Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Veterāns Tešeira dominē parterā un pieveic Santušu ar žņaugšanas paņēmienu

Veterāns Tešeira dominē parterā un pieveic Santušu ar žņaugšanas paņēmienu
Glovers Tešeira. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Piekto uzvaru pēc kārtas šonakt izcīnīja pieredzējušais Brazīlijas pussmagā svara cīkstonis Glovers Tešeira (32-7), kurš "UFC Vegas 13" galvenajā duelī Lasvegasā trešajā raundā pieveica savu tautieti Tjagu Santušu (21-8). Pēc uzvaras Tešeira vērsās pie UFC prezidenta Deinas Vaita, aicinot piešķirt viņam cīņu par UFC titulu.

41 gadu vecais Glovers Tešeira uzņēmis, iespējams, labāko formu karjerā, un šobrīd uzkrājis piecu uzvaru sēriju, ieskaitot panākumus pār bijušajiem UFC pussmagā svara titula pretendentiem Entoniju Smitu un Tjagu Santušu. Līdz ar to likumsakarīgs bija pieredzējušā brazīlieša lūgums pēc titulcīņas. Tiesa, iepriekš UFC prezidents Deina Vaits atklājis, ka tikšanās oktagonā ar esošo pussmagā svara čempionu Janu Blahoviču jau esot ieplānota pašreizējam vidējā svara čempionam Izraelam Adesanjam.

"Deina Vait, vecīt, es te esmu vecs vīrs. Tu dosi titulcīņu Adesanjam un liksi man gaidīt? Piecas cīņas pēc kārtas uzvarēt šos jaunos čaļus - tas nav viegli. Dod man titulcīņu,'' pie UFC bosa vērsās Tešeira. Brazīliešu veterāns par UFC titulu iepriekš cīnījies vienreiz, 2014. gadā ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem piekāpjoties Džonam Džounsam. Vaits gan pēc Tešeiras uzvaras atzina, ka, iespējams, brazīlieša vēlme tiks apmierināta: "Tas ir kaut kas, kas mums jāizdomā. Bet es viņu dzirdēju, piekrītu viņam un to uztveru nopietni. Vairs nešaubīšos par šo čali."

Cīņai sākoties, uzreiz bija skaidri redzamas abu cīkstoņu priekšrocības - Santuša pārsvars bija, cīnoties stājā, savukārt Tešeira bija pārāks parterā. 36 gadus vecais Santušs lieki laiku netērēja un centās savu tautieti ātri izslēgt no tālākas cīņas. Santušs nebija ļoti tālu no tā, lai tas izdotos - Tešeira uzņēma pāris spēcīgus pretinieka sitienus un tika arī nosūtīts nokdaunā.

Tiesa, pieredzējušais brazīliešu cīkstonis nodemonstrēja savu spēju turēt spēcīgos Santuša sitienus, ātri tika atpakaļ uz kājām, samazināja distanci, apķēra pretinieku un nometa zemē, pārvedot cīņu parterā. Tur Tešeira jutās kā zivs ūdenī, Santušam neatrodot atbildi, kā dabūt pretinieku nost no sevis esot guļus uz oktagona dēļiem. Tešeira ātri nonāca dominējošajā pozīcijā un izpildīja daudz sitienu gan ar rokām, gan elkoņiem.

Otrajā raundā Tešeiras plāns nostrādāja vēl labāk. Cīņa stājā neuzkavējās ilgi, Tešeiram ātri piespiežot Santušu pie žoga un cīņai atkal nonākot parterā, kur Tešeiras dominance turpinājās. Santušam gan bija izdevies pasargāt galvu no atklātiem pretinieka sitieniem, taču pašā raunda izskaņā Tešeiram izdevās saņemt tīrā tvērienā pretinieka kaklu - līdz raunda beigām gan bija atlikušas vien pāris sekundes un Santušu paglāba signāls par raunda beigām.

Lai arī līdz tam brīdim svaru kausi jau itin pārliecinoši bija nosvērušies Tešeiras pusē, trešā raunda sākumā Santušs apliecināja, ka stājā var būt bīstams jebkurā brīdī. Tešeira izlaida spēcīgu tautieša sitienu ar kreiso roku, otro reizi tiekot nosūtīts nokdaunā. Šoreiz jau Santušs bija tas, kurš parterā strādāja no dominējošās pozīcijas, taču Tešeiras izturība pret pretinieka sitieniem un meistarība parterā atkal izrādījās pārāka. Veterāns spēja izmantot momentu, kad radās izdevība atbrīvoties no Santuša spiediena, un atkal nonāca vadošajā pozīcijā. Iegūstot kontroli pār pretinieka muguru, šoreiz Tešeira izlēma uzreiz mēģināt tikt pie Santuša kakla, kas Gloveram arī izdevās, piespiežot Tjagu padoties un izcīnot uzvaru ar žņaugšanas paņēmienu.

"Viņa iesauka ir "Veseris". Es jums saku, katrs sitiens, ko šis puisis izdara, ir kā veseris. Ir lieliski cīnīties ar viņu,'' gados jaunākajam pretiniekam pēc uzvaras uzslavas veltīja Tešeira. Santušs cīņu apritē atgriezās pēc vairāk nekā gada pārtraukuma. Savā iepriekšējā iznācienā pagājušā gada jūlijā brazīlietis sagādāja pamatīgu pārbaudījumu tā brīža UFC čempionam Džonam Džounsam, piekāpjoties tikai ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem. Savas karjeras pirmajā titulcīņā Santušs gan saplēsa četras (!) ceļgala saites, līdz ar to ieilga atveseļošanās process.

"UFC Vegas 13" otrajā galvenajā cīņā uzvaru ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem izcīnīja cits veterāns - baltkrievu smagsvars Andrejs Arlovskis (30-19), kurš pieveica Taneru Bouzeru (19-7-1). Savu ceturto uzvaru šogad izcīnīja gruzīns Giga Čikadze (12-2), zem kura spēriena pa galvu pirmajā raundā pakļuva Džeims Krauss-Simonss (7-3). Šaušalīgu savainojumu citā cīņā guva Ramazs Brahimažs (8-3), kurš divreiz saņēma Maksa Grifina (16-8) spērienus zem jostasvietas, bet vēlāk ar jau tā sadauzītu seju pēc vēl viena Grifina sitiena ar elkoni Brahimaža kreisā auss tika gandrīz norauta no galvas.

"UFC Vegas 13" rezultāti

C.UzvarētājsZaudētājsMetodeRaunds
10.Glover TeixeiraThiago SantosSubmission (rear-naked choke)3 (1:49)
9.Andrei ArlovskiTanner BoserDecision (unanimous)3 (5:00)
8.Raoni BarcelosKhalid TahaDecision (unanimous)3 (5:00)
7.Giga ChikadzeJames Crause-SimmonsTKO (head kick and punches)1 (3:51)
6.Xiaonan YanClaudia GadelhaDecision (unanimous)3 (5:00)
5.Trevin GilesBevon LewisTKO (punches)3 (1:26)
4.Alexander RomanovMarcos de LimaTech. sub. (forearm choke)1 (4:48)
3.Darren ElkinsLuiz GaragorriSubmission (rear-naked choke)3 (2:22)
2.Max GriffinRamiz BrahimajTKO (doctor stoppage)3 (2:03)
1.Gustavo LopezAnthony BirchakSubmission (rear-naked choke)1 (2:43)

, 2020-11-08 10:47, pirms 3 gadiem
Beidzot pa ilgiem laikiem galvenā cīņa bija super,nekāda muļļāšanās! Teikšeira dzīvnieks,parādīja vecās skolas spēku! Un ne vārda par Barcelos vs Ptaha,kas bija otra labākā cīņa.
Teikšeira vs Blahovič būtu spēks,Adesanja var nākt pret uzvarētāju. Ceru ka tā arī būs
, 2020-11-08 23:06, pirms 3 gadiem
tiešām laba cīņa, Teikšejru tikai nodrebināt var, bet izslegt nevar pat Veseris
vispar brinos kapec kajas uz zemes guļot nepielietoja, vai veljoprojam jutama trauma?
Foto: UFC
3

UFC par pretinieka sakošanu jau pēc pirmās cīņas izmet brazīliešu cīkstoni

UFC paziņojusi par sadarbības pārtraukšanu ar brazīlieti Igoru Severinu, kurš sestdien debijā otrā raunda vidū sakoda pretinieku un tika diskvalificēts.
Šons O'Melijs pret Marlonu Veru. Foto: USA Today Sports/Scanpix
3

O'Melijs ar dominējošu sniegumu UFC299 ietvaros nosargā čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC299 cīņu vakarā svara kategorijā līdz 61.2 kilogramiem čempiona jostu nosargāja Šons O'Melijs, kurš pēc tiesnešu vienbalsīga lēmuma pārspēja Marlonu Vera.
Ilija Topurija. Foto: USA Today Sports/Scanpix
1

Gruzīnu cīkstonis Topurija gāž no troņa ilggadējo UFC čempionu Volkanovski

Par jauno UFC čempionu pusvieglajā svarā kļuvis 27 gadus vecais un joprojām neuzveiktais gruzīnu cīkstonis Ilija Topurija (15-0), kurš ASV pilsētā Anaheimā nokautēja austrālieti Aleksanderu Volkanovski (26-4).