Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Nedienas abos laukuma galos un Joviča žesti – "Fiorentina" sarežģītais sākums

Nedienas abos laukuma galos un Joviča žesti – "Fiorentina" sarežģītais sākums
Florences "Fiorentina" galvenais treneris Vinčenco Italjāno. Foto: Lisa Guglielmi/IPA/SIPA/Scanpix

No RFS grupu turnīra pretiniecēm Eirokausu zonā vietējos čempionātos pašlaik atrodas vienīgi Stambulas "Başakşehir", kas Turcijas Superlīgā ieņem otro vietu un par uzvaras tiesu atpaliek no Stambulas "Fenerbahçe". Ja Edinburgas "Hearts" Skotijā ir sestajā pozīcijā, no Eirokausu zonas atpaliek tikai par diviem punktiem un līdz ar izstāšanos no Eiropas atvieglos savu kalendāru, tad šāvakara pretiniece Florences "Fiorentina" pēc 12 kārtām Itālijā no Eirokausu zonas atpaliek jau par 11 punktiem, labāko astoņnieks aizmucis trīs uzvaru attālumā, bet līdere "Napoli" ir pat 19 punktu tālumā.

Florences "Fiorentina" ir A sērijas līdere vidējā bumbas kontroles īpatsvara (60,1%, ar 59,1% seko "Napoli") un pretiniekiem atļauto sitienu ziņā (8,8, ar 10,8 seko "Napoli"), otrajā vietā izdarīto sitienu ziņā (16,8, pirmā ar 19,3 ir "Napoli") un piektajā vietā mērķī izdarīto sitienu ziņā (4,9, līdere ar 6,5 ir "Napoli"), taču te līdzības ar Neapoli arī beidzas. Kaut arī "Fiorentina" vidēji spēlē izdara par astoņiem sitieniem vairāk nekā pretinieces (otrā vieta līgā, "Napoli" bilance ir +8,5), reālā vārtu bilance 12 spēlēs ir -4, bet teorētiski potenciālā vārtu bilance jeb xG un xA starpība ir -1,7 ("Napoli" +18,9).

Galvenais treneris Vinčenco Italjāno bieži uzsver neticamu momentu neizmantošanu, taču gan pēc gūtajiem un ielaistajiem, gan potenciāli gūtajiem un ielaistajiem vārtiem, gan arī potenciālā punktu skaita (14,5 xP pret reāli iegūtajiem 13 punktiem) "Fiorentina" atrodas tabulas vidusdaļā – visai tālu no vietas, kurā gribētu būt. Turklāt pret pašreizējās tabulas pirmo 15 vietu īpašniecēm "Fiorentina" bilance šajā sezonā ir 0-3-5 (vārti 5:13), kaut bumbas kontrole mazāka par 58% bijusi vienīgi pret "Napoli" (48,5%, mājās 0:0, xG 0,4:1,7), bet lauvas tiesu punktu savākusi pret apakšējo piecinieku (3-1-0, vārti 8:4). Drīzumā "Fiorentina" būs labas iespējas uzlabot pozīcijas – Dženovā jāspēlē pret 18. vietas īpašnieci "Sampdoria" un mājās pret 10. vietas īpašnieci "Salernitana", bet Pasaules kausa pauzē komanda dosies ar vizīti pie čempiones "Milan".

Īsumā, "Fiorentina" iezīmes A sērijā ir tādas pašas, par kādām pirms diviem mēnešiem rakstīju pirms RFS debijas Florencē. Kvantitatīvi daudz mazas varbūtības sitienu, pārāk maz plašuma ātrajiem flangiem, ievainojamība augstā aizsardzības līnijā, lērums rezultatīvu individuālo kļūdu, savainojumi un spilgtu līderu trūkums. Toreiz "Fiorentina" par spīti milzīgam pārsvaram izlaida uzvaru pret RFS (1:1), un Eirokausos Florences klubs vārtus nav ielaidis tikai divās no septiņām spēlēm. Viena no sausajām spēlēm bija vienīgajā mačā, kurā statistikas pārsvars bija sāncenšiem ("play-off" kārtas atbildes spēlē 0:0 viesos pret "Twente", sitieni 8:14, mērķī 5:7), bet interesanti, ka nākamais lielākais sitienu skaits pret florenciešiem pieder RFS (9:30, mērķī 3:9, bumbas kontrole 27%). Pat "Başakşehir" mājas uzvarā ar 3:0 izdarīja tikai piecus sitienus. Septiņās Eirokausu spēlēs "Fiorentina" izdarījusi 114 sitienus un guvusi 11 vārtus, bet no 46 pretinieku sitieniem pamanījusies ielaist septiņus (sitieni mērķī 43:19). Jeb "Fiorentina" realizējusi 9,6% sitienu, bet pretinieki – 15,2% (ja rēķina sitienus mērķī, tad 25,6%-36,8%).

Kaut arī "Fiorentina" iepriekšējās piecās spēlēs ir guvusi 13 vārtus un pretinieku vārtu tuvumā ir vērojama pozitīva tendence, tieši nedienas uzbrukumā ir šīs sezonas galvenā tēma. Janvārī savā 22. dzimšanas dienā Florenci pameta "Fiorentina" uzbrukuma līderis Dušans Vlahovičs kurš iepriekšējās divarpus sezonās 73 spēlēs bija guvis 45 vārtus un kurš par 70+10 miljoniem eiro tika pārdots konkurentei Turīnas "Juventus". Sezonas otrajā pusē tāda uzbrukuma līdera vairs nebija – par 14 miljoniem nopirktais Bāzeles brazīlietis Arturs Kabrals 14 spēlēs guva divus vārtus, bet īrētais polis Kšištofs Pjonteks, kura komandā vairs nav, iesita trīs. Vlahoviča aizstājēja meklēšana turpinās arī šajā sezonā. No "Real Madrid" kā brīvais aģents, priekšlaikus lauzdams līgumu, pārnāca Vlahoviča tautietis Luka Jovičs, kurš jau debijas spēlē guva vārtus, taču turpmākos aptuveni divus mēnešus klusēja kā viņš, tā arī Kabrals – "Fiorentina" centra uzbrucēji nesita pilnīgi neko.

Iesitis 14. augustā, Jovičs nākamos vārtus guva tikai 6. oktobrī, 618 minūšu sauso sēriju pārtraucot Edinburgā, bet A sērijā savus otros vārtus guva tikai 22. oktobrī, pārtraucot 555 minūšu sauso sēriju līgā. Joviča dublieris Kabrals savus pirmos vārtus guva 18. augustā pret "Twente", bet nākamos – tajā pašā 22. oktobrī, pret "Inter" realizēdams pendeli un pārtraukdams 451 minūti ilgu sauso sēriju. No spēles otrie vārti sekoja iepriekšējā spēlē, galotnē izraudams uzvaru Spēcijā (2:1). Serba un brazīlieša gavēnis mudināja Italjāno septembra vidū sākt eksperimentus – pret "Hellas Verona" (2:0) pirmoreiz sezonā devītnieka pozīcijā sāka malējais uzbrucējs Kristians Kuamē, kurš šo lomu pildīja arī nākamajā mačā, un pirmoreiz Italjāno 4-3-3 vietā sāka ar 4-2-3-1, desmitnieka pozīcijā pārbīdot čehu jaunieguvumu Antonīnu Barāku, cerot, ka spēlēšana starp līnijām dos viņam lielāku brīvību uzbrukumā un atgādinās iepriekšējo sezonu, kurā viņš tieši Veronas klubā guva 11 vārtus. Vēlāk izmēģināts arī 4-4-1-1, taču pamatshēma joprojām ir 4-3-3.


Arturs Kabrals un Luka Jovičs. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Jovičs iepriekšējās septiņās spēlēs guvis piecus vārtus (četrus gan Eiropas Konferences līgā) un Kabrals – trijās spēlēs divus, un preses konferencē Rīgā arī Italjāno atzina, ka līkne beidzot ir augušupejoša. "Viņiem piemīt tas gars, kas mums bija vajadzīgs, lai tiktu ārā no šīs negatīvās spirāles. Redzu, ka Jovičs ir mainījies, - viņam ir pavisam cits acu skatiens, pavisam cita attieksme, nekā agrāk. Arī Kabrals iepriekšējā mēneša laikā ir progresējis – allaž viņam teicu, ka darbs agri vai vēlu atmaksāsies." Pirms 12 dienām dramatiskajā zaudējumā pret "Inter" iesita viņi abi, taču Jovičs pēc saviem izlīdzinājuma vārtiem 90. minūtē bija tik saviļņots, ka paguva arī nokaitināt fanus. Serbs, svinot vārtus, skrēja fanu sektoru virzienā un ar demonstratīviem žestiem atbildēja kritiķiem, kuros droši vien bija klausījies divus mēnešus.


Luka Jovičs atzīmē vārtus pret Milānas "Inter". Foto: Zumapress.com/Scanpix


Ar līdzīgu žestu Jovičs pirms nedēļas svinēja arī vārtus pret turkiem (2:1, abi vārti serbam), bet šīs nedēļas sākumā sekoja vēl viena epizode. Bosnijas un Hercegovinas valstiskā veidojuma Serbu Republikas televīzijas kanālā "Alternativna TV" (ATV) uzbrucējs runāja par sarežģīto posmu Madridē un "Fiorentina" nosauca par atspēriena punktu turpmākajai karjerai: "Man šovasar bija piedāvājumi no vēl lielākiem klubiem, taču izlēmu pievienoties "Fiorentina". Pieņemot šo piedāvājumu, ziedoju ļoti lielu algas daļu [Jovičs pēc nodokļu nomaksas sezonā saņem tikai divarpus miljonus - A.S.]. Domāju, ka "Fiorentina" man ir labs tramplīns, lai atgūtu labāko formu un atgrieztos kādā lielā klubā." Florences fani to, protams, uzskatīja par sava kluba noniecināšanu, un Jovičs bija spiests atvainoties, taisnojoties, ka ir pārprasts, nepareizi citēts un ka "Fiorentina" ir liels klubs, kurā viņš atrodas ar lielāko prieku.

Jovičam līdzšinējā karjerā bijusi tikai viena sezona, kurā viņš guvis divciparu vārtu skaitu. Būdams īrē no Lisabonas "Benfica", Frankfurtes "Eintracht" uzbrucējs 2018./19. g. Bundeslīgas sezonā 32 spēlēs izcēlās ar 17 vārtiem (ceturtā vieta līgā, komanda finišēja septītā), bet Eiropas līgā ar 10 vārtiem 14 spēlēs palīdzēja sasniegt pusfinālu. Pēc labākās sezonas karjerā "Eintracht" viņu izpirka par 22 miljoniem un tūliņ par 60 miljoniem pārdeva "Real Madrid". Spānijas čempionātā viņš divarpus sezonu laikā gan sāka tikai septiņas spēles un 36 mačos (919 minūtēs) guva trīs vārtus. Sešu gadu līgumu viņš pārtrauca tā pusē. "Madride man bija laba pieredze. Esmu pagodināts, ka biju pasaules lielākajā klubā, tomēr domāju, ka uz turieni pārcēlos pāragri. Kad ierados, Benzemā eksplodēja un nu pelnīti saņēma Zelta bumbu. Man sākumā arī trūka veiksmes – sākās kovids, traumas. Taču tā bija lieliska pieredze," ATV pauda Jovičs.

Kamēr Italjāno centies tikt skaidrībā ar uzbrukuma smaili, problēmas sagādājuši arī flangi. Šosezon ar savainojumiem pastāvīgi mokās cits potenciālais uzbrukuma līderis Niko Gonsaless, bet jau astoņas spēles izlaidis Rikardo Sotils. Argentīnas izlases malējais pussargs Gonsaless, kurš pirms gada no Štutgartes uz Florenci pārcēlās par 24,5 miljoniem eiro (tieši viņš ir šā sastāva dārgākā prece), debijas sezonā A sērijā 33 spēlēs guva septiņus vārtus, bet šosezon visos turnīros sācis tikai četrus mačus – Itālijā viņš aizvadījis 17% minūšu, bet Eirokausos 32%. Oktobra vidū mājās pret "Hearts" (5:1) viņš guva divus vārtus un sāka arī divus nākamos mačus, tomēr prieks par atgriešanos nebija ilgs – pret "Inter" muskuļa savainojuma dēļ viņu nācās nomainīt jau astotajā minūtē.

Sastāva pieejamība kopumā bijusi ļoti liela problēma, kas bremzējusi jaunā modeļa veidošanu. Aizsardzībā neilgas traumas bija Nikolam Milenkovičam un Dodo, divas sarkanās kartītes sezonas ievadā nopelnīja Igors (Milenkoviča un Igora prombūtnes dēļ pret RFS aizsardzības centru veidoja Argentīnas izlases spēlētājs Martiness un malējais aizsargs Luka Ranjēri), vidējā līnijā sezonas pirmo mēnesi izlaida rotācijas spēlētāji Alfrēds Dunkans un Šimons Žurkovskis un kopš aprīļa vidus krustenisko saišu plīsuma dēļ nav spēlējis Eiropas čempions Gaetāno Kastrovilli, un bez pieminētajiem Gonsalesa un Sotila nesen maza trauma bija arī Jovičam. Šāvakara spēlē "Fiorentina" būs trīs būtiski iztrūkumi – uz Latviju nav devušies Gonsaless un Sotils, kā arī Marokas izlases balsta pussargs Sofjans Amrabats, kuram ir nelielas muguras sāpes. Gan Amrabatam, gan Gonsalesam laika, lai tiktu uz strīpas un atgūtu formu līdz Pasaules kausa finālturnīram, atlicis pavisam maz.

Neskatoties uz Gonsalesa, Amrabata un Sotila prombūtni, veselības situācija aizsardzībā un viduszonā gan ir krietni uzlabojusies, un otrdien pirmo nodarbību kopš aprīļa aizvadīja arī Kastrovilli, kurš gan nav pieteikts grupu turnīram. Pasaules kausa pauze daudziem klubiem šosezon var kļūt par robezšķirtni būtiskam progresam vai regresam, un arī "Fiorentina" noteikti cerēs, ka janvārī A sērijas laukumos atgriezīsies jau pavisam citā gatavībā un veidolā, lai cīnītos par tikšanu Eirokausos arī nākamajā sezonā.

"Fiorentina" sastāvs šajā sezonā

PSpēlētājsValstsVecTransfērsKlubsLīgaEiropa
VPjetro Terračāno32Itālijabr. aģentsEmpoli9/92/2
Pjērluidži Gollīni27ItālijaīreAtalanta3/35/5
Mikele Čerofolīni23Itālijaakadēmija
KAKristiāno Biragi30Itālija2.0 milj.Pescara10/115/7+1
Aleksa Terzičs23Serbija1.7 milj.Crvena zvezda2/64/4
Luka Ranjēri23Itālijaakadēmija1/11/1
CALukass Martiness26Argentīna13.0 milj.River Plate11/12+12/3
Nikola Milenkovičs25Serbija5.5 milj.Partizan6/8+14/5
Igors24Brazīlija5.3 milj.SPAL6/75/5
Dimo Krastevs19BulgārijaNeftokhimik
LADodo23Brazīlija14.5 milj.Shakhtar8/92/4
Lorenco Venuti27Itālijaakadēmija3/53/4
BPSofjans Amrabats26Maroka19.5 milj.Hellas Verona8/107/7
Rolando Mandragora25Itālija8.2 milj.Juventus7/10+14/7+1
CPDžakomo Bonaventura33Itālijabr. aģentsMilan9/10+14/5
Antonīns Barāks27ČehijaīreHellas Verona7/93/4+2
Jusefs Malehs24Maroka0.8 milj.Venezia4/73/4
Alfrēds Dunkans29Gana15.0 milj.Sassuolo1/61/3
Šimons Žurkovskis25Polija4.5 miljGornik Z0/20/1
Alesandro Bjanko20Itālijaakadēmija0/2
MUKristians Kuamē24Kotdivuāra11.0 milj.Genoa10/11+24/6+1
Žonatans Ikonē24Francija14.0 milj.Lille6/11+23/5
Rikardo Sotils23Itālija0.5 milj.Torino5/72/3
Rikardo Saponara30Itālija9.0 milj.Empoli3/93/5
Nikolass Gonsaless24Argentīna24.5 milj.Stuttgart2/6+12/4+3
CULuka Jovičs24Serbijabr. aģentsReal Madrid8/11+23/7+4
Arturs Kabrals24Brazīlija14.0 milj.Basel2/9+24/6+1
Filipo Di Stefāno19Itālijaakadēmija

V - vārtsargs, KA - kreisais aizsargs, CA - centra aizsargs, LA - labais aizsargs, BP - balsta pussargs, CP - centra pussargs, MU - malējais uzbrucējs, CU - centra uzbrucējs.

Visas UEFA Eirokausu spēles šosezon pieejamas "Viaplay" platformā.

Izmantotie resursi:
https://www.atvbl.rs/sport-1/fudbal...
https://football-italia.net/jovic-e...
Statistika ņemta no portāliem WhoScored.com, UnderStat.com, UEFA.com.


, 2022-11-03 11:16, pirms gada
Paldies, jēdzīgs raksts, tādus pirms spēlēm vajadzētu vairāk
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.