Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Džounss atgriežas oktagonā un smagsvaru debijā cīnīsies par UFC titulu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Džounss atgriežas oktagonā un smagsvaru debijā cīnīsies par UFC titulu
Džons Džounss smagsvaru debijā nosvērās par 20 kg smagāks nekā cīnoties pussmagajā svarā. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Savu pirmo cīņu kopš 2020. gada sākuma aizvadīs ilggadējais UFC pussmagā svara divīzijas čempions un par visu laiku labāko UFC cīkstoni sauktais Džons Džounss. Amerikānis atgriešanās cīņā pārcēlies uz smagsvaru divīziju, kur mēģinās izcīnīt vakanto titulu pret francūzi Sirilu Ganu “UFC 285” galvenajā duelī. Cīņu šova tiešraide no 5:00 “Go3” televīzijā.

• 35 gadus vecais Džons Džounss (26-1) nav cīnījies kopš 2020. gada 8. februāra, kad pēdējo reizi aizstāvēja savu pussmagā svara titulu pret Dominiku Reijesu.

• Pēc tam amerikānis no jostas atteicās un meta izaicinājumu smagsvaru divīzijai, kas Džounsa karjeras laikā piesaukts jau iepriekš. Toreiz gan kopsaucējs ar UFC netika atrasts, organizācijas prezidentam Deinam Vaitam pārmetot Džounsam pārāk augstu prasību izteikšanu.

• Kopš tā laika teju trīs gadus Džounss pavadījis ārpus cīņu aprites, trenējoties un gatavojoties pārejai uz smagsvariem. Izšķirošais pavērsiens amerikāņa stāstā notika šī gada janvāra vidū, kad MMA pasauli pāršalca ziņa par tā brīža čempiona Fransisa Nganū šķiršanos no UFC – līdz ar to tika izziņots arī par Džounsa un Sirila Gana dueli jauna smagsvaru karaļa noskaidrošanai.

• Džounss prombūtnes laikā trenējies pie bijušā divu UFC divīziju čempiona Henrija Sehudo un pamatīgi uzaudzējis masu – svēršanās procedūrā smagsvaru debiju gaidošais amerikānis nosvērās pat par pusmārciņu smagāks (112,3 kg) nekā pretinieks. Jāatzīmē, ka pussmagā svara limits, kurā Džounss cīnījies visu līdzšinējo karjeru, ir 92,9 kg.

• ASV cīkstonim joprojām pieder UFC rekords kā visu laiku jaunākajam čempionam – to Džounss paveica pirms 12 gadiem 23 gadu vecumā. Karjeras laikā 22 aizvadīto UFC cīņu laikā Džounss pieveicis tādus cīkstoņus kā Deniels Kormjē, Rašads Evanss, Lioto Mačida, Glovers Tešeira un citus, bet vienīgo zaudējumu savā bilancē ierakstījis 2009. gadā, kad saņēma diskvalifikāciju dominējošā cīņā par neatļautu sitienu ar elkoni.

• Ne UFC, ne daļa MMA sabiedrības kopumā nevairās saukt Džounsu par visu laiku labāko MMA cīkstoni, tomēr amerikāņa pagātni aptraipījušas diskvalifikācijas par aizliegto vielu lietošanu. Nesen gan ASV antidopinga aģentūras noteikumos veiktas izmaiņas, kas Džounsu padarītu par “tīru” cīkstoni. Tāpat Džounsam nav trūcis dažādu skandālu un nepatikšanu ar likumu.

• Džounsa pretiniekam Sirilam Ganam (11-1) šī būs karjeras trešā UFC titulcīņa. 2021. gada vasarā francūzis pieveica Deriku Lūisu cīņā par pagaidu čempiona jostu, bet pirms gada atzina jau minētā Nganū pārākumu duelī par pilnvērtīgo UFC titulu. Tas arī ir līdz šim vienīgais zaudējums Gana karjerā.

• Pēc sakāves pret Nganū 32 gadus vecais francūzis aizvadījis vēl vienu cīņu. Pagājušā gada septembrī savu skatītāju priekšā Parīzē aizraujošā duelī trešajā raundā Gans nokautēja Taju Tuivasu, bet pirms tam atguvās no nokdauna arī pats.

• Gana trumpis attiecībā pret pretiniekiem ir smagsvaram netipiskais kustīgums un atlētiskums, cīnoties stājā. Tomēr francūža vājās puses labi izgaismoja cīņa pret Nganū, un to atzīmēja arī Džounss.

• “Divi galvenie viņa trūkumi ir džiu-džitsu un brīvā cīņa. Ja neskaita to, kā viņš kustas, visu pārējo esmu redzējis jau iepriekš,” teica amerikānis. “Tomēr redzu, ka pēdējos divos raundos šī kāju darbība nereti pazūd.”

• Kartējo sieviešu mušas svara titula aizstāvēšanas cīņu aizvadīs Valentīna Ševčenko (23-3), kurai izaicinājumu metīs meksikāņu cīkstone Aleksa Graso (15-3).

• 34 gadus vecā kirgīziete UFC čempiones titulu nosargājusi jau septiņās cīņās pēc kārtas. Iepriekšējā reizē pērnvasar gan tas izdevās vien par mata tiesu – pieredzējušajai Ševčenko pamatīgu pārbaudījumu sagādāja brazīliete Taila Santuša.

• Piecus gadus jaunākā Graso tikmēr var lepoties ar četru uzvaru sēriju, kas Meksikas cīkstoni uz brīdi izvirzījis galvenās titula pretendentes statusā. Graso UFC cīnās kopš 2017. gada un iekrājusi bilanci 7-3.

• “UFC 285” main card cīņas no 5:00 rītā pēc Latvijas laika ar savu pirmo iznācienu UFC oktagonā atklās ASV koledžu brīvās cīņas zvaigzne Bo Nikals (3-0), tiekoties ar Džeimiju Piketu (13-8).

• 27 gadus vecais Nikals, kurš kļuvis par trīskārtējo NCAA un vienreiz – arī U23 pasaules čempionu brīvajā cīņā, aizvadīs vien savu ceturto cīņu profesionālajā MMA sportā. UFC līgumu amerikānis nopelnīja, startējot organizācijas atlases turnīrā.

• Nikala un Piketa duelis atklās “Go3” pārraidi, bet galvenā cīņa, visticamāk, sāksies tuvāk 7:30 rītā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja