Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2921, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

EURO 2020 A grupa: vai itāļi apliecinās favorītu statusu?

EURO 2020  A grupa: vai itāļi apliecinās favorītu statusu?
Čīro Immobile/Garets Beils/Džerdans Šačiri/Buraks Jilmazs. Foto: Zumapress/EPA/Scampix

A grupa ir viena no intriģējošākajām šajā Eiropas čempionāta finālturnīrā. FIFA rangā uzreiz trīs komandas atrodas pirmajā divdesmitniekā – Itālija (7. vieta), Šveice (13.) un Velsa (17.), turklāt ceturto izlasi – Turciju (29.) – var uzskatīt par tumšo zirdziņu. Neapšaubāmi apakšgrupas favorīti ir itāļi, kuri turklāt kā vienīgie grupu turnīrā varēs izbaudīt sava laukuma priekšrocības - viņi savas spēles aizvadīs Romā. Šī komanda ir arī starp pretendentēm uz Eiropas čempionu godu.

Itālija

Absolūti grupas favorīti – to apliecina arī pēdējo gadu forma. Pēc netikšanas uz 2018. gada Pasaules kausa finālturnīru par Itālijas izlases galveno treneri kļuva pazīstamais Roberto Mančīni, kura vadībā komanda uzvarējusi ap 70% spēļu. Kvalifikācijas ciklā šī izlase uzvarēja visos desmit mačos, pretinieku vārtos kopumā sasitot 37 bumbas, kamēr pašiem savos vārtos ielaižot vien četras. Arī Pasaules kausa atlasi Itālija sākusi pārliecinoši, jo visos trijos mačos guvusi uzvaras un ne reizi nav zaudējusi vārtus. Kopumā šī komanda, ņemot vērā arī pārbaudes spēles, nav cietusi neveiksmi jau 27 mačos pēc kārtas jeb kopš 2018. gada 10.septembra...

Vismazāko bažu pirms turnīra ir par itāļu aizsardzību, ko cementē pieredzējušie Leonardo Bonuči un Džordžo Kjellīni, kamēr vārtos ir talantīgais Džanluidži Donnarumma. Solīdi izskatās arī pussargu līnija ar Marko Verati, Žoržinju un Nikolo Barellu. Tiesa, Parīzes “Saint-Germain” futbolists Verati šobrīd cīnās ar ceļgala savainojumu, un nav skaidrs, cik gatavs viņš būs Eiropas čempionāta finālturnīram. Lielākā neskaidrība ir ap Itālijas jaudu uzbrukumā. Kaut gan tās priekšējā līnijā ir tāds vīrs kā Čīro Immobile, kurš pēdējās piecās sezonas A sērijā vidēji sasitis 25 vārtus, izlasē viņam tik labi nesokas – 13 vārti 46 spēlēs, turklāt teju visi iesisti pret jūtami zemāka līmeņa komandām.


Šveice

Šo izlasi jāuzskata par neprognozējamu – vēl pagājušā gada laikā tā nespēja uzvarēt septiņās spēlēs pēc kārtas, taču tagad tieši pirms finālturnīra ir sešu uzvaru sērija. Panākumi gūti arī pret tādām meistarīgām izlasēm kā ASV, Somija un Ukraina. Ar divām uzvarām – pār Lietuvu un Bulgāriju – sekmīgi sākts arī Pasaules kausa atlases turnīrs.

Tiesa, pāris potenciālajiem Šveices līderiem ir spēļu prakses trūkums – uzbrucējs Džerdans Šaķiri jau labu laiku nekotējas augstu “Liverpool” hierarhijā (pa visu sezonu 22 spēles), kamēr Ņūkāslas “United” aizsargs Fabians Šērs veselības likstu dēļ izlaida lielu daļu sezonas (19 mači). Jautājums arī, ko piedāvāt spēs pussargs Granits Džaka, kurš neapšaubāmi ir viens no šveiciešu līderiem, taču Londonas “Arsenal” rindās uz šo futbolistu ne vienmēr varēja paļauties. Tomēr tieši viņš būs tas, kurš saturēs kopā komandas vidējo līniju. Pirms pieciem gadiem Eiropas čempionāta finālturnīrā Šveice pirmo reizi izkļuva no grupas, taču apstājās pirmajā “play-off” kārtā, un nekas neliek domāt, ka šogad sasniegumu izdosies uzlabot.


Velsa

Pirms pieciem gadiem finālturnīrā Velsa parūpējās par pārsteigumu un ar Geretu Beilu priekšgalā aizcīnījās līdz pat pusfinālam, kurā piekāpās nākamajai čempionei Portugālei. Šādu sasniegumu atkārtot arī šogad gan būs ļoti sarežģīti, un šai komandai prognozē neizkļūšanu no grupas.

Tieši Beils bija tā brīža panākumu stūrakmens, taču pēdējos gados viņam karjera piedzīvojusi lejupslīdi. Spānijas grandā Madrides “Real” viņš neieguva uzticību un iepriekšējā sezonā atgriezās Totenhemas “Hotspur” komandā, kur kopumā 34 mačos iesita 16 vārtu un atguva regulāru spēļu praksi. Skaidrs, ka arī šajā finālturnīrā uzbrūkošais pussargs būs komandas atslēgas spēlētājs. Tāpat velsiešiem aug daudzsološa jaunā paaudze – komandā ienākuši Daniels Džeimss (Mančestras “United”), Neko Viljamss (“Liverpool”), Ītans Ampadu (Londonas “Chelsea”), no kuriem gan vairāk tiek gaidīts nākotnē.

Kaut gan liela loma Velsas spēlē būs jāuzņemas tieši Beilam, komandas aizsardzība kopš 2019. gada novembra bijusi augstā līmenī – 11 no 15 mačiem savos vārtos nav ielaista neviena bumba. Šīs izlases galvenā trenera postenī šobrīd būtu jābūt Mančestras “United” leģendai Raienam Gigsam, taču pret viņu uzsākta krimināllieta par fizisku uzbrukumu draudzenei. Līdz ar to viņa vietu pie valstsvienības stūres finālturnīrā ieņems Roberts Peidžs.


Turcija

Šī izlase pārsteidza kvalifikācijas ciklā, kur pamanījās paņemt četrus punktus no pasaules čempiones Francijas. Francūži beigu beigās ar 25 punktiem desmit mačos guva uzvaru grupā, taču turki atpalika par nieka diviem punktiem, intrigu uzturot līdz pat pēdējām kārtām. Atlases ciklā Turcija desmit maču laikā ielaida tikai trīs vārtus, kas liek domāt par tās spēku aizsardzībā, kaut gan 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, kur turki spēlē vienā grupā ar Latviju, trīs spēlēs no saviem vārtiem bumbu ņemt ārā nācies jau piecreiz. Par trim zaudētiem vārtiem martā parūpējās tieši latvieši. Bažas varētu būt tieši par turku vārtsargu līnijas spēku.

Tomēr lielu jaudu var sagaidīt no Turcijas uzbrukuma, kur galvenās lomas uzņemsies Francijas čempiones “Lille” futbolisti – uzbrūkošais pussargs Jusufs Jazidži (aizvadītajā sezonā visu turnīru ietvaros 42 spēlēs 14 vārti) un pieredzējušais uzbrucējs Buraks Jilmazs (33 spēlēs 18 vārti). Šajā izlasē spēlē pat trīs “Lille” futbolisti – arī Zeki Čeliks, kura pārliecinošā spēle aizsardzībā radījusi interesi tādos futbola grandos kā Mančestras “United” un Londonas “Arsenal”. Turki ar cerībām var raudzīties ne tikai šī turnīra kontekstā, bet arī nākotnē, jo viņi, salīdzinot ar pārējām dalībniecēm, uz Eiropas čempionātu ved gados jaunāko komandu.

Turcijas valstsvienības galvenais treneris ir Šenols Ginešs, kurš komandu aizveda līdz trešajai vietai 2002. gada Pasaules kausā. Viņš tika atlaists pēc nākamā cikla, kurā turki netika uz Eiropas čempionāta finālturnīru, jo atlases “play-off” cīņās zaudēja pārsteidzošajai Latvijai. Viņš kopā ar Stambulas “Besiktas” divreiz kronēts par Turcijas čempionu.


Spēļu kalendārs

DatumsVietaSpēleLaiks (LV)
11.06RomaTurcija - Itālija22:00
12.06BakuVelsa - Šveice16:00
16.06BakuTurcija - Velsa19:00
16.06RomaItālija - Šveice22:00
20.06RomaItālija - Velsa19:00
20.06BakuŠveice - Turcija19:00

11.lv bukmeikeru vērtējums par izredzēm uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoeficientsKoeficients
Itālija1.5311.00
Turcija5.5051.00
Šveice5.5067.00
Velsa9.00201.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes par vietu sadalījumu A apakšgrupā

ValstsVieta*
Itālija1.07
Šveice2.57
Turcija2.71
Velsa3.64

Prognozes veica 14 mūsu portāla pārstāvji, sarindojot komandas secībā no 1. līdz 4., pēc tam tika aprēķināta vidējā prognoze.


, 2021-06-08 11:58, pirms 3 gadiem
Itāļi ir favorīti, pārējie grupā ir spēkos līdzvērtīgi, bet nav man skaidrs, cik labi gatavi šim EURO...
1.Itālija
2.Turcija
3.Šveice
4.Velsa
, 2021-06-08 12:06, pirms 3 gadiem
Itālija pret kādu apkakāsies, jaut pret kuru!!!
Es neteiktu ka Italija, te ir 100% favorite
, 2021-06-08 12:36, pirms 3 gadiem
Vai Sportacentrs spēs pavilkt vēl vienu konkursiņu, šoreiz par godu šim pasākumam?
, 2021-06-08 12:40, pirms 3 gadiem
Ieteikums autoram - nekopēt no tvitera izlases sastāvus, tos nepārbaudot. Kāpēc? Tāpēc, izlases dēļ traumām var veikt izmaiņas līdz savām pirmajām spēlēm turnīrā. Turcijai un Šveicei pagaidām nav izmaiņu sastāvā, bet Itālijai Sensi nebūs, viņa vietā Pessina, savukārt Velsai izkrita Lourenss, vietā nāca Lokjers.
, 2021-06-08 12:42, pirms 3 gadiem
Žēl, ka autoram par grūti ielikt katra spēlētāja pārstāvēto klubu un izlašu spēļu skaitu/vārtu skaitu.
, 2021-06-08 12:46, pirms 3 gadiem
Šveice būs piedalīsies 9 no pēdējiem 10 lielajiem f-turnīriem (ieskaitot šo) Visbiežāk izstājusies pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā t.i. 1/8 finālā, kaut gan vairākas reizes bijuši ņemami pretinieki, piemēram, Ukraina, Polija, Zviedrija. Varbūt šoreiz izdosies tikt tālāk?
, 2021-06-08 12:59, pirms 3 gadiem
Turcijai sastāvā ir tikai 3 spēlētāji no EURO 2016. Tikpat ir Čehijai. Vienīgi Krievijai ir vēl mazāk - 2. Turcijai pirms 5 gadiem sastāvā bija tikai 6 leģionāri, tagad 15, no kuriem 12 spēlē top 5 līgās.
, 2021-06-08 14:04, pirms 3 gadiem
tornis rakstīja: Vai Sportacentrs spēs pavilkt vēl vienu konkursiņu, šoreiz par godu šim pasākumam?
Es arī priecātos par konkursu, lai gan nekad neuzvaru. Ja nevar balvās kafijas pakas, tad vismaz tējas? Jutīšu līdzi Ukrainai, Zviedrijai, Somijai un Spānijai.
, 2021-06-08 16:02, pirms 3 gadiem
Vieniga jega vert vala shadus skribentu rakstus ir tapec, ka , iespejams hendza komentos bus labu infu iemetis, tas ari viss
, 2021-06-08 16:06, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Vieniga jega vert vala shadus skribentu rakstus ir tapec, ka , iespejams hendza komentos bus labu infu iemetis, tas ari viss
Man patīk, ka nav nemaz norādīti tie 14 SC pārtāvji, kuri izteikuši savas prognozes. Droši vien tur arī Celmiņš, Justovičs, pats Poikāns ir. Futbola zinātāji
, 2021-06-08 16:11, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Man patīk, ka nav nemaz norādīti tie 14 SC pārtāvji, kuri izteikuši savas prognozes. Droši vien tur arī Celmiņš, Justovičs, pats Poikāns ir. Futbola zinātāji
Nuu bez buozhee ari nekaadi
Mosh matulis ari po pjanim kko murgo
, 2021-06-08 16:14, pirms 3 gadiem
Sveicei taa albanu un parejo chortu varza ir? Nuu man liekas italiem pret shito churku komandeli neies viegli!!!
, 2021-06-08 16:15, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Nuu bez buozhee ari nekaadi
Mosh matulis ari po pjanim kko murgo
Agrāk par katru izlasi bija raksts, tagad no tvitera iekopē sastāvu, paskribelē 2 teikumus par katru izlasi, grupas apraksts gatavs. Ko Suveizda neraksta? Raksta par hokeja ČL šodien. Edmundam ar Birjuku nav laika, šie Latvijas futbolā līdz kaulam iekšā...
, 2021-06-08 16:18, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Sveicei taa albanu un parejo chortu varza ir? Nuu man liekas italiem pret shito churku komandeli neies viegli!!!
Interesanti, ka Itālija ar Šveici pēc Eiropas čempja rudenī 2x vēl spēlēs savā starpā, jo abas spēlē vienā grupā PK kvalī un cikla pirmajās kārtās vēl nespēlēja. Ir gan Šakiri, gan Džaka, ir albāņi.
, 2021-06-08 16:39, pirms 3 gadiem
Turcija, Velsa, Šveice - visas 3 izlases ir starp 6 jaunākajām EURO 2020 izlasēm.
, 2021-06-08 16:58, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Turcijai sastāvā ir tikai 3 spēlētāji no EURO 2016. Tikpat ir Čehijai. Vienīgi Krievijai ir vēl mazāk - 2. Turcijai pirms 5 gadiem sastāvā bija tikai 6 leģionāri, tagad 15, no kuriem 12 spēlē top 5 līgās.
cik krieviem no 2018 ?
, 2021-06-08 16:58, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Sveicei taa albanu un parejo chortu varza ir? Nuu man liekas italiem pret shito churku komandeli neies viegli!!!
Pārējām izlasēm jau nu diži labāk nav. Turki vienīgie te tādi vien-nacionāli, bet gan jau pielasīti turku imigranti no citām valstīm.
, 2021-06-08 17:01, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: cik krieviem no 2018 ?
10 krieviem. Man uz lapas ir izveidots saraksts, cik spēlētāju katrai no izlasēm ir no PK 2018 un EČ 2016.
, 2021-06-08 17:06, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: 10 krieviem. Man uz lapas ir izveidots saraksts, cik spēlētāju katrai no izlasēm ir no PK 2018 un EČ 2016.
psihopāts
, 2021-06-08 17:07, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: psihopāts
Vnk interesē.
, 2021-06-08 17:08, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: cik krieviem no 2018 ?
Somi jau nez cik reizes skolojuši krievus hokejā. Vai pienākusi kārta arī futbolā? Abas spēlēs vienā grupā.
, 2021-06-08 17:12, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: psihopāts
Shadus pierakstus kaa hendzam un algunopim driz vares izsoles pardot!
, 2021-06-08 17:55, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Shadus pierakstus kaa hendzam un algunopim driz vares izsoles pardot!
Algunam jau viss kladēs, Hendža gan jau kā Koziols - exeli ekspluatē
, 2021-06-08 17:56, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Somi jau nez cik reizes skolojuši krievus hokejā. Vai pienākusi kārta arī futbolā? Abas spēlēs vienā grupā.
Turu visus četrus īkšķus
, 2021-06-08 18:07, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: Algunam jau viss kladēs, Hendža gan jau kā Koziols - exeli ekspluatē
Nē, man ar roku rakstīts.
, 2021-06-08 18:13, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Nē, man ar roku rakstīts.
Cik klades pierakstītas?
, 2021-06-08 18:26, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: Cik klades pierakstītas?
Agrāk bija daudz klades pierakstītas (padsmit gados, agros 20), tagad daudz mazāk rakstu, tagad uz dažām lapām.
, 2021-06-08 18:38, pirms 3 gadiem
Henry, vai arī tu būtu uzrakstījis: "Panākumi gūti arī pret tādām meistarīgām izlasēm kā ASV, Somija un Ukraina"?
Salīdzinājumā ar ko meistarīgas? Ar Kazakeviča pusparodiju? Neviena no šīm izlasēm nekad nav neko īpašu sasniegusi (ar to domāju vismaz pusfinālu vienā vao otrā turnīrā). Amerikāņi pasenos laikos, liekas, tika līdz ceturtdaļfinālam pč, ukri laikam to pašu sasniedza eč.
, 2021-06-08 18:41, pirms 3 gadiem
Domaaju ,ka Turcija var muus visus paarsteigt shajaaa EURO , jo sastaavs vinjiem tieshaam ljoti talantiigs shoreiz. Bet nu , protams, vispirms jaaizkljuust aaraa no shis sarezgjitas grupas!!!
, 2021-06-08 18:42, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Henry, vai arī tu būtu uzrakstījis: "Panākumi gūti arī pret tādām meistarīgām izlasēm kā ASV, Somija un Ukraina"?
Salīdzinājumā ar ko meistarīgas? Ar Kazakeviča pusparodiju? Neviena no šīm izlasēm nekad nav neko īpašu sasniegusi (ar to domāju vismaz pusfinālu vienā vao otrā turnīrā). Amerikāņi pasenos laikos, liekas, tika līdz ceturtdaļfinālam pč, ukri laikam to pašu sasniedza eč.
ASV sasniedza 1/4 finālu PK 2002(neskaitīsim te, šķiet, pašā 1.PK izcīnīto 3.vietu). Ukraina sasniedza 1/4 finālu PK 2006. Ukraina nevienā no 2 EČ nav izkļuvusi no grupas. Nepietiek arī ar to - 5 EČ spēlēs pēc kārtas nav guvusi vārtus.
, 2021-06-08 19:00, pirms 3 gadiem
Ieinteresēja, vai Itālijas pašreizējā 27 nezaudēto spēļu sērija Mančīni vadībā, ir Itālijas rekords. Nē, nav - 30.gados ITA nezaudēja 30 spēles pēc kārtas. Pasaules rekords pieder Brazīlijai un Spānijai - abas nezaudēja 35 spēles pēc kārtas.
, 2021-06-08 19:12, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: ASV sasniedza 1/4 finālu PK 2002(neskaitīsim te, šķiet, pašā 1.PK izcīnīto 3.vietu). Ukraina sasniedza 1/4 finālu PK 2006. Ukraina nevienā no 2 EČ nav izkļuvusi no grupas. Nepietiek arī ar to - 5 EČ spēlēs pēc kārtas nav guvusi vārtus.
Atceros ka Ukrainas - Italijas spēli skatījos Liepājā barčikā
, 2021-06-08 19:18, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: Atceros ka Ukrainas - Italijas spēli skatījos Liepājā barčikā
Man jautājums te par citu spēli. Ļoti gaidu skotu un angļu spēli. Euro 96 šīs arī bija vienā grupā, Anglija uzvarēja. Es to spēli neredzēju, tikai fragmentus esmu redzējis. Gaskoina gols, protams, šedevrs. Tu skatījies to spēli? Lai atsaucas tie, kas to spēli redzēja tiešraidē.
, 2021-06-08 19:21, pirms 3 gadiem
Gaskoina gols: https://www.youtube.com/watch?v=aDz...
Tikko tikai uzzināju, ka arī tad Anglija ar Skotiju tikās Vemblijā, tagad arī spēle būs Vemblijā. Protams, tad tas bija Vecais stadions, bet tagad jaunai Vemblijs.
, 2021-06-08 19:26, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Man jautājums te par citu spēli. Ļoti gaidu skotu un angļu spēli. Euro 96 šīs arī bija vienā grupā, Anglija uzvarēja. Es to spēli neredzēju, tikai fragmentus esmu redzējis. Gaskoina gols, protams, šedevrs. Tu skatījies to spēli? Lai atsaucas tie, kas to spēli redzēja tiešraidē.
neskatījos, es no tā čempja maz redzēju, es armijā 1996. biju
Lučiāno Spalleti. Foto: AFP/Scanpix
5

''Napoli'' līdz pirmajam titulam 33 gados aizvedušais Spalleti vadīs Eiropas čempioni

Par Itālijas futbola izlases galveno treneri apstiprināts Lučiāno Spalleti, kurš aizvadītajā sezonā, vadot ''Napoli'', kļuva par Itālijas A sērijas uzvarētāju.
Simons Kjērs. Foto: AFP/Scanpix
6

Dānijas kapteinis Kjērs, Ronaldu, Mesi un citi starp finālistiem uz "Ballon d'Or"

Paziņots saraksts ar tiem 30 futbolistiem, kuri kandidēs uz 2021. gada "Ballon d'Or" apbalvojumu. Ierasti sarakstā atrodami Lionels Mesi un Krištianu Ronaldu, tāpat kā citi šobrīd pasaulē labākie spēlētāji.
Itālijas izlases uzbrucējs Čīro Immobile. Foto: AFP/Scanpix
4

"Euro 2020" finālspēli vēroja 328 miljoni skatītāju

UEFA sniegusi datus par aizvadītā Eiropas čempionāta finālturnīra auditoriju, kas bijusi vidēji simt miljoni skatītāju katrā "Euro 2020" finālturnīra spēlē.