Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Kazakevičs: "Tādām spēlēm kā pret Vāciju ir milzīga nozīme izaugsmei"

Kazakevičs: "Tādām spēlēm kā pret Vāciju ir milzīga nozīme izaugsmei"
Dainis Kazakevičs un Andris Treimanis. Foto: LFF

Latvijas futbola izlase jau rītvakar Diseldorfā tiksies ar četrkārtējo pasaules un trīskārtējo Eiropas čempioni Vāciju. Pirmsspēles preses konferencē piedalījās valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs un RFS pussargs Artūrs Zjuzins.

Kazakevičs: "Ir liels prieks atrasties Diseldorfā, un mēs ar visu nopietnību gatavojamies rītdienas spēlei pret Vācijas nacionālo izlasi. Mūsu komandai spēle pret vienu no pasaules labākajām izlasēm, bez šaubām, ir liels un būtisks notikums. Tas mums ir arī pietiekami liels izaicinājums. Komanda gatavojas labā noskaņojumā, un vēl turpinām atjaunošanās un sagatavošanās procesus rītdienas spēlei. Priekšā ir treniņš spēles stadionā, un visi puiši ir apņēmības pilni – rīt gaidām lielu izaicinājumu un lielu spēli. Esam ļoti priecīgi, ka mums ir dota šāda iespēja, un gan komandas kopīgajai, gan spēlētāju individuālajai izaugsmei šādām spēlēm ir milzīga nozīme."

Kāda ir situācija ar Jāņa Ikaunieka un citu spēlētāju veselības stāvokli?
Kazakevičs: "Ir pilnīgi skaidrs, ka Jānis rītdienas spēlei negatavojas un neaizvadīs arī trešo spēli pret Igauniju. Viņa gadījumā ir skaidrs, ka veselības problēmu dēļ viņš šajā nometnē nebūs palīgs. Kas attiecas uz pārējiem spēlētājiem, kuriem bija veselības problēmas, nekādu gala atbilžu man vēl nav. Šovakar būs pirmsspēles treniņš, kurā plānojam tikt skaidrībā ar pārējiem traumētajiem spēlētājiem. Arī Vladimira Kameša dalība rītdienas spēlē ir zem lielas jautājuma zīmes. Vēl ir divi trīs spēlētāji, kuriem ir zināmas problēmas, bet kuru iespējamā spēlēšana rīt ir daudz reālāka nekā šiem diviem."

Kāds rezultāts vai kāda izdevusies iestrādne liks justies gandarītam par šo spēli?
Kazakevičs: "Pirmkārt, gandarītam liks justies sajūta, ja pēc spēles beigām būšu redzējis, ka komanda laukumā ir atstājusi visus spēkus un ka attieksmes, pašatdeves un spēles organizācijas līmenis būs maksimālajā līmenī, un katrs no futbolistiem būs spējis parādīt maksimumu no savām spējām. Tāds ir mūsu uzdevums. Runāt par rezultātu, par gūtajiem vai neielaistajiem vārtiem – to diktēs spēle, man ir grūti sniegt konkrētu un vienkāršu atbildi. Mums ir svarīgi nospēlēt savu maksimālo spēju robežās gan kā komandai, gan katram individuāli."

Kā pareizi atrast līdzsvaru starp to, lai pilnībā izbaudītu spēli un visas 90 minūtes izmantotu pilnvērtīgi, spēlētu raitā tempā un spēlētāji kaut ko iemācītos, un to, lai kādā brīdī tomēr vilcinātu laiku, nosistu tempu labvēlīga rezultāta dēļ? Kā pareizi līdzsvarot šīs prioritātes?
Kazakevičs: "Pirmām kārtām tas būs atkarīgs no spēles gaitas. Ja būs situācijas, kurās ne līdz galam tiksim galā ar pretinieku piedāvāto tempu, tad šīs taktiskās viltības allaž ir bijušas un eksistējušas. Būtiski, lai situācijās un brīžos, kad mūsu iespējas laukumā ļaus spēlēt labā tempā un šo tempu turēt, mēs to arī darītu. Un tikpat būtiski ir tas, lai neaprobežojamies tikai ar darbību aizsardzībā un cīņu par katru bumbu, - mums ir jāmeklē iespējas arī pretspēlei. Laika vilcināšanai vai tempa bremzēšanai nav jābūt pašmērķim, bet tam ir jābūt taktiskam instrumentam, kad to diktēs spēles situācija."

Tik lielas spēles Latvijas izlasei nav ikdiena. Vai esat pamanījis pārmaiņas spēlētāju uzvedībā, uztraukumu?
Kazakevičs: "Tādas spēles noteikti nav ikdiena, bet marta nometnes pieredze, spēlējot pret Nīderlandi, ir mazs papildus plusiņš – līdzīgā situācijā jau esam bijuši kvalifikācijas spēlē. Tādēļ man nav šaubu. Redzu spēlētāju attieksmi, redzu vēlmi vislabākajā veidā sagatavoties spēlei – tajā ziņā viss ir vislabākajā kārtībā. Nav vajadzības neko daudz mainīt, ir mazas psiholoģiskas nianses, kurām jāpievērš uzmanība. Ir būtiski, lai mēs, no vienas puses, izprastu spēles nozīmi, bet, no otras puses, saprast, ka lieka pārdzīvošana vai lieks uztraukums nekad nepalīdz nospēlēt labāk. Jābūt līdzsvaram. Šobrīd strādājam pie tā, lai spēlētāji spētu nodemonstrēt savas maksimāli labākās kvalitātes."

Vai ir varbūtība, ka spēlēsim ar trim centra aizsargiem?
Kazakevičs: "Tāda varbūtība pastāv līdz mirklim, kad sākas spēle. Kad spēle sāksies, tad arī redzēsiet, kā spēlēsim."

Ko tev nozīmē spēle pret šādu pretinieku? Un cik labi jūties fiziski?
Zjuzins: "Jūtos normāli un esmu gatavs rītdienas spēlē, ja būšu vajadzīgs, atstāt visus spēkus un palīdzēt komandai sasniegt labāko rezultātu. Ko nozīmē spēle pret Vāciju? Protams, ir patīkami, kad ir iespēja spēlēt pret vienu no pasaules vadošajām komandām, bet man jau ir bijis diezgan daudz šādu spēļu."

Esi spēlējis gan pret Nīderlandi, gan Portugāli. Izbraukumā Faru iesiti vārtus – vai to spēli no grandu mačiem arī atceries ar vislabākajām atmiņām, neskatoties uz rezultātu 1:4?
Zjuzins: "Jā, vārtus Portugālē labi atceros. Tas bija patīkami, taču mēs zaudējām. Varu sacīt, ka arī spēle Nīderlandē, kuru zaudējām ar 0:6, ir ļoti labā atmiņā. Gadās – rezultāts nebija tas labākais, bet tādas spēles pret grandiem laikam jau tik un tā vairāk paliek atmiņā."

Kādas ir Vācijas izlases stilistiskās, taktiskās iezīmes, un vai var vilkt kādas paralēles starp Vāciju un Nīderlandi?
Kazakevičs: "Zināmā mērā tās abas ir diezgan dominējošas komandas, bet tajā pašā laikā teikšu, ka tās ir arī diezgan atšķirīgas savā pieejā, mentalitātē, varbūt arī uzbrukuma noslēgumos. Manuprāt, Vācija spēlē pietiekami uzbrūkošu un spilgtu futbolu, bet tajā pašā laikā arī pragmatisku futbolu un pieeju savu momentu realizācijā, sitienu izdarīšanā pa vārtiem. Zināmas līdzības ir, bet ir arī diezgan lielas atšķirības. Tās arī ņemam vērā un attiecīgi koriģējam savas darbības pozicionālas aizsardzības fāzē."

Cik daudz uzmanības pievēršat atsevišķiem izpildītājiem, īpaši Čempionu līgas fināla dalībniekiem, kuri iepriekšējā pārbaudes spēlē nedrīkstēja piedalīties?
Kazakevičs: "Vairāk koncentrējamies uz Vācijas izlases komandas darbībām. Skaidrs, ka ir atsevišķas niansītes, kuras akcentēsim individuālās sarunās ar spēlētājiem, bet kopumā gatavojamies konkrētām Vācijas izlases darbībām kā komandai, jo kopējā stilistika un spēles zīmējums kardināli nemainās atkarībā no sastāva izmaiņām."

Kuras ir Vācijas izlases trīs stiprākās šķautnes?
Kazakevičs: "Vācijas izlase ir ļoti racionāla savā uzbrukumā un savā futbolā, veidojot diezgan ātru spēli ar ļoti izteiktām un skaidri saprotamām, bet vienlaikus ne pārāk vienkārši novēršamām vertikālajām piespēlēm un spēlētāju aktīvu izvešanu sitienu pozīcijās, kas mums būs diezgan izaicinoši. Plus arī viņu uzbrukuma daudzveidība ir diezgan iespaidīga, jo, tiklīdz risinām vienu jautājumu un meklējam pretzāles, redzam, ka tādējādi rodas problēmas jau citās zonās. Tādēļ uzbrukuma taktiskā daudzveidība, tieši mūsu spēles kontekstā, ir būtiska – ir atšķirība starp spēlēm, kurās tiekas līdzvērtīgas komandas un kurās viena no komandām ir dominējoša. Un skaidrs, ka komandas darbības kopējais ātrums ir diezgan iespaidīgs, tāpēc mums būs liels izaicinājums tikt līdzi gan bumbas kustības ātrumam, gan arī individuālo darbību ātrumam. Tie ir mūsu galvenie raksturojošie izaicinājumi rītdienai."

Kādēļ pret Lietuvu malā palika Kaspars Dubra – kāds ir ilgtermiņa plāns centra aizsargu sakarā?
Kazakevičs: "Bija vairāki faktori. Kasparam sezona beidzās agrāk, viņš sezonas pēdējās spēles neaizvadīja. Lai arī viņš par spīti atvaļinājuma posmam laikus gatavojās izlases treniņnometnei, viņa fiziskā gatavība uz pirmo spēli vēl nebija optimālajā kondīcijā. Tā ir atbilde, kādēļ Kaspara nebija pirmajā spēlē, un spēlēja Mārcis [Ošs] ar Antoniju [Černomordiju], kuri aizvadīja arī iepriekšējo kvalifikācijas spēli pret Turciju. Cenšamies stabilizēt sastāvu, īpaši aizsardzības līnijā, un līdzvērtīgās situācijās cenšamies saglabāt stabilu sastāvu, jo tas palīdz arī nostiprināt savstarpējo sapratni, kas aizsardzības līnijā ir diezgan būtiski. Kopš nometnes pirmajām dienām vērtējot centra aizsargu sniegumu, redzējām, ka Antonijs ar Mārci ir gatavi spēli sākt pamatsastāvā. Taču jāsaka, ka arī pārējie centra aizsargi demonstrē diezgan atzīstamu sniegumu treniņos un tagad, treniņnometnes vidū, kondīcijas visiem mūsu centra aizsargiem ļauj nepieciešamības gadījumā iesaistīties spēlē. Ja runā par plānu vai izmaiņām [šai spēlei], komentāru vēl nesniegšu, jo līdz galam vēl neesam tikuši skaidrībā ar izvēli. Redzējums mums ir, bet vienīgais treniņš starp spēlēm mums vēl ir priekšā. Tikai pēc tā varēšu ar lielāku pārliecību teikt, kāda būs izvēle rītdienai."

Kuras ir būtiskākās statistikas pieturzīmes no spēles pret Lietuvu, kuras bija pozitīvas un kuras jāuzlabo rītdien?
Kazakevičs: "Domāju, tās būs divas pavisam dažādas spēles, kuras diez vai varēsim savilkt kopā statistikas rādītāju ziņā. Ja runā par darbībām, kuras izdevās un kuras neizdevās, pirmais, bez šaubām, izdevās tas, ka mums bija ļoti laba momentu realizācija. Tas bija neapšaubāmi. Otrkārt, kopumā mums izdevās diezgan laba spēle aizsardzības darbībās. Lai arī ne bez kļūdām, bet nevarētu teikt, ka ļāvām pretiniekiem daudz izveidot pie mūsu vārtiem. Treškārt, bija diezgan kvalitatīvas un ātras pārejas pēc aizsardzības darbībām un pārslēdzoties uz uzbrukumu. No šādām pārejām arī spējām izspiest rezultatīvus uzbrukumu noslēgumus. Taču, runājot par rītdienu, tā tomēr būs pavisam cita spēle pret cita līmeņa pretiniekiem. Tādēļ būs grūti novilkt daudz paralēļu."

Izlases treneri, tevi ieskaitot, bieži saka, ka izlases progresam ir nepieciešams spēlētāju klubu karjeru progress. Vai redzi, ka pārbaudes spēle pret Vāciju var būt iespēja tikt pamanītiem un ka izlasē ir spēlētāji, kuri pašlaik neatrodas sava līmeņa līgās, ne līdz galam izmantojot savu potenciālu, un jau šovasar varētu ielekt augstākā līgā?
Kazakevičs: "Noteikti, lai izlase progresētu, diezgan liela loma ir tam, kur spēlētāji atrodas ikdienā. Jebkura izlases spēle, vēl jo vairāk pret komandu, kurai ir pastiprināta uzmanība no skatītāju, skautu, mediju un futbola sabiedrības puses, ir iespēja sevi apliecināt – arī draudzības spēle. Ja runā par spēlētājiem, man ir grūti pateikt tieši šīs vasaras kontekstā, jo ir ļoti daudz ietekmējošo faktoru, kas var ietekmēt spēlētāju pārcelšanos uz citiem klubiem, - kaut vai viņu līgumi. Bet esmu neapšaubāmi pārliecināts – to saku arī izlases spēlētājiem! -, ka mūsu izlases rindās ir spēlētāji gan ar reālu izaugsmes potenciālu, gan arī atsevišķi spēlētāji, kuru spēles kvalitāte un līmenis jau tagad ir labāks, nekā to ataino viņu spēles minūtes vai atrašanās konkrētās līgās. Tas nav tik vienkāršs process. Viena spēle diez vai var kardināli izšķirt spēlētāja likteni, jo šobrīd diez vai var, balstoties uz vienas spēles rezultātu un parādīto sniegumu, notiks izvēle par labu tā vai cita spēlētāja izvēlei vai iegādei. Jābūt kvalitatīvam sniegumam vidēja termiņa garumā, lai spēlētājs varētu spert nākamo soli savā karjerā. Bet mūsu izlasē šādi spēlētāji noteikti ir."

Vai video nodarbībās tika rādīti fragmenti no spēles pret Vāciju "Euro 2004" finālturnīrā?
Kazakevičs: "Nē, tādus video neskatījāmies, jo gatavojamies konkrētai spēlei pret konkrētiem pretiniekiem – ar šā brīža Latvijas izlasi pret šā brīža Vācijas izlasi."

Ja Latvija rīt uzvarēs, ko esat gatavi izdarīt?
Kazakevičs: "Esmu gatavs būt ļoti priecīgs, ja panāksim pozitīvu rezultātu."
Zjuzins: "Būšu gatavs gatavoties spēlei pret Igauniju."

Esi viens no retajiem spēlētājiem, kurš būtisku lomu spēlēja arī "Euro 2016" atlases modelī, kas pret turkiem, čehiem un citiem pretiniekiem brīžiem spēlēja diezgan sekmīgi. Vai vari salīdzināt to un pašreizējo modeli un konkurētspēju?
Zjuzins: "Negribu sākt salīdzināt izlašu modeļus – aizņems pārāk daudz laika. Ko varu pateikt – komandā ir savākti stiprākie džeki, kuri ir ar diezgan lielu potenciālu. Laikam vajadzīgs kāds laiciņš un šāda spēle pret Vāciju, kas, ieķeroties un labi nospēlējot, var dot pārliecību. Tad mēs, kā komanda un izlases spēlētāji, varētu augt un būt pārliecināti par saviem spēkiem. Domāju, tieši tas, ka neesam pārliecināti par saviem spēkiem, mums bieži vien traucē. Vajadzīgi labi rezultāti, lielas uzvaras, tad mums visiem būs vieglāk."


, 2021-06-06 22:14, pirms 3 gadiem
Te no intervijas izgriezts ka arī Gutkovskis nesspelēs ne pret Vāciju ne pret Igauniju
, 2021-06-06 23:06, pirms 3 gadiem
Labs koefs uz LV uzvaru. Varbūt uzlikt?
, 2021-06-07 00:33, pirms 3 gadiem
Nikujasse rakstīja: Labs koefs uz LV uzvaru. Varbūt uzlikt?
Ja nav žēl naudas, tad var uzlikt
, 2021-06-07 00:57, pirms 3 gadiem
Ja es spēlētu toto, tad uzliktu 5 eiro uz niču, jo vācieši var mūs nenovērtēt. Bet es nespēlēju toto un citiem arī neiesaku, jo var ieiet azartā un nospēlēt visu naudu un pēdējās bikses.
, 2021-06-07 08:06, pirms 3 gadiem
Vajadzēja pasaukt čomaku Šabalu pret fričiem, lai "atrādās" un beidz braukāt ekskursijās pa Eiropu.
, 2021-06-07 08:34, pirms 3 gadiem
"Tādām spēlēm kā pret Vāciju ir milzīga nozīme ielaisto vārtu statistikas izaugsmei."
, 2021-06-07 09:13, pirms 3 gadiem
11 Wōlfe werden in Dūsseldorf kāmpfen, jāņem reitinga punkti
, 2021-06-07 09:33, pirms 3 gadiem
Vācieš piekrita viena iemesla pēc : viņi grib paternēties pret iespējamo pretinieku , kurš rezultāta saglabāšanai uzliek autobusu. Šī būs lieliska iespēja viņu rezervistiem to izdarīt.Līdzīgu komandu spēlē viss ir zināms. Ja vācieši tikai gribēs, sasitīs 3-5 golus. Mūsējie ir 3. šķiras profi.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.
Rihards Matrevics. Foto: LFF
1

Matrevics: "Faniem jau patīk redzēt feilus, bet interesantāk ir tas, kas notiek pēc tam"

TV4 raidījumā "Ārpus kadra" šonedēļ viesojās futbola vārtsargs Rihards Matrevics, "Riga FC" spēlētājs, kurš martā pārstāvēja arī Latvijas izlasi jaunā galvenā trenera pirmajā valstsvienības sasaukumā. Podkāstā viņš dalījās viedokli par pārmaiņām izlasēm un kā tās izpaudušās, kā arī pastāstīja, ko domā par neveiksmīgo kuriozu mačā pret Lihtenšteinu, sakot, ka no tādām neveiksmēm neviens nav pasargāts un svarīgāk ir, kā spēlētāji pēc tām atgūstas.