Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Dīvāna eksperts

Dīvāna eksperts: debilie mēdiji

Dīvāna eksperts: debilie mēdiji
Foto: AFP/Scanpix

Diemžēl Latvijas sporta mierīgo dzīvi šovasar pamatīgi pabojājuši visādu ziņu rakstītāji, un Dīvāna eksperts šeit nevar palikt malā un ņem rokās kārtīgu žagaru.

Kad 29. jūnijā tika rakstīts par Mika Indraša līgumu ar Krievijas līgas klubu "Spartak", Dīvāna eksperts pamatīgi sarauca uzacis un, godīgi sakot, arī bija nedaudz neapmierināts par Indraša izgājienu. Kad pēc nedēļas Indrašis beidzot atrada telefona lādētāju un uzzināja, kādas sliktas lietas tiek rakstītas par viņu, Miks uzreiz ieviesa skaidrību šajā lietā un pavēstīja sociālajos tīklos, ka viņam nav spēkā esoša līguma ar "Spartak" un ka tā ir Maskavas atriebība pret viņu.

Indrašis arī rakstīja, ka cilvēki balstījušies uz "neapstiprinātu informāciju medijos, pieņemot, ka tā ir vienīgā patiesā informācija". Dīvāna eksperts noteikti aicina to nedarīt. Ja reiz spēlētājs nav personīgi apstiprinājis, ka dara to un šo, tad nevajadzētu to uzreiz publicēt – mierīgi taču varēja pagaidīt nedēļu līdz brīdim, kad tiek sniegts paskaidrojums. Un tāpat arī jādara turpmāk – kad Indrašis spēlēs savā jaunajā klubā Vācijā un protokolā parādīsies ieraksts par divām soda minūtēm, būtu tikai godīgi, ja mēdiji kolektīvi aizsūtītu īsziņu Mikam "klausies, patiešām pārkāpi noteikumus?".

Kaut kur, protams, bija dzirdēta versija, ka literāri pareizi ir rakstīt "mediji", taču šeit ar palīdzīgu roku talkā nāca Mairis Briedis ar savu ierakstu sociālajos tīklos, skaidri un gaiši lietojot "mēdiji". Un cik nu Dīvāna eksperts ir informēts, tad Briedis nekad un nekur nav kļūdījies. Šajā sakarā viņš arī raksta, ka mēdiji centušies viņu iznīcināt un pazemot, jo dzinušies pakaļ reitingiem (kā zināms, dzīšanās pakaļ reitingiem, laikiem un šēriem ir lieta, ko kārtīgi cilvēki nedara).

Nu, tas gan nav pieļaujami, uzskata Dīvāna eksperts. Acīmredzami, ka mēdiju rakstītais arī bija galvenais iemesls zaudējums cīņā Austrālijā, jo nekādus citus iemeslus Briedis savā četru rindkopu uzsaukumā nepiemin. Un vispār Briedis par savu iepriekšējo cīņu neko nav rakstījis, līdz ar to Dīvāna eksperts arī atvainojas, ka nosauca šo cīņu par zaudējumu. Kā nekā, tā pagaidām ir tikai vienpusēji apstiprināta informācija, un Mairis tāpat kā Miks nevilcinoties būtu gatavs mēdijiem to visu izskaidrot, ja vien kāds uz to aicinātu.

Līdz ar to Dīvāna ekspertam nedaudz neskaidra bija hokeja vārtsarga Jāņa Kalniņa pozīcija, desmit minūtes pēc līguma ar okupantu līgas klubu "Amur" atzvanot mēdijiem un apstiprinot, ka patiešām paņēmis lielo žūksni Krievijā. Katram sevi cienošam PR cilvēkam taču skaidri redzama ģeniāla taktika neko neteikt, lai sanāk, ka pieejama tikai vienas puses versija. Pat tad, kad KHL jau izspēlēta puse sezonas un Kalniņš visās tiešraidēs bijis "Amur" vārtsarga formā, viņš mierīgi varēja izplatīt sociālajos tīklos tekstu "Un jūs ticiet Krievijas propagandai? Tā ir vienpusēja informācija".

Nav gan tā, ka tikai Latvijā lietu ziņotāji ir pilnībā pārmetušies otrā pusē, turklāt interesantā kārtā pilnīgi visas puses uzskata, ka mēdiji ir pretējā pusē, kas īsti neatbilst loģikas pamatlikumiem, bet Dīvāna eksperts pieņem, ka tam ir kāds elementārs, bet nevienam nezināms skaidrojums. Piemēram, Bostonā iepriekšējā nedēļā interesi piesaistīja atgadījums ar MLB beisbolistu Krisu Seilu.

"Red Sox" spēlētājs, kura mači Latvijā kaut kāda iemesla dēļ vērojami "Viaplay" tiešraidēs, gatavojas atgriezties lielajā līgā pēc traumas. Zemākās līgas mačā viņam gan spēle nevedās no rokas, viņš tika nomainīts, un Seils iegāja stadiona tunelī, kuru dusmās pamatīgi izārdīja, noraujot banerus un saspārdot tos. Kad video ar šo rīcību parādījās TV ekrānos, Seils teica, ka bijis emociju varā, taču patiesībā vainīgi bijuši TV operatori, kuri pavērsuši kameras pret stadiona tuneli, sak, es jau nezināju, ka mani filmēs un citi to redzēs.

Attiecīgi arī Briedim nemaz nevajadzēja sacīt, ka savu viedokli par karu Ukrainā izteicis liela spiediena rezultātā, bet gan vajadzēja teikt, ka "es jau nedomāju, ka kāds manu "Facebook" ierakstu lasīs".

Protams, Dīvāna eksperts pēc masīvas sporta skandālu izpētes laika periodā no 2001. līdz 2022. gadam arī secinājis, ka joprojām nepārspēta atbilde tāpat ir "mani vārdi tika izņemti no konteksta". Piemēram, F1 bijušais boss Bērnijs Eklstouns aizrāvās ar savu uzskatu klāstīšanu intervijā un pateica, ka "būtu gatavs Putina vietā uzņemt lodi"? Nulle problēmu. Pēc divām dienām vecais zēns Bērnijs mierīgi pateica, ka "mani vārdi tika izņemti no konteksta".

Šī attaisnojuma maģija ir tāda, ka neviens tobrīd pat nepārprasa, klau, bet kāds tad īsti bija sarunas konteksts? Vai konteksts bija, ka visi tagad saka pēc iespējas dramatiskākus teikumus, kuriem paši nepiekrīt? Vai konteksts bija "tagad runāsim ačgārnajā valodā"? Tas vairs nav svarīgi, galvenais, ka ārpus konteksta, jo tas atstāj izcilu iespēju palikt uz abiem zariem – gan Bērnijam neatkāpties no saviem vārdiem, gan reizē atvainoties un izpatikt otrajai pusei.

Ja kāds Latvijas hokejists šobrīd domā, kā ērtāk publikai pasniegt savu netīšām parakstīto līgumu ar okupantu klubu, Dīvāna eksperts gatavs sniegt arī individuālas konsultācijas PR jomā. Sadarbības piedāvājumus sūtīt uz e-pastu NeatzistiesVainoMedijus@paskritika.lv


, 2022-07-12 12:35, pirms 2 gadiem
Par Briedi - vienas vienīgas pretrunas. Latvijā un pasaulē vienu no spēcīgākajiem cilvēkiem PIESPIEDA pateikt kaut ko pret paša gribu.. un vispār - ko tad viņš pateica? lasīju zemteksu un sapratu, ka kauties ir slikti, bet ja vajag, tad jādod pa muti, proti, karot ir slikti, bet, ja vajag, tad tak jāiebrūk svešā zemē un jānogalina un jāizvaro mierīgie iedzīvotāji un bērni
, 2022-07-12 12:45, pirms 2 gadiem
Neslikts sarkasms.
, 2022-07-12 13:05, pirms 2 gadiem
Viedoklis gandrīz vai uz mata kā manējais

Tas pērkamais puika, kurš pirms gada mēģināja palīst zem kaut kāda "miljonus vērta" blogera, tagad vaino medijus par kaut kā sagraušanu viņa dzīvē? Ak, ironija....
Patiesībā viņš vispār tajā boksā vēl ir pateicoties medijiem. Viņa pēdējā labā cīņa bija zaudējums Uksikam, viss parējais ir lejusplīde un mediju uzturēts burbulis... To laikam Uksiks viņa smadzenēs būs izsitis.
Bet nu, visi mēs esam pērkami, atliek tikai atrast atbilstošu "ciparu"... Dažiem tas ir apbrīnojami zems, pret to cenu, ko nākas maksāt...
, 2022-07-12 13:27, pirms 2 gadiem
Konstatējot nekonsekvenci terminu plašsaziņas līdzekļi un mediji lietošanā Latvijas un Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos, tai skaitā likumprojektā "Elektronisko mediju likums", LZA Terminoloģijas komisija pēc īpaši šim jautājumam veltītām debatēm, kā arī ievērojot Valsts valodas centra apkopotos faktus par termina plašsaziņas līdzekļi lietojuma pārliecinošu pārsvaru ES normatīvo aktu tulkojumos latviešu valodā un to, ka angļu valodā 'plašsaziņas līdzekļu' nozīmē media un mass media tiek lietoti kā sinonīmi (Oksfordas vārdnīcā no mass media dota norāde uz media, bet media (2. nozīmē) skaidrots kā "the main means of mass communication (esp., newspapers and broadcasting) regarded collectively"), atzīst, ka neatsakās no iepriekš apstiprinātā termina plašsaziņas līdzekļi (ar nozīmi 'plašām iedzīvotāju aprindām adresēti preses izdevumi, radio un televīzijas raidījumi, kā arī interneta ziņu vietnes') un ka attiecīgās nozīmes izteikšanai kā sinonīms nav apstiprināms aizguvums mediji.

LZA TK priekšsēdētāja V. Skujiņa

LZA TK sekretāre A. Butāne
, 2022-07-12 13:53, pirms 2 gadiem
Nu tad beidzot trāpīgs viedoklis dīvāna ekspertam Sportistiem grūtas dienas pienākušas - visur kameras, interneti, utt. vairs savu stulbumu nenoslēpsi.

Tulīt te kremļa trollis-follijcepure damokls iepirdīs, ka medijiem nav ko škelt sabiedrību vai kas viņam tur tagad jaunā kremļa retorika ir
, 2022-07-12 14:05, pirms 2 gadiem
Raksts foršs. 👍 Bet autor - vai tiešām virsrakstā jālieto šāds lamuvārds?! Man pirms gadiem SC izteica aizrādījumu par daudz maigāku izteicienu komentārā....
, 2022-07-12 15:01, pirms 2 gadiem
fall in love rakstīja: Autors cirvis, tā pat kā visi, kas iestājas par publisko krusifikāciju par 'nepareizu' viedokli, jums nav ne jausmas kādu briesmoni jūs barojat
Kāds tur sakars ar viedokli?
Briedis varētu arī rakstīt, teikt un kaut vai uztetovēt, to latvietim svarīgo viedokli un nosodījumu Krievijai. Bet visas viņa darbības, video un posti ir ar pretēju ziņu... no sevis jau viņš neaizbēgs, tik gudrs viņš diemžēl vai par laimi nav, ka no saviem izgājieniem var noslēpt savu patieso nostāju un redzējumu uz situāciju.
Un, piemēram, man ir nospļauties par viņa publisko viedokli, es jau esmu sapratis, ka krīzes situācijā ar viņu kaimiņos es pavisam noteikti nejustos droši...
, 2022-07-12 15:11, pirms 2 gadiem
Visiem tiem mūžīgi pārgudrajiem filozofiem, kuriem "taisnība ir abās pusēs", kuri gaudo par "nepareiza viedokļa apspiešanu" un tā tālāk - vienkārši novēlu jums krievu zaldāta paviesošanos jūsu dzīvoklī.

Uzreiz visu jūsu pārgudro muldonību aizslaucīs.
, 2022-07-12 17:25, pirms 2 gadiem
''Vadošais'' sporta portāls turpina smīdināt. Vismaz beidzot ir par ko rakstīt, nevis tikai no delfi.lv un eliteprospects.com kopēt ziņas un notikumus.
, 2022-07-17 11:18, pirms 2 gadiem
Jo šī ir "vadošā" sporta žurnāla patiesā niša un spējas.
Deontejs Vailders un Edijs Hērns. Foto: Mark Robinson / Matchroom Boxing

Lielais bokss 1. jūnijā: visu titulu apvienošanas cīņa un promouteru 5 pret 5 sērija

Oficiāli prezentēts boksa cīņu šovs 1. jūnijā, kas notiks Rijādā, Saūda Arābijā. Tā galvenais notikums būs visu titulu apvienošanas cīņa pussmagā svara kategorijā starp Dmitriju Bivolu un Arturu Beterbijevu, krievu bokseriem, kuri tagad tiek pieteikti kā attiecīgi Kirgizstānas un Kanādas pārstāvji, taču tiks piedāvāts arī unikāls "undercard" - pieci slavenā promoutera Edija Hērna boksera piecās cīņās sacentīsies pret cita ietekmīga promoutera Frenka Vorena pieciem bokseriem.
Foto: Latvijas Boksa federācija

Latvijas jaunie bokseri atkārto valsts medaļu rekordu Eiropas U19 čempionātā

Latvijas jaunie bokseri guvuši panākumus Eiropas U19 čempionātā Horvātijā, kur tika pie vienas sudraba un divām bronzas medaļām, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Boksa federācijā.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).