Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

"Lille" uzvar PSG un pēc 56 gadu pārtraukuma izcīna Francijas kausu

Agris Suveizda

"Lille" uzvar PSG un pēc 56 gadu pārtraukuma izcīna Francijas kausu
"Lille" ar iegūto kausu
Foto: AFP/Scanpix

"Stade de France"aizvadīts Francijas kausa izcīņas fināls. Tajā pašreizējā Francijas čempionāta līdere "Lille" ar 1:0 spēles izskaņā pieveica pagaidu ceturtās vietas īpašnieci PSG. Vienīgos vārtus 89.minūtē ar tiešo brīvsitienu guva Ludoviks Obranjaks - liktenīgu kļūdu pieļāva pieredzējušais Gregorijs Kupē, kurš, visticamāk, aizvada pēdējo sezonu savā karjerā. Tas "Lille" bija sestais Francijas kauss kluba vēsturē, turklāt pirmais kopš 1955.gada.

"Lille" kausu līdz šim bija ieguvusi piecas reizes, taču pēdējoreiz tas notika tālajā 1955.gadā, turklāt kopš tā laika Les Dogues ne reizi nebija iekļuvuši finālā. Savukārt PSG, kas ar astoņiem tituliem atpaliek tikai no Marseļas "Olympique" (10), pelnīti ieguvusi kausa izcīņu speciālistes nosaukumu – deviņu gadu laikā tas parīziešiem bija jau sestais fināls. Iztrūkumi sastāvā nebija pārāk lieli – Antuānam Kombuarē (PSG galvenais treneris) nācās iztikt bez diskvalificētā aizsarga Kristofa Žalē, bet Rudi Garsijam aizvietot nācās tikai savainoto pussargu Florānu Balmonu.

Pirmajās 45 minūtēs nekādu pārsteigumu galveno treneru izvēlētajās taktikās nebija. "Lille" vairāk kontrolēja bumbu, savukārt parīzieši izmantoja savu ierasto pretuzbrukumu taktiku. Neapšaubāmi viens no spēcīgākajiem "Lille" kāršu kavā atrodamajiem trumpjiem ir spēcīgā priekšējā līnija, tomēr pirmajā puslaikā malējie uzbrucēji Žervinjo un Edens Azārs ļoti reti tika pie iespējas tiešā soda laukuma tuvumā nodemonstrēt savu individuālo meistarību.

Pozicionālā spēlē ne vienai, ne otrai komandai neizdevās uztaustīt pretinieku vājās vietas, un bīstamākie momenti veidojās pēc pretuzbrukumiem un standartsituācijām. Vārtu gūšanas iespēju bija ļoti maz. Vispirms 18.minūtē Adils Ramī pēc stūra sitiena ar galvu raidīja bumbu nedaudz pāri vārtiem, bet pēc neilga laika bijušais PSG vārtsargs Mikaels Landro ar kājām atvairīja Nenes izpildīto tiešo brīvsitienu no 28 metriem. 23.minūtē "Lille" izveidoja labu pretuzbrukumu, taču Musa Sovs no aptuveni 23 metriem sita pāri mērķim.

Savainojuma dēl cīņu diemžēl nevarēja turpināt PSG kapteinis Klods Makelelē, kurš īsi pēc pārtraukuma tika nomainīts. Otro puslaiku aktīvāk uzsāka parīzieši. 56.minūtē Landro atvairīja Gijoma Oaro raidījumu, bet uzreiz pēc tam nebija tālu, lai PSG pa tiešo no stūra sitiena gūtu kuriozus vārtus. "Lille" atbildēja ar pretuzbrukumiem, tomēr allaž neveicās noslēguma fāzē - vienreiz Kupē nospēlēja kā pēdējais aizsargs, bet citā uzbrukumā sitiens nepadevās Joanam Kabajam. 62.minūtē "Lille" arī izšķērdēja ļoti bīstamu standartsituāciju.

Gan Garsija, gan Kombuarē laukumā laida otro uzbrucēju, tomēr, atšķirībā no PSG, "Lille" nepārgāja uz spēli ar diviem uzbrucējiem - de Melu ieņēma vietu priekšējā līnijā, bet Azārs vairāk pildīja uzbrūkošā centra pussarga funkcijas. Pamatlaika beigu daļā PSG bija pāris labas iespējas pārspēt Landro - vispirms 77.minūtē Oaro pēc Mevlita Erdinča piespēles kā nākas netrāpīja pa bumbu, bet 77.minūtē Klemāna Šantoma sitienu vārtu apakšējā stūrī atvairīja vārtsargs.

PSG savas izdevības pamatlaika beigu daļā izraut uzvaru neizmantoja, un "Lille" pretiniekus par to sodīja. 89.minūtē Sjaka Tjenē pie sānu laukuma līnijas rupji nospēlēja pret Matjē Debušī, un Ludoviks Obranjaks no ne pārāk parocīgas pozīcijas ieraidīja bumbu tālajā vārtu stūrī - 1:0! Jāatzīmē, ka krietni veiksmīgāk varēja nospēlēt pieredzējušais Gregorijs Kupē, kurš kļūdījās, nosakot bumbas lidojuma trajektoriju, un pat necentās atvairīt sitienu, acīmredzot domājot, ka apaļais priekšmets lido garām vārtiem. Jau nākamajā minūtē Kupē nogāza Žervinjo, taču, ar kājām atvairot Debušī izpildīto pendeli, pats arī savu kļūdu laboja. PSG neizdevās atspēlēties, un galvaspilsētas klubs līdz ar to nespēja nosargāt pirms gada izcīnīto kausu.

PSG – Lille 0:1 (0:0)

Vārti: Obranjaks 89'
PSG: Kupē - Tjenē, Sako, Kamarā, Seara – Šantoms, Makelelē (Klemāns 47') – Žulī (Traorē 90'+4), Bodmērs (Erdinčs 70'), Nene – Oaro
Lille: Landro – Berija, Šedžū, Ramī, Debušī – Gejs (de Melu 62'), Mavuba, Kabajs – Žervinjo, Sovs (Obranjaks 79'), Azārs (Dimons 90'+2)

Komandu ceļš līdz finālam

PSGRez.LilleRez.
1/32Lens5:1Forbach (5)3:1
1/16Agen (5)3:2Wasquehal (5)1:0
1/8Martigues (4)4:1Nantes (2)1:1**
1/4Le Mans (2)2:0*Lorient0:0**
1/2Angers (2)3:1Nice2:0

*Pagarinājumā
**Uzvarētājs tika noskaidrots 11m sitienu sērijā

Iepriekšējie 10 fināli

GadsUzvarētājaFinālisteRez.GadsUzvarētājaFinālisteRez.
2010.PSGMonaco1:0*2005.AuxerreSedan2:1
2009.Guingamp (2)Rennes2:12004.PSGChâteauroux (2)1:0
2008.LyonPSG1:02003.AuxerrePSG2:1
2007.SochauxMarseille2:2**2002.LorientBastia1:0
2006.PSGMarseille2:12001.StrasbourgAmiens (2)0:0**

*Pagarinājumā
**Uzvarētājs tika noskaidrots 11m sitienu sērijā

  +3 [+] [-]

, 2011-05-15 00:59, pirms 13 gadiem
prieks par šo ziņu!

  -2 [+] [-]

, 2011-05-15 04:09, pirms 13 gadiem
Lille`i šosezon iet,pat reizēm apbrīnojami! Bet iet!....varbūt tiesneši???