Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristiāns Dilāns

Senegāla pēcspēles sitienos uzvar Ēģipti un pirmo reizi triumfē Āfrikas Nāciju kausā

Senegāla pēcspēles sitienos uzvar Ēģipti un pirmo reizi triumfē Āfrikas Nāciju kausā
Senegālas futbolisti līksmo. Foto: Reuters/Scanpix

Šovakar Kamerūnas galvaspilsētā Jaundē tika aizvadīts 2021. gada Āfrikas Nāciju kausa fināls, kurā Senegāla pēcspēles sitienu sērijā uzveica sacensību titulētāko komandu Ēģipti - 0:0 (4:2 p.s.s.).

• Pirmo Āfrikas Nāciju kausu izcīnījusi Senegāla, kas pēcspēles sitienu sērijā apspēlēja Ēģipti - 0:0 (4:2 p.s.s.), izšķirošo pēcspēles sitienu realizējot Sadio Manē.

• Par mača labāko spēlētāju tika atzīts Ēģiptes vārtsargs Mohameds Abdū Gabals jeb Gabaski.

• Ēģipte visās play-off spēlēs aizvadīja vismaz papildlaiku un uzvarēja trīs šādās spēlēs pēc kārtas. Vispirms astotdaļfinālā pendelēs uzveica Kotdivuāru, ceturtdaļfinālā 100. minūtē izrāva un nosargāja uzvaru pār Maroku, bet pusfinālā 11 metru sitienu sērijā izslēdza Kamerūnu.

• Senegālas izlase, kas ne reizi nebija triumfējusi Āfrikas Nāciju kausā, otro turnīru pēc kārtas aizkļuva līdz finālam. Savukārt Ēģipte ir titulētākā Āfrikas Nāciju kausa dalībniece ar septiņiem čempiontituliem, iepriekšējo izcīnot 2010. Gadā. Pirms četriem gadiem Ēģipte finālā zaudēja Kamerūnai.

• Finālspēlē Ēģiptes izlasi no laukuma malas nevarēja vadīt galvenais treneris Karlušs Keirušs, kurš pusfinālā saņēma divas dzeltenās kartītes.

• Abas komandas Āfrikas Nāciju kausa sešās līdzšinējās spēlēs bija ielaidušas tikai divus vārtus. Senegāla pa vieniem vārtiem ielaida ceturtdaļfināla un pusfināla cīņās, bet ēģiptieši pa reizei kapitulēja grupu turnīrā un ceturtdaļfinālā.

Senegāla spēles ievadā tika pie izcilas iespējas gūt pirmos vārtus. Ēģiptiešu aizsargs Mohameds Abdelmonems ceturtajā minūtē veica diezgan vieglprātīgu izklupienu savā soda laukumā, gāžot Saliū Cisu. Mača arbitrs Viktors Gomešs nozīmēja pendeli, ko devās izpildīt senegāliešu lielākā zvaigzne Sadio Manē. Viņa komandas biedrs Liverpūlē Mohameds Salāhs īsi pirms soda sitiena izpildes deva padomu Ēģiptes vārtsargam Gabaski, kurš nospēlēja teicami un atsita spēcīgu Manē raidījumu, rezultātam saglabājoties neizšķirtam.

Puslaika turpinājumā abas komandas darbojās piesardzīgāk un pie labām vārtu gūšanas iespējām ilgstoši netika. Pirmā puslaika beigās Mohameda Salāha raidījumu atvairīja Eduārs Mendī. Otrā puslaika sākumā senegālieši tika pie labas standartsituācijas, no kuras gan bīstamu situāciju izveidot nespēja. Pēcāk Idrisas Geja sitienu no labas pozīcijas atvairīja Gabaski. Arī turpmākajās minūtēs ēģiptiešu pirmajam numuram nācās vairākkārt iesaistīties spēlē un glābt savu komandu. Tuvojoties mača izskaņai, aizvien bīstamākus pretuzbrukumus sāka vērpt ēģiptieši, Mohamedam Abdelmonemam un Zizo sitieniem ar galvi lidojot pāri un garām vārtiem. Pamatlaikā gan komandām vārtus gūt neizdevās un bija jāspēlē papildlaiks.

Sākoties papildu trīsdesmitminūtei, Senegāla uzreiz tika pie randiņa ar ēģiptiešu vārtsargu, tomēr Gabaski tika galā ar Bambas Dienga sitienu. Simtajā minūtē Diengs pārbaudīja Ēģiptes vārtsarga meistarību, sitot ar galvu, bet 115. minūtē no vidējas distances trešo reizi īsā laikā nespēja gūt vārtus. Ēģipte divas minūtes vēlāk varēja izraut uzvaru, tomēr Eduāra Mendī lieliskā reakcija ļāva apturēt Zizo tālsitienu.

Senegālieši realizēja pirmos divus pēcspēles sitienus, bet Ēģipte kļūdījās otrajā mēģinājumā, Abdelmonemam trāpot pa vārtu stabu. Gabaski ātri vien sava komandas biedra neveiksmi izlaboja, atvairot Bonas Sara sitienu. Ceturtajā kārtā Eduārs Mendī atvairīja pretinieka raidījumu, Senegālai nonākot precīza raidījuma attālumā no triumfa. Sadio Manē bija precīzs un Senegāla varēja līksmot par triumfu Āfrikas Nāciju kausā.

Iepriekšējie pieci Āfrikas Nāciju kausa fināli

GadsUzvarētājaFinālisteRez.
2019.AlžīrijaSenegāla1:0
2017.KamerūnaĒģipte2:1
2015.KotdivuāraGana0:0 (9:8 p.s.s.)
2013.NigērijaBurkinafaso1:0
2012.ZambijaKotdivuāra0:0 (8:7 p.s.s.)

, 2022-02-06 23:53, pirms 2 gadiem
...ar to Manē nerealizēto pendel 1.puslaikā bija smieklīgs cirks..Salahs konsultē vārtsargu, bet pienāk Manē un abiem saka, ka sitīs no sevis labajā stūrī, bet sit praktiski pa centru un vārtsargs atvaira...objektīvi Senegāla bija labāka un pelnīja titulu!
, 2022-02-06 23:56, pirms 2 gadiem
svētki negroīdai rasei, kas Kamerūnā atbalstīja savējos un Senegālu- it kā jau drīzāk pelnīti, gan jau tiksies abas blices Katarā vai vietējā atlasē
, 2022-02-07 00:08, pirms 2 gadiem
Prieks par Manē, likās, ka viņš tajā sitienā izlika pilnīgi visu, kam gājis cauri. Iesist tādu 11nieku tādā brīdī pēc tam, kad vienu jau esi aizsitis garām... Visu cieņu, īsts meistars.
, 2022-02-07 00:25, pirms 2 gadiem
specha rakstīja: svētki negroīdai rasei, kas Kamerūnā atbalstīja savējos un Senegālu- it kā jau drīzāk pelnīti, gan jau tiksies abas blices Katarā vai vietējā atlasē
Senegale vs Egipti speles par vietu PK.
, 2022-02-07 08:34, pirms 2 gadiem
Šoreiz Ēģiptei neizdevās izlīst uz pendeļu rēķina. Senegālais pelnīta uzvara.
Mirklis pēc Lautaro Martinesa vārtu guvuma. Foto: Kevork Djansezian/AFP/Scanpix
6

Argentīna zaudē pirmo puslaiku, taču Eiropas lielklubu zvaigznes nolauž Kostariku

11. uzvaru kopš iepriekšējā Pasaules kausa beigām aizvadītajās 12 spēlēs izcīnīja Argentīnas valstsvienība, kura Losandželosā ar 3:1 pieveica Kostarikas futbolistus.
Mihailo Mudriks. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix
5

Ukraiņi atgūstas arī pret Islandi, Ščensnijs ieved Poliju finālturnīrā

Pēdējās divas ceļazīmes uz šovasar Vācijā paredzēto Eiropas meistarsacīkšu finālturnīru nopelnīja Ukrainas un Polijas futbolisti, kuri spraigās cīņās pieveica attiecīgi Islandi un Velsu.
Endriks. Foto: AFP/Scanpix

17 gadus vecais Endriks atkal iesit, Spānija un Brazīlija trīs pendeļu spēlē uzvarētāju neatrod

Otrdienas vakarā pārbaudes spēles aizvadījušas vairākas Eiropas un pasaules vadošās komandas. Madridē mājinieki spāņi realizēja divas pendeles, bet Brazīlija kompensācijas laikā atbildēja ar savu 11 metru soda sitienu (3:3). Brazīlijas labā vārtus guva arī 17 gadus vecais Endriks.