Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristiāns Dilāns

Arizabalaga glābj pendelēs, ''Chelsea'' pārspēj ''Villarreal'' un izcīna UEFA Superkausu

Arizabalaga glābj pendelēs, ''Chelsea'' pārspēj ''Villarreal'' un izcīna UEFA Superkausu
Londonas ''Chelsea'' futbolisti līksmo par triumfu UEFA Superkausā. Foto: AFP/Scanpix

Par 2021. gada UEFA Superkausa ieguvēju kļuvusi Londonas ''Chelsea'', kas šovakar Ziemeļīrijas galvaspilsētā Belfāstā pēcspēles sitienu sērijā uzveica Spānijas komandu ''Villarreal'' ar 2:1 (11 m. s. s. 6:5). Par spēles galveno varoni kļuva ''Chelsea'' nomināli otrais vārtsargs Kepa Arizabalaga, kurš laukumā devās uz pēcspēles sitienu sēriju un atvairīja izšķirošo Raula Albiola pendeli.

Aizvadītajā sezonā Londonas ''Chelsea'' triumfēja UEFA Čempionu līgā, finālā ar 1:0 pārspējot Mančestras ''City'', savukārt spāņu ''Villarreal'' UEFA Eiropas līgas finālmačā 22 pēcspēles sitienu garā sērijā pieveica otru Mančestras klubu ''United'' ar 2:1.

Anglijas vienībai šī bija piektā UEFA Superkausa spēle, iepriekš uzvarot 1998. gadā un piedzīvojot neveiksmes 2012., 2013. un 2019. gadā. Turpretī ''Villarreal'' pirmo reizi piedalījās Eiropas spēcīgāko klubu turnīru uzvarētāju mačā.

Mača ievadā krietni lielāks pārsvars bumbas kontrolē piederēja ''Chelsea'' futbolistiem, kuri arī aktīvāk devās uz priekšu. Sestajā minūtē cīņā ar aizsargu no tuvas distances pie sitiena tika Timo Verners, taču spāņu kluba vārtsargs Serhio Aseņjo nodemonstrēja teicamu reakciju, sitienu atvairot. Trīs minūtes vēlāk pie laba tālšāviena tika arī Ngolo Kantē, bet bumba ceļu vārtu četrstūrī neatrada.

27. minūtē ''Chelsea'' futbolistiem izdevās atslēgt ''Villarreal'' cietoksni - Kajs Hāvercs no kreisā flanga piespēlēja gar vārtiem, kur pirmais pie bumbas bija Hakims Ziješs, raidot bumbu vārtos un panākot 1:0. Ziješs kļuva par pirmo marokāni, kurš guvis vārtus UEFA Superkausā. Pēc nonākšanas iedzinējos aktivizējās Spānijas kluba uzbrukums, 33. minūtē uzvērpjot karuseli londoniešu soda laukumā. Vispirms bīstamu Bulajē Diā sitienu atvairīja Eduārs Mendī, bet pēcāk divas piespēles gar vārtiem bloķēja Markoss Alonso un Kurts Zumā. Tieši francūzis mirkli vēlāk pēc standartsituācijas vienā pieskārienā sita ļoti spēcīgi, tomēr spēles instruments lidoja nedaudz virs vārtu pārliktņa.

Pirmā puslaika izskaņā bija notikumiem bagāta. Vispirms pirmo vārtu autors Ziješs traumas dēļ laukumu pameta, viņa vietā nākot Kristianam Pulisikam, bet pēcāk noteikumus uz sava soda laukuma robežas pārkāpa Antonio Rīdigers, izpelnoties dzelteno kartīti. Ar to mierā nebija ''Chelsea'' stūrmanis Tomass Tuhels, kurš arī tika sodīts ar dzelteno plāksteri. Pašās puslaika beigās lieliska iespēja panākt neizšķirtu bija ''Villarreal'' aizsargam Alberto Moreno. Viņš palika nepieskatīts pie tālā vārtu staba, tika pie bumbas un norībināja vārtu pārliktni.

Otrā puslaika ievadā laukumā jau bija vērojama krietni aktīvāk uzbrūkoša ''Villarreal'' komanda. 52. minūtē randiņā ar Eduāru Mendī nonāca Žerārs Moreno, tomēr arī viņa sitiens trāpīja pa vārtu stabu, rezultātam paliekot nemainīgam. Puslaika turpinājumā Unaja Emerija vadītie vīri mazāk kontrolēja bumbu, taču bīstamāk uzbruka.

''Villarreal'' centieni atmaksājās spēles 73. minūtē - pēc ''Chelsea'' aizsarga Rīdigera kļūdas, cenšoties raidīt bumbu tālāk no saviem vārtiem, lielisku pozīciju Žerāram Moreno izkārtoja Bulajē Diā un spāņu uzbrucējs bija nekļūdīgs, panākot 1:1. Tie bija Moreno 83. vārti ''Villarreal'' kreklā, tādējādi apsteidzot itāli Džuzepi Rosi un kļūstot par kluba visu laiku rezultatīvāko spēlētāju. Rezultātam esot neizšķirtam un mača pamatlaikam tuvojoties beigām, Anglijas klubs centās izdarīt spiedienu un nogādāt bumbu soda laukumā, tomēr līdz nopietnām vārtu gūšanas iespējām nonākt neizdevās un bija jāspēlē papildlaiks.

Papildlaikā ''Chelsea'' teritoriālais pārsvars vēl vairāk pieauga. Londonas komanda arī izveidoja reālākās iespējas izraut uzvaru papildu 30 minūšu laikā. 100. minūtē pie atlēkušās bumbas pirmais bija Pulisiks, tomēr atkārtots viņa raidījums lidoja garām vārtiem. Dažas minūtes vēlāk Sezars Azpilikveta aktīvi protestēja pie tiesneša Sergeja Karasjova, pieprasot pendeli uz Spānijas kluba vārtiem, bet 108. Minūtē pēc Meisona Maunta sitiena ''Villarreal'' glaba Serhio Aseņjo. Īsi pirms papildlaika beigām noslēdzošo maiņu veica Tomass Tuhels, kurš laukumā uz 11 metru sitienu sēriju izlēma sūtīt komandas nomināli otro vārtsargu Kepu Arizabalagu.

Pēcspēles sitienu sērijā pie iespējas sist pirmajiem tika ''Chelsea'' futbolisti, taču vācietis Kajs Hāvercs bija neprecīzs. Serhio Aseņjo uzminēja viņa raidījuma virzienu, atvairot to. Turpinājumā Žerārs Moreno vadībā izvirzīja ''Villarreal'', bet angļu kluba labā pendeļu rēķinu atklāja Sezars Azpilikveta. Otrajā ''Villarreal'' sitienu sērijā lieliski savu cietoksni nosargāja Kepa Arizabalaga, atvairot Aisas Mandi sitienu. Pēcāk abas komandas realizēja pa trīs pendelēm pēc kārtas, bet par izšķirošo kļuva sestā sitienu kārta. Tajā precīzs ''Chelsea'' rindās bija Antonio Rīdigers, savukārt ''Villarreal'' aizsarga Raula Albiola mēģinājumu apstādināja Kepa Arizabalaga, ļaujot Londonas ''Chelsea'' kļūt par 2021. gada UEFA Superkausa ieguvēju - 2:1 (11 m. s. s. 6:5).

Londonas ''Chelsea'' otro reizi kluba vēsturē izcīnīja UEFA Superkausu. Pirmo reizi tas izdevās 1998. gadā, kad ar 1:0 izdevās pārspēt Madrides ''Real''. Tikmēr komandas galvenais stratēģis Tomass Tuhels kļuva par pirmo ''Chelsea'' treneri, kuram ar Londonas klubu izdevies triumfēt UEFA Čempionu līgā un Superkausā. Viņa vadītās vienības arī joprojām uz starptautiskās skatuves nav ne reizi piekāpušās Spānijas komandām - četras uzvaras un pieci neizšķirti.

Iepriekšējo piecu sezonu UEFA Superkausi

GadsNorises vietaČempioneFinālisteRezultāts
2021.BelfāstaChelseaVillarreal2:1 (11 m.s.s. 6:5)
2020.BudapeštaBayernSevilla2:1
2019.StambulaLiverpoolChelsea2:2 (11 m.s.s. 5:4)
2018.TallinaAtleticoReal4:2
2017.SkopjeRealMan. United2:1

, 2021-08-12 00:53, pirms 3 gadiem
Kepa leģenda!
, 2021-08-12 09:45, pirms 3 gadiem
...par pendelēm...
Skatījos Tokio finālu sievietēm ar pendelēm...ja vēl visu var piedot, jo tās tak beibes, dāmas, tad pendeļu sišana vienkārši traģiska...un tās bija pasaules labākās...
, 2021-08-12 18:27, pirms 3 gadiem
Tuhels ir vienkārši monsts. Kepam šis būs pamatīgs "būsts". Vācu treneri vienkārši rullē asfaltu.
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.