Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Autors: Helmuts Rodke

Helmuts Rodke atbild - 9. daļa

Helmuts Rodke atbild - 9. daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Paldies cienījamajiem lasītājiem un jautātājiem! Publicēju atbildes uz nākamajiem jautājumiem.

Uzdod jautājumu Helmutam Rodkem!

85:
Labdien! Pirms apmēram gada izgāju (izpildīju) AIR ALERT III programmu (15ned.). Atspēriens uzlabojās ievērojami. Pirms nedēļas izpildīju vēl vienu reizi šo pašu prog., bet galīgi nevar just, ka lecu augstāk. Vai ir iespējams tā ka ir kaut kāda pārtrenēšanās, kā rezultātā nav rezultāta? P.s. spēlēju basketbolu, skrienu krosus. Paldies jau iepriekš.

Šāda tipa shēmas vislabāk nostrādā tieši pirmajā reizē. Lai turpinātu izaugsmi, es ieteiktu pievērsties arī jaudīgākiem ātrumspēka vingrinājumiem mazākā apjomā, izmantojot arī papildus atsvarus, ja vecums ļauj. Daudz jāstrādā vingrinājumos uz vienu kāju. Ja nav gaidītā efekta - iespējama pārtrenēšanās. Manuprāt - pārāk vienveidīga slodze, nekāda cikliskuma 12 nedēļu laikā.

mikins2:
Vai bijušajam skrējējam pēc 6 gadu pārtraukuma un + 25 kg svara pieauguma ir iespējams teiksim 1-2 gadu laikā atgriezties skriešanā un piemēram noskriet maratonu 2.30.00? Ar motivāciju trenēties kaut 2 reizes diena nav problēmu.

Atgriezties skriešanā vajadzētu ļoti pakāpeniski, sākot kaut ar mierīgu, ilgstošu soļošanu. Skriet ar +25 kg nevajadzētu. Noskriet maratonu 2.30 izskatās pēc nereālas idejas. Runa nav tikai par 6 gadiem un lieko svaru. Visas iekšējās sistēmas ir ļoti izmainījušās. Ir risks sabeigt veselību un kājas, kā arī piedzīvot vilšanos. Bet - iespējams jau ir viss... Es ieteiktu atbrīvoties no liekā svara, jo tas izraisa daudzas saslimšanas, un tad skriet labsajūtai un priekam, ne rezultātam, un sākt spēlēt tenisu - arī priekam. Ja tomēr gribas skriet nosacīti ātri, tad vajadzētu sporta darbaspēju laboratorijā noteikt savu funkcionālo stāvokli, izejot visus nepieciešamos testus, un trenēties pēc savam vecumam un situācijai piemērotas treniņu programmas. Jāatceras, ka ar katru gadu maksimālais iespējamais pulss zaudē vienu vienību.

KobeBryant:
Labdien! Kāds ir normāls asinsspiediens pēc treniņa svaru zālē? Vai obligāti savā treniņa programmā ir jāiesaista aerobā slodze? Ir dzirdēts, ka trenējoties tikai svaru zālē ar lieliem svariem sirds kambara sieniņa paliek plānāka un ir lielāka iespēja saslimt ar sirds slimībām. Svaru zāli apmeklēju 4 reizes nedēļā. Pašlaik nevaru likt lielu slodzi uz kājām, jo ir pirms 2 mēnešiem veikta krustenisko saišu operācija. Ko jūs varētu ieteikt?

Nav noteiktas normas asinsspiedienam. Viens jūtas labi pie 170, citam ir slikti jau pie 150. Jebkurā gadījumā virs 180 nevajadzētu. Aerobā slodze treniņā ir ļoti vēlama, ja ne obligāta. Ja nevar veikt iesildīšanos operētas krusteniskās saites dēļ, tad iesaku izpildīt sākumā visus iespējamos vingrinājumus ar vieglu svaru un lielu skaitu. Es to nosauktu – aerobika ar svariem vieglā spēka režīmā. Vislabāk - apļa treniņā, ar atpūtas pauzēm starp vingrinājumiem +/- 30 sekundes. Katru dienu savādāka vingrinājumu kombinācija. Kāds no vingrinājumiem aplī var būt arī ar lielu slodzi, sākot ar trešo apli. Jātrenējas tā, lai kārtīgi svīst, un būtu daudz jāelpo. Trauma parasti dod brīnišķīgu iespēju attīstīt tos muskuļus, kuru trenēšanai parasti nepietiktu laika un spēka, kaut vai plaukstu fleksija un ekstenzija. Daudz jāveic visādi vēzieni, un- droši vien ir iespējami dažādi palēcieni uz veselās kājas? Izdomu, iedvesmu, un- uz priekšu!

MOSKOVSKAYA:
Vēlējos uzzināt, kādā mērā parasta slimošana ar temperatūru (apmēram nedēļu) iedragā fizisko sagatavotību, respektīvi, cik soļus atpakaļ aiznes slimošana? Vai tiek noārdītas visas "izveidotās" mitohondrijas (izņemot iedzimtās)? Vai pienskābes pārstrādes procesi atkal kļūst sākotnējā līmenī?

Sportiskā forma ir ļoti un nepārtraukti mainīga lieta. Neliela paslimošana sportistam, kurš regulāri trenējas, globāli neko būtiski nemainīs. Svarīgi ir piesardzīgi atgriezties treniņu procesā. Ja runājam par mitohondrijiem, un pienskābes pārstrādes procesiem, tad arī tur nekādi būtiskie zaudējumi nebūs. Jāsaprot, ka ne tikai šie faktori nosaka sportista darbaspējas. Sirds, plaušas, asinsvadi, gremošanas fermenti, hormoni, muskuļu tonuss, un daudzas citas lietas ietekmē sportisko formu. Es ieteiktu jebkuru slimošanu uzskatīt par labu iespēju kaut ko atjaunot, attīrīt, iekšēji saremontēt. Slimošanas laikā vajadzētu lietot glutamīnu, selēnu, daudz dažādus antioksidantus, bioloģiski aktīvas vielas, kā piemēram- bišu māšu peru pieniņu, mumio, un nepārslogot gremošanas sistēmu ar neveselīgu pārtiku, t.sk.arī gaļu.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-10-09 00:16, pirms 13 gadiem
Paldies, ļoti noderīga un interesanta informācija - cerams būs arī turpmāk!

Atbildēs jau daļēji ir bijis, bet varbūt varētu atsevišķā rakstā par veselīga uztura un papildus vielu lietošanas pamatprincipiem.

Vingrinājumi

Vingrinājumi, kas uzlabo pārvietošanos sportā. Ātrumu, atsperīgumu un veiklību. Lai arī ir simtiem vingrinājumu un to variāciju, esmu izvēlējies nedaudzus, kas novērš visbiežāk novērotās kustību problēmas. Balstoties uz savu pieredzi, konsultācijām ar citiem treneriem un daudziem pētījumiem, esmu īpaši izdalījis trīs vingrinājumu grupas atsevišķām ķermeņa daļām/kustībām, kā arī esmu pievienojis dažus iedarbīgus kompleksos vingrinājumus.

NEkusties kā Džegers

Kad 16 gadīgā Mira Andrejeva trieca raketi pret nevainīgo Vimbldonas zālienu un saņēma par to sodu, pēc mača viņa demonstratīvi nepaspieda roku “vainīgajam” tiesnesim. Taču nelielā drāmiņa jeb liela čempiona atdarināšana nu nekādi netuvināja viņu Serēnas Viljamsas līmenim tenisā, kurai arī patika “flirtēt” ar soģiem. Lai nu kā, viena tīņu izgājienu dēļ neviens jau arī uzreiz nepiešķir titulu “sweet but psycho” vecumā, kad sportists ir knapi iespurdzis pieaugušo pasaulē.

Helmuts Rodke: komandu sporta spēļu sezonas gals

Sāpoši ceļi vai iekaisuši Ahilleji? Samocīts ķermenis pirms atbildīgiem fināliem? Tas izklausās nevis pēc sezonas ar pievienoto vērtību, bet drīzāk ar atvienoto. Ja trūkst pareizas slodžu periodizācijas, reālu (nevis kā pagadās), profesionālu fizisku treniņu, gadu no gada sportista kondīcija iekrīt lejupejošā spirālē, kas padara viņu arvien traumatiskāku un mazāk spējīgu uztrenēties nākotnē.