Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Čendlers vai Oliveira – kurš ieņems Habiba atstāto UFC čempiona troni?

Čendlers vai Oliveira – kurš ieņems Habiba atstāto UFC čempiona troni?
Čārlzs Oliveira (pa kreisi) un Maikls Čendlers (pa labi). Vidū - UFC prezidents un čempiona josta. Foto: Zumapress.com/Scanpix

UFC vieglā svara divīzija šonakt tiks pie jauna čempiona – Hjūstonā notiekošā “UFC 262” šova galvenajā cīņā par titulu cīnīsies Maikls Čendlers (22-5) un Čārlzs Oliveira (30-8). Agrā svētdienas rītā cīņas tiešraidē pārraidīs “Go3” interneta televīzija.

Iepriekšējais UFC čempions vieglajā svarā (līdz 70,3 kg), nereti par visu laiku labāko MMA cīkstoni sauktais Habibs Nurmagomedovs pēc pagājušā gada 24. oktobrī uzvarētās cīņas pret Džastinu Geičī negaidīti paziņoja par karjeras beigām, un jau tobrīd kļuva skaidrs, ka nāksies meklēt jaunus titula pretendentus. UFC prezidents Deina Vaits vēl gana ilgi mēģināja pierunāt neuzvarēto Habibu pārdomāt, taču 19. martā tika paziņots, ka dagestānis oficiāli nolicis čempiona pilnvaras.

Vieglajā svarā, kas pamatoti tiek dēvēta par šā brīža spēcīgāko UFC divīziju, jostas tīkotāju netrūka, bet izvēle tika veikta par labu Maiklam Čendleram un Čārlzam Oliveiram, kuri šobrīd ieņem attiecīgi ceturto un trešo vietu UFC reitingā. Visticamāk, vērā ņemams faktors bija arī fakts, ka ne amerikānis, ne brazīlietis ar Nurmagomedovu nav cīnījušies, savukārt reitinga pirmie divi numuri – jau pieminētais Geičī un Dastins Porjē – Habibam jau pa reizei piekāpušies. Turklāt Porjē iespējamas titulcīņas vietā izšķīries par labu triloģijas cīņai ar bijušo čempionu Konoru Makgregoru – šis duelis gaidāms šovasar.

UFC vieglā svara divīzijas reitings

V.CīkstonisValstsBilance
1.Dastins PorjēASV27-6
2.Džastins GeičīASV22-3
3.Čārlzs OliveiraBrazīlija30-8
4.Maikls ČendlersASV22-5
5.Tonijs FērgusonsASV25-5
6.Konors MakgregorsĪrija22-5
7.Rafaels Dos AnjossBrazīlija30-13
8.Dens HukersJaunzēlande20-10
9.Benils DariušsASV20-4-1
10.Pols FeldersASV17-6

35 gadus vecais Čendlers iespēju cīnīties par titulu nopelnījis jau savā otrajā UFC cīņā. Amerikānis UFC rindām oficiāli pievienojās pērnā gada rudenī, pārnākot no otras prestižākās ASV jaukto cīņu mākslas sporta organizācijas “Bellator”, kur savulaik arī izbaudījis čempiona statusu. Tagad to pašu Čendlers centīsies atkārtot arī UFC, kur aiz muguras jau spilgts debijas iznāciens – janvārī “UFC 257” šova ietvaros Abū Dabī Čendlers pirmajā raundā nokautēja Denu Hukeru. “Esmu bijis džeks, kurš ir teicis “jā”, kamēr daudzi citi ir teikuši “nē”,” izteicās amerikānis. “Konors un Dastins gaida savu triloģijas cīņu, un nebijām droši par Džastina Geičī vietu [titulcīņas kontekstā]. Šī cīņa ir loģiska – Čārlzs Oliveira ir ļoti sīksts pretinieks.”

Vēl cīnoties “Bellator” rindās, Čendlers savā bilancē iekrājis arī uzvaras pār diviem bijušajiem UFC čempioniem – Ediju Alvaresu un Bensonu Hendersonu, kuru izdevās nokautēt savā pēdējā cīņā pirms pievienošanās pasaules prestižākajai MMA organizācijai. Savā pirmajā UFC cīņā Čendleram oktagonā nācās pavadīt tikai divarpus minūtes, bet karjeras laikā amerikānis vairākkārt pierādījis, nevairās arī no kārtīga slaktiņa 25 minūšu garumā: “Esmu bijis dziļos ūdeņos ar čempionu kalibra vīriem. Ja Čārlzs Oliveira noņems kāju no gāzes pedāļa, man ir visas iespējas viņu piebeigt. Nezinu, cik ilgi viņš to tur spēs noturēt, bet es to darīšu visas 25 minūtes.”

31 gadu vecais Oliveira, kurš UFC debitēja vien 20 gadu vecumā, šobrīd izcēlies ar astoņu uzvaru sēriju. Pērn brazīlietis oktagonā bija redzams divreiz, martā ar žņaugšanas paņēmienu trešajā raundā pieveicot Kevinu Lī, savukārt decembrī notikušajā cīņā Oliveira pārliecinoši pēc punktiem sakāva Toniju Fērgusonu. “Esmu šeit jau 11 gadus. Ir bijuši zaudējumi, esmu no tiem mācījies, un esmu ļoti priecīgs par šo iespēju. Nevienu brīdi man par to nebija šaubu,” atzina brazīlietis. Karjeras sākumā Oliveira cīnījās vienu svara kategoriju zemāk, bet, pārceļoties uz vieglo svaru, bijis ļoti ciets rieksts saviem pretiniekiem un šajā divīzijā iekrājis 9-1 bilanci. Cīnoties vieglajā svarā, Oliveiru spējis pieveikt vienīgi šā brīža reitinga desmitais numurs Pols Felders – pirms trīsarpus gadiem piedzīvotā sakāve arī ir līdz šim pēdējā brazīlieša karjerā.

No 18 UFC izcīnītajām uzvarām Oliveira tikai divreiz lēmumu par cīņas iznākumu atstājis tiesnešu ziņā – 16 priekšlaicīgi izcīnītas uzvaras ir dalīts labākais rādītājs UFC, bet organizācijas rekords brazīlietim pieder gūtajos panākumos ar sāpju vai žņaugšanas paņēmieniem [submission] – 14. Ne velti Oliveira un Čendlers pirmscīņas reklāmas rullīšos tika prezentēti kā finishers - proti, cīkstoņi, kas savus pretiniekus piebeidz, pirms cīņas laiks beidzies.

Pirms cīņas par vieglā svara titulu, kas būs “UFC 262” vakara nagla, astoņstūrī dosies vēl divi vieglā svara divīzijas top 10 cīkstoņi – Tonijs Fērgusons (25-5) un Benils Dariušs (20-4-1). 37 gadus vecajam Fērgusonam aizvadītais gads izvērtās par neveiksmīgāko karjerā – pēc uzkrātas 12 uzvaru sērijas, kas joprojām ir dalīts visu laiku labākais rādītājs vieglā svara divīzijā, tā arī netiekot pie pilnvērtīgas titulcīņas [šajā laikā Fērgusons gan vienreiz izcīnīja UFC pagaidu titulu] un piecas reizes izjūkot paredzētajam duelim ar Habibu Nurmagomedovu, Fērgusons 2020. gadā cieta divus zaudējumus, piekāpjoties jau minētajiem Geičī un Oliveiram.

Kolorītais meksikāņu izcelsmes ASV cīkstonis spilgti izcēlās pirmscīņas preses konferencē – pārmeta Čendleram izvairīšanos no cīņas ar viņu, sakot, ka titulcīņa pret Oliveiru Čendleram bijusi “Deinas Vaita privilēģija”, ko pretinieks, protams, noliedza. Tāpat Fērgusons piesauca iespējamu diskrimināciju no UFC puses savas meksikāņu izcelsmes dēļ, bet, iespējams, spilgtākā frāze bija šī:

No teju jebkura cita cīkstoņa mutes šāda frāze tiktu uztverta ar lielu sašutumu, taču Fērgusona personība un citi nestandarta gājieni tam atbilst itin labi. Tagad Fērgusons centīsies atgūties no neveiksmju joslas ar cīņu pret Benilu Dariušu. Irānā dzimušais amerikānis guvis sešas uzvaras pēc kārtas, un vienu cīņu šogad jau aizvadījis, februāra sākumā pēc punktiem pieveicot Djego Fereiru.

Šova main card [pēdējās piecas cīņas] tiešraidē būs vērojamas “Go3” vietnē internetā. Pirmā no tām sāksies 5:00 rītā pēc Latvijas laika, bet Čendlers un Oliveira astoņstūrī varētu kāpt ap septiņiem.

”UFC 262” cīņu saraksts

Nr.Cīņa
12.Charles Oliveira vs. Michael Chandler
11.Tony Ferguson vs. Beneil Dariush
10.Matt Schnell vs. Rogerio Bontorin
9.Katlyn Chookagian vs. Viviane Araujo
8.Shane Burgos vs. Edson Barboza
7.Ronaldo Souza vs. Andre Muniz
6.Lando Vannata vs. Mike Grundy
5.Jordan Wright vs. Jamie Pickett
4.Andrea Lee vs. Antonina Shevchenko
3.Gina Mazany vs. Priscila Cachoeira
2.Kevin Aguilar vs. Tucker Lutz
1.Joel Alvarez vs. Christos Giagos

Izmantotie resursi:
https://www.mmafighting.com/2021/5/...
https://mmajunkie.usatoday.com/2021...


, 2021-05-15 17:29, pirms 3 gadiem
Domāju, ka Dariušs liks punktu Tonija karjerai, žēl protams, ka tā arī netikās ringā ar Habibu. Oliveira priekš manis ir lielāks favorīts nekā uz papīra, bet tad jau redzēsim.
, 2021-05-15 18:47, pirms 3 gadiem
''Turklāt Porjē iespējamas titulcīņas vietā izšķīries par labu triloģijas cīņai ar bijušo čempionu Konoru Makgregoru – šis duelis gaidāms šovasar.''

Gan Poiriērs, gan Dana to apstiprināja.
, 2021-05-15 18:50, pirms 3 gadiem
Waldini rakstīja: Domāju, ka Dariušs liks punktu Tonija karjerai, žēl protams, ka tā arī netikās ringā ar Habibu. Oliveira priekš manis ir lielāks favorīts nekā uz papīra, bet tad jau redzēsim.
Zaudēt diviem titulkandidātiem nav nekas tik šausmīgs. Protams, ja arī šodien zaudēs, tad tās ir pilnīgākās beigas Fergusona cerībām uz jostu, bet neteiktu, ka tās ir beigas viņa karjerai. Domāju ārpus top 10 viņš tik un tā sagādās lielas problēmas.
Konors Makgregors. Foto: AP/Scanpix
5

UFC prezidents oficiāli apstiprina Makgregora atgriešanās cīņu

Pēc UFC 300 cīņu vakara organizācijas prezidents Dana Vaits oficiāli apstiprinājis, ka UFC 303 cīņu šova laikā 29. jūnijā savu atgriešanos piedzīvos Konors Makgregors. Viņš savu pirmo cīņu kopš 2021. gada aizvadīs pret Maiklu Čendleru.
Makss Holovejs nokautē Džastinu Geidži. Foto: UFC
8

Holovejs pēdējā sekundē nokautē Geidži, Pereira saglabā savu čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC 300 ietvaros risinājās aizraujošas jauktās mākslas (MMA) cīņas. Par BMF čempionu kļuva Makss Holovejs, kurš piektā raunda pēdējā sekundē nokautēja Džastinu Geidži. Savukārt pussmagā svara kategorijas čempiona jostu nosargāja Alekss Pereira, kurš jau pirmajā raundā nokautēja Džamahalu Hilu.
Foto: UFC
4

UFC par pretinieka sakošanu jau pēc pirmās cīņas izmet brazīliešu cīkstoni

UFC paziņojusi par sadarbības pārtraukšanu ar brazīlieti Igoru Severinu, kurš sestdien debijā otrā raunda vidū sakoda pretinieku un tika diskvalificēts.