Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Mediju balsojums: Vaņins četrkārtējais, TOP3 arī D.Ikaunieks un Karašausks

Mediju balsojums: Vaņins četrkārtējais, TOP3 arī D.Ikaunieks un Karašausks
Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Futbola apskatnieku Ilvara Koscinkeviča un Edmunda Novicka iedibinātajā Latvijas sporta žurnālistu/apskatnieku balsojumā par gada labāko Latvijas futbolistu arī ceturto reizi uzvarējis Šveicē spēlējošais Latvijas izlases pamatvārtsargs Andris Vaņins.

Aptaujas jēga

Jau ceturtdien svinīgā LFF Laureātu ceremonijā tiks nosaukts 2017. gada Latvijas labākais futbolists. To noteiks balsojums, kurā piedalījās LFF Nacionālo izlašu treneru padomes locekļi, "SynotTip" Virslīgas klubu galvenie treneri un kapteiņi, komanda.lv 1. līgas klubu galvenie treneri un kapteiņi, biedrība "Latvijas Futbola Virslīga", LFF Valdes locekļi un LFF apstiprinātie žurnālisti. Vērts izcelt, ka visi šie balsotāji drīkstēja atdot savu balsi tikai par vienu futbolistu.

Savukārt mūsu aptaujas, kurā piedalījās Latvijas sporta apskatnieki, jēga bija ne tikai noteikt vienu labāko, bet arī otro labāko, trešo labāko un tā tālāk. Saprotams, ka šis gads nebija tāds, lai izceltu daudzus, bet ko lai dara - gaidīsim labākus laikus, taču šīs balsošanas tradīciju centīsimies uzturēt, lai nākotnē var atskatīties un vilkt ar pirkstu pa jebkura gada labāko futbolistu sarakstu. Šobrīd balsojumu esam noorganizējuši ceturto gadu pēc kārtas, aizsākot tradīciju 2014. gadā.

Mūsu balsojumā arī šoreiz drīkstēja balsot par jebkuru no Latvijas futbolistiem un seši izvēlētie spēlētāji bija jāsakārto noteiktā secībā. Balsojums ir atklāts, un lasītājiem zemāk ir iespēja aplūkot, kāda bijusi katra respondenta izvēle. Šogad mūsu aptaujā piedalījās 31 balsotājs (iepriekš attiecīgi 29, 30 un 34). Par katra žurnālista piešķirtu pirmo vietu futbolists saņēma sešus punktus, par otro vietu - piecus punktus, un tā līdz sestajai vietai, par kuru pienācās viens punkts. Nevienu gadu sistēma nav mainīta, un centīsimies ieturēt šo līniju arī nākotnē.

Tāpat kā citus gadus, arī šoreiz kritērijus, pēc kuriem vadīties, atstājām katra balsotāja paša ziņā. Kāds vairāk pievērsa uzmanību futbolistu sniegumam izlasē, kāds rēķināja sasniegumus kluba rindās, kāds cits to visu miksēja pēc tikai sev zināmas formulas. Bija arī "alternatīvi" balsojumi, kas būtiski atšķīrās no pārējiem - piemēram, kāds deva pirmo vietu Edgaram Gauračam, pamatojot to ar viņa devumu futbola popularizēšanā ārpus laukuma, bet cits visaugstāk novērtēja Robertu Uldriķi, ticot viņa spožai nākotnei ("balsoju par tagadni nākotnē"). Lai nu kā, mūsuprāt, balsotāju skaits bija pietiekami liels, lai galu galā iegūtu objektīvus rezultātus, ja vien vārdu "objektīvs" vispār drīkst lietot attiecībā uz tamlīdzīgām aptaujām.

Balsojums

Vismaz reizi TOP6 tika iekļauti 26 spēlētāji, un tas ir absolūtais rekords - iepriekšējos gados bija 20, 18 un 20. Atļausimies secināt, ka spilgtu personāžu Latvijas futbolā 2017. gadā ļoti trūka, tāpēc balsotāji taustījās un meklēja, ko lai tai sešiniekā vēl ieliek. Viens balsotājs šogad pat atteicās nosaukt pirmo vietu, atstājot ailīti tukšu, kā arī pamatoja Andra Vaņina neiekļaušanu anketā - "viņš šim sarakstam ir par varenu, nav viņam šeit ko darīt"... Tāpat neslēpsim, ka bija viens žurnālists, kurš TOP6 pat atteicās nosaukt. Atkal kāds teiks, ka šim sliktajam 2017. gadam anketā seši ierakstāmie vārdi ir par daudz, bet mēs paliekam pie sava - mētāties ar balsošanas sistēmu un tradīcijām nav nopietni.

Vairāk par trim reizēm TOP6 tika iekļauti 12 futbolisti, bet patiesībā ļoti izcēlās spēlētāju septiņnieks - Vaņins, Dāvis Ikaunieks, Artūrs Karašausks, Vladimirs Kamešs, Gļebs Kļuškins, Dāvis Indrāns un Pāvels Šteinbors. Ikviens no viņiem anketā tika pieminēts vairāk nekā 10 reizes, kamēr no pārējiem maksimums bija sešas reizes. Vēl lielāka atšķirība punktu izteiksmē - septītā vieta astoto pārspēja 2.4 reizes.

Jāizceļ, ka no minētā septiņnieka veseli trīs 2016. gadā nesaņēma absolūti nevienu punktu un šogad veica īstu uzlidojumu - tie ir Karašausks, Indrāns un Šteinbors. Četru gadu laikā pirmo reizi vismaz vienā anketā iekļuvuši Indrāns, Roberts Uldriķis, Ņikita Koļesovs, Edgars Vardanjans, Kristians Torress un Daniils Ulimbaševs. Vairumu no šī saraksta vieno tas, ka izlasē viņus iespēlēja Aleksandrs Starkovs, bet Torress, visticamāk, iekļūtu 2015. gada topā, taču tobrīd vēl nebija Latvijas pilsonis.

Atgriežoties pie aptaujas labāko saraksta, septītā vieta Šteinboram. Kas zina, varbūt viņš būtu augstāk, ja balsotāji savas versijas iesniegtu pēc tam, kad Pāvelu nosauca par Polijas Ekstraklases rudens daļas labāko vārtsargu. Un pavisam noteikti viņš būtu augstāk, ja Latvijas izlasē priekšā nebūtu Vaņina... Sešinieku noslēdza Latvijas futbola uzlecošā zvaigzne Indrāns, pozīciju augstāk - Kļuškins, kurš, atskaitot šīs aptaujas nemainīgo uzvarētāju, vienīgais precīzi saglabāja pagājušā gada pozīciju.

Augstajā ceturtajā vietā ticis Kamešs, kurš ir viens no līderiem Krievijas pēc spēka otrās līgas pirmās vietas īpašnieces sastāvā. Paradoksāli, bet viņš šai aptaujā neieņem visaugstāko vietu no tiem, kuri netiek izsaukti uz izlasi, jo pozīciju augstāk viņa bēdu brālis Karašausks, kurš Virslīgas 10 vārtiem pievienoja arī divus vārtus Eiropas līgas kvalifikācijā, trīs vārtus Latvijas kausa izcīņā un divus anulētus vārtus pret Babīti. Līdzīgi kā izcēlām septiņnieku, jāizceļ arī TOP3 - Karašausks izpelnījās divtik vairāk punktu nekā Kamešs.

Karašauska sasistie 15 (17) vārti ir lielākais vārtu skaits starp visiem Latvijas spēlētājiem (Latvijas 1. līgu un zemākus turnīrus, protams, neņemot vērā), tomēr, protams, jāņem vērā arī turnīri, kuros tie vārti gūti - balsojumā augstāk novērtēts D.Ikaunieks, kuram kalendārajā gadā 13 vārti, taču augstākas raudzes - 11 goli Čehijas augstākajā līgā un vēl divi Latvijas izlases kreklā. Dāvis neiekļuva vien divās no 31 anketas.

Jau ceturto reizi šajā aptaujā uzvarējis Vaņins, kurš tika nosaukts 30 no 31 anketas. Bet, galvenais, pārsvarā viņš ieņēma augstas vietas. 18 anketās jeb 58% Andris saņēma pirmo vietu (2014. gadā 41%, 2015. gadā 70%, 2016. gadā 68%), bet ārpus trijnieka palika vien trijās no 31 anketas. Nevar teikt, ka Vaņins Dāvi Ikaunieku sagrāva, tomēr pārsvars punktu izteiksmē galu galā bija pietiekami stabils - 160 pret 128.

37 gadus vecais Vaņins uzvarējis ceturto no četrām reizēm, un interesanti, ka katru reizi viņa tuvākais sekotājs bija kāds uzbrucējs - attiecīgi Valērijs Šabala, Deniss Rakels, Artjoms Rudņevs un Dāvis Ikaunieks. Par godu Vaņina varenajai četrgadei, esam sarūpējuši Andrim balvu - šādu kausu ar gravējumu:

ApskatnieksMedijs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta5. vieta6. vieta
A.AuziņšLTVD.IkaunieksVaņinsKamešsKarašausksMaksimenkoKļuškins
A.BirjuksRadio NabaD.IkaunieksVaņinsIndrānsKarašausksKamešsŠteinbors
A.Ērmanisfutbola statistiķisVaņinsKarašausksŠteinborsIndrānsKļuškinsKoļesovs
A.KreipānsRadio SWHVaņinsKamešsKarašausksIndrānsD.IkaunieksFreimanis
A.SametisDienaVaņinsŠteinborsD.IkaunieksKļuškinsRudņevsKazačoks
A.SudmalisKurzemes VārdsVaņinsJ.IkaunieksD.IkaunieksKamešsKarašausksŠteinbors
A.SuveizdaSportacentrs.comVaņinsŠteinborsKarašausksD.IkaunieksKamešsVardanjans
A.ZahārovsVSBVaņinsKļuškinsMaksimenkoD.IkaunieksŠabalaGabovs
D.SinkevičsRadio NabaD.IkaunieksKarašausksVaņinsKoļesovsTorressIndrāns
E.NovickisSportacentrs.comVaņinsD.IkaunieksKarašausksŠteinborsKamešsIndrāns
E.Petrovsneatk. žurnālistsGauračsVaņinsKarašausksIndrānsD.IkaunieksKoļesovs
G.Galkinslsm.lvVaņinsKarašausksŠabalaUldriķisD.IkaunieksRakels
G.Kreceristvnet.lvVaņinsKarašausksD.IkaunieksM.OšsGabovsTarasovs
I.AmeļkaLaikraksts SejčasKazačoksVaņinsKļuškinsE.VišņakovsD.IkaunieksVardanjans
I.Āboliņšneatk. žurnālistsD.IkaunieksVaņinsŠteinborsKazačoksKļuškinsUldriķis
I.StūriškaLatvijas AvīzeVaņinsD.IkaunieksIndrānsGorkšsGauračsŠteinbors
J.LazdānsLatvijas Radio 1UldriķisD.IkaunieksKļuškinsVaņinsIndrānsGorkšs
K.GirvičsŽurnāls SportsKarašausksVaņinsD.IkaunieksŠabalaKazačoksKļuškins
K.Komarovskisskaties.lvD.IkaunieksKarašausksVaņinsKļuškinsIndrānsŠabala
K.PlaumsLETAVaņinsD.IkaunieksKarašausksŠteinborsKamešsUldriķis
K.UpenieksSportacentrs.comVaņinsD.IkaunieksKļuškinsIndrānsŠabalaKarašausks
M.KļavenieksLatvijas Radio 1VaņinsKamešsD.IkaunieksKarašausksDubraUldriķis
M.Koroļovsuefa.comD.IkaunieksTarasovsKamešsKoļesovsKļuškins
M.Osisneatk. žurnālistsVaņinsD.IkaunieksŠteinborsKamešsKarašausksTarasovs
M.TimofejevsLTVVaņinsD.IkaunieksKamešsKļuškinsKarašausksKazačoks
P.NeimanisVentas BalssVaņinsD.IkaunieksKarašausksKamešsŠabalaGorkšs
R.EliņšSportacentrs.comVaņinsKarašausksD.IkaunieksKamešsRudņevsVardanjans
R.Vīksneneatk. žurnālistsD.IkaunieksKarašausksIndrānsKoļesovsUlimbaševsVaņins
U.StrautmanisDelfiKarašausksVaņinsKamešsKļuškinsIndrānsGorkšs
V.IvanovsVesti SegodnyaVaņinsD.IkaunieksKļuškinsŠteinborsKarašausksKoļesovs
V.Plaudisbijušais žurnālistsKarašausksVaņinsD.IkaunieksIndrānsKamešsKļuškins
VietaSpēlētājsPunkti1.v.2.v.3.v.4.v.5.v.6.v.Reizes201620152014
1.Vaņins 160 188211 30 1.1.1.
2.D.Ikaunieks 128 610724 29 9.4.
3.Karašausks 95 376341 24 14.
4.Kamešs 47 2355 15 19.
5.Kļuškins 41 14424 15 5.
6.Indrāns 35 3532 13
7.Šteinbors 34 2333 11 10.
8.Šabala 14 1131 6 12.6.2.
9.Kazačoks 13 1112 5 14.
10.Uldriķis 12 113 5
11.Koļesovs 11 213 6
12.Gauračs 8 11 2 9.
13.Maksimenko 6 11 2 8.9.
13.Gorkšs 6 13 4 17.5.5.
13.Tarasovs 6 12 3 17.7.
16.J.Ikaunieks 5 1 1 19.13.4.
17.Rudņevs 4 2 2 2.6.
18.Gabovs 3 11 2 11.12.20.
18.M.Ošs 3 1 1 16.
18.E.Višņakovs 3 1 1 10.16.
18.Vardanjans 3 3 3
22.Dubra 2 1 1 7.3.7.
22.Torress 2 1 1
22.Ulimbaševs 2 1 1
25.Rakels 1 1 1 4.2.
25.Freimanis 1 1 1 15.17.

Piezīmes:
(1) reizes - cik reizes spēlētājs iekļauts TOP6.
(2) 2016., 2015. un 2014. – futbolistu ieņemtās vietas žurnālistu aptaujās iepriekšējos gados.
(3) no tiem, kas pagājušajā gadā iekļuva TOP15, šogad nevienu punktu nesaņēma Artūrs Zjuzins, Vladislavs Gutkovskis, Ģirts Karlsons un Nauris Bulvītis.

Iepriekšējo gadu balsojuma rezultāti:
2014.
2015.
2016.


, 2017-12-20 09:16, pirms 6 gadiem
Labi arī tas, ka paralēli spēlētājiem, var apskatīt arī futbola speciālistu sarakstu.
, 2017-12-20 10:03, pirms 6 gadiem
E.Petrovs neatk. žurnālists Gauračs



GAURAČU 1. VIETĀ!!!!!!!!!!!!!!
, 2017-12-20 10:29, pirms 6 gadiem
BayernM rakstīja: E.Petrovs neatk. žurnālists Gauračs





GAURAČU 1. VIETĀ!!!!!!!!!!!!!!
Arī smieklīgi vispār topos pieminēt Rudnev Tiešām, aptaujai ir milzīga jēga, ja šādu stulbumu var rādīt zināšanās par futbolu, eksperti.
, 2017-12-20 10:30, pirms 6 gadiem
Torres
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-12-20 10:49, pirms 6 gadiem
BayernM rakstīja: E.Petrovs neatk. žurnālists Gauračs





GAURAČU 1. VIETĀ!!!!!!!!!!!!!!
ko tu rēc muļķi. kad būs atbilde no uefa ?
, 2017-12-20 11:10, pirms 6 gadiem
Gauraču pirmajā vietā?
Gorkšu likt topā, kurš LV izlasē spēlējot cik golus mums neatveda....
Torress?

KO var gribēt no izlases, ja Futbola Eksperti ir šādi..
žurnālā pirdēji ne eksperti
, 2017-12-20 12:30, pirms 6 gadiem
1. Karašausks
2. Vaņins
3. D.Ikaunieks
4. Šteinbors
5. Kamešs
6. Šabala
, 2017-12-20 16:14, pirms 6 gadiem
Fascinē Starkova fani-duriki, kuri ignorē Karašausku, pat neieliekot sešiniekā. Guņas roklaižas
, 2017-12-20 18:45, pirms 6 gadiem
FUNS rakstīja: 1. Karašausks
2. Vaņins
3. D.Ikaunieks
4. Šteinbors
5. Kamešs
6. Šabala
Ko tu, pajoli, te savu topu iebāzi?
Cik tu vispār LFV spēles esi redzējis? Cik spēles esi esi redzējis Kameša, Šteinbora, D. Ikaunika izpildījumā šajā sezonā?
, 2017-12-20 20:38, pirms 6 gadiem
Un 2 no labākajiem nav izlasē. Nu protams Latvija jau futbolistiem pārbagāta zeme
Starkovam sāks grauzt acis, šo topu pārskatot.
, 2017-12-20 22:07, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Ko tu, pajoli, te savu topu iebāzi?
Cik tu vispār LFV spēles esi redzējis? Cik spēles esi esi redzējis Kameša, Šteinbora, D. Ikaunika izpildījumā šajā sezonā?
Laikam nezini ka bieži cilvēki izsaka savu viedokli veido topus arī tad ja nav redzēts. Cilvēki veido leilāko kauju topus pasaules vēsturē, seno laiku skaitāko pilsēta topus. Man ir lielas aizdomas ka 20.-21.gs. cilvēki nav dzīvojuši prims mūsu ēras.
Tu patiešām, domā ka šie žurnālisti ir redzējuši visus savu nosaukto futbolistus spēlēs šosezon. Tev gan grūta dzīve. Kā ieraugi labā
vietā Karašausku tā nervi čupā. Pele bija izcils futbolists bet es neesmu nevienu viņa spēli redzējis.
Atbildu par LFV. Diezgan daudz spēles visas vai daļu esmu redzējis.
Tu taču arī Karašausku uzskati par labāko.

Futbolā mums Kara
Hokejā mums Kira
Kara ira - bārti bira
Kira ira- hokejs mira.
, 2017-12-20 22:31, pirms 6 gadiem
FUNS rakstīja: Laikam nezini ka bieži cilvēki izsaka savu viedokli veido topus arī tad ja nav redzēts. Cilvēki veido leilāko kauju topus pasaules vēsturē, seno laiku skaitāko pilsēta topus. Man ir lielas aizdomas ka 20.-21.gs. cilvēki nav dzīvojuši prims mūsu ēras.
Tu patiešām, domā ka šie žurnālisti ir redzējuši visus savu nosaukto futbolistus spēlēs šosezon. Tev gan grūta dzīve. Kā ieraugi labā
vietā Karašausku tā nervi čupā. Pele bija izcils futbolists bet es neesmu nevienu viņa spēli redzējis.
Atbildu par LFV. Diezgan daudz spēles visas vai daļu esmu redzējis.
Tu taču arī Karašausku uzskati par labāko.

Futbolā mums Kara
Hokejā mums Kira
Kara ira - bārti bira
Kira ira- hokejs mira.
Tāpēc jau mums futbola (sporta) žurnālistika ir tieši tāda kāda tā ir, kad spēļu aprakstus taisa skatoties spēļu protokolos, un nevis pašas spēles. Tas nav tikai runājot par futbolu.Un tāpēc ļoti bieži visādus brīnumus jālasa, jāredz un jādzird.
Tieši tāpat ar tevi un tev līdzīgi domājošiem-spēli neredzēju, bet zinu ka........
Tu esi muļķis, ja domā, ka man kaut kādas baigās sliktās emocijas lasot par Karašausku, bet par labāko viņu noteikti nesaukšu, jo vairākās spēlēs (īpaši spēlē EL pret Suduvi) pārliecinājos, ka viņam līdz patiesi laba līmeņa spēlētājam vel tāls ceļš ejams. Un tas, ka viņam arī šajā starpsezonā ir problēmas ar kluba atrašanu augstākā līmenī nekā LFV, manus vārdus tikai nostiprina.
, 2017-12-20 22:39, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Tāpēc jau mums futbola (sporta) žurnālistika ir tieši tāda kāda tā ir, kad spēļu aprakstus taisa skatoties spēļu protokolos, un nevis pašas spēles. Tas nav tikai runājot par futbolu.Un tāpēc ļoti bieži visādus brīnumus jālasa, jāredz un jādzird.
Tieši tāpat ar tevi un tev līdzīgi domājošiem-spēli neredzēju, bet zinu ka........
Tu esi muļķis, ja domā, ka man kaut kādas baigās sliktās emocijas lasot par Karašausku, bet par labāko viņu noteikti nesaukšu, jo vairākās spēlēs (īpaši spēlē EL pret Suduvi) pārliecinājos, ka viņam līdz patiesi laba līmeņa spēlētājam vel tāls ceļš ejams. Un tas, ka viņam arī šajā starpsezonā ir problēmas ar kluba atrašanu augstākā līmenī nekā LFV, manus vārdus tikai nostiprina.
Loģiski ka daudzi topi tiek veidoti vadoeties no spēļu apskatiem, informācijas presē utt. Ne jau visi visu redz. Katrs izsaka savu viedokli. Tu tik asi reaģē it kā tā būtu kaut kāda absolūtā patiesība. Katrs futbola līdzjutējs var izveidot savu topu. Ir kaut kāds priekšstats izveidojies par šo sezonu. Es piemēram neskatos Porziņģa spēles bet man nešaubīgi tieši uz doto brīdi viņš ir labākais basketbolists. Girgensona spēles neesmu redzējis bet man nešaubīgi viņš noteikti nav labākais Latvijas hokejists uz doto brīdi (uz to varētu pretendēt Roberts Bukarts, Indrašis, Daugaviņš piemēram). Nav obligāti jāredz viss. Normāls cilvēks ļoti daudz ko var saprast jau no apskatiem , analītiskās informācijas, preses apskatiem utt.
, 2017-12-21 11:32, pirms 6 gadiem
Vaņins jau nu arī šogad vismaz izlasē neko daudz neparādīja. Vienīgā atšķirība, ka klubā regulāri spēlēja.
Kirils Buravcevs. Foto: LFF
12

Buravcevs nomaina Gluščuku un turpmāk vadīs LFF Futbola akadēmiju

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas galvenā trenera amatā iecelts pašmāju speciālists Kirils Buravcevs. Iepriekš kopš pērnā janvāra akadēmijas darbu pārraudzīja pašreizējais LFF sporta direktors Andrejs Gluščuks.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.