Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Čempionu līgas fināls: beidzot "City" triumfs vai arī "Chelsea" otrais tituls?

Čempionu līgas fināls: beidzot "City" triumfs vai arī "Chelsea" otrais tituls?
Kevins de Breine cīņā Kristianu Pulisiku. Foto: imago images/Sportimage/Scanpix

Šovakar 22:00 Portugālē sāksies UEFA Čempionu līgas fināls, kurā sacentīsies divi Anglijas klubi. Mančestras "City" savā pirmajā finālā cīnīsies pret Londonas "Chelsea".

Mančestras "City" ar savu Tuvo Austrumu investoru palīdzību pie futbola elites pacēlusies jau vairākus gadus. Kopš 2012. gada Anglijas Premjerlīgas tituls izcīnīts piecas reizes, taču līdzīgus panākumus Eirokausos "City" neizdevās gūt. Iepriekšējos trīs gados Mančestras komanda tika līdz ceturtdaļfinālam, iepriekš vienreiz izdevās sasniegt pusfinālu, bet finālam pienākusi pirmā reize.

Mančestra ir izlikta kā neliela spēles favorīte, lai gan "Chelsea" Eirokausu pieredze ir bagātāka. 2012. gadā, kad "City" pirmoreiz jaunajā ērā triumfēja Premjerlīgā, "Chelsea" spēlēja Čempionu līgas finālā, kurā pieveica Minhenes "Bayern". Pirms tam "Chelsea" finālā spēlēja 2008. gadā, toreiz zaudējot citai Mančestras komandai "United".

Šī būs trešā reize Čempionu līgas vēsturē, kad finālā tiksies divi Anglijas klubi. Iepriekšējā reize bija pavisam nesen, turklāt ar divām pavisam citām komandām – 2019. gadā "Liverpool" pieveica "Tottenham". Kopumā Čempionu līgā aizvadītajā desmitgadē vienas valsts klubu dueļi bijusi bieža parādība – vienreiz savā starpā spēlēja arī Vācijas klubi, bet vēl divreiz savstarpējos dueļus aizvadīja Madrides komandas.

Finālspēle bija paredzēta Turcijā, taču UEFA nolēma to pārcelt uz Portugāli, kur britu faniem ērtāka nokļūšana Covid-19 nosacījumu dēļ. Šis būs otrais gads pēc kārtas, kad finālu uzņem Portugāle, tikai šoreiz tas notiks Portu stadionā. Spēles stadionā tiks ielaisti ne vairāk kā 16.5 tūkstoši skatītāju.

Abas komandas finālu sagaidījušas savā labākajā sastāvā, ziņo BBC, tiesa, norāda, ka "City" pussargs Ilkajs Gindoans vakardienas treniņā esot guvis nelielu sasitumu, kas varētu iespaidot viņa dalību spēlē.

"Zinu, kā tieši mēs vēlamies spēlēt. Zinu, ar ko mēs spēlēsim," pirmsspēles preses konferencē izteicās "City" galvenais treneris Peps Gvardiola. "Šī ir iespaidīga pieredze, atrasties šeit. Jau zinu, ko es teikšu spēlētājiem. Tiem puišiem, kuri būs satraukušies un nervozi, teikšu, ka tas ir normāli. Esmu drošs, ka mums būs šis tas jāizcieš, lai gūtu uzvaru. Ir labi, ja varu pateikt "Izbaudi spēli", taču praksē tas dažreiz nav iespējams. Lai uzvarētu, jābūt apņēmīgam, izturīgam un jāprot piemēroties."

"Ja tu uzvarēsi, tu būsi varonis," teica "City" līderis Kevins de Breine. "Ja tu zaudēsi, tu būsi gandrīz vai izgāzies. Iekļūt finālā ir lielisks panākums, taču, ja nāksies zaudēt, tad tā ir pieredze, kuru nevēlamies piedzīvot."
Gvardiola divreiz jau triumfējis Čempionu līgā, pirms desmit gadiem to paveicot ar "Barcelona". Taču "Chelsea" trenerim Tomasam Tuhelam Čempionu līgas finālā ir krietni svaigāka pieredze – pirms mazāk nekā gada viņš līdz tam aizveda Parīzes "Saint-Germain".

"Esmu pilnībā pārliecināts, ka visa mana komanda ir noskaņojusies uzvarai," sacīja Tuhels. "Elites līmenī viss vienmēr nonāk pie jautājuma, kurš vairāk grib uzvarēt? Pret Pepa komandām spēlēt vienmēr ir grūti. Viņš prot izveidot komandas ar uzvarētāju mentalitāti, viņa komandas tic, ka uzvarēs."

"City" būs teorētiskā spēles mājiniece un centīsies pabeigt Eirokausu sezonu bez neviena zaudējuma. Ceļā uz finālu Mančestra tikai vienreiz palika bez uzvaras, tiesa, tas notika tieši viesos pret "Porto", kad grupu turnīrā tika spēlēts 0:0. Pēc tam "City" uzvarējusi septiņās ČL spēlēs pēc kārtas.

"Chelsea" ceļš uz finālu bija nedaudz grumbuļaināks – 12 spēlēs trīs neizšķirti un viens zaudējums. Interesanti, ka arī "Chelsea" šīs sezonas sliktākais rezultāts bija tieši pret "Porto" komandu (0:1 savā laukumā), taču ar to pietika, lai ceturtdaļfinālā uzvarētu divu spēļu summā. Jāatzīmē arī, ka "Chelsea" uzvarējusi divās iepriekšējās savstarpējās spēlēs pret "City" – maija sākumā 2:1 Premjerlīgā un aprīļa vidū 1:0 FA kausa pusfinālā.

UEFA Čempionu līgas fināli

SezonaČempioniFinālisti
2019./20.BayernPSG
2018./19.LiverpoolTottenham Hotspur
2017./18.Real MadridLiverpool
2016./17.Real MadridJuventus
2015./16.Real MadridAtletico Madrid

Uzvaras turnīrā

V.KomandaTituli
1.Real Madrid13
2.Milan7
3.Liverpool6
Bayern6
5.Barcelona5

, 2021-05-29 13:55, pirms 3 gadiem
Interesanti jaunumi no UEFA. Aktīvi tiek spriest par vienu no senāko (no 1965. gada) UEFA noteikumu atcelšanas u.t.i. izbraukumā gūto vārtu priekšrocības divu spēļu neizšķirta gadījumā. Visticamāk no nākošās UEFA kausu sezonas tie vairs nebūs spēkā, jo gandrīz visas Eiropas līgas to atbalsta.
, 2021-05-29 14:00, pirms 3 gadiem
Par zilo pendeļu pēcspēles sēriju līdz vārtsargu duelim!
, 2021-05-29 14:25, pirms 3 gadiem
Nekāda jauna bībele nav jārada. Ja Chelsea vēlas uzvarēt, tad nedrīkst ļaut City elpot viduszonā, jau izejā no savas laukuma puses.
Tādēļ ļoti daudz kas atkarīgs no šiem 4iem puišiem - Žorzinju, Kantē, Azpi un Čilvela.
Ja presings būs sekmīgs un beļģu zelta puisēns, Foudens un Mahrezs nevarēs darīt visu, ko iedomājas, tad var sanākt kaut kas labs.
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999
, 2021-05-29 14:48, pirms 3 gadiem
PAR CHELSEA!!!
, 2021-05-29 15:05, pirms 3 gadiem
Otro finālu arī Chelsea zaudēs,tāpat kā sieviešu komanda
, 2021-05-29 15:10, pirms 3 gadiem
Par Chelsea.
Favorīts gan uz papīra ir City.Liela loma domājams būs vidējās līnijas spēlētājiem.Gundogans vs Kante ,Foudens vs Mounts.
, 2021-05-29 15:15, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Interesanti jaunumi no UEFA. Aktīvi tiek spriest par vienu no senāko (no 1965. gada) UEFA noteikumu atcelšanas u.t.i. izbraukumā gūto vārtu priekšrocības divu spēļu neizšķirta gadījumā. Visticamāk no nākošās UEFA kausu sezonas tie vairs nebūs spēkā, jo gandrīz visas Eiropas līgas to atbalsta.
To noteikumu sen kā vajadzēja atcelt! Vai arī izlašu playoff spēlēs atcels?
, 2021-05-29 15:23, pirms 3 gadiem
Lielisks žests no Mansura uzsaukt faniem biļetes un ceļu. Tas kontekstā ar šodien izziņotām cenām uz hokeja čempionātu Rīgā.
Būs nebijuši pieredze - skatīties ČL finālu ar atbalstītās komandas piedalīšanos.
Minēšu sākumsastāvu: Edersons, Diass, Stouns, Volkers, Zinčenko, KDB, Gundo, Fernandinjo, Foudens, Mahrez, Silva.
, 2021-05-29 15:34, pirms 3 gadiem
luck7 rakstīja: To noteikumu sen kā vajadzēja atcelt! Vai arī izlašu playoff spēlēs atcels?
Par to neko nerunā un neraksta.
, 2021-05-29 15:37, pirms 3 gadiem
Jāņem otrais tituls,nav divu domu.
, 2021-05-29 20:22, pirms 3 gadiem
Par City
, 2021-05-29 22:08, pirms 3 gadiem
..cerams Tuhels uzvarēs. kā iepriekš Klopam bija fināls un nākamajā gadā uzvara, tā tagad Tuhelam otrais fināls un... lai ir uzvara.
, 2021-05-29 22:48, pirms 3 gadiem
Haha cerams aplauzisies shity
, 2021-05-29 23:08, pirms 3 gadiem
Lai ko būtu samudrījis pirms spēles Gvardiola, tas nestrādā.
Konfigurācija ar CAM un diviem malējiem forwardiem neko nevar padarīt Chelsijai. Spēlētāji neaizņem tās zonas, kur viņi būtu visnoderīgākie. Stērlings tur width kreisajā malā kā tāds wingbeks. Kur ir tavs fokuspunkts?? Čelsī ir flopīgais Verners, bet viņš nodarbina centra aizsargus! Bija moments, kur Vokers veica garāmgājienu u cilvēks soda laukumā apstājās. Centra uzbrucējs nebūtu apstājies un vinam nebūtu jāsniedzas līdz bumbai, tur būtu tap-ins.
Pie tam jau pierādījies gan ar Spānijas, gan ar Vācijas izlasi, ka spēle bez centra uzbrucēja ir neoptimāla. Bet nē, Gvardiolam vajadzēja pierādīt, ka viņš ir ūber novators. Egoists.
Sagaidīju, ka 2 taimā Bernardu nomainīs Aguero vai Žezuss.
Rafinja un Ilkajs Gindoans. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Čempionu līgā noskaidros pirmās pusfinālistes: vai Barselonā būs vēl viens saldais ēdiens?

UEFA Čempionu līgā šovakar tiks noskaidrotas pirmās divas pusfinālistes – "Barcelona" pēc uzvaras Parīzē (3:2) uzņems Francijas līdervienību PSG, bet Madrides "Atletico" pēc panākuma mājās ar 2:1 ciemosies Dortmundē. Abu spēļu sākums paredzēts plkst. 22.00 pēc Latvijas laika.
Mirklis no Plzeņas "Viktoria" un Florences "Fiorentina" spēles. Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix
1

Plzeņas "Viktoria" noturas pret Florenci, "Aston Villa" pārspēj Lilles futbolistus

UEFA Eiropas Konferences līgas pirmajās ceturtdaļfināla spēlēs uzvaras izcīnīja Pirejas "Olympiacos", Birmingemas "Aston Villa" un "Club Brugge", savukārt Čehijas līgas bronzas medaļniece Plzeņas "Viktoria" spēkojās 0:0 pret turnīra iepriekšējās sezonas finālisti Florences "Fiorentina".
Džanluka Skamaka. Foto: Imago Images/Scanpix
2

''Atalanta'' pārliecinoši uzvar Liverpūlē, ''Bayer'' pagarina sēriju bez zaudējumiem

UEFA Eiropas līgā šovakar startēja ceturtdaļfināla cīņas. Bergamo ''Atalanta'' negaidīti pārliecinoši triumfēja Liverpūlē, bet sēriju bez zaudējumiem pagarināja Leverkūzenes ''Bayer''. Itāļu klubu cīņā ''Roma'' uzvarēja Milānā.