Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2896, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Jēkabs Bērziņš

YEKINDAR un broky cīņā par 400 tūkstošiem: Ķelnē atsāksies klātienes turnīri

YEKINDAR un broky cīņā par 400 tūkstošiem: Ķelnē atsāksies klātienes turnīri
"FaZe" kopš "broky" pievienošanās izdevies triumfēt divos turnīros, vai šoreiz izdosies pacīnīties par trešo? Foto: BLAST Premier

Ar četrām cīņām Vācijas pilsētā Ķelnē šodien sāksies datorspēles CS:GO turnīrs "IEM Cologne". Šis būs pirmais turnīrs kopš 2020. gada marta, kurā komandas sacentīsies klātienē - Covid-19 pandēmijas apstākļos visi turnīri norisinājās online režīmā. Ķelnē cīņā par galveno balvu - 400 tūkstošiem ASV dolāru iesaistīsies arī divi latviešu esportisti, proti, Mareks YEKINDAR Gaļinskis "Virtus.pro" vienības sastāvā, un Helvijs broky Saukants kopā ar "FaZe Clan".

2020. gada 1. marts - šajā datumā noslēdzās iepriekšējais klātienes jeb LAN pasaules līmeņa turnīrs CounterStrike:GO spēlē, proti, neoficiālais pasaules čempionāts "IEM Katowice". Covid-19 pandēmija tobrīd tikai sākās, taču izslēgšanas mačus tāpat nācās aizvadīt bez skatītājiem. Par uzvarētāju turnīrā kļuva Ukrainas vienība "Natus Vincere", kas finālā ar 3-0 pārspēja "G2 Esports", kamēr dalītā trešajā ceturtajā vietā palika "Astralis" un "Fnatic". Ja "NaVi" un G2 ir starp favorītiem arī šoreiz (pasaules rangā abas atrodas līdzās - 2. un 3. vieta), tad "Astralis" un vēl jo vairāk "Fnatic" pēc pamatīgām sastāva pārmaiņām par visaugstākajiem mērķiem vairs necīnās. Jāatzīmē gan, ka no sastāva izmaiņām šī pusotra gada laikā nav izsprukusi neviena komanda - pat "NaVi", kas nesen veica savu pirmo izmaiņu vairāk nekā gada laikā, savu veterānu Jegoru Flamie Vasiļevu samainot pret ukraini Valēriju B1T Vahvovski.

Sastāva izmaiņas kopš Katovices turnīra 2020. gadā skārušas arī abas latviešu pārstāvētās komandas. "FaZe" šajā turnīrā palika dalītā 7.- 8. vietā, kamēr "Virtus.pro" neizcīnīja nevienu uzvaru un palika pēdējie. No tā laika "FaZe" sastāva komandā ir palikuši broky, rain un olofmeister, kurš vairākas reizes paziņojis par karjeras beigām, tomēr nu nolēmis atgriezties. Klāt nākuši no "Liquid" iegādātais kanādietis Rasels Twistzz van Dulkens un ilgadējais "FaZe" saspēles vadītājs Fins "karrigan" Andersens, kurš iepriekš vairāk kā gadu pārstāvēja "mousesports". Abi komandai pievienojās februārī.

"Virtus.pro" izmaiņas sastāvā nav tik lielas - sastāva core jeb pamats palicis gandrīz tāds pats, ar vienu ļoti svarīgu izņēmumu tieši Latvijas atbalstītājiem. Mareks YEKINDAR Gaļinskis pievienojās VP vien 2020. gada maijā, aizvietojot Daurenu AdreN Kistaubajevu. Līdz ar to Marekam šis būs pirmais turnīrs klātienē kopā ar jauno komandu vispār.

Online ērā komandām bija atšķirīgas līknes - ja sākotnēji augstākā ranga pozīcijā atradās "FaZe" un izcīnīja uzvaru "IEM New York 2020" novembrī, tad 2021. gadam pienākot broky komanda nonāca pamatīgā snieguma krīzē. Pat pēc jau pieminētajām sastāva izmaiņām "FaZe" joprojām (vismaz pagaidām) nav atradusi savu spēli, un kopš titula Ņujorkas turnīrā (arī tas notika online režīmā) broky komanda nevienā turnīrā nav tikusi pat tuvumā labāko trijniekam. Ņemot vērā zvaigzņoto sastāvu un komandas potenciālu kādā brīdī beidzot tiek gaidīts arī veiksmīgs sniegums un kāds tituls, tomēr vismaz pašlaik "FaZe" nokritusies līdz pavisam neglaimojošajai 36. vietai pasaules rangā. Lai iekļūtu Ķelnes turnīra pamatturnīrā, "FaZe" vispirms vajadzēja pārvarēt kvalifikāciju, ko komanda izdarīja pietiekami pārliecinoši, uzvarot "Evil Geniuses" ar 16:12 un "Complexity Gaming" ar 2-0 (16:13, 16:6), abas komandas pasaules rangā šobrīd atrodas augstāk par "FaZe".

"Virtus.pro" turpretī līkne kopš septembra sākuma, kad komanda atradās vien 38. vietā rangā ir bijusi augšupejoša, lielā mērā pateicoties tieši latviešu esportista YEKINDAR sniegumam - kopš brīža, kad "Virtus.pro" ļāva Marekam ieņemt tā saucamo opener lomu (spēlētājs, kurš parasti mēģina iegūt pirmos punktus komandai partijā), VP spējusi uzlabot savu sniegumu un nu jau pacēlusies uz sesto vietu pasaulē, pie tam martā bija pat trešajā pozīcijā. Komanda kopš novembra izcīnījusi uzvaru četros zemākas raudzes turnīros, bet par vislielāko sasniegumu jāsauc otrā vieta "IEM Katowice 2021", kur finālā ar 1-3 nācās atzīt citas CIS zonas komandu "Gambit".

Tieši "Gambit" jāsauc par par online ēras lielāko pārsteigumu un atklājumu. 12. oktobrī "Gambit" atradās vien 33. pozīcijā pasaules rangā, bet jau sešus mēnešus vēlāk - 19. aprīlī, tā pirmo reizi ar šo sastāvu nokļuva ranga pašā galvgalī. Komanda, kas vēl pagājušā gada beigās cīnījās zemāka līmeņa turnīros Krievijā, šī gada laikā izcīnījusi uzvaru dažos no svarīgākajiem turnīriem CS sezonas laikā - "IEM Katowice", "IEM Summer", "BLAST Premier Spring", kā arī ieņēma otro vietu "ESL Pro League Season 13" turnīrā. Tomēr tas viss tika paveikts attālināti, relatīvā komfortā, tāpēc būs interesanti pavērot, kā komandai izdosies tikt galā ar spriedzi klātienes apstākļos.

Pamatturnīrs norisināsies pēc divu zaudējumu sistēmas divās grupās, proti, piedzīvojot divus zaudējumus, komandai turnīrs būs beidzies. Pavisam turnīrā piedalīsies 16 komandas, un tās tiks sadalītas grupās pa astoņi. "Virtus.pro" cīnīsies A grupā, bet "FaZe" - B grupā, tāpēc latviešu komandām tikšanās būs iespējama vien izslēgšanas mačos. Tajos no katras grupas tiks trīs labākās komandas. "Virtus.pro" pirmo maču aizvadīs jau šodien 17:45 spēkojoties ar BIG vienību, bet "FaZe" turnīru sāks rīt 14:30 pret "Astralis". Turnīra balvu fonds ir 968 tūkstoši, bet uzvarētāja saņems 400 tūkstošus.


, 2021-07-08 15:37, pirms 3 gadiem
Es par Navi un pofig vsi broky!
Helvijs broky Saukants. Foto: HLTV
4

"broky" iegūst MVP titulu savas komandas triumfā Ķīnā

Latvijas esportists Helvijs broky Saukants ieguvis datorspēles CS2 "Intel Extreme Masters Chengdu 2024" turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu, palīdzot savai "FaZe" komandai ar 2:0 finālspēlē uzvarēt "MOUZ".
Helvijs broky Saukants. Foto: theMAKKU/HLTV
1

Latviešu "play-off" mačā Ķīnā uzvar "FaZe", "broky" dominē un rāda brīnumus

Datorspēles CS2 "Masters" līmeņa turnīrā Čengdu, Ķīnā, ceturtdaļfinālā Helvija broky Saukanta pārstāvētā "FaZe" ar 2:1 apspēlēja Mareka YEKINDAR Gaļinska "Liquid" komandu. "FaZe" līdz ar to turpina tēmēt uz savas sērijas "tikt līdz finālam visos CS2 turnīros" turpināšānu, kamēr "Liquid" šajā turnīrā parādīja daudz saturīgāku sniegumu nekā blāvi aizvadītajā ziemā.
Helvijs broky Saukants. Foto: brcho_/HLTV
10

broky un "FaZe" cīņā par pusmiljonu dolāru finālā piekāpjas Ukrainas "NaVi"

Datorspēles CS2 sezonas lielākajā turnīrā "PGL Major Copenhagen 2024" finālmačā ar 2:1 uzvaru izcīnīja Ukrainas "Natus Vincere", kas pieveica Latvijas esportista Helvija broky Saukanta pārstāvēto "FaZe".