Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Baltijas jaunatnes komandu čempionātā badmintonā dominē igauņi un baltkrievi

Agris Suveizda

Baltijas jaunatnes komandu čempionātā badmintonā dominē igauņi un baltkrievi
Foto: Latvijas Badmintona federācija

Baltijas jaunatnes čempionāta badmintonā noslēdzošajā dienā notika komandu turnīrs “Badminton 100” stafetes formātā, piedaloties jauniešu izlasēm no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas. U16 un U18 vecuma grupās uzvarēja Igaunija, bet U14 uzvarēja Baltkrievija, informē Latvijas Badmintona federācija.

Latvijas jauniešu izlases, diemžēl, zaudēja visās komandu spēlēs visās trīs vecuma grupās, likumsakarīgi, ka Latvijas izlases tādējādi palika pēdējās. Taču, jāatzīmē, ka vairāki Latvijas jaunieši uzvarēja savus stafetes posmus, tai skaitā U14 vecuma grupā meiteņu pāris Madara Mackēviča & Anete Priedniece spēlē pret Baltkrieviju, U16 vecuma grupā Toms Sala spēlē pret Baltkrieviju, U18 vecuma grupā Edžus Meirāns un meiteņu dubultspēļu pāris Anna Kupča & Annija Rulle-Titava spēlē pret Baltkrieviju.

Igaunijas un Baltkrievijas jaunieši dominēja arī individuālajā turnīrā. Latvijas jaunieši izcīnīja zelta medaļas U18 meiteņu vienspēlēs (Anna Kupča no Siguldas), U18 meiteņu dubultspēlēs (Anna Kupča & Annija Rulle-Titava no Siguldas), kā ari U14 meiteņu dubultspēlēs (Madara Gaure no Rīgas kopā ar Katerina Židoviča no Baltkrievijas).

Jāatzīmē, ka U14 vecuma grupā baltkrieviete Katerina Židoviča un U18 vecuma grupā un igaunis Hugo Tēmas izcīnīja visas četras iespējamās zelta medaļas, tai skaitā vienspēlēs, dubultspēlēs, jauktajās dubultspēles un visbeizot arī komandu turnīrā.

"Latvijas spēlētāju rezultāti ir likumsakarīgi, ņemot vērā to, ka šajā laikā mums bija tik ierobežotas iespējas trenēties, atšķirībā no Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas, kur arī mājsēdes laikā jauniešu sports netika apturēts. Baltkrievijā, piemēram, jauniešu jau divus gadus nebija izbraukuši uz starptautiskām sacensībām, taču treniņprocess uz vietas nebija apstājies," skaidro Latvijas Badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

“Šogad Baltijas jaunatnes čempionātā bija izmaiņas notikumu secībā. Citus gadus sacensības sākas ar komandu turnīru, taču šogad tika nolemts, ka komandu turnīrs būs kā sacensību noslēgums. Tas deva iespēju treneriem pavērot savu jauniešu sniegumu individuālajā turnīrā, pirms tiek pieņemts lēmums par to, kas tieši pārstāves valsti komandu turnīrā. Turklāt, komandu turnīrs ir emocionāli pārsātināts, tāpēc tas vairāk ir piemērots kā sacensību noslēgums. Šīs izmaiņas, manuprāt, sevi attaisnoja, tāpēc šādu secību plānots saglabāt arī citus gadus,” stāsta Kristians Rozenvalds.

“Komandu turnīrā spēlētāji jūtas savādāk, jo tā ir atbildība ne tikai pret sevi, bet visu komandu un valsti. Būtiski ietekmē arī “Badminton 100” stafetes formāts, jo šeit vairs nav laika pretinieku iepazīt, nav iespēja paļauties uz izturību, šeit katrs izcīnītais punkts ir zelta vērts un katra kļūda var būt visas komandas zaudējuma cenā. Arī Liepājā U16 vecuma grupā spēlē starp Lietuvu un Baltkrieviju beidzās ar rezultātu 100:99, tādējādi 2. un 3.vieta atradās vienas neveiksmīgas serves vai nepareizi nomērīta auta attālumā,” precizē Kristians Rozenvalds.

Baltijas jaunatnes komandu čempionāta spēles translēja arī Sportacentrs TV. “Valsts izlašu un klubu komandu sacensības “Badminton 100” stafetes formātā ir ļoti piemērotas TV, jo spēles garums ir aptuveni stunda, tāpēc vieglāk to iekļaut TV programmā, turklāt, ar šāda formāta sacensībām skatītāju uzmanību ir viegli noturēt,” uzskata Kristians Rozenvalds.

"Līdz pat Ziemassvētkiem. es nebiju drošs, ka mums izdosies šīs sacensības noorganizēt, neskatoties uz Liepājas domes un valsts piešķirto līdzfinansējumu, taču ne visas problēmas var atrisināt ar naudu. Nezinājām, kā attīstīties situācija ar Covid-19, turklāt ne tikai Latvijā, bet visās iesaistītajās valstīs, jo īpaši ņemot vērā, ka decembra sākumā tieši badmintona turnīrā Tartu tika konstatēs Igaunijā pirmais Omikrona gadījums, tāpēc daudzi spēlētāji bija spiesti doties karantīnā. Nedēļu pirms turnīra arī divi Lietuva jaunieši saslima, bet pārējie bije spiesti doties karantīnā, nevis uz turnīru Latvijā. Papildus apgrūtinājumi bija arī Baltkrievijas spēlētājiem, kuru nokļūšanu Latvijā apgrūtināja ne tikai Covid-19, bet arī Minskā vairs nestrādājošā Latvijas vēstniecība, nepieciešamība braukt uz Liepāju caur Daugavpili, kā arī saspīlētā situāciju uz Baltkrievijas robežās," problēmas uzskaita Kristians Rozenvalds.

"Neskatoties uz problēmām, mums izdevās saorganizēt šo jauniešiem nozīmīgo pasākumu! Izveidojām "burbuli" Liepājas Olimpiskā centra manēžā, nodrošinot maksimālu drošību gan spēlētājiem, gan apkārtējiem. Taču galvenais, ka jauniešiem un treneriem bija iespēja sacensties, tādējādi iegūstot papildus motivāciju turpināt trenēties un sapņot par savu sportisko karjeru," norāda Kristians Rozenvalds.

2020.gadā Latvijā ieplānotais Baltijas jaunatnes čempionāts nenotika Covid-19 dēļ, taču pirms tam, 2019.gadā, Baltijas jaunatnes čempionāts notika Viļņā, pulcējot komandas arī no Polijas un Somijas. Togad Lietuvas U14 jaunieši izcīnīja 1.vietu U14 grupā, bet U16 un U18 grupā uzvarēja Polijas jaunieši.

Baltijas jaunatnes čempionāta sacensības notiek Pasaules un Eiropas badmintona reitingam neatbilstošās vecuma grupās – U14, U16, U18. Tā ir apzināta rīcība, jo tādējādi ir iespēja pārbaudīt valsts izlases kandidātus pirms nākamā gadā notiekošajiem U15, U17 vai U19 Eiropas un Pasaules čempionātiem.

Baltijas jaunatnes čempionātam šogad sākotnēji bija jānotiek Daugavpilī no 26. līdz 28.novembrim, taču Covid-19 ierobežojumu dēļ turnīrs tika pārcelts mēnesi vēlāk uz 27.-29.decembri, mainot arī norises vietu. Liepāja izraudzīta tāpēc, ka tur šogad 11.-13.novembrī bija ieplānots starptautisks badmintona turnīrs, kuram bija piešķirts Liepājas pašvaldības līdzfinansējums. Iepriekš ieplānoto Pasaules U19 reitinga turnīru ārkārtas situācijas ierobežojumu dēļ nācās atcelt, taču Liepājas pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu būs iespējams izmantot Baltijas jaunatnes čempionāta organizēšanai.

Iepriekš Baltijas jaunatnes čempionāti notika novembra beigās, taču arī laiks starp Ziemassvētkiem un Jaungadu ir ļoti piemērots šādam turnīram, jo īpaši tāpēc, ka turnīrā tiek testētas vecuma grupas, kurās jauniešiem būs jāspēlē nākamā gadā.

Baltijas jaunatnes čempionātā notiek gan individuālās, gan komandu sacensības. Pirmajā turnīrā dienā, 27.decembrī notika vienspēļu turnīrs, otrajā dienā, 28.decembrī dubultspēļu turnīrs, trešajā dienā, 29.decembrī, komandu turnīrs “Badminton 100” stafetes formātā.

Baltijas jaunatnes čempionāts ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas badmintona federāciju kopīga iniciatīva, taču sacensībās pieaicinātas arī citas kaimiņvalstis, tai skaitā Somija, Baltkrievija, Polija Krievija, Zviedrija un Ukraina. Baltijas jaunatnes čempionāts secīgi notiek kādā no trim Baltijas valstīm.

2018.gadā pirmais Baltijas jaunatnes čempionāts notika Igaunijas pilsētā Tartu, bet 2019.gadā Lietuvas pilsētā Viļņā. 2020.gadā Baltijas čempionātam bija jānotiek Latvijā, taču tas tika pārcelts uz 2020.gadu Covid-19 pandēmijas dēļ.

Izmantotie resursi:
https://badminton.lv/aktualitates_a...