Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Boksere Rozentāle uzvar aizraujošā cīņā un iekļūst U19 PČ ceturtdaļfinālā

Boksere Rozentāle uzvar aizraujošā cīņā un iekļūst U19 PČ ceturtdaļfinālā
Beatrise Rozentāle (trešā no kreisās). Latvijas delegācija jauniešu pasaules čempionātā. Foto: Latvian Boxing Federation

Polijas pilsētā Kelcē risinās jauniešu jeb U19 (faktiski U20) pasaules čempionāts boksā. Latvijas boksere Beatrise Rozentāle šovakar pārspēja indieti Nišu Gurjaru un iekļuva ceturtdaļfinālā. Pārējie mūsējie zaudēja jau pirmajā mačā.

Kā jau ziņots, 2019. gada jauniešu Eiropas čempionātā Rozentāle demonstrēja cerīgu sniegumu un ierindojās piektajā vietā.

Koronavīrusa pandēmijas dēļ jauniešu pasaules čempionāts pagājušajā gadā nenotika un tika pārcelts uz 2021. gada aprīli. Pērn tur bija jāpiedalās 2002.-2003. gadā dzimušajiem (U19 līmenis), minētās pārcelšanas dēļ minētie dzimšanas gadi tika saglabāti, līdz ar to tagad tas faktiski jau ir U20 līmenis. Salīdzinot ar Eiropas mēroga mačiem, pasaulē ir grūtāk sasniegt augstu vietu, jo lielākas konkurences apstākļos nepietiek ar vienu uzvaru, it sevišķi puišu sacensībās.

64 kilogramos iesvērās 16 bokseres. 19 gadu slieksnim tuvumā esošā Beatrise Rozentāle vispirms spēkojās ar pusgadu jaunāko indieti Nišu Gurjaru. Izrādījās, ka nepilnu divu gadu laikā Latvijas boksere ir kļuvusi tehniskāka sitienos.

Pirmajā raundā pretiniece sāka ļoti agresīvi, mūsējai bija grūti apslāpēt indietes uguņošanu. Pēc draudīgās pirmās minūtes Latvijas boksere centās pārņemt iniciatīvu un izpildīja vairākus precīzus sitienus, kas tika ņemti vērā, jo pirmajā nogrieznī visi tiesneši priekšroku deva Rozentālei - 10:9, 10:9, 10:9, 10:9, 10:9. Otrajā raudā vairāk sita indiete, taču mūsējā vismaz četras reizes trāpīja akcentēti, tiesnešu vērtējums - 10:9, 9:10, 10:9, 10:9, 10:9. Pēdējā raundā oponente aktīvi uzbruka, bet Rozentāle centās slapēt indietes "liesmu", izvairoties un izmantojot klinču, kā arī veica prettriecienus. Trešā raunda vērtējums - 9:10, 9:10, 10:9, 9:10, 9:10.

Tiesnešu gala spriedums bija 4-1 (29:28, 28:29, 30:27, 29:28, 29:28). Izskatījās, ka šovakar Latvijas sportiste tika galā bez būtiskiem savainojumiem. Ceturtdaļfināls notiks 19. aprīļa vakara sesijā - latvietei pretī stāsies pusotru gadu jaunākā vāciete Jenina Zeinaba Heka, kuras krājumā ir aizpērnā Eiropas čempionāta bronza juniorēm.

56 kilogramos iesvērās 26 bokseri. Latvijas pārstāvis Matvejs Prokudins (18) cīnījās pret gadu vecāko kazahu Jerbolatu Sabiru. Abi demonstrēja atklātu boksu, tik vieglā svarā sitieni bira lielā ātrumā. Pirmajā raundā neviens īsti nenokrita, taču tiesnesis fiksēja trīs nokdaunus - vispirms Prokudinam (tostarp asiņoja deguns), pēc tam Sabiram un vēlreiz mūsējam. Pirmajā raundā visi tiesneši priekšroku deva aziātam - 9:10, 9:10, 9:10, 9:10, 9:10. Otrā raunda vidū tiesnesis Latvijas sportistam atrada vēl vienu nokdaunu un deva laiku asiņojošā deguna sakārtošanai. 40 sekundes pirms otrā raunda beigām tiesnesis atkal bija nobažījies par mūsējo un pasludināja cīņas beigas, līdz ar to kazahs uzvarēja un iekļuva ceturtdaļfinālā.

Šajās sacensībās Latviju pārstāvēja arī Viktorija Siļķe (51kg), Maksims Golubovskis (60kg), Igors Novikovs (69kg) un Endijs Ivanovs (75kg), piekāpjoties jau pirmajā mačā.

Izmantotie resursi:
aiba.org


Raiens Garsija

Garsija pret Heiniju: kā šāda boksa cīņa vispār tiek pieļauta?

Naktī uz svētdienu (pēc Latvijas laika) Ņujorkā norisināsies cīņa par WBC čempiona titulu vieglajā svarā starp čempionu Devinu Heiniju un izaicinātāju Raienu Garsiju. Garsija, par kura mentālo gatavību cīņai uzdoti daudzi jautājumi, par 1.3kg pārsniedza svara limitu, taču abas puses vienojušās, ka cīņa tāpat notiks, bet Garsijam nāksies samaksāt krietnu summu par pārsniegto svaru - pusmiljonu par katru mārciņu jeb 1.5 miljonus dolāru. Tā vismaz tiek stāstīts publiski, kamēr aizkulisēs tiek piesaukts, ka soda nauda būs mazāka (600 tūkstoši). Taču joprojām aktuāls ir jautājums, kā šāda cīņa, ņemot vērā Garsijas dīvaino izturēšanos un aizdomas par mentālās veselības problēmām, vispār tiek pieļauta?
Deontejs Vailders un Edijs Hērns. Foto: Mark Robinson / Matchroom Boxing
1

Lielais bokss 1. jūnijā: visu titulu apvienošanas cīņa un promouteru 5 pret 5 sērija

Oficiāli prezentēts boksa cīņu šovs 1. jūnijā, kas notiks Rijādā, Saūda Arābijā. Tā galvenais notikums būs visu titulu apvienošanas cīņa pussmagā svara kategorijā starp Dmitriju Bivolu un Arturu Beterbijevu, krievu bokseriem, kuri tagad tiek pieteikti kā attiecīgi Kirgizstānas un Kanādas pārstāvji, taču tiks piedāvāts arī unikāls "undercard" - pieci slavenā promoutera Edija Hērna boksera piecās cīņās sacentīsies pret cita ietekmīga promoutera Frenka Vorena pieciem bokseriem.
Foto: Latvijas Boksa federācija

Latvijas jaunie bokseri atkārto valsts medaļu rekordu Eiropas U19 čempionātā

Latvijas jaunie bokseri guvuši panākumus Eiropas U19 čempionātā Horvātijā, kur tika pie vienas sudraba un divām bronzas medaļām, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Boksa federācijā.