Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Geičī iespēja izcīnīt UFC titulu pret svarā neiekļāvušos Oliveiru

Geičī iespēja izcīnīt UFC titulu pret svarā neiekļāvušos Oliveiru
Džastins Geičī (pa labi) cīņā pret Maiklu Čendleru, kas tika atzīta par 2021. gada labāko cīņu. Foto: AFP/Scanpix

Agrā svētdienas rītā pēc Latvijas laika Fīniksā risināsies “UFC 274” cīņu šovs. Galvenajā cīņā neiekļaušanās pieļaujamā svara rāmjos UFC vieglā svara titulu maksājusi Čārlzam Oliveiram, ko tagad būs iespēja izcīnīt Džastinam Geičī. Pirms tam paredzēta arī dāmu titulcīņa, lietuviešu izcelsmes ASV cīkstonei Rouzai Namajunas tiekoties ar Karlu Esparzu. Cīņu šovu tiešraidē no 5:00 rītā translēs “Go3” televīzija.

• Šī ir pirmā reize UFC vēsturē, kad kādas titulcīņas dalībnieks neiekļaujas svarā – Čārlzam Oliveiram (32-8) tas maksājis UFC titulu. Brazīlietis vieglā svara kategorijas limitu (70,3 kg) pārsniedza par 0,2 kg jeb pusmārciņu.

• Gaidāmā cīņa pret Džastinu Geičī (23-3) gan notiks tāpat – tiesa, uzvaras gadījumā par čempionu tiktu kronēts tikai amerikānis, savukārt, uzvarot Oliveiram, tituls paliktu vakants. Jāatzīmē, ka Geičī svarā iekļāvās ar pirmo mēģinājumu.

• Otrā “UFC 274” titulcīņā dāmu vieglākā svara kategorijā par piedzīvoto zaudējumu pirms nepilniem astoņiem gadiem Karlai Esparzai (18-6) centīsies revanšēties pašreizējā čempione Rouza Namajunas (11-4).

“UFC 274” galvenajā duelī par vieglā svara titulu negaidīti un ļoti zīmīgi pavērsieni notikuši jau pirms pašas cīņas – līdzšinējais čempions Čārlzs Oliveira par pusmārciņu pārsniedza vieglā svara limitu, līdz ar to šķiroties no titula. Brazīlietim tika doti divi mēģinājumi, taču arī otrajā pēc papildus vienas stundas liekos 0,2 kilogramus nebija izdevies zaudēt.

Oliveira izteicies, ka viņam sev neesot ko pārmest, jo svars ticis nomests precīzi: "Neesmu šeit, lai kaut ko izdomātu. Zvēru pie savas meitas vārda - dārgākā, kas man ir - iekļāvos svarā jau iepriekšējā vakarā, nosvēros uz UFC svariem. Nākamajā rītā aizgāju tur vēlreiz, un uzrādīja jau kilogramu vairāk. Nebiju neko ne ēdis, ne dzēris. (..) Es izdarīju visu, ziedoju sevi, bet svaru skala pat nepakustējās. Pirmajā reizē nosvēros ar apakšveļu, pēc tam to novilku un svars nemainījās. Tam nav izskaidrojuma. Bet čempionam ir vārds, un tas ir Čārlzs Oliveira." Jāatzīmē, ka Oliveira nebija vienīgais šova dalībnieks, kurš saskāries ar pašam neizskaidrojamiem svaru rādījumiem - līdzīgas problēmas bijušas arī cīkstonei Ariannei Karnelosi, kura gan atļauto svaru nepārsniedza.

Gatavojoties savai otrajai UFC titula aizstāvēšanas cīņai, tagad 32 gadus vecais cīkstonis jau atrodas bijušā čempiona statusā. Uz spēles gan tāpat būs likta Oliveiras desmit uzvaru sērija, kuras laikā brazīlietis pieveicis vairākus bijušos titula pretendentus, nebūdams favorīta lomā. Oliveiram pieder vairāki UFC rekordi – visvairāk priekšlaicīgi izcīnītu uzvaru (18), kā arī visvairāk uzvaru ar žņaugšanas vai sāpju paņēmieniem (15). Izcīnot uzvaru šonakt, brazīlietis nopelnītu sev ceļazīmi uz nākamo titulcīņu, kas jau tiktu rīkota par vakanto jostu.

Oliveiras misēkļi uz svariem gan nav atņēmuši Džastinam Geičī karjeras otro iespēju kļūt par neapstrīdamo UFC čempionu. Pirms diviem gadiem pieveicot Toniju Fērgusonu, Geičī tika pie pagaidu titula, taču cīņā par pilnvērtīgo čempiona statusu tika piedzīvota sakāve pret Habibu Nurmagomedovu dagestāņa karjeras pēdējā cīņā.

Amerikāņu cīkstonis savas karjeras laikā izpelnījies “gladiatora” slavu, uz ilgu laiku rezervējot sev vietu UFC spilgtāko momentu topos. Geičī zināms ar to, ka cīņā nežēlo ne sevi, ne pretinieku – to amerikānis atgādināja savā iepriekšējā iznācienā pērnā gada rudenī, kad trīs raundu slaktiņā pieveica Maiklu Čendleru. Šī UFC un vairāku vadošo MMA sporta mediju vērtējumā tika atzīta par 2021. gada labāko cīņu.

Pirms vakara galvenā dueļa oktagonā dosies dāmas – čempione svara kategorijā līdz 52 kg Rouza Namajunas tiksies ar bijušo titula īpašnieci Karlu Esparzu. Abas cīkstones savā starpā 2014. gada decembrī tikās pašā pirmajā divīzijas titulcīņā, toreiz uzvaru trešajā raundā gūstot un savu vārdu UFC vēstures grāmatās ierakstot Esparzai.

Tiesa, jau nākamajā cīņā no čempiones jostas amerikānietei nācās atvadīties, un otrā iespēja atgūt sev reiz piederējušo titulu bijusi jāgaida ilgi. Laika gaitā uzvaras mijušās ar zaudējumiem, tomēr šobrīd Esparza tikusi uz viļņa, gūstot piecas uzvaras pēc kārtas un atgriežoties titula pretendenšu saraksta augšgalā.

Pašreizējā čempione Namajunas aizvadīja spilgtu 2021. gadu, Pasaules MMA balvu pasniegšanas ceremonijā tiekot arī pie gada labākās cīkstones atzinības. Rouzas rēķinā pērn divas uzvaras pār citu bijušo čempioni Veili Džanu.Tagad 29 gadus vecā cīkstone centīsies pievienot vēl vienas bijušās UFC čempiones vārdu savam upuru sarakstam.

Ne mazāk aizraujoša solās būt cīņa pirms tam, tiekoties pieredzējušajiem vieglā svara cīkstoņiem Tonijam Fērgusonam (25-6) un Maiklam Čendleram (22-7). Abiem šis duelis var būt izšķirošs, domājot par perspektīvu attiecībā uz vēl vienu iespēju savā karjerā tikt pie UFC titulcīņas – vairāk tas gan attiecināms uz Fērgusonu, kurš piedzīvojis trīs zaudējumus pēc kārtas, savukārt Čendleram – divu neveiksmju sērija un joprojām tikai viena uzvara 3 aizvadītajās UFC cīņās.

“UFC 274” cīņu tiešraidi ievadīs divi veterānu dueļi – Donalds Serone (36-16) cīnīsies ar Džo Lozonu (28-15), bet bijušais UFC pussmagā svara čempions Maurisio Rua (27-12-1) tiksies ar Ovinsu Senprū (25-16). Tiešraides sākums paredzēts 5:00 rītā, bet galvenā cīņa varētu sākties ap 7:00.

Izmantotie resursi:
https://www.mmafighting.com/


Konors Makgregors. Foto: AP/Scanpix
5

UFC prezidents oficiāli apstiprina Makgregora atgriešanās cīņu

Pēc UFC 300 cīņu vakara organizācijas prezidents Dana Vaits oficiāli apstiprinājis, ka UFC 303 cīņu šova laikā 29. jūnijā savu atgriešanos piedzīvos Konors Makgregors. Viņš savu pirmo cīņu kopš 2021. gada aizvadīs pret Maiklu Čendleru.
Makss Holovejs nokautē Džastinu Geidži. Foto: UFC
8

Holovejs pēdējā sekundē nokautē Geidži, Pereira saglabā savu čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC 300 ietvaros risinājās aizraujošas jauktās mākslas (MMA) cīņas. Par BMF čempionu kļuva Makss Holovejs, kurš piektā raunda pēdējā sekundē nokautēja Džastinu Geidži. Savukārt pussmagā svara kategorijas čempiona jostu nosargāja Alekss Pereira, kurš jau pirmajā raundā nokautēja Džamahalu Hilu.
Foto: UFC
4

UFC par pretinieka sakošanu jau pēc pirmās cīņas izmet brazīliešu cīkstoni

UFC paziņojusi par sadarbības pārtraukšanu ar brazīlieti Igoru Severinu, kurš sestdien debijā otrā raunda vidū sakoda pretinieku un tika diskvalificēts.