Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Driķis

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 1. daļa

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 1. daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Latvijā ir daudz gudru treneru un katrs var kaut ko iemācīties no katra. Neviens no mums, treneriem nav pilnīgs, drīzāk varētu teikt, ka pilnība ir ceļš uz to. Sporta pedagogu pieredzes un informācijas apmaiņa tad arī virza attīstībā sporta zinātni, teoriju un praktisko pielietojumu.

Savos 30 sporta un 12 trenera darba gados esmu ieguvis zināmu pieredzi attiecībā uz jautājumu – kas sportistam jādara, lai pietiekami efektīgi un veikli pārvietotos laukumā, stadionā vai kortā. Kā tāllēcējs varu ļoti daudz pastāstīt arī par atspēriena trenēšanu. Nepretendējot uz pilnīgu un vienīgo patiesību, piedāvāju tika savu personīgo skatījumu uz dažām lietām un treniņu paņēmieniem, kurus ikdienā sekmīgi pielietoju.
Kad mēs redzam kādu augstas klases sportistu ātri, veikli un spēcīgi skrienam, lecam vai spēlējam, kad mēs priecājamies, cik viegli un eleganti tas viņam izdodas , ir jāsaprot, ka tam visam pamatā ir ielikts ļoti daudz treniņu darba , un ir simtiem stundu lieti sviedri lai sasniegtu šādu līmeni, kad atlēts demonstrē fantastisku šovu sporta laukumā
Lai sasniegtu šādu līmeni ir savlaicīgi jāapgūst pareizas pamata kustības sportā, un sekojošie vingrinājumi to palīdzēs izdarīt.
Domāju, ka ikviens spēs atrast kādus parādīto vingrinājumu variantus, un izdomāt variācijas par tēmu. Ikvienā vingrinājumā ir jāizprot tā jēga, un jāmācās sajust un kontrolēt muskuļu darbību. Tā kā vingrinājumu ir ārkārtīgi daudz, parādīšu daļu no tiem , kas ir pietiekami efektīvi, lai uzlabotu sniegumu basketbolā, tenisā, rokasbumbā, volejbolā, futbolā un vieglatlētikā.
Liela daļa no turpmāk redzamajiem vingrinājumiem ir piemēroti bērniem un jauniešiem, un ļoti daudzi noteikti jāizpilda līdz pat sporta karjeras beigām. Sportists arī pēc 30, un pat 35 gadiem var vēl ievērojami uzlabot savu fizisko kondīciju, par ko esmu ne reizi vien pārliecinājies.

1. vingrinājums (1P)

Tā kā vismaz trešdaļai sportistu, pēc maniem novērojumiem, ir izteikti vāja pēdu darbība, tad pēdām arī veltīšu galveno uzmanību. Lai pēda darbotos efektīgi un spēcīgi, pirmkārt, jābūt pietiekami izteiktai tās gareniskai un šķērsvelvei, un pēdas apakšas muskuļiem jābūt pietiekamā tonusā. Šīs bumbiņas ripināšana un apļošana lieliski rosina pēdas muskuļus, uzlabo tajos asinsriti, un tonizē visa ķermeņa aktīvos punktus, kas atrodas uz pēdas apakšas. Vēlams pirms un pēc katra treniņa vismaz 2 minūtes katrai pēdai. Var vienkārši sēžot mājās, un mācoties, vai pie tv.

2. vingrinājums (2P)

Soļošana uz pēdu ārējām malām sekmē vajadzīgo muskuļu aktivizāciju, kas paceļ pēdas garenvelvi. Vismaz 2 reizes nedēļā, vēlams pirms treniņa, vismaz 1 piegājiens, 20 - 40 soļi.

3. vingrinājums (1V)

Vēziena kustības trenēšana, soļojot pie vingrošanas sienas. Jāstāv uz pirkstgaliem, vēzējot kāju pirkstgali jāpaceļ. Nedaudz paātrināta kustības uz augšu beigu daļa, lai paceltu celi pēc iespējas augstāk. 2 līdz 3 reizes nedēļā, 20 līdz 60 soļi, vismaz 1 piegājiens.

4. vingrinājums (2V)

Dubultie vēzieni soļojot pie vingrošanas sienas. Šis ir jau krietni intensīvāks variants, ar labu trenējošu efektu. Izelpa uz katras kājas pirmo vēzienu. 1 līdz 2 reizes nedēļā, 10- 20 dubultie vēzieni, vismaz 1 piegājiens.

5. vingrinājums (1A)

Visparastākie pietupieni, ar lēnāku kustību lejā, un aktīvāku piecelšanos. Pieceļoties spēcīgi jāsavelk visi augšstilba un it īpaši sēžas muskuļi, paceļoties arī pirkstgalos. Ir jāiemācās sajust, kā šajā vingrinājumā aktīvi strādā augšstilba aizmugurējie muskuļi, konkrēti - muskuļu semitendinosus un semimembranosus augšējā daļa, kā arī muskuļa biceps femoris garā galvā, kas kopīgi atiet no sēdes paugura. 1līdz 2 reizes nedēļā, 5 - 15 atkārtojumi, vismaz 2 piegājieni.

6. vingrinājums (2A)

Ja izpildot pietupienus papēži atraujas no grīdas, ar tiem jāuzkāpj uz 1,5 līdz 3 cm augstas virsmas vai dēlīša, lai iegūtu stabilāku kustību, un vienmērīgāk sadalītos slodze uz pēdu.



„Šodien uzveic sevī to, kas tu biji vakar, tad rīt varēsi pārvarēt daudz lielākus šķēršļus" - Mijamoto Musaši „Piecu apļu metode".

Uzdod jautājumu Helmutam Rodkem!


Vingrinājumi

Vingrinājumi, kas uzlabo pārvietošanos sportā. Ātrumu, atsperīgumu un veiklību. Lai arī ir simtiem vingrinājumu un to variāciju, esmu izvēlējies nedaudzus, kas novērš visbiežāk novērotās kustību problēmas. Balstoties uz savu pieredzi, konsultācijām ar citiem treneriem un daudziem pētījumiem, esmu īpaši izdalījis trīs vingrinājumu grupas atsevišķām ķermeņa daļām/kustībām, kā arī esmu pievienojis dažus iedarbīgus kompleksos vingrinājumus.

NEkusties kā Džegers

Kad 16 gadīgā Mira Andrejeva trieca raketi pret nevainīgo Vimbldonas zālienu un saņēma par to sodu, pēc mača viņa demonstratīvi nepaspieda roku “vainīgajam” tiesnesim. Taču nelielā drāmiņa jeb liela čempiona atdarināšana nu nekādi netuvināja viņu Serēnas Viljamsas līmenim tenisā, kurai arī patika “flirtēt” ar soģiem. Lai nu kā, viena tīņu izgājienu dēļ neviens jau arī uzreiz nepiešķir titulu “sweet but psycho” vecumā, kad sportists ir knapi iespurdzis pieaugušo pasaulē.

Helmuts Rodke: komandu sporta spēļu sezonas gals

Sāpoši ceļi vai iekaisuši Ahilleji? Samocīts ķermenis pirms atbildīgiem fināliem? Tas izklausās nevis pēc sezonas ar pievienoto vērtību, bet drīzāk ar atvienoto. Ja trūkst pareizas slodžu periodizācijas, reālu (nevis kā pagadās), profesionālu fizisku treniņu, gadu no gada sportista kondīcija iekrīt lejupejošā spirālē, kas padara viņu arvien traumatiskāku un mazāk spējīgu uztrenēties nākotnē.