Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Ar vērienīgu turnīru noslēgusies Latvijas Skolu olimpiāde šahā

Ar vērienīgu turnīru noslēgusies Latvijas Skolu olimpiāde šahā
Foto: Latvijas Šaha federācija.

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 14. un 15.maijā, Transporta un sakaru institūta (TSI) telpās norisinājās Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālposms, visos finālposma turnīros piedaloties 262 skolēniem.

14. maija turnīri kļuva par labu sagatavošanās treniņu pirms oficiālā Skolu šaha olimpiādes fināla, dāvājot dalībniekiem interesantu pieredzi un labu noskaņojumu. Sākumā tika aizvadīts turnīrs "Dice Chess" šaha paveidā (metamo kauliņu šahs), kurā visveiksmīgāk startēja divas daiļā dzimuma pārstāves – Anastasija Parhomenko un Marija Kuzņecova. Anastasijai un Marijai izdevās izcīnīt pa 9 punktiem divpadsmit partijās, tomēr veiksme papildirādītāju izteiksmē šoreiz bija labvēlīgāka Anastasijai, kura arī kļuva par turnīra uzvarētāju. Tuvākos konkurentus uzvarētājas apsteidza par vienu punktu, savukārt labākais no sekotājiem izrādījies Emīls Jānis Mieriņš, kuram trešā vieta un bronzas medaļa.

Vēlāk notika arī zviedru šaha turnīrs, kurš ir saistošs daudziem dalībniekiem tā interesantu noteikumu un ātrā spēles ritma dēļ. Neatstājot pretiniekiem nekādu izredžu, uzvaru šajā turnīrā izcīnīja Ziemeļvalstu ģimnāzijas komanda "Chess Queens", kuras sastāvā lieliski sevi parādīja Marija Kuzņecova un Naomi Maklakova. Otro vietu ieguva Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas komanda ar Maksimu Aminovu un Mihailu Maksimovu ierindā, bet kā trešie finišēja Rīgas 22. vidusskolas pārstāvji Raimonds un Filips Freibergi.

15. maijā tika dots starts galvenajam aizvadītās nedēļas nogales turnīram – 2022./2023. mācību gada Skolu šaha olimpiādes finālam, uz starta izejot 178 skolēniem.

37 dalībnieku konkurencē Jegors Andrusevičs (Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola–licejs) un Daniels Beniosevs (Š. Dubnova Rīgas ebreju vidusskola) pēc astoņām aizvadītām spēlēm izcīnīja pa 6.5 punktiem, līdz ar to uzvarētāju 1.–4. mācību klašu grupā zēniem pēc papildrādītājiem. Lai gan pirmie divi papildirādītājiem Jegoram un Danielam bija vienādi, trešais papildirādītājs tomēr nosvēra svaru kausu Jegora pusē. Trešās un ceturtās vietas sadalījums arī tika atstāts papildrādītāju ziņā, jo Nikolajs Platonovs (J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola) un Romans Tolmačevs (Rīgas 88. vidusskola) abi finišēja ar 6 punktiem, bronzas medaļai šoreiz nonākot Nikolaja īpašumā. Olimpisko sešinieku noslēdza Toms Jeronovičs (Ķekavas vidusskola) un Nils Vorobjovs (Rīgas 10. vidusskola).

Meitenēm sākumskolas vecuma grupā 24 dalībnieču konkurencē par spēcīgāko skolnieci tika kronēta Aļona Tolmačeva (Rīgas 88. Vidusskola), kurai tikpat daudz punktu, bet par matu tiesu labāki papildrādītāji nekā Undīnei Skreitulei (Limbažu novada ģimnāzija), kurai attiecīgi otrā vieta turnīrā. Bronzas medaļu izcīnīja Milana Gaiļevska (Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola–licejs), savukārt sešiniekā iekļuva arī Lea Treigute (Rīgas 49. vidusskola), Sofija Teremranova (Rīgas Valdorfskola) un Estere Fogele (Kuldīgas Centra vidusskola).

Piedaloties 59 skolniekiem, par vienpersonisku uzvarētāju 5. – 9. klašu grupā zēniem kļuva reitingfavorīts Arsenijs Savičevs (Rīgas Purvciema vidusskola), spējot saglabāt stabili augstu spēles līmeni visa turnīra garumā un sagaidot savu sekotāju klupienus. Atpaliekot par puspunktu, otro un trešo vietu savā starpā sadalīja Marats Francs (Jūrmalas Kauguru vidusskola) un Aleksejs Adamovičs (Rīgas 10. vidusskola). Viņiem sekoja Andrejs Freibergs (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), Arsenijs Derbenevs (Rīgas Vācu Skola) un Renārs Mūzis (Rīgas Franču licejs).

Necerot uz tuvāko sekotāju kļūdām vai papildrādītāju labvēlību, vienu kārtu pirms turnīra beigām triumfu 5.–9. klašu grupā meitenēm sev nodrošināja Agnesa Stepania Ter–Avetisjana (Rīgas Centra humanitārā vidusskola), kurai izdevās izcīnīt simtprocentīgu rezultātu – astoņus punktus astoņās kārtās. Trīs tuvākās sekotājas, izcīnot pa 6 punktiem, turnīra tabulā ierindojās šādā secībā – sudraba medaļa tika Ancei Reihai (V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskola), par bronzas medaļas īpašnieci kļuva Naomi Maklakova, bet ar 4. vietu nācās samierināties Marijai Kuzņecovai (abas – Ziemeļvalstu ģimnāzija). Sešinieku noslēdza Melānija Luīze Jansone (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija) un Sofja Vasiļjeva (Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola–licejs).

Arī 10. – 12. klašu grupā, kurā spēlēja gan zēni, gan meitenes, uzvarētājs kļuva zināms priekšlaicīgi, Emīlam Jānim Mieriņam (Rīgas Komercskola) svinot uzvaru visās astoņās nospēlētās partijās. Pateicoties svarīgai uzvarai pēdējā kārtā un sīvāko konkurentu klupienam, otro vietu turnīrā izcīnīja Raivo Šteinbergs (Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums). Trešais zēnu konkurencē palika Maksims Aminovs (Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija), atstājot aiz goda pjedestāla Denisu Daļecki (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija), Tomasu Kristiānu Šternu (Inženierzinātņu vidusskola) un Artjomu Vissarionovu (Rīgas 21. vidusskola).

Meitenēm intriga par uzvarētājas vārdu 10. – 12. klašu grupā gan saglabājās līdz pat pēdējai kārtai, kurā savā starpā tikās Jekaterina Hlopkova (Rīgas Stila un modes tehnikums) un Anna Kazmerika (Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija). Izcīnot uzvaru ar melnām figūrām, Anna izcīnīja arī pirmo vietu meiteņu konkurencē, liekot Jekaterinai samierināties ar otro vietu. Par bronzas medaļas īpašnieci kļuva Emili Lele (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), kurai sekoja Šarlote Ikstena (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija), Irēna Treija (Rēzeknes tehnikums) un Anna Petrova (O. Kalpaka Liepājas 15. Vidusskola).

Sacensību galvenā atbalstītāja, Transporta un sakaru institūta īpaši sarūpētās balvas 12. klašu skolēniem – atlaides studiju maksām – saņēma Vladislavs Bitaitis (Liepājas Liedaga vidusskola), Martins Dunajevs un Agate Seržante (abi – Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija).

Latvijas Šaha federācija pateicas ikkartam šaha treneriem, bērnu vecākiem, orgkomitejas pārstāvjiem un, protams, pašiem skolēniem par viņu ieinteresētību un entuziasmu, kā rezultātā arvien vairāk bērnu saredz šahu kā saistošu un prātu attīstošu brīvā laika pavadīšanas veidu. Īpašu pateicību organizatori izsaka Transporta un sakaru institūtam (TSI), kurš atbalsta Latvijas Skolu šaha olimpiādes projektu kopš tā pirmās norises gada.

Izmantotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija


Annija Rulle-Titava. Foto: Latvijas Badmintona federācija.

Siguldiete Rulle-Titava triumfē Latvijas Universiādes badmintona turnīrā

Latvijas XXXIV Universiādes badmintona turnīrā par absolūto čempioni kļuva Rīgas Ekonomikas augstskolas pirmkursniece Annija Rulle-Titava, uzvarot gan sieviešu vienspēlēs, gan arī sieviešu un jauktajās dubultspēlēs. Vīriešeim divi tituli Oskaram Sauītim.
Latvijas pārstāvji uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Foto: Latvijas Šaušanas federācija.

Latvijas stenda šāvēji uzvar Baltijas čempionāta 1. posmā Viļņā

No 13. līdz 14. aprīlim Viļņā norisinājās Baltijas čempionāta pirmais posms stenda šaušanā, kur par uzvarētājiem kļuvuši Latvijas pāsrstāvji.
Helvijs broky Saukants. Foto: HLTV
4

"broky" iegūst MVP titulu savas komandas triumfā Ķīnā

Latvijas esportists Helvijs broky Saukants ieguvis datorspēles CS2 "Intel Extreme Masters Chengdu 2024" turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu, palīdzot savai "FaZe" komandai ar 2:0 finālspēlē uzvarēt "MOUZ".