Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Sieviešu izlases galvenais treneris: "Mūsu spēlētājām mačā ar Lietuvu nedega acis"

Sieviešu izlases galvenais treneris: "Mūsu spēlētājām mačā ar Lietuvu nedega acis"
Didzis Matīss. Foto: LFF

Latvijas sieviešu futbola izlase neveiksmīgi aizvadīja Baltijas kausa izcīņu, ar 0:5 atzīstot Lietuvas pārākumu un ar 1:4 piekāpjoties igaunietēm. Pēc gada pirmās nometnes uz sarunu LFF aicināja Latvijas izlases galveno treneri Didzi Matīsu.

Jūnija nometnē uz izlasi tika uzaicinātas 23 spēlētājas. Šoreiz komandai palīdzēt nevarēja aizsardzes Laura Sondore un Ligita Tumāne. Pirmajai dalību izlasē liedza savainojums, bet otrajai šajā laikā bija svarīgi mači klubā, kas cīnās par iekļūšanu augstākā līgā Itālijā. "Jau pašā nometnes sākumā saskārāmies ar veselības problēmām, un visas nometnes gaitā tās tikai no dienas vairojās. Vispirms viena spēlētāja ieradās ar angīnu, citai spēlētājai bija vidusauss iekaisums. Tāpēc jau nometnes sākumā papildus izsaucām vēl divas spēlētājas. Bet diemžēl ar to viss nebeidzās," atklāja D. Matīss.

"Jau pirmās dienas treniņā Sofja Ņesterova pārrāva ahileja cīpslu. Viņa salīdzinoši nesen atgriezās ierindā pēc ilgas prombūtnes, tagad viņai atkal ilgstoši jāiztiek bez futbola," norādīja D. Matīss. Jāpiebilst, ka pēc vārtsardzes Marijas Ibragimovas teiktajām ardievām futbolam Latvijas izlasei akūti trūcis stabilas pēdējās robežas sargātājas, kas atstāja iespaidu arī uz mūsu valstsvienības aizsardzības drošību. "Es neko nevaru pārmest Asnātei Lindermanei un Alīnai Skļemenovai. Meitenes darīja, ko varēja. Uz nometni bija plānots aicināt arī Lauru Siņutkinu, bet arī viņa veselības problēmu dēļ mums šoreiz nevarēja palīdzēt."

Tāpat veselības apsvērumu dēļ no ierindas turnīra gaitā izkrita vēl vairākas spēlētājas - Anna Marija Valaka, Anna Krūmiņa, spēlē pret Lietuvu debitante Liāna Rožaščonoka puslaika beigās iedzīvojās kājas traumā, un arī viņai kādu laiku būs jāiztiek bez futbola. Spēlē pret Igauniju no 23 izsauktajām spēlētājām mača pieteikumā varēja ierakstīt vairs tikai 16 futbolistes. Latvijai tik daudz robus sastāvā "salāpīt" ir grūti.

"Taču neskatoties ne uz ko, jāatzīst, ka pirmajai spēlei pret Lietuvu vienkārši nebijām gatavi. Ir daudz pārdomu par to. Par to, protams, atbildība jāuzņemas gan treneru korpusam, gan pašām spēlētājām. Neredzēju viņu acīs uguntiņu, vēlmi sevi parādīt no labākās puses. Trūka spēles disciplīnas, netika izpildītas lietas, par kurām tieši runājām. Arī mēs kā treneri varbūt pieļāvām dažas neprecizitātes sastāva izvēlē," atzina komandas galvenais treneris.

"Mūsu spēlētājām mačā ar Lietuvu nedega acis. Lietuvietes noteikti gribēja vairāk uzvarēt. Sava loma varbūt bija arī tam, ka Lietuvai šogad bija arī pārbaudes turnīrs Armēnijā. Mēs tomēr nesatikāmies ilgāku laiku, un pusgads bez kopīgiem treniņiem - tas tomēr ir daudz. Tāpat man ir jautājumi dažām spēlētājām par fizisko formu, kādā viņas ieradās uz izlasi. Mēs gaidām, ka visas spēlētājas uzliek sev augstu profesionalitātes latiņu."

Spēlē pret Igauniju sākumsastāvā bija vairākas izmaiņas, komandā tika iesaistītas arī U-19 izlases pārstāves. Pirmoreiz izlases sākumsastāvā bija trīs futbolistes: Arta Luīze Lubiņa, Signija Šenberga un Sofija Gergeležiu. "Nevienā brīdī neredzēju, ka viņas padotos, nolaistu rokas vai necenstos izdarīt maksimumu. Jā, kļūdas bija, tās skaidrojamas ar jaunību un pieredzes trūkumu, taču ar pašatdevi viņām viss bija kārtībā. Cīnījās līdz galam katrā epizodē. Spēlē ar Igauniju komanda bija jau pavisam citāda. Tagad pēc nometnes ir daudz vielas pārdomām par to, ko un kā darīt tālāk," rezumēja D. Matīss.

Šī nometne Latvijas izlasē bija pēdējā ilggadējai līderei Elīzai Spruntulei - valstsvienības kreklu 49 oficiālos mačos vilkusī aizsardze beigusi karjeru izlasē. Iespējams, viņa aizvada pēdējo gadu spēlētājas lomā klubā, pēc kā apsver iespēju pievērsties treneres karjerai.

"Visas komandas un Latvijas sieviešu futbola saimes vārdā vēlos pateikties Elīzai par ieguldīto darbu pašmāju sieviešu futbola attīstībā. Elīza vienmēr bija spēlētāja, uz kuru varēja paļauties gan laukumā, gan ārpus tā. Ir prieks, ka futbolu tik ļoti mīloša sieviete paliek šajā jomā, un, esmu pārliecināts, viņas ieguldījums sieviešu futbola attīstībā Latvijā vēl ne tuvu nav beidzies - būs vēl daudz vērtīgu darbu viņas izpildījumā. Novēlu Elīzai panākumus arī nākamajā ampluā futbolā," piebilda D. Matīss.

Izmantotie resursi:
Latvijas Futbola federācija


Raimonds Krollis. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF
191

Latvijas izlase sāk drausmīgi, Krollis panāk neizšķirtu pret Lihtenšteinu

Šovakar Kiprā otro pārbaudes spēli jaunā galvenā trenera Paolo Nikolato vadībā aizvadīja Latvijas futbola valstsvienība, kam neizdevās pieveikt Lihtenšteinu – 1:1. Pirmajās sekundēs Mārcis Ošs iesita bumbu savos vārtos, bet turpinājumā izlīdzinājumu panāca Raimonds Krollis.
Latvijas U19 valstsvienība. Foto: LFF
1

Latvieši nenotur pārsvaru un Elites posma turnīru noslēdz ar vienu punktu

Šā gada Eiropas U19 meistarsacīkšu kvalifikācijas sacensības ar neizšķirtu (1:1) pret Elites posma septītās apakšgrupas mājinieci Ziemeļmaķedoniju noslēdza Viktora Dobrecova trenētie Latvijas futbolisti.
Foto: LFF
1

Latvijas U17 meitenes sagrauj Gruziju, tomēr neiekļūst A līgā

Latvijas WU-17 meiteņu izlase sestdien noslēdzošajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas B līgas otrās kārtas turnīra mačā Fēru salās ar rezultātu 5:0 (3:0) uzvarēja Gruziju un savā apakšgrupā ierindojās trešajā vietā, ziņo Latvijas Futbola federācija.