Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Septembra sākumā Jelgavā gaidāms Pasaules reitinga badmintona turnīrs

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Septembra sākumā Jelgavā gaidāms Pasaules reitinga badmintona turnīrs
Foto: "Yonex Latvia International"

Pasaules un Eiropas badmintona kalendāros ir precizēts datums un nolikums Latvijā notiekošajam Pasaules reitinga badmintona turnīram “Yonex Latvia International”, kas arī šogad notiks Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā centrā no 31.augusta līdz 4.septembrim. Kā pirmie uz turnīru jau ir pieteikušies spēlētāji no Portugāles un Taivānas.

Pasaules reitinga badmintona turnīrs Latvijā tika atjaunots 2014.gadā, kad turnīrs sākotnēji notika Rīgā un saucās “Yonex Rīga International”. Kopš 2016.gada turnīrs notiek Jelgavā un ir ieguvis “Yonex Latvia International” nosaukumu.

Turnīra rīkotājs ir Jelgavā reģistrētais badmintona klubs “Badmiton 100”, un turnīra direktors arī šogad būs Kristians Rozenvalds. Turnīrs notiek ar Jelgavas domes, Latvijas sporta federāciju padomes un Latvijas badmintona federācijas atbalstu. Kopš 2014.gada Latvijas turnīru sponsorē badmintona inventāra ražotājs “Yonex”.

Šī būs jau trešā reize, kad “Yonex Latvia International” notiks Zemgales Olimpiskajā centrā, tāpat kā 2019. un 2020.gadā. Savukārt 2016., 2017., 2018. un 2021.gadā turnīrs notika Jelgavas sporta hallē.

“Yonex Latvia International” ir viens no pieciem Eiropas badmintona turnīriem, kas nemainīgi noticis arī Covid-19 pandēmijas laikā. Bez “Yonex Latvia International” 2020. un 2021.gadā notika arī "Yonex All England Open", "Denmark Open", kā arī Bulgārijas un Portugāles starptautiskie turnīri. 2020. gadā augusta beigās notikušais Latvijas turnīrs bija īpaši nozīmīgs ar to, ka bija pirmais turnīrs pasaulē pēc Covid-19 pauzes kopš martā notikušā "Yonex All England Open", tādējādi Jelgavā notikušais turnīrs bija kā tests tam, vai un kā ir iespējams organizēt badmintona turnīrus pandēmijas apstākļos.

2018. gadā Latvijas turnīrs bija lielākais badmintona turnīrs Eiropā, pulcējot 335 spēlētājus no 40 valstīm. Jelgava ir bijusi vieta, kur satiekas spēlētāji no Malaizijas un Čīles, Indijas un Kanādas, Austrālijas un Islandes. Kopš 2016. gada Jelgavā ir viesojušies badmintona spēlētāji no vairāk nekā 50 valstīm, arī no tādām kā Franču Polinēzija (Taiti), Trinidada un Tobago.

Līdz 2019. gadam Latvijas turnīram Pasaules kalendārā bija rezervēta 22. nedēļa (parasti maija beigās vai jūnija sākumā). Tad Latvijas turnīrs notika sasaistē ar Lietuvas turnīru, kas notika nedēļu vēlāk. Taču kopš 2020. gada, sākotnēji Covid-19 apstākļu dēļ, Latvijas turnīrs notiek augusta beigās vai septembra sākumā. 2022. gadā tika nolemts Latvijas turnīra laiku saglabāt vasaras beigās, jo šis laiks ir piemērotāks turnīra organizēšanai.

“Augusta beigās vairs netraucē eksāmeni skolās un augstskolās, turklāt augusta beigās ir pieejamākas viesnīcas, sporta zāles, transports, arī cilvēkresursi,” skaidro pasaules reitinga badmintona turnīra “Yonex Latvia International” direktors Kristians Rozenvalds.

Latvijā šogad ir plānots noorganizēt trīs Pasaules un Eiropas badmintona reitinga turnīrus, tai skaitā “Yonex Latvia International” (Jelgavā, no 31. augusta līdz 4. septembrim), Eiropas U17 reitinga turnīru “Yonex Latvia U17” (Liepājā, no 11. līdz 13. augustam) un Pasaules reitinga junioru turnīru “Yonex Latvia Junior” (Siguldā, no 11. līdz 13. novembrim).

Izmantotie resursi:
https://yli.lv/2022/06/30/septembra...