Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Brieža sasistais Čarrs beidzot zaudē čempiona jostu jeb Dons Kings atgriežas biznesā

Brieža sasistais Čarrs beidzot zaudē čempiona jostu jeb Dons Kings atgriežas biznesā
Bermeins Stīverns un Dons Kings. Foto: AP/Scanpix

Pasaules boksa asociācija (WBA) veikusi virkni lēmumu, pārkārtojot savu čempionu rindas, kā rezultātā par "regulāro čempionu" smagsvaros kļuvis amerikāni Tverors Braiens, kuram nozīmēta cīņa pret veterānu Manuelu Čarru, krūzeru svara kategorijā "regulārā čempiona" tituls piešķirts Raiedam Meri, kuram nozīmēta cīņa pret Junielu Dortikosu, kamēr otrā pusvidējā svara kategorijā čempiona tituls atņemts leģendārajam Menijam Pakjao. Šie lēmumi, kas pieņemti skandalozā promoutera Dona Kinga cīņu šova priekšvakarā, izpelnījušies plašu kritiku par loģikas trūkumu, un boksa portāls "World Boxing News" kļuvis par pirmo lielo boksa mediju, kas paziņojis, ka turpmāk vairs neuzskatīs WBA par vienu no pasaules lielajām boksa organizācijām, attiecīgi vairs neliekot to vienā plauktā ar IBF, WBC un WBO.

Manuels Čarrs (31-4) bija WBA čempiona titula īpašnieks smagsvaros kopš 2017. gada, kas nozīmēja vismaz divas lietas. Pirmkārt, Mairis Briedis visu šo laiku varēja pareizi teikt, ka viņa rēķinā ir uzvara pār smagsvaru čempionu (Briedis sakāva Čarru 2015. gadā Groznijā). Otrkārt, visi varēja pārliecināties, cik zema vērtība ir WBA tā sauktajam regulārajam čempiona titulam. Čarrs tā arī ne reizi vairāk nekā trīs gadu laikā neaizstāvēja savu titulu ringā, taču šo titulu kaut kādā veidā arī nezaudēja.

Čarram pirmā titula aizstāvēšana bija paredzēta vakar. Tiesības rīkot cīņu par WBA regulārā čempiona titulu bija ieguvusi bēdīgi slavenā boksa leģenda Dons Kings, kurš arī 89 gadu vecumā vēlas atgriezties boksa pasaulē un cer atgūt savu iepriekšējo ietekmi, kas gan pašreizējā boksa tirgū ir utopisks mērķis. Arī šīs cīņas sakarā Kingam parādījās visas iepriekš ierastās problēmas – strīdi ar bokseriem par noslēgtajiem līgumiem, publiska attiecību kārtošana ar juristu palīdzību un jautājumi kurš kuru apkrāpis.

Čarram bija jācīnās pret Trevoru Braienu (21-0), taču beigu beigās Čarrs no Vācijas uz Maiami tā arī nedevās. Kings intervijā "The Athletic" apgalvoja, ka Čarrs centies mainīt līgumu, turklāt ticis tikai pie tūrista vīzas, nevis darba vīzas, kas būtu ļāvusi viņam izlaist Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto pašizolāciju. Savukārt Čarra advokāts medijiem atklāja, ka Kings gluži vienkārši nevēlas maksāt paredzēto honorāru. Kings tiesības rīkot šo cīņu iegādājās par diviem miljoniem dolāru, kas jau tobrīd likās ļoti pārmaksāts pirkums, un Čarra advokāts norādīja, ka līgums ar Čarru tā arī netika noslēgts. "Mums ar Kingu bijušas problēmas jau 40 gadus. Notikušais nekad nav viņa vaina, vienmēr vainīgs kāds cits, kamēr patiesība ir tāda, ka viņš vienkārši nevēlas maksāt honorāru, kādu apņēmās maksāt, kad iegādājās tiesības rīkot cīņu," vēstulē WBA rakstīja Čarra pārstāvis.

Čarras vietā kā aizvietotājs tika plānots 37 gadus vecais Kristofers Lavdžojs (19-0), taču – pārsteigums – arī viņš parakstīt līgumu nepiekrita un apvainoja Kingu parādu nenokārtošanā. Savukārt Kings – arī pārsteigums – solīja iesūdzēt Lavdžoju tiesā, jo ASV bokseris esot paņēmis no viņa 18 tūkstošus dolāru un pēc tam neieradies uz cīņu. Šeit gan vērts pieminēt, ka savulaik ar Donu Kingu par viņa aizkulišu darījumiem un līgumu pildīšanas paradumiem tiesājušies gan Muhameds Ali, gan Maiks Taisons, gan citi viņa bijušie klienti.

Viss šonedēļ beidzās ar to, ka Kinga šovā Braienam pretiniekos tika piemeklēts 42 gadus vecais Bermeins Stīverns (25-1), bijušais WBC pasaules čempions, kurš savu iepriekšējo uzvaru guvis 2015. gadā. Līdz ar to pienāca kārta notikumos tiešā veidā iesaistīties Pasaules boksa asociācijai (WBA), kas piektdienas vakarā izziņoja vairākus lēmumus savu čempiona titulu sakarā, ieskaitot titula atņemšanu Čarram par šī titula neaizstāvēšanu. To, ka šāds lēmums pieņemts tieši tagad, nevis jebkurā dienā iepriekšējo divarpus gadu laikā, acīmredzami var sasaistīt ar Kinga rīkoto cīņu šovu, jo WBA lēma, ka čempiona tituls tiks izcīnīts Braiena un Stīverna cīņā.

Lai tas varētu notikt saskaņā ar pašas WBA reglamentu, Stīvernam bija jāatrodas organizācijas izsēto bokseru rangā, un – pārsteigums, pārsteigums – vakar atjaunotajā rangā Stīverns tika iekļauts kā 11. labākais smagsvars. Tas, protams, bija bez jebkāda sportiskā pamatojuma, jo piecu gadu laikā Stīverns nebija guvis nevienu uzvaru un ringā nebija kāpis gandrīz divus gadus. Stīverns savulaik divreiz bija izaicinājis Deonteju Vailderu (iepriekš zaudējot jau pirmajā raundā), taču sportiskajā ziņā viņam šobrīd nebija nekāda cita iemesla pretendēt uz titulcīņu, neskaitot to, ka viņš to piekrita darīt Dona Kinga organizētajā cīņu šovā.

Pati cīņa lielā mērā atbilda tās sarīkošanas līmenim, proti, visiem bija labi redzami Stīverna pases dati un ilgstošā neaktivitāte, un tehniski ne īpaši iespaidīgā cīņā (maigi sakot) Braiens 11. raundā uzvarēja ar tehnisko nokautu, kļūstot par WBA pagaidu čempionu. Šīs organizācijas īstais jeb "Super" pasaules čempiona tituls pieder Entonijam Džošua, kamēr Čarrs tagad nosaukts par "čempionu pārtraukumā". Jau šobrīd jebkuram līdzjutējam piedodams apjukums šajā titulu barā, taču vēl jau ir arī WBA zelta čempions Roberts Heleniuss.

Braiena un Stīverna cīņa par WBA pasaules čempiona titulu visā savā krāšņumā

Taču smagsvari nebija vienīgā divīzija, kurā WBA nolēma ieviest pārmaiņas, par kurām liela daļa boksa apskatnieku vai nu grozīja galvas vai pat atklāti smējās. Pirmā smagā svara kategorijā regulārā čempiona josta tika atņemta Beibutam Šumenovam, viņa vietā par čempionu ieceļot Raiedu Meri, kamēr otrā pusvidējā svara kategorijā čempiona tituls tika atņemts boksa leģendai Menijam Pakjao, kura vietā par čempionu uzreiz kļuvis Jordenis Ugass. Šie abi lēmumi pamatoti ar titulu ilgstošu neaizstāvēšanu – Pakjao savu iepriekšējo cīņu aizvadīja 2019. gada jūlijā, kamēr Šumenovam bija paredzēta cīņa vakar Kinga šovā, taču arī tā praksē palika nesarīkota. Šumenovs kopš 2016. gada aizvadījis tikai vienu cīņu.

Sausais atlikums tam visam ir šāds – Šumenova vietā par čempionu kļuvis Beļģijas bokseris Raieds Meri (29-1), kuram WBA nozīmējusi obligāto titula aizstāvēšanu pret citu Brieža pieveiktu bokseri, Supersērijas finālistu Junielu Dortikosu. Meri un Dortikosam dotas 30 dienas, lai vienotos par cīņas nosacījumiem, pretējā gadījumā WBA veiks izsoli, pārdodot cīņas rīkošanas tiesības, un tādā gadījumā honorāru sadale būtu 75% Meri un 25% Dortikosam. Vai divkārtējais pasaules čempions Dortikoss būs ieinteresēts šādā cīņā un šādos nosacījumos, protams, arī ir labs jautājums. Arī šajā svara kategorijā, lai vēl vairāk sajauktu cilvēkiem prātus, ir vēl pavisam "īstais" pasaules čempions – Arsēns Gulamirjans.

Visa šī jezga ap otrā līmeņa čempiona tituliem, kurus WBA ar vieglu roku sabīdīja tā, kā vēlējās, radījusi vēl lielāku kritiku WBA virzienā. Šī organizācija jau iepriekš saņēmusi pārmetumus, ka atzīst vairākus čempionus vienā svara kategorijā, attiecīgi uzturot neskaidru sistēmu un mazinot titula vērtību. Par spīti tam WBA joprojām tiek pieskaitīta četrām pasaules vadošajām boksa organizācijām - arī WBC, WBO un IBF, kurās visās trīs par pasaules čempionu bijis un IBF čempions joprojām ir Mairis Briedis.

Ja WBA beidzot nesāks ieviest kārtību savā sētā, tad lielais četrinieks kļūs par trijnieku, un pirmo soli jau spēris boksa medijs "World Boxing News", paziņojot, ka vairs neatzīst WBA par boksa cīņas sankcionējošu organizāciju. Tas tiek skaidrots gan ar ilgstoši piekopto organizācijas politiku čempionu noteikšanā, gan šīs nedēļas notikumiem.

"Situācija WBA čempionu sarakstā bija kļuvusi miglaina jau vairākus gadus," raksta "World Boxing News" savā paziņojumā. "Saliekot to kopā ar smagsvaru divīzijā notiekošo, nekonsekvenci rangu izlikšanā, mēs nolēmām rīkoties. Titula atņemšana Pakjao par cīņas neaizvadīšanu pandēmijas laikā un Stīverna iekļaušana smagsvaru rangā bija pēdējie pilieni. WBA vajadzēja novērtēt Pakjao iemeslus titula neaizstāvēšanā pandēmijas laikā un viņa tuvākajā laikā paredzēto cīņu, kamēr Stīverna nosaukšana par 11. smagsvaru pasaulē, lai gan viņam piecu gadu laikā nav nevienas uzvaras, ir nepiedodams un nepareizs lēmums. Gadu gaitā ir bijuši vēl vairāki piemēri no WBA puses, pārāk daudz, lai tos visus uzskaitītu."

Boksa medijs attiecīgi apņēmās vairs nesaukt WBA jostas īpašniekus par pasaules čempioniem un neiekļaut tos pie titulu apvienošanas cīņām, proti, uzskatīt WBA par zemāka līmeņa organizāciju. "World Boxing News" gan norādīja, ka nākotnē savu nostāju varētu mainīt, ja lietas tiks sakārtotas. "Īstie boksa līdzjutēji sapratīs mūsu lēmumu. Šis sporta veids ir pelnījis kaut ko daudz labāku, nekā saņem šobrīd," norāda populārais boksa medijs.

Izmantotie resursi:
https://www.worldboxingnews.net/202...
https://www.boxingscene.com/beibut-...
https://www.boxingscene.com/bryan-s...
https://www.boxingscene.com/manny-p...
https://theathletic.com/2352983/202...


, 2021-01-30 19:15, pirms 3 gadiem
Skaidrs, ka nekas nav skaidrs! Šķiet Dona vecuma demence visā plaukumā un jaukumā!
, 2021-01-30 19:26, pirms 3 gadiem
Lielāku sūdabrāli par donu jau būtu vēl jāpameklē, tiesa - arī Čars nekāds čempions nav. Maiss.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Matvejs Prokudins finālā Kauņā. Foto: Lietuvas Boksa federācija

Prokudins dominē finālā un uzvar Šocika turnīrā Lietuvā

Latvijas jaunais bokseris un Latvijas izlases galvenā trenera Iļja Žiļinska audzēknis Matvejs Prokudins izcīnīja pirmo vietu Aļģirda Šocika vārdā nosauktajā turnīrā Kauņā svara kategorijā līdz 60kg.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.