Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:362, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Razma dosies cīņā par pirmo uzvaru - sāksies pasaules čempionāts šautriņmešanā

Razma dosies cīņā par pirmo uzvaru - sāksies pasaules čempionāts šautriņmešanā
Pagājušā gada čempions - Pīters Raits. Foto: PA Wire/Scanpix

Šodien ar četrām spēlēm no plkst. 20:00 sāksies prestižākais gada turnīrs šautriņmešanā - pasaules čempionāts. Starp 96 šautriņmetējiem otro gadu pēc kārtas redzams būs arī Latvijas labākais šī sporta veida pārstāvis Madars Razma, kurš 17. decembrī pirmajā kārtā cīnīsies pret debitantu no Japānas - Toru Suzuki. 2021. gada pasaules čempions tiks noskaidrots 3. janvārī, uzvarētājam nopelnot 500 000 sterliņu mārciņas.

Profesionālās šautriņmešanas korporācijas (PDC) organizētais pasaules čempionāts norit kopš 1994. gada, kad 1992. gadā vairāki pasaules vadošie spēlētāji ar Filu Teiloru priekšgalā atdalījās no Britu šautriņmešanas organizācijas (BDO). Sākotnēji sportisti nodibināja Pasaules šautriņmešanas padomi (WDC), ko vēlāk pārdēvēja par PDC. Līdz pat 2020. gadam katra organizācija rīkoja savus pasaules čempionātus, taču PDC organizētais kļuva prestižāks – sacensībās piedalījās spēcīgākie šautriņmetēji, kā arī tika nodrošinātas pievilcīgas prēmijas. Tikmēr BDO finansiālais stāvoklis ar katru gadu pasliktinājās, 2020. gada septembrī tai uzsākot likvidācijas procesu. Prestižākais turnīrs ikgadēji noticis no decembra otrās nedēļas ar finālu 1. janvāra vakarā, taču Covid19 pandēmija nesusi izmaiņas arī šo sacensību norisē. Glaunajā Londonas ‘’Alexander Palace’’ jeb ‘’Ally Pally’’ cīņu par 500 000 sterliņu mārciņu prēmiju un pasaules čempiona godu sportisti uzsāks 15. decembrī, izšķirošajam mačam noritot 3. janvārī. Kopējais turnīra balvu fonds tiek lēsts 2.5 miljonu sterliņu mārciņu apmērā.

Līdzšinējos 24 PDC rīkotajos pasaules čempionātos uzvarējuši vien deviņi šautriņmetēji. Visvairāk, 14 reižu, triumfējis anglis Fils Teilors, kurš noslēdza savu šautriņmešanas karjeru 2018. gadā, finālā zaudējot Robam Krosam. Trīs titulus izcīnījis šī brīža ranga pirmais numurs no Nīderlandes Maikls Van Gervens.

PDC pasaules čempionāta uzvarētāji

SportistsValstsTituli
Fils TeilorsAnglija14
Maikls Van GervensNīderlande3
Gerijs AndersonsSkotija2
Eidrians LūissAnglija2
Džons PartsKanāda1
Deniss PristlijsAnglija1
Pīters RaitsSkotija1
Robs KrossAnglija1

Ir vairākas iespējas, kā kvalificēties čempionātam. Lielākajā gada turnīrā kopumā piedalās 96 sportisti. Labākie 32 ''Order of Merit'' ranga šautriņmetēji sacensības uzsāk ar otro kārtu, kamēr ''Pro tūres'' spēcīgākie 32 sportisti pirmajā kārtā cīnās pret tiem 32, kuri turnīram kvalificējušies caur citiem sietiem. PDC rīko kvalifikācijas turnīrus Āzijā, Skandināvijā, Ziemeļamerikā un citur Eiropā, kuru uzvarētāji iegūst tiesības piedalīties pasaules čempionātā. Tāpat pasaules jauniešu čempionam automātiski pienākas vieta turnīrā, kā arī divām labākajām sievietēm. Šogad no dāmu vidus piedalīsies Līza Eštone un Deta Hedmana. Pirms gada sensāciju sarūpēja Falona Šeroka, kas aizkļuva līdz pat trešajai kārtai, taču šogad kvalifikācijas sacensībās sportiste nespēja uzrādīt augstvērtīgu rezultātu. Decembra sākumā tika sadalītas pēdējās piecas vietas, kur kvalificēties izdevās čeham Karolam Sedlačekam, kurš novembra beigās Madaru Razmu pārspēja ''Player's Championship'' fināla otrajā kārtā.

Atšķirībā no citiem turnīriem, pasaules čempionāts ir viens no retajiem, kur uzvaru mačā var garantēt, vinnējot noteiktā skaitā setos. Lai gūtu panākumu setā, pirmajam jābūt pārākam pār pretinieku trīs legos. Ja pirmajās kārtās sportistiem nepieciešams uzvarēt trijos setos, tad, lai triumfētu turnīrā, jāvinnē septiņos setos jeb 21 legā. Par 2020. gada pasaules čempionu pirmo reizi karjerā kļuva skots Pīters Raits, kurš finālā ar 7-3 pārspēja titulēto Maiklu Van Gervenu. Pēc bukmeikeru prognozēm par galvenajiem favorītiem tiek minēti trīs – Maikls Van Gervens, Gervins Praiss un esošais čempions, kamēr Madara Razmas uzvara tiek vērtēta ar koeficientu 750/1. Arī aptaujātie eksperti par galvenajiem pretendentiem uz titulu uzskata augstāk minēto trijotni.

''Godīgi sakot, domāju, ka varu aizstāvēt savu titulu. Citiem spēlētājiem jābaidās no manis, jo, dodiet man tikai iespēju, to izmantošu. Atšķirībā no citiem, esmu jau sasniedzis savu sapni,'' par savu gatavošanos turnīram pauda esošais čempions Pīters Raits.

17. decembra pēcpusdienas sesijā pirmās kārtas spēli aizvadīs latviešu labākais šautriņmetējs Madars Razma, kuram pretiniekos ielozēts japānis Toru Suzuki. 33 gadus vecais šautriņmetējs pasaules čempionātā iekļuva caur PDC Āzijas tūres turnīriem, uzvarot Japānas kvalifikāciju. Šī būs Suzuki debija gada lielākajā forumā, kamēr Razmam otrais turnīrs pēc kārtas. 2019. gadā labākais latviešu šautriņmetējs izstājās pirmajā kārtā, dramatiskā mačā ar 2:3 zaudējot anglim Harijam Vordam. Uzvaras gadījumā otrajā kārtā 23. decembrī Razma cīnīsies pret divkārtējo pasaules čempionu Geriju Andersonu no Skotijas. Pēdējos gados titulētais skots nerāda pārliecinošāko sniegumu, taču šogad spējis aizkļūt līdz ‘’World Matchplay’’ finālam un četru labāko pulkam Premjerlīgā. Sākotnēji šis mačs bija paredzēts 20. decembrī, taču Andersons bijis kontaktpersona kādai inficētai personai ar Covid19, tādējādi sportists devies pašizolācijā un lūdzis mainīt mača datumu.

Komentārā Sportacentrs.com Madars Razma atzina, ka brauks uz čempionātu ar domu uzvarēt pirmajā kārtā: ‘’Toru Suzuki, tāpat kā lielākā daļā Japānā, ir elektronisko šautriņu piekritējs. No paziņām ieguvu informāciju, ka esot kvalitatīvs spēlētājs. Pēc pieejamiem video var spriest, ka spēlē lēni un ir emocionāls. Ikdienā Suzuki trenējas ar Japānas labāko spēlētāju Seigo Asadu, bet uz turnīru braucu, lai viņu uzvarētu. Ja būs iespēja spēlēt pret Andersonu, tad jāsakārto galva. Nedaudz biedē fakts, ka uzvaras gadījumā otrā kārta pārcelta par trim dienām, jo šobrīd nav skaidri treniņu apstākļi viesnīcā.’’

Autora prognoze – Razma izcīnīs savu pirmo uzvaru PDC pasaules čempionātā, kamēr otrajā kārtā spraigā cīņā piekāpsies Gerijam Andersonam. Par pasaules čempionu pirmo reizi kļūs velsietis Gervins Praiss, kurš finālā pārspēs Maiklu Smitu. Tikmēr esošais titula īpašnieks Pīters Raits izstāsies kādā no pirmajām kārtām.

Pēdējo piecu gadu PDC pasaules čempionāta uzvarētāji

GadsUzvarētājsFinālistsRezultātsNopelnītā naudas balva
2020.Pīters Raits (SCO)Maikls Van Gervens (NED)7-3500 000 sterliņu mārciņu
2019.Maikls Van Gervens (NED)Maikls Smits (ENG)7-3500 000 sterliņu mārciņu
2018.Robs Kross (ENG)Fils Teilors (ENG)7-2400 000 sterliņu mārciņu
2017.Maikls Van Gervens (NED)Gerijs Andersons (SCO)7-3350 000 sterliņu mārciņu
2016.Gerijs Andersons (SCO)Eidrians Lūiss (ENG)7-5350 000 sterliņu mārciņu

Slēpts komentārs: strops
Slēpts komentārs: budamank
, 2020-12-15 11:00, pirms 3 gadiem
Tā jau interesanti aprakstīts par izklaidi, kuru īsti nezinu. Autora prognozes raksta nobeigumā vedina uz ideju, ka autori varētu prognozēt arī citos sporta veidos - futbolā, basītī utt - būtu smieklīgi
, 2020-12-15 11:03, pirms 3 gadiem
Šo starp citu skatās, un saktīsies diezgan daudz cilvēku pasaulē. Ņemot vērā, ka šajā laikā sportā ir tukšums, un šie mači ir tīri interesanti.
, 2020-12-15 11:37, pirms 3 gadiem
Arods, kur 30 miljoni nav jātērē treniņu apstākļiem, ekonomiski pamatots elites līmenim. Značit, kapitālismā noderīgs.
, 2020-12-15 12:07, pirms 3 gadiem
Cietsmaidis rakstīja: Arods, kur 30 miljoni nav jātērē treniņu apstākļiem, ekonomiski pamatots elites līmenim. Značit, kapitālismā noderīgs.
precizi, turklat konkurence 10x lielaka ka sluukashanaa.
, 2020-12-15 13:08, pirms 3 gadiem
Dzerot alu,šo ir interesantāk skatīt, kā LV izlasi futbolā vai Dinamo (es domāju pēdējos sešus gadus)
, 2020-12-15 14:42, pirms 3 gadiem
Pieļauju ,ka tie kuri raksta nievājošus komentārus ,nekad nav noskatījušies nevienu šada līmeņa maču.
Tapēc iesaku , ir interesanti.
, 2020-12-15 15:49, pirms 3 gadiem
Tas nav sports, bet izklaide par kuru var labi nopelnīt, skatīties var kādu stundiņu!
, 2020-12-15 16:23, pirms 3 gadiem
Blondais6 rakstīja: Tas nav sports, bet izklaide par kuru var labi nopelnīt, skatīties var kādu stundiņu!
Tava mutere nav sports, bet izklaide par kuru var lēti samaksāt, paņemties kādu stundiņu!
, 2020-12-15 17:52, pirms 3 gadiem
budamank rakstīja: Tava mutere nav sports, bet izklaide par kuru var lēti samaksāt, paņemties kādu stundiņu!
Kas Tu stulbs esi? Pats saproti ko uzrakstiji😂
, 2020-12-15 17:55, pirms 3 gadiem
Onkuļi varēs šautras pamētāt. Kaut kādi skatītāji uz vietas ar varēs vērot šo bāra izklaides spēli?
, 2020-12-15 17:56, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Onkuļi varēs šautras pamētāt. Kaut kādi skatītāji uz vietas ar varēs vērot šo bāra izklaides spēli?
Nostāvi pie mērķa 2 stundas no vietas mētājot šautras. Redzēsim, cik spēcīgas tev ir rokas, lai nepazaudētu precizitāti un spēku vispār aizmest līdz mērķim.
, 2020-12-15 18:25, pirms 3 gadiem
Jack Daniel`s rakstīja: Nostāvi pie mērķa 2 stundas no vietas mētājot šautras. Redzēsim, cik spēcīgas tev ir rokas, lai nepazaudētu precizitāti un spēku vispār aizmest līdz mērķim.
Ja Tu domā , ka 2 stundas ir grūti pamest šautriņas precīzi, tad hvz , kas ar Tevi notiktu , kad ieliktu tevi uz 10 min regbijā mačā😄
Bāra sporta veida nekas vairāk
, 2020-12-15 18:31, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Onkuļi varēs šautras pamētāt. Kaut kādi skatītāji uz vietas ar varēs vērot šo bāra izklaides spēli?
Šodien jā ,pēc tam bez skatītājiem
, 2020-12-15 18:40, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Ja Tu domā , ka 2 stundas ir grūti pamest šautriņas precīzi, tad hvz , kas ar Tevi notiktu , kad ieliktu tevi uz 10 min regbijā mačā😄
Bāra sporta veida nekas vairāk
Cik reizes galvu atpisi regbijaa?
, 2020-12-15 18:43, pirms 3 gadiem
budamank rakstīja: Cik reizes galvu atpisi regbijaa?
Cilvēkam ir tiesības uz savu viedokli
, 2020-12-15 18:46, pirms 3 gadiem
budamank rakstīja: Cik reizes galvu atpisi regbijaa?
Nevienu , a cik reizes šautru pakaļā esi trāpijis?
, 2020-12-15 18:47, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Nevienu , a cik reizes šautru pakaļā esi trāpijis?
Tavā pakaļā pāris reizes stabili. Tur gan baigo precizitāti nevajadzēja.
, 2020-12-15 18:48, pirms 3 gadiem
SteveDavis rakstīja: Šodien jā ,pēc tam bez skatītājiem
Bez skatītājiem tālāk dēļ Londonas jaunajiem ierobežojumiem? Es cik saprotu tur jauns kronis ir parādījies un slimo ar parādījušies
, 2020-12-15 18:52, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Bez skatītājiem tālāk dēļ Londonas jaunajiem ierobežojumiem? Es cik saprotu tur jauns kronis ir parādījies un slimo ar parādījušies
Jā tas ir tas iemesls . Ir cerības ka skatītājus varētu ielaist ap 27.decembri . Šautriņas Lielbritānijā ļoti mīl un parasti apmeklētība ir milzīga
, 2020-12-15 19:03, pirms 3 gadiem
SteveDavis rakstīja: Jā tas ir tas iemesls . Ir cerības ka skatītājus varētu ielaist ap 27.decembri . Šautriņas Lielbritānijā ļoti mīl un parasti apmeklētība ir milzīga
Arī Latvijā mīl šautriņas!
, 2020-12-15 19:16, pirms 3 gadiem
budamank rakstīja: Arī Latvijā mīl šautriņas!
Bļā pridurak Latvijā šautriņas kapā tik bāros par kādu mīlēšanu ie runā😂🤭.
, 2020-12-15 19:18, pirms 3 gadiem
SteveDavis rakstīja: Jā tas ir tas iemesls . Ir cerības ka skatītājus varētu ielaist ap 27.decembri . Šautriņas Lielbritānijā ļoti mīl un parasti apmeklētība ir milzīga
Es pa TV esmu šo redzējis , ka cilvēki uzdzied , iedzer normāli tur, bet tagad tur valdīs klusums
, 2020-12-15 19:27, pirms 3 gadiem
budamank rakstīja: Arī Latvijā mīl šautriņas!
Nezinu Jums tur pēc sektas drīzāk izskatās. Tie kas neatzīst dārtu par sportu lai iet kārties .Tas ka šautriņas ir manas dzīve galvenā lieta nenozīmē ka man kāds ir jānoniecina .Man tāpat ir labi ,jo šautriņas no tā sliktākas nepaliek
, 2020-12-15 19:29, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Es pa TV esmu šo redzējis , ka cilvēki uzdzied , iedzer normāli tur, bet tagad tur valdīs klusums
Bija uz kompja ieslēgts fona troksnis reitinga turnīros
, 2020-12-16 09:48, pirms 3 gadiem
Kur interneta vares redzet?
, 2020-12-16 13:33, pirms 3 gadiem
Rio Ferdinand rakstīja: Kur interneta vares redzet?
https://goldenarrowschannel.info/sc...
, 2020-12-17 04:46, pirms 3 gadiem
te nav live strima :-(
, 2020-12-17 08:08, pirms 3 gadiem
Rio Ferdinand rakstīja: te nav live strima :-(
Agrāk bija .Pašam vienkārši ir oficālais pieraksts .
Pamēģini https://www.youtube.com/c/NMS19/videos tur strīms bija
Golden arrows pareizs links ir https://goldenarrowschannel.info/st... uz Madaru it kā bet nezinu vai strādā
, 2020-12-17 14:47, pirms 3 gadiem
https://tv.sport1.de/ tikai vacu valoda kuru nesaprotu lol
, 2020-12-17 15:07, pirms 3 gadiem
viegla 3-0 uzvara..malacis!!!
Madars Razma. Foto: Imago Images/Scanpix
7

Razma zaudē piecos legos pēc kārtas un izstājas no ''UK Open''

Šodien no ''UK Open'' šautriņu mešanas turnīra izstājās Latvijas vadošais šī sporta veida pārstāvis Madars Razma, kurš, izlaižot 4-1 vadību, ar 4-6 piekāpās austrietim Rovbijam-Džonam Rodrigesam.
Madars Razma. Foto: Imago Images/Scanpix

Razma pret austrieti Rodrigesu piektdien sāks ''UK Open'' turnīru

Šajā nedēļas nogalē 2024. gada šautriņu mešanas sezona turpināsies ar ''UK Open'' turnīra izspēli. Latvietis Madars Razma sacensības sāks no trešās kārtas, piektdienas pēcpusdienā uz galvenās skatuves spēkojoties pret austrieti Rovbiju-Džonu Rodrigesu.
Lūks Litlers. Foto: Zumapress/Scanpix
1

Litlers turpina iesākto - ''nine-darter'' un pirmais tituls PDC apritē

Vakar par ''World Series of Darts'' uzvarētāju Bahreinas turnīrā kļuva 16 gadus vecais Lūks Litlers, kurš ceturtdaļfināla mačā pret Neitanu Aspinalu vienu no legiem noslēdza ar ''nine-darter'', bet finālā ar 8-5 pārspēja titulēto Maiklu van Gervenu.