizvadīja trīs spēles, spēja nodemonstrēt diezgan saturīgu sniegumu no funkcionālā viedokļa, un arī spēlētāji, kuri izgāja uz maiņu, spēja pastiprināt spēli. Runājot par mentālo pusi, gatavojāmies tam, ka pretī ir komanda, kura iepriekšējos gados itin bieži visu spēli aizvadīja nevienmērīgi – ļoti, ļoti spēcīgi periodi mijās ar spēles rakstura maiņu un iespēju došanu arī pretiniekiem.

- Ja agrāk bija ļoti daudz negāciju, tagad ļoti daudz cilvēku raksta par izlasi, futbolu un priecājas. Ko šis panākums nozīmē šādā ziņā – ko tas nozīmē pašiem puišiem, kuri dzīvo cauri šiem laikiem?
- Šāds rezultāts un šāda spēle neapšaubāmi bija ļoti nozīmīga, jo neslēpšu, ka šajā laika periodā pārāk nekoncentrējāmies uz ārpasauli un mēģinājām darīt savu darbu iekšpusē – ģērbtuvē, laukumā. Un sapratām arī to, ka kritika bija par rezultātu, reizēm arī par spēles kvalitāti. Ir vajadzīgs laiks, lai šis modelis varētu regulāri dot rezultātu. Šodienas spēle un, manuprāt, arī visa šī nometne ar dažādām, ar ļoti grūtām spēlēm ir labs nākamais solis komandas izveidei. Noteikti neesam milzīgā eiforijā, jo šogad priekšā vēl būs daudz sarežģītu spēļu, kurās mums būs jāspēj sevi pierādīt. Bet, protams, šāda spēle, pirmkārt, ir pašapliecināšanās, noticēšana kopīgām idejām, un tas ir apliecinājums tam darbam, ko esam darījuši soli pa solim, no nometnes uz nometni, kas ir devis rezultātu. Un ticība kaut kādām idejām nāk tikai un vienīgi caur rezultātu. Bez rezultāta to ir ļoti grūti panākt. Tā ka šajā ziņā šī ir būtiska spēle. Vēl jo vairāk, ka jāņem vērā konteksts – šis ir marts, kas mums vēsturiski no funkcionālā viedokļa nav bijis vieglākais mēnesis, un šī bija trešā spēle īsā laikā. Tādēļ pirmajā plānā, lai trešo spēli varētu aizvadīt augstā līmenī, izvirzījās daudz mentālo īpašību.

- Pirmie iesistie bija perfekts pretuzbrukums, arī standartsituācijas šodien strādāja ļoti labi, bet visi trīs ielaistie vārti laikam bija tādi, no kuriem varēja izvairīties. Pakomentē, lūdzu, sīkāk!
- Ja runājam par ielaistajiem vārtiem, tās būtībā ir tās epizodes, no kurām turki guva vārtus arī iepriekšējās spēlēs – gan saņemot bumbu starp līnijām puspagriezienā pret mūsu vārtiem, gan sitot no distances. Diemžēl ar to ne pārāk tikām galā. Arī šīs vertikālās ieskriešanas, pēc kuras bija 11 metru soda sitiens. Tās visas bija situācijas, kuras bija raksturīgas Turcijas izlases. Lai arī gatavojāmies šīm epizodēm, diemžēl pietrūka agresivitātes aizsardzības darbībās kompaktajā blokā, kas pretiniekiem deva iespēju šos vārtus gūt. Ja runājam par mūsu vārtiem, tad visā šo trīs spēļu ciklā konteksts tāds arī bija – gatavojāmies pretuzbrukumu darbībām, ātrajām pārejām, kuras mēģinājām realizēt visās trijās spēlēs, un, protams, arī standartsituācijas gan pie saviem, gan pretinieku vārtiem, kas šobrīd ir diezgan izšķirošas spēlēs pret līmeni augstākām komandām, lai varētu pretendēt uz rezultātu. Katru epizodi vēl vajadzētu skatīties video un analizēt, lai runātu detalizētāk, bet kopumā skaidrs, ka pretinieku vārti nebija pārsteigums – diemžēl netikām galā ar šīm situācijām, ar kurām pirms spēles rēķinājāmies.

- Treneri parasti nemēdz runāt par MVP, bet mums, žurnālistiem, un daudziem citiem ļoti patika, kā šovakar nospēlēja Roberts Uldriķis, kuram bija arī laba spēle pret Melnkalni. Vai var teikt, ka tieši šodien sagaidījām no Roberta to, ko būtu gribējuši sagaidīt arī iepriekš? Vai arī viņa sniegums, treneraprāt, bijis vienmērīgs?
- Nē, Robertam visi mači nav padevušies vienmērīgi. Domāju, tieši otrā spēle Nīderlandē nebija tā labākā no viņa puses, bet skaidrs, ka lielam uzbrucējiem blīvā kalendārā nav tik viegli sevi apliecināt katrā spēlē. Šodienas spēlē Roberts viennozīmīgi izpildīja gan tos uzdevumus, kuri viņam tika doti, gan absolūti attaisnoja viņam doto uzticību pamatsastāvā, jo pirms spēles bija vairāki varianti – neslēpšu to. Par labu Robertam izšķīrāmies, ņemot vērā kontekstu, ko redzējām treniņos, bet pirms pašas spēles dienu iepriekš, kad vēl nebijām aizvadījuši pirmsspēles treniņu, uzbrucēja pozīcijā gatavojām arī citus variantus.

- Par vēl vienu futbolistu, kurš aizvadīja labu spēli, - Robertu Savaļnieku, kurš šoreiz spēlēja augstāk – malējā pussarga pozīcijā. Kāds bija domu gājiens šai izmaiņai?
- Kā redzējāt, Roberts arī iepriekšējā spēlē uz maiņu izgāja pussarga pozīcijā un izskatījās diezgan kvalitatīvi. Doma bija pavisam vienkārša – Robertam ir labas iemaņas aizsardzības darbībās, un viņš varēs kvalitatīvi palīdzēt malējam aizsargam veikt blokveida aizsardzību laukuma malā, un tajā paša laikā mūsu galvenais uzsvars bija uz ātriem pretuzbrukumiem, kuros Roberts gan ar savu ātrumu, gan kvalitatīviem centrējumiem var palīdzēt. Viņam bija laba spēle Nīderlandē, un mēs pie šā risinājuma palikām arī šajā spēlē. Uzskatu, ka tas pilnībā attaisnojās. Vēl jo vairāk, zinām, ka arī vēsturiski viņš ne visu laiku ir spēlējis par malējo aizsargu un manā vadībā U21 izlasē vēl bija tieši malējais uzbrūkošais spēlētājs.

- No Turcijas beigās varējām pat aizvest arī uzvaru. Kā Raimondam Krollim vēl pietrūkst, lai realizētu tādus momentus kā šovakar vai Maltā?
- Uzskatu, ka Raimonds ir ļoti laba līmeņa uzbrucējs. Šobrīd viņam vienkārši vajag vēl laiku un tādu spēļu pieredzi. Nelielais satraukums un pieredzes trūkums augsta līmeņa starptautiskās spēlēs ir tas faktors, kas traucē, bet Raimonds noteikti ir labs papildspēks un labs uzbrucējs komandai. Jā, priekšā ir konkurence par vietu sastāvā, bet esmu apmierināts ar to, kā viņš strādā un kā gaida savas iespējas. Krājot pieredzi, noteikti redzēsim vēl spilgtākas spēles viņa epizodē, jo šodienas spēlē nebija vienkārši ieiet, bet, teikšu, viņš iegāja diezgan enerģiski. Ir nianses, kuras jāuzlabo, bet, nākot pieredzei, no Raimonda sagaidīsim vārtus arī šādās situācijās – noteikti!


, 2021-03-31 02:58, pirms 3 gadiem
Malači, galvenais neiet ierakumos un censties uzvarēt pret visiem. Turki varētu būt laipni un pasaukt vienu mūsējo uz Trabzonspor un vienu uz Besiktas vai Sivaspor.
, 2021-03-31 04:14, pirms 3 gadiem
Viss forši, liels prieks, vienmēr par izlasi!!! Šodien pilsn ar pozitīvām atsauksmēm. )

Bet tikai iedomājaties, kas notiktu, ja Latvija nakošajā atlases cikla spēle zaudē Gibraltāram 🙂🥱
, 2021-03-31 04:24, pirms 3 gadiem
Sen nebiju redzējis tik sakarīgu sniegumu no LV futbola izlases. Šajā atlases posmā kaut kas tur ir noklikšķējis un beidzot kopā sanāk. Nav tā bezspēcīgā "autobusa", bet ir arī mēģinājumi pakontrolēt bumbu un aizskriet pretuzbrukumos. Ir degsme ar. Tā turpināt! Kas tur ar to neieskaitīto golu? Vai tiešām kā krievu Match Arena TV teica, ka, sitot stūra sitienu, bumba pārgāja pāri gala līnijai? Vai poļu tiesnesis aptais**ās?
, 2021-03-31 04:45, pirms 3 gadiem
RDS rakstīja: Viss forši, liels prieks, vienmēr par izlasi!!! Šodien pilsn ar pozitīvām atsauksmēm. )


Bet tikai iedomājaties, kas notiktu, ja Latvija nakošajā atlases cikla spēle zaudē Gibraltāram 🙂🥱
Viss normāli. Neērts pretinieks.
, 2021-03-31 06:55, pirms 3 gadiem
Super, prieks par komandas sniegumu 👍
, 2021-03-31 08:42, pirms 3 gadiem
Nākamā spēle septembrī ar Gibraltāru, zinot kā LV spēlē daudzos sporta veidos, pēc labas spēle ar spēcīgāku komandu, parasti ap.. ar vājāku..
Rada bāžīgu,neredzu te vispār pat VIETU EIFORIJAI, zinot cik LV parasti maz gūst vārtus, liek domāt moš būs izšāvuši visu pulveri.
, 2021-03-31 08:45, pirms 3 gadiem
Tie kas te baigi par kaut ko jūsmo, ieteiktu nolaisties mazliet uz zemes, TĀ IR VIENA SPĒLE, kas vēl neko nedod.
Nesenā pagātnē LV atņēma pat 2x punktus TUrkiem vienā ciklā, pietam Turkiem tas draudēja ar netikšanu uz finalturnīru, beigās LV aptaisījās pret KAzahiem, bez nevienas uzvaras palika pēdējie un Turkiem, zaudētie punkti pret LV neko nemainīja...
, 2021-03-31 08:57, pirms 3 gadiem
Spēle pret Gibraltāru parādīs vai kaut kas mainās uz labo pusi, vai arī šis bija vienas spēles veiksmes stāsts
, 2021-03-31 09:01, pirms 3 gadiem
zaxx rakstīja: Tie kas te baigi par kaut ko jūsmo, ieteiktu nolaisties mazliet uz zemes, TĀ IR VIENA SPĒLE, kas vēl neko nedod.
Nesenā pagātnē LV atņēma pat 2x punktus TUrkiem vienā ciklā, pietam Turkiem tas draudēja ar netikšanu uz finalturnīru, beigās LV aptaisījās pret KAzahiem, bez nevienas uzvaras palika pēdējie un Turkiem, zaudētie punkti pret LV neko nemainīja...
Nav jau runa par vienu spēli, ši ir pavisam cita komanda, cits spēles stils, beidzot tiešām normāla izlase!
Šoreiz visticamāk grupā paliksim piektie, bet ne jau vieta ir galvenais, bet parādītais sniegums, redzam ka komanda progresē.
, 2021-03-31 09:08, pirms 3 gadiem
Šoreiz nav ko pārmest,ne treneriem,ne spēlētājiem,vismaz bija redzams futbols abu komandu izpildījumā.Pamatota kritika un spiediens bieži vien tikai mobilizē.Jācer uz sakarīgu turpinājumu.
, 2021-03-31 09:19, pirms 3 gadiem
Manuprāt,ja pat komanda vakar būtu zaudējusi,viņa kritiku nebūtu pelnījusi,jo šoreiz spēlējām futbolu,jeb turki to mums atļāva darīt.To uzzināsim rudenī.Cerams,ka pārtraukums līdz rudenim ļaus sakārtot domas un vektorusNegribētos atgriezties tādās izjūtās,kādas bija pēc mača ar holandiešiem.Turki varbūt atradīs 101 iemeslu,kāpēc neuzvarēja.Jebkurā gadījumā,neizskaidojamā mistika turpinās.Latvija turku futbola līdzjutēju vidū kļūst par lamu vārdu.Joks protams,bet tam ir iemesls.
, 2021-03-31 10:08, pirms 3 gadiem
zaxx rakstīja: Nākamā spēle septembrī ar Gibraltāru, zinot kā LV spēlē daudzos sporta veidos, pēc labas spēle ar spēcīgāku komandu, parasti ap.. ar vājāku..
Rada bāžīgu,neredzu te vispār pat VIETU EIFORIJAI, zinot cik LV parasti maz gūst vārtus, liek domāt moš būs izšāvuši visu pulveri.
Neķer stresu, pa vidu jūnijā ir pārbaudes spēles ar Lietuvu, Igauniju un Vāciju. Varēs gan paeksperimentēt, gan ar Vāciju nopietnu spēli uzspēlēt.
Un kādēl gan nepriecāties, ja ir par ko priecāties.
, 2021-03-31 10:09, pirms 3 gadiem
Nevajadzētu pārmerīgi no prieka lēkāt uz vienas kājas un nevajadzētu arī grimt depresijā. Mums joprojām trūkst augstā līmenī spēlējošu spēlētāju, lai viegli tiktu galā ar Sanmarino un Gibraltāru. Tas, kas rada cerības ir vairāki jauni talantīgi spēlētāji, kuri labi nospēlēja šīs 3 spēles. Treneris savukārt izskatās, ka ērti jūtās pretuzbrukumu futbolā, bet pret pundurvalstīm un līdzvērtīgām komandām pagaidām viņā taktika nav uzspīdējusi.
, 2021-03-31 10:58, pirms 3 gadiem
picis rakstīja: Grūti būs, bet kas zin, iespējams, atkārtosim Euro 2004 atlases stāstu, jo šis ir diezgan labs sākums Pirmais punkts ir.
Toreiz bija septiņi punkti pēc trim spēlēm.

Bet labi, par panākumu pienākas uzslava un Dainis, kā arī komanda to pelnījusi. Trīs vārti pret Turciju, tas ir lielisks sasniegums. Joprojām domāju, ka visus šos panākumus mums tomēr atnes futbola Dievs jebšu turku psiholoģiskā trauma, jeb vienkārši nespēja savākties, lai neielaistu vārtus, kurus nav jāielaiž. Bet tāpat līksmojam.
, 2021-03-31 12:04, pirms 3 gadiem
Ak dievs JŪS esat TĀDI LIEKUĻI šeit komentējot.
Piz..ts vienkārši kad LV apd.. pret Maltu, visi rēja ka viss ir p;p.. pēkšņi viena spēle kurā izšauj LV un visi met kažoku uz otru pusi..
Man vemt no jums reali gribas. Kā nospēlēt labi tā varoņi, kā slikti tā bom.. utt.. Nakamjā spēle piemēram būtu 1-1 ar Gibraltāru, visi lietu ūdeni cik slikta ir izlase utt,. Tad būtu niča ar Norvēģiem un visi atkal slavētu CIK SUPERĪGA SPĒLE< SUPERĪGA IZLASE UN VISI IR VAROŅI!!
Jūs vienkārši esat pilnīgi KLAUNI!!!
, 2021-03-31 12:19, pirms 3 gadiem
zaxx rakstīja: Ak dievs JŪS esat TĀDI LIEKUĻI šeit komentējot.
Piz..ts vienkārši kad LV apd.. pret Maltu, visi rēja ka viss ir p;p.. pēkšņi viena spēle kurā izšauj LV un visi met kažoku uz otru pusi..
Man vemt no jums reali gribas. Kā nospēlēt labi tā varoņi, kā slikti tā bom.. utt.. Nakamjā spēle piemēram būtu 1-1 ar Gibraltāru, visi lietu ūdeni cik slikta ir izlase utt,. Tad būtu niča ar Norvēģiem un visi atkal slavētu CIK SUPERĪGA SPĒLE< SUPERĪGA IZLASE UN VISI IR VAROŅI!!
Jūs vienkārši esat pilnīgi KLAUNI!!!
Kaut kāda taisnība tev ir! Man gan šis izlases modelis patīk jau kopš pērnā gada, te ir materiāls no kā var kaut kas sanākt. Vismaz 10 gadus nekas tamlīdzīgs nebija un nesapratu pat to briesmīgo komandas un trenera apriešanu, kāda gandrīz visu laiku bija. Gan jau būs arī kāda neveiksmīga spēle, bet vienreiz ir komanda, kuru var saukt par Latvijas nacionālo izlasi un pārdzīvot līdzi gan priekos, gan neveiksmēs!
, 2021-03-31 12:54, pirms 3 gadiem
zaxx rakstīja: Ak dievs JŪS esat TĀDI LIEKUĻI šeit komentējot.
Piz..ts vienkārši kad LV apd.. pret Maltu, visi rēja ka viss ir p;p.. pēkšņi viena spēle kurā izšauj LV un visi met kažoku uz otru pusi..
Man vemt no jums reali gribas. Kā nospēlēt labi tā varoņi, kā slikti tā bom.. utt.. Nakamjā spēle piemēram būtu 1-1 ar Gibraltāru, visi lietu ūdeni cik slikta ir izlase utt,. Tad būtu niča ar Norvēģiem un visi atkal slavētu CIK SUPERĪGA SPĒLE< SUPERĪGA IZLASE UN VISI IR VAROŅI!!
Jūs vienkārši esat pilnīgi KLAUNI!!!
vemšanas gadījumā zvanīt 113- pamēģini
, 2021-03-31 16:17, pirms 3 gadiem
Tā kā šis raksts ir par Kazakeviču, tad komentāros jārunā par treneri, nevis spēlētājiem. Manas domas -
Negatīvais. Nesaprotu, kapēc Dainis mīž izsaukt Karašausku. Ja Artūrs nospēlētu labi - visi teiktu, ka Dainis ir spēcīgs treneris, autoritāte, nebaidās, spēj vadīt utt. Ja Karašausks neko neparādītu, neviens vairs jautājumus neuzdotu. Uzskatu, ka Karam vieta šībrīža sastāvā ir. Noteikti varētu vairāk paterorizēt melnkalniešus un turkus, Uldriķim kā reizi būtu kam nomest, zu ko pagarināt utt. Tāpat domāju, ka ja Kroļļa vietā pēdējā minūtē būtu Kara viņš iesistu vai vismaz mēģinot apspēlēt nopelnītu pendeli.
Viss pārējais pozitīvi. Sastāva izvēle saprotama. Maiņas loģiskas un pret turkiem arī savlaicīgas. Taktikas izvēle perfekta. Spēles laikā aktīvs, dod labus padomus utt
, 2021-03-31 16:56, pirms 3 gadiem
Galvenā spēle tāpat pret Gibraltāru, tad arī varēs redzēt - kas ir kas.
Raimonds Krollis. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF
191

Latvijas izlase sāk drausmīgi, Krollis panāk neizšķirtu pret Lihtenšteinu

Šovakar Kiprā otro pārbaudes spēli jaunā galvenā trenera Paolo Nikolato vadībā aizvadīja Latvijas futbola valstsvienība, kam neizdevās pieveikt Lihtenšteinu – 1:1. Pirmajās sekundēs Mārcis Ošs iesita bumbu savos vārtos, bet turpinājumā izlīdzinājumu panāca Raimonds Krollis.
Latvijas U19 valstsvienība. Foto: LFF
1

Latvieši nenotur pārsvaru un Elites posma turnīru noslēdz ar vienu punktu

Šā gada Eiropas U19 meistarsacīkšu kvalifikācijas sacensības ar neizšķirtu (1:1) pret Elites posma septītās apakšgrupas mājinieci Ziemeļmaķedoniju noslēdza Viktora Dobrecova trenētie Latvijas futbolisti.
Foto: LFF
1

Latvijas U17 meitenes sagrauj Gruziju, tomēr neiekļūst A līgā

Latvijas WU-17 meiteņu izlase sestdien noslēdzošajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas B līgas otrās kārtas turnīra mačā Fēru salās ar rezultātu 5:0 (3:0) uzvarēja Gruziju un savā apakšgrupā ierindojās trešajā vietā, ziņo Latvijas Futbola federācija.