Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Autors: Dāvis Dedumets

Ekspertu viedokļi: florbolā droši divi 1/4 fināli, trīs titula favorīti

Ekspertu viedokļi: florbolā droši divi 1/4 fināli, trīs titula favorīti
Cēsu "Lekrings" un Rolands Kovaļevskis tiek minēti kā labākie play-off. Vai tiešām tā būs? Foto: lekrings.lv

Šajā nedēļas nogalē sāksies izšķirošās cīņas Elvi vīriešu florbola līgā, jo tiks aizvadītas pirmās ceturtdaļfinālu spēles. Pirms šīm cīņām Sportacentrs.com uzrunāja vairākus florbolā iesaistītos, lai vaicātu viņu domas par gaidāmo.

Sportacentrs.com uzrunāja 15 cilvēkus, kas savu vārdu ierakstījuši Latvijas florbolā vai nu ar lielisku sniegumu laukumā, uz treneru soliņa, vai arī vadot spēles kā tiesneši. Aptuveni puse no uzrunātajiem bija gatavi izteikt savas domas par visiem četriem ceturtdaļfinālu pāriem, kā arī prognozēt šīs sezonas valsts čempionvienību un nosaukt izslēgšanas turnīra rezultatīvāko floroblistu. Visi kā viens atzina, ka šosezon šādas prognozes izteikt ir krietni sarežģīti, ņemot vērā komandu spēku samērus un īso play-off turnīru, kad ceturtdaļfinālā uzvarētājs tiks noskaidrots sērijā līdz kādas komandas divām uzvarām, bet pusfinālā un finālā viss izšķirsies vienā spēlē. Seši eksperti bija gatavi mesties šajā nosacītajā avantūrā, lai pārbaudītu savas orākulu prasmes, par ko viņiem liels paldies. Savas domas izteica arī šo rindu autors. Kādi tad ir secinājumi?

Ar kādu rezultātu noslēgsies sērija starp Cēsu “Lekrings” un “Irlava/Avant”?

Komandas regulāro sezonu noslēdza attiecīgi pirmajā un astotajā pozīcijā, kas jau pēc noklusējuma dot zināmas dividendes regulārās sezonas uzvarētājiem no Cēsīm. Arī visi eksperti vienbalsīgi ir minējuši, ka šajā sērijā būs nepieciešamas vien divas spēles, lai “Lekrings” iekļūtu pusfinālā.

Lielākā daļa ekspertu atzīst, ka cēsniekiem gan laukuma spēlētājiem, gan treneriem ir nesalīdzināmi lielāka pieredze tieši izšķirošajās spēlēs. Morics Krūmiņš uzsvēra, ka cēsniekiem ir viena no sakārtotākajām aizsardzības līnijām visā čempionātā, par ko liecina zaudēto vārtu skaits. Mārtiņš Krūms šo pāri salīdzina kā “meistarības spēkošanās pret enerģiju un cīņas raksturu, norādot, ka irlavnieki var aizķerties, ja kādu no savām pārdabiskajām spēlēm vārtos aizvadīs Māris Ronis, bet laukuma spēlētāji demonstrēs agresīvu florbolu. Jānis Jansons sagaida, ka Irlavas komanda uzvaras bez cīņas neatdos, bet Māris Kumerdanks izceļ irlavnieku labos rezultātus pēdējo gadu savstarpējās cīņās, vienlaikus neparedzot viņiem kādu panākumu šajā pārī.

Ar kādu rezultātu noslēgsies sērija starp “Apelsīns/Oxdog Ulbroka” un “Lielvārde/FatPipe”?

Regulārajā sezonā Andra Pīlupa trenētā komanda ierindojās otrajā pozīcijā, kamēr pašreizējie valsts čempioni finišēja vien septītajā pozīcijā. Arī šajā pārī eksperti bijuši vienādās domās, visiem paredzot uzvaru Ulbrokas komandai. Interesanti, ka seši eksperti paredz, ka šajā pārī būs nepieciešamas trīs spēles, vienīgi Jānis Jansons paredz nominālo favorītu uzvaru divās cīņās:

“Ulbrokas komandai paaudžu maiņa notikusi sekmīgāk nekā pretiniekiem, turklāt viņiem sastāvā joprojām ir vairāki pieredzējušie spēlētāji, kas var sērijas rezultātu izšķirt arī ar individuālo sniegumu,” savu izvēli pamatojis Jansons. Pieredzējušais treneris un savulaik rezultatīvais florbolists Normunds Zvejnieks atzīst, ka “Lielvārde ir ar raksturu, tāpēc vienu spēli viņi uzvarēs. Taču Ulbroka ir daudzveidīgāka komanda un tai “izšaut” var arī otrā, trešā un ceturtā maiņa.” Liela daļa ekspertu norāda, ka būtisks faktors būs “Lielvārde/FatPipe” uzbrucējs Aivis Kusiņš, kurš ļoti sekmīgi atgriezies laukumā regulārās sezonas izskaņā. Jautājums vai viņam atradīsies palīgi rezultāta taisīšanā. Tikmēr bijušais valstsvienības vārtsargs un ilggadējais treneris Mārtiņš Krūms uzmanību vērš uz saviem aroda brāļiem: “Šajā pārī daudz ko izšķirs vārtsargu līnija. Ja Ulbrokas vārtos dosies Ivars Dišereits, lai arī kādā fiziskajā kondīcijā viņš būtu un Ulbroka spēlēs atklātu un agresīvu florbolu, priekšroku dodu tieši viņiem. Lielvārdes vienība sēriju varētu uzvarēt ja Jānis Salcevičs aizvada izlases pirmā vārtsarga cienīgu spēli, komandai darbojoties no aizsardzības.”

Ar kādu rezultātu noslēgsies sērija starp “FBK Valmiera” un “Rubene”?

Valmieras derbijā ekspertu viedokļi sāka dalīties. Ilggadējais Latvijas izlases aizsargs Mārtiņš Jarohovičs paredz valmieriešu uzvaru divās spēlēs, lielākais vairums atvēl valmieriešiem uzvaru izšķirošajā cīņā, bet Mārtiņš Krūms un šo rindu autors uzvaru trijās spēlēs atvēl Ivara Jēkabsona vadītajai “Rubenei”. Viens no pieredzējušākajiem Latvijas florbola tiesnešiem Māris Kumerdanks izceļ komandu spēles stilu, kas ir atšķirīgs. Arī šajā pārī daudzi uzsver vārtsargu līniju, šajā spēles komponentā nelielu priekšrocību atvēlot valmieriešiem, vienlaikus uzsverot, ka vārtu sargāšana tieši šī pāra komandām var izvērsties par lielāko klupšanas akmeni. Krūms uzsver Valmieras pārākumu fiziskajā kondīcijā, bet uzmanību vērš uz to, ka šis tiešām būs derbijs un šādās sērijās bieži izšķirošo lomu nospēlē emocijas spēles laikā un pēc tam. “Rubenes” komandai uzvaru viņš paredz, demonstrējot atklātu florbolu. Savukārt šo rindu autors “FBK Valmiera” iespējamo klupšanas iemeslu saredz zaudējumos abās savstarpējās regulārās sezonas spēlēs un apstāklī, ka valmieriešu sekmes uzbrukumā ļoti lielā mērā ir atkarīgas no pirmā piecnieka, kamēr “Rubenei” katrā spēlē “izšaut” var cits spēlētājs.

Tikmēr Normunds Zvejnieks norāda uz faktu, ka viņam nesimpatizē, ka valsts spēcīgākajā čempionātā komandas sastāvā ir daudzi nepilngadīgie florbolisti, tādējādi norādot “Rubenes” virzienā. Tas arī esot viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ viņš savu balsi atdod valmieriešiem, jo meistarības līmenis abām komandām esot aptuveni vienāda.

Ar kādu rezultātu noslēgsies sērija starp “Talsu NSS/Krauzers” un “Ķekava”?

Diezgan loģiski, ka vislielākās domstarpības ekspertiem ir par pāri, kurā tiekas komandas, kas regulāro sezonu noslēgušas viena aiz otras. Četri no ekspertiem uzvaru paredz talsiniekiem, kamēr trīs uzvaru atvēl Jāņa Bramaņa vadītajai Ķekavai. Interesanti, ka Normunds Zvejnieks uzvaru novēl Ķekavas florbolistiem, vienlaikus prognozējot kurzemnieku panākumu divās spēlēs. Kā talsinieku trumpi speciālists izceļ stabilāku vārtsargu līniju, bet Ķekavas priekšrocības tiek saskatītas situācijā ja būs daudz noraidījumu. Mārtiņš Krūms uzsver Arta Raituma ieguldīto darbu daudzu gadu garumā, kam vajadzētu dot rezultātu, jo jaunie spēlētāji ir izauguši un nobrieduši, kopā ar pieredzējušo trio (Raitums, Bitmanis, Blumbahs) esot gatavi lieliem darbiem. Jānis Jansons norāda uz iespējamajām disciplīnas problēmām “Ķekavas” komandā, bet daudzi eksperti izceļ regulārās sezonas rezultatīvākā florbolista Klāva Jansona faktoru. Morics Krūmiņš lielā mērā tieši Jansona dēļ uzvaru sērijā prognozē “Ķekavai”.

Kura komanda kļūs par šīs sezonas Elvi florbola līgas uzvarētājiem?

Lielākais vairums ekspertu uzvaru čempionātā paredz regulārās sezonas stabilākajai vienībai no Cēsīm. Normunds Zvejnieks atbildēja, ka par čempioniem kļūs talsinieki, jo neesot gribējis atbildēt tā kā, visticamāk, atbildēs parējie. Tāpat viņš uzvaru novēlot valmieriešiem. Kā Talsu komandas mīnusu Zvejnieks min faktu, ka treneris vienlaikus ir arī spēlētājs laukumā. Jānis Jansons atzina, ka, ņemot vērā, ka čempions tiks noskaidrots pēc Final Four principa, izteiktas priekšrocības nebūs nevienai no komandām. Viņš prognozēja, ka finālā sacentīsies valmierieši ar “Ķekavu”, zelta medaļas pirmo reizi kluba vēsturē izcīnot Aigara Belasova vadītajai komandai. Tikmēr Mārtiņš Krūms nenosauca konkrētu uzvarētāju, čempionu meklējot “Talsu NSS/Krauzers” un Cēsu “Lekrings” pusfināla pāra uzvarētāju vidū.

Kurš kļūs par play-off turnīra rezultatīvāko spēlētāju?

Jautājums, kurā eksperti nespēja rast nekādu vienprātību. Tas arī ir šķietami loģiski, ņemot vērā, ka izslēgšanas turnīrā komandām būs jāaizvada vien četras vai, maksimums, piecas spēles. Vienīgais, kurš tika pie divām balsīm bija regulārās sezonas labākais vārtu guvējs Rolands Kovaļevskis. Tāpat par rezultatīvāko tiek nosakts viņa jaunais komandas biedrs Daniels Anis un veterāns Atis Blinds. Jānis Jansons par rezultatīvāko nosaucis Klāvu Jansonu, par kuru savu balsi gribēja atdot arī Normunds Zvejnieks, kurš tomēr nosauca valmierieša Mārtiņa Broka vārdu. Savukārt Morics Krūmiņš kā rezultatīvāko saredz savu kādreizējo kluba biedru Andri Rajecki.

Ekspertu minējumi par šīs sezonas play-off labākajiem

EkspertsLEK-IRLULB-LVDVAL-RUBTAL-KEKČempioniRezultatīvākais
Normunds Zvejnieks2:02:12:12:0TalsiM.Broks
Morics Krūmiņš2:02:12:11:2LekringsA.Rajeckis
Mārtiņš Krūms2:02:11:22:1LEK/TALD.Anis
Jānis Jansons2:02:02:11:2ValmieraK.Jansons
Māris Kumerdanks2:02:12:12:1LekringsR.Kovaļevskis
Mārtiņš Jarohovičs2:02:12:01:2LekringsR.Kovaļevskis
Dāvis Dedumets2:02:11:22:0LekringsA.Blinds

Kura komanda kļūs par šīs sezonas čempioni?

  • 51

  • 36

  • 24

  • 17

  • 14

  • 25

  • 18

  • 8



Toms Akmeņlauks ar komandu un faniem, foto: Monta Učelniece (FK Talsi)

Akmeņlauks sasniedz 1000 punktus, neizslēdz iespēju paspēkoties par Blinda rekordu

Svētdien vakarā tiekot pie divām piespēlēm Cēsīs, “Talsu NSS/Krauzers” komandas kapteinis ne vien sekmēja savas komandas pārliecinošu 10:2 uzvaru, bet arī kļuva vien par sesto spēlētāju līgas vēsturē, kurš iekrājis 1000 rezultativitātes punktus.
"FS Masters/Ulbroka" galvenais treneris Andris Pīlups un uzbrukuma līderis Rolands Kovaļevskis, foto: Floorball.lv

Arī “Masters” spēj pārliecinoši revanšēties

“FS Masters/Ulbroka” komanda Elvi florbola virslīgas pusfināla ceturtajā mačā izbraukumā komfortabli ar rezultātu 7:3 apspēlēja “FBK Valmiera/Betsafe”, tādējādi sērijā izvirzoties vadībā ar rezultātu 3:1 un nākamajā nedēļas nogalē savās mājās varēs nodrošināt vietu lielajā finālā.
"Talsu NSS/Krauzers" šoreiz bija neapturami, foto: Oskars Sidra (FK Talsi)

“Krauzers” grauj un nonāk uzvaras attālumā no fināla

Elvi vīriešu florbola virslīgas lielajam Superfinālam platu soli tuvāk spēruši “Talsu NSS/Krauzers”, kas šovakar izbraukuma mačā ar 10:2 sagrāva Cēsu “Lekringu”, tādējādi sērijā līdz četrām uzvarām panākot 3:1 vadību.