Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Skaidrojam: ko partijas pirms Saeimas vēlēšanām sola īstenot sporta jomā?

Skaidrojam: ko partijas pirms Saeimas vēlēšanām sola īstenot sporta jomā?
13. Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš un Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Foto: LOK

Jau pēc nedēļas, 1. oktobrī, gaidāmas 14. Saeimas vēlēšanas, kad ikvienam vēlētājam atkal būs iespēja atdot savu balsi par, viņaprāt, piemērotākajiem kandidātiem. Lai arī sports un ar to saistītie jautājumi nebūt nav pirmajās vietās politiķu uzdevumu dienaskārtībā, savu nozari pavisam atstāt novārtā nedrīkstam, tāpēc izpētījām visu kandidātu sarakstu priekšvēlēšanu programmas, mēģinot noskaidrot, kādas ir partiju ieceres attiecībā uz sporta politiku un pārvaldību.

Galvenais normatīvais akts, kas Latvijā regulē sporta nozares politikas plānošanu, ir Sporta likums. Valdības līmenī nozare atrodas Izglītības un zinātnes ministrijas [IZM] pārvaldībā, kas izstrādā arī valsts sporta politikas pamatnostādnes konkrētajam plānošanas periodam [šobrīd – 2021. līdz 2027. gadam]. Sporta politikas plānošanā kā konsultatīva institūcija piedalās arī Latvijas Nacionālā Sporta padome [Sporta likums, 9. pants], kas sniedz arī priekšlikumus finanšu līdzekļu sadalē, sniedz atzinumus par starptautisku sporta pasākumu rīkošanu un objektu atbilstību nacionālo sporta bāžu statusam.

Šī gada maijā IZM nolēma, ka no nākamā gada valsts sporta budžeta līdzekļu piešķiršanu sporta federācijām un citām sporta organizācijām centralizēti nodrošinās Latvijas Sporta federāciju padome [LSFP]. Saskaņā ar Sporta likumu, LSFP ir vienīgā sporta organizācija valstī, kas pārstāv un īsteno visu Latvijā atzīto gan olimpisko, gan neolimpisko sporta federāciju intereses individuālajos, komandu un tehniskos sporta veidos. Latvijas Olimpiskā komiteja, savukārt, pārstāv olimpisko sporta veidu intereses.

Atsevišķos 14. Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstos ar sporta nozari saistītie plāni netika aprakstīti vispār, bet galvenie uzsvari tika likti uz sporta nozīmi veselīga dzīvesveida veicināšanā un sporta nodarbību pilnveidošanu skolās. Viena partija savā programmā pieminējusi elites sportu, šajā sakarā gan arī neizplūstot tālāk par “atbalstīsim”. Jāatzīmē, ka par pamatu tika ņemtas visu sarakstu standarta 4000 zīmju programmas, taču atsevišķiem sarakstiem, kuru mājaslapās atrodamas arī nopublicētas garās programmas, tika analizētas arī tās.

Starp lielajām partijām visplašāk ar sportu saistītus jautājumus sava saraksta garajā programmā aprakstījusi “Attīstībai/Par!”, no kuras uz vietu Saeimā kandidē gan Latvijas basketbola leģenda Anete Jēkabsone-Žogota [#3 Zemgalē], gan Spānijas 2. spēcīgākās basketbola līgas kluba “Palencia” centrs Dāvis Rozītis, kurš ir viens no trim profesionāliem sportistiem visu sarakstu kandidātu lokā.

“Attīstībai/Par!” īpašu uzsvaru liek uz sporta aktivitāšu pieejamību skolu jauniešiem un universitāšu studentiem, programmā paredzot sporta nodarbībju pieejamu universitātēs. Programmā ir arī uzstādījums nodrošināt valsts apmaksātas konsultācijas pie uztura speciālistiem, kā arī pilnveidot sporta nodarbību saturu skolās, atbilstoši “Skola 2030” programmai iekļaujot arī veselības jautājumus. Tāpat 16. vēlēšanu saraksts atzīmē cilvēku ar kustību vai dažādiem attīstības traucējumiem integrēšanu sporta treniņos un aktivitātēs, nodrošinot arī piemērotu trenažieru pieejamību sporta namos.

Par sporta nodarbībām un to saturu skolās savā programmā raksta arī viena no mazajām partijām “Suverēnā vara”, aicinot palielināt stundu skaitu nedēļā un atgriezt sporta nodarbībās valsts izstrādātos normatīvus, nodrošinot bērnu vispārējo fizisko attīstību un dažādu sporta veidu pamatu apguvi, kā arī veikt sekmju novērtējumu, balstoties uz individuāliem sasniegumiem. Partija vēlētos ieviest arī valsts apmaksātas peldētapmācības visiem sākumskolas skolēniem, taču diezgan droši var apgalvot, ka sīkpartiju plāni arī paliks vien programmu līmenī, balstoties uz partiju reitingiem.

Izmaiņas sporta nozares pārvaldībā valsts līmenī piedāvā olimpiskā svarcelšanas medaļnieka Viktora Ščerbatiha [#4 Vidzemē] pārstāvētā partija “Latvija Pirmajā Vietā”, izveidojot Jaunatnes un sporta lietu ministriju. Kā šādu reformu mērķis tiek deklarēts “nodrošināt bērnu un jauniešu iesaisti sportā, pasargājot jauniešus no atkarībām un kriminālās vides ietekmes”. Atsevišķas partijas sola sporta jomā lielāku atbildību un patstāvību nozares pārvaldībā nodot pašvaldībām (“Latvijas Krievu savienība”, “Tautas kalpi Latvijai”), “veicināt privātā un publiskā sektora sadarbību, iesaistoties veselīga dzīvesveida veicināšanā un sporta aktivitāšu pieejamībā” (ZZS).

Sportu kā metodi veselīga dzīvesveida veicināšanai savās programmās norādījuši vairāki saraksti. “Progresīvie” sportu un citas fiziskās aktivitātes redz kā pamatu sabiedrības veselībai un cīņai pret mazkustīga dzīvesveida izraisītajām slimībām. “Apvienotais saraksts” aicina bērnu un jauniešu fiziskās aktivitātes organizēt, lai mērķauditoriju maksimāli ieinteresētu sportot un atbildīgi izturēties pret savu veselību, paredzot arī agrīnu atbalstu fiziskās veselības nodrošināšanai. Partiju apvienība sola nodrošināt arī “aktīvu, veselīgu un radošu dzīvesveidu senioriem.”

Sīkpartijas “Apvienība Latvijai” un “Republika” norādījušas, ka atbalstīs tautas sportu kā veselīgu dzīvesveidu, bet “Republika”, kuras līderis ir bijušais Latvijas Futbola federācijas prezidenta amata kandidāts Sandis Ģirģens, ir vienīgais no 19 vēlēšanās kandidējošajiem sarakstiem, kas savā programmā iekļāvis vārdu salikumu “elites sports”, solot atbalstīt arī to. “Republika” iecerēs paredzējusi arī valsts līdzfinansējumu sporta aktivitāšu nodrošināšanai katram bērnam.

Premjera pārstāvētā partija “Jaunā Vienotība” vēlētājiem piedāvā vien standarta 4000 zīmju programmu, sporta jomā solot “nodrošināt sporta aktivitāšu pieejamību veselīgas sabiedrības pamatam.” Cita šī brīža koalīcijas partija “Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"” savā priekšvēlēšanu programmā sporta jautājumiem nav pieskārusies, tāpat kā lielākā opozīcijas partija “Saskaņa”, kuras rindās ar trešo numuru Rīgas apgabalā startē bokseris Mairis Briedis. “Saskaņa” gan plašāk to iztirzā partijas kopējā, lielajā programmā, uzsverot sporta nozīmi veselīga dzīvesveida veicināšanā un cīņā ar mazkustīgu dzīvesveidu. Tāpat partija atzīmē, ka “skolas jānodrošina ar sporta darba organizatoriem,” īpaši uzsverot darbu ar skolēniem no sociālā riska grupām un skolēniem ar īpašām vajadzībām.

Saeimas un Ministru kabineta līmenī 13. parlamenta sasaukumā sporta nozares pārvaldība bijusi “Konservatīvo” [iepriekš – JKP] pārziņā – Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisiju vadīja deputāts Sandis Riekstiņš [#2 Zemgalē], bet Izglītības un zinātnes ministrijas, kas uzrauga arī sporta nozari, vadībā atradās Ilga Šuplinska, ko vēlāk ministres amatā nomainīja Anita Muižniece. Savā priekšvēlēšanu programmā 14. Saeimai “Konservatīvie” sporta jomā gan sola vien “veikt lielākas investīcijas jauniešu fiziskajā sagatavotībā”.

13. Saeimas Sporta apakškomisijas sastāvs

PolitiķisFrakcija 13. SaeimāKandidē uz 14. (saraksts; nr. apg.)
Sandis Riekstiņš (priekšsēd.)KonservatīvieKonservatīvie (#2 Zemgalē)
Raimonds Bergmanis (sekret.)Pie frakc. nepied.Apvienotais saraksts (#2 Vidzemē)
Uldis AugulisZZSZZS (#1 Kurzemē)
Iveta Benhena-BēkenaPie frakc. nepied.Jaunā Vienotība (#8 Rīgā)
Uldis BudriķisKonservatīvieKonservatīvie (#2 Kurzemē)
Aleksandrs KiršteinsNANA (#12 Rīgā)
Ivans KlementjevsSaskaņaSaskaņa (#7 Rīgā)
Ieva KrapāneNeatkarīgieLatvija Pirmajā Vietā (#7 Rīgā)
Edgars KucinsSaskaņaSaskaņa (#5 Latgalē)
Ralfs NemiroNeatkarīgieLatvija Pirmajā Vietā (#2 Zemgalē)
Ēriks PucensPie frakc. nepied.Republika (#1 Kurzemē)
Ivars PugaPie frakc. nepied.nekandidē
Reinis ZnotiņšKonservatīvienekandidē

Skaidrs, ka sporta politikas un pārvaldības jautājumi nebūt nav starp būtiskākajām problēām, kas valsts pārstāvjiem parlamentā šobrīd un turpmākos četrus gadus būtu jārisina, un tas atspoguļojas arī priekšvēlēšanu programmās. Novērojams, ka atsevišķas partijas reitingu augšgalā [JV, NA, “Saskaņa”] tam atvēlējušas vien simbolisku viena teikuma piebildi vai nav pieminējušas nemaz, savukārt nedaudz plašāk savas ieceres aprakstījušas vairākas sīkpartijas [“Suverēnā vara”, “Republika”].

Uz vietu 14. Saeimā no visiem sarakstiem kopā kandidē teju 40 ar sportu saistīti cilvēki – sportisti, treneri, funkcionāri un citi. Starp aktīvajiem sportistiem partiju sarakstos ir jau minētais basketbolists Rozītis no “Attīstībai/Par!”, kā arī divi “Saskaņas” kandidāti – bokseris Mairis Briedis [#3 Rīgā] un hokejists Ēriks Ševčenko [#14 Vidzemē].

Ar sportu saistītie cilvēki 14. Saeimas vēlēšanu kandidātos

PersonaSarakstsVēlēšanu apgabalsNumurs sarakstāDz. gadsDarbavieta/nodarbošanāsAmats
Aiva AparjodeAttīstībai/Par!Vidzeme191977Saulkrastu Sporta un ģimeņu centrsVadītāja
Imants BabrisJaunā VienotībaLatgale161963Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolaFutbola treneris
Edgars BarbaksAttīstībai/Par!Vidzeme151985Radio SWHSporta žurnālists
Raimonds BergmanisApvienotais sarakstsVidzeme21966Latvijas Šaušanas federācijaPrezidents
Uldis BoitmanisZaļo un Zemnieku savienībaKurzeme151949Basketbola klubs "Ventspils"Valdes priekšsēdētājs
Mairis BriedisSaskaņaRīga31985Profesionālais sportists
Dace CīruleZaļo un Zemnieku savienībaVidzeme101970Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūraDirektore
Henrijs FrīdenbergsLatvija Pirmajā vietāRīga291964Latvijas Džudo federācijaValdes loceklis
Māris Indulis GraudiņšProgresīvieLatgale21953Latvijas Volejbola federācijas pludmales volejbolsKomisijas loceklis
Gints GrīslisSaskaņaLatgale141978Futbola klubs "Balvu vilki"Valdes priekšsēdētājs
Anete Jēkabsone-ŽogotaAttīstībai/Par!Zemgale31983.Rīgas domeDeputāte
Kristīne KleinšmiteSaskaņaKurzeme131976Sporta klubs "Planēta Fitness"Trenere
Ivans KlementjevsSaskaņaRīga71960Latvijas Olimpiskā akadēmijaPrezidents
Jefimijs KlementjevsStabilitātei!Rīga71963Airēšanas sporta klubs "Brāļi Klementjevi"Valdes loceklis
Aigars KolodaStabilitātei!Latgale92001PašnodarbinātaisSporta aģents
Sergejs KovaļovsJaunā VienotībaZemgale121975Latvijas Futbola federācijaViceprezidents
Evita KrievāneZaļo un Zemnieku savienībaRīga301987Jelgavas Ledus sporta skolaŠorttreka trenere
Varis KrūmiņšApvienotais sarakstsZemgale61961Tukuma novada Kandavas Bērnu un jaunatnes sporta skolaDirektors
Dainis KūlaZaļo un Zemnieku savienībaKurzeme121959Sporta instruktors
Vitālijs KuļčihinsSuverēnā varaRīga221976Latvijas Futbola federācijaFutbola tiesnesis
Jānis LiepiņšApvienotais sarakstsRīga101964Latvijas Modernās pieccīņas federācijaPrezidents
Lauris LizbovskisApvienotais sarakstsRīga111973Sporta žurnālists
Anita MuižnieceKonservatīvieRīga11987Valsts kancelejaPar sporta jomu atbildīgā ministre
Mārtiņš NeilandsJaunā VienotībaVidzeme171990Ādažu Bērnu un jaunatnes sporta skolaTreneris
Andris NuķisKatram un KatraiVidzeme81988Sporta klubs "Nuki"Valdes loceklis
Vladimirs PučkaLatvija Pirmajā vietāLatgale121962Daugavpils Olimpiskais centrsBoksa zāles pārvaldnieks
Jurijs RagozinsTautas varas spēksLatgale11970Invalīdu sporta biedrība "ISK Daugavpils"Valdes priekšsēdētājs
Sandis RiekstiņšKonservatīvieZemgale21979Saeimas Sporta apakškomisijaPriekšsēdētājs
Dāvis RozītisAttīstībai/Par!Rīga221990"Palencia"; Spānijas LEB OroProfesionāls sportists
Raimonds RublovskisLatvija Pirmajā vietāRīga71967Eiropas Džudo savienībaKomisārs
Zane SkujiņaJaunā VienotībaRīga131993Latvijas Paralimpiskā komitejaProj. vadītāja un sab. attiec. vadītāja
Viktors ŠčerbatihsLatvija Pirmajā vietāVidzeme41974Latvijas Svarcelšanas federācijaPrezidents
Ēriks ŠevčenkoSaskaņaVidzeme141991JKH GKS JastrzebieProfesionālais sportists
Renārs Šķesters-KambalsZaļo un Zemnieku savienībaRīga42000Futbola klubs "Nikars"Vadītājs
Māris ŠveiduksLatvija Pirmajā vietāKurzeme31959Sporta klubs "Lāčplēsis"Valdes priekšsēdētājs
Pāvels TitovsSuverēnā varaLatgale132001Latvijas Futbola federācijaFutbola tiesnesis
Viktors ValainisLatvija Pirmajā vietāZemgale91943LLU Sporta centrsDocents
Ainārs VilciņšSuverēnā varaVidzeme21966Latvijas Skijoringa federācijaPrezidents

Izmantotie resursi:
https://www.izm.gov.lv/lv/jaunums/n...
https://likumi.lv/ta/id/68294-sport...
https://sv2022.cvk.lv/pub


, 2022-09-24 13:00, pirms 2 gadiem
Paldies par rakstu. Anita Muižniece ir smuka un gudra, tātad jābalso par viņas partiju. Vēl būtu interesanti palasīt, kā partijas ir īstenojušas savus agrākos solījumus.
, 2022-09-24 15:17, pirms 2 gadiem
vai kāds vēl vispār tic tiem dižiem solītājiem
, 2022-09-24 17:18, pirms 2 gadiem
bumbotava rakstīja: vai kāds vēl vispār tic tiem dižiem solītājiem
Protams, ka visi sola, bet nu dažiem tie solījumi ir pārāk "smieklīgi" un stulbi. Skaidrs, ka neviens tur līdz galam nav tīrs un pūkains, bet nu jāizvēlas mazākais no ļaunumiem. Galvenais ir aiziet un nobalsot, lai vēl netiek visādas vatņiku savienības utt.
, 2022-09-24 18:45, pirms 2 gadiem
Galvenais ir aiziet nobalsot, negribu redzēt nekādas suverēnās varas, saskaņas, stabilitātes..
Esošā vara vienmēr atrada sportam līdzekļus. Balsošu par K
, 2022-09-26 14:00, pirms 2 gadiem
tikums rakstīja: Galvenais ir aiziet nobalsot, negribu redzēt nekādas suverēnās varas, saskaņas, stabilitātes..
Esošā vara vienmēr atrada sportam līdzekļus. Balsošu par K
Es ar šoreiz par Konservatīvajiem. Bija doma par JV, bet kaut kā nosvārstījos - šie tomēr tik ilgi jau pie šprices un vismaz Baltijas līmenī atpaliekam.
, 2022-09-26 15:02, pirms 2 gadiem
Riekstiņa kungam nekādas uzticības nav... Viņu no sporta jātur pa gabalu!!!
Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sabīne Musajeva un Artūrs Reinholds. Foto: Aksels Ambergs.
1

Reinholds un Musajeva uzvar Latvijas čempionātā galda tenisā

Artūrs Reinholds un Sabina Musajeva kronēti par čempioniem pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā SynotTip Latvijas 2024. gada individuālajā čempionātā galda tenisā, bet, pieskaitot dubultspēles, zelta medaļas nopelnīja arī Baiba Bogdanova, Margarita Smirnova, Oļegs Kartuzovs un Aleksandrs Maskaļonoks.