Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2539, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Diskusijai: vai tiešsaistes azartspēļu aizliegums panāks plānoto efektu?

Iepriekšējās nedēļas izskaņā Saeima pieņēma likumu, kas uz ārkārtas situācijas laiku gandrīz pilnībā aizliedza azartspēļu norisi Latvijā. Likums tika pieņemts ar pamatojumu par cilvēku pulcēšanās ierobežošanu spēļu zālēs, taču tajā noteikta īslaicīga licences apturēšana arī tiešsaistes azartspēlēm, proti, totalizatoriem un interneta kazino. Par šī likuma neatbilstību mērķim sporta raidījumā „FaceOff” izteicās interaktīvo azartspēļu industrijas pārstāvis Valters Rozmanis no sporta totalizatora "Betsafe", kamēr viens no likuma proponentiem, Saeimas deputāts Juris Jurašs skaidroja savu nostāju, ka it īpaši šobrīd svarīgi pasargāt cilvēkus no azartspēļu riska un ka pašreizējā krīze ir labs brīdis, lai sāktu vēl stingrāk kontrolēt azartspēļu industriju, tiesa, piekrītot, ka pieņemtais likums nav ideāls.

Jāatzimē, ka šobrīd interaktīvo azartspēļu darbība nav apturēta, jo pašā likumā ir novērojamas pretrunas. 8. pants norāda, ka aizliegums neattiecas uz šo nozari, kamēr 9. pants specifiski norāda, ka attiecas. Šobrīd neskaidrību risina Saeimas institūcijas. Jāpiemin, ka Jurašs ierosināja 8. pantu, taču atbalstīja arī visa likuma pieņemšanu, ieskaitot devīto pantu.

„Nekur citur Eiropā nav nekādu signālu par tiešsaistes azartspēļu industrijas īpašu ierobežošanu vai slēgšanu, šajā ziņā Latvijas variants šobrīd ir unikāls,” apgalvoja interaktīvo azartspēļu industrijas pārstāvis Valters Rozmanis, norādot arī uz noskaņām, ka šis likuma mērķis un efekts nesakrīt.

„Ja tiek runāts par vēlmi stingrāk kontrolēt azartspēļu industriju, tad pašreizējais lēmums ir panācis pretēju efektu,” turpināja Rozmanis. „Uzreiz pēc Saeimas pieņemtā likuma bija novērojama īpaša aktivitāte Latvijā nelicencēto operatoru vidū, kas tieši iepriekšējās nedēļas laikā vērš savu uzmanību uz Latvijas tirgu, ļoti palielinājusies komunikācija krievu valodā, kas vērsta uz Latvijas tirgu. Šos uzņēmumus Latvijas likumi un azartspēļu nozares regulējumi neietekmē, tiem arī nav nekāda pienākuma nodrošināt atbildīgu spēli, klientu limitus un līdzīgus pasākumus, kas vērsti uz klientiem. Jau šobrīd internetā parādās reklāmas ar vārdiem „Neuztraucieties, ka Latvijā azartspēles ir aizliegtas!”, tajās jau tiek dotas norādes, kā veikt iemaksas un kā apiet citus šķēršļus, lai varētu turpināt spēlēt, tikai nu jau Latvijā nelicencētajos uzņēmumos.”

Sporta raidījumā „FaceOff” savu viedokli par šo tēmu sniedza Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP), kurš bija viens no likumprojekta ierosinātājiem. Jurašs norādīja, ka savā argumentācijā par likuma pieņemšanu ņēmis vērā gan azartspēļu industriju kopumā, gan koronavīrusa pandēmijas izraisīto ārkārtas situāciju. „Atgādinu, ka likums šobrīd pieņemts tikai uz krīzes laiku, tas ir īslaicīgs, taču domāju, ka šo laiku iespējams izmantot, lai beidzot sakārtotu šo nozari un ieviestu daudz stingrākus regulējumus, azartspēļu pārstāvjiem vairāk sadarbojoties ar valsti. Mans viedoklis ir tāds, ka šajā nozarē jau sen nepieciešams stingrāks regulējums, ne tikai krīzes laikā. Nav pieļaujama situācija, ka diennakts laikā iespējams nospēlēt visu savu īpašumu.”

Jurašs arī uzsvēra, ka nepieciešams parūpēties, lai cilvēki neriskētu ar savu naudu laikā, kad ļoti daudziem tā nepieciešama ikdienas izdevumiem savas ģimenes nodrošināšanai. Par to, kādēļ šajā likumā atstāti izņēmumi, ļaujot darbu turpināt, piemēram, „Latvijas Loto” organizētajām loterijām, Jurašs atbildēja, ka daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka tās nevar salīdzināt ar fiziskajām azartspēlēm. Savukārt, vaicāts par citām iespējām krīzes laikā iztērēt naudu, piemēram, alkoholā un ātro kredītu uzņēmumos, Jurašs atbildēja, ka personīgi neatbalsta nekāda veida atkarības, taču alkohola pārdošanas nozarē, piemēram, esot jau iepriekš ieviesti ierobežojošie pasākumi, ieskaitot to, ka pārdošana pēc 22:00 vairs neesot atļauta.

Otras puses pārstāvis Rozmanis to komentēja ar iebildumu, ka jau šobrīd Latvijas licencētie azartspēļu uzņēmumi ir sadarbojušies ar valsti un ieviesuši īpašus pasākumus, lai panāktu atbildīgu spēli klientu vidū. „Šajā ziņā ir paveikts darbs no abām pusēm par nozares sakārtošanu tā, lai būtu maksimāli godīga situācija pret iesaistītajām pusēm un finanšu plūsmām. Visi Latvijā licencētie tiešsaistes azartspēļu operatori ir samaksājuši par savu licenci, turpina maksāt nodokļus.”

Lai nodrošinātu atbildīgu spēli, sadarbībā ar valsti ieviests „Pašizslēgšanās reģistrs”, kurā katram ir iespēja atteikties no nozares sniegtajiem pakalpojumiem, kas automātiski liegs to darīt arī citās licencētajās vietnēs. Pašlaik šajā reģistrā ir 6700 pasargāti spēlētāji. Industrija kopīgi vienojusies vienotā atbildības kodeksā, kas paredz informēt sabiedrību par atbildīgu spēli, kā arī nodrošinājusi spēlētājus ar rīkiem, kas ļautu pasargāt sevi – tiek piedāvāti dažādi iemaksu un likmju ierobežojumi. Tāpat katrs spēlētājs licencētā vietnē var pašbloķēties uz izvēlētu laiku - no 24 stundām, līdz 12 mēnešiem.

„Svarīgi arī atzīmēt, ka līdzšinējā situācijā jebkuram klientam bija iespējas ar sūdzību vērsties Azartspēļu inspekcijā. Latvijā nelicencētajiem azartspēļu operatoriem nav nekāda pienākuma tam pievērst uzmanību, un arī par licenci maksāts netiek. ”

Interaktīvo azartspēļu nozares pārstāvis norādīja, ka šajā laikā ir saprotama deputātu vēlme pasargāt cilvēkus, taču efektīvāk šis mērķis, „ja tas patiešām ir galvenais mērķis”, būtu sasniedzams veidojot dialogu starp lēmējvaru un azartspēļu operatoriem, iespējams, izveidojot papildu īstermiņa ierobežojumus vai stingrāku regulējumu vai, piemēram, iemaksu ierobežošanu. „Šie visi rīki gan tik un tā šobrīd jau eksistē katram no licencētajiem operatoriem, taču sēšanās pie sarunu galda būtu bijis pirmais solis. Saeimas lēmums būtībā bija pēdējais solis, izlaižot dialogu un nostādot industriju fakta priekšā. Rezultātā ir pieņemts nepārdomāts lēmumus kam būs negatīvas sekas – 100% ēnu ekonomika online azartspēlēs un nepasargāti spēlētāji.”

Jurašs sarunā ar „FaceOff” atzina, ka pieņemtais likums nav ideāls un noteikti ir iespējams atrast labāku risinājumu, uz ko viņš aicināja industrijas pārstāvjus un Finanšu ministriju. Tiesa, aicinājums uz kopīgu labāku risinājumu tika izteikts jau pēc likuma pieņemšanas.

Raidījums vērojams arī "Youtube"


, 2020-03-26 18:36, pirms 4 gadiem
Par ko diskusija? Tur taču nav divu domu, ka azartspēles nav vajadzīgas - atšķirībā no alkohola, no tām nav labuma pat nelielās devās. Kaitīgi un viss.
Un taisnība, ka saistībā ar visu šo vīrusa traci, cilvēkiem jau tā ar naudiņām ir švakāk - nedrīkst ļaut to "nokāst".
, 2020-03-26 18:52, pirms 4 gadiem
Limpompo rakstīja: Par ko diskusija? Tur taču nav divu domu, ka azartspēles nav vajadzīgas - atšķirībā no alkohola, no tām nav labuma pat nelielās devās. Kaitīgi un viss.
Un taisnība, ka saistībā ar visu šo vīrusa traci, cilvēkiem jau tā ar naudiņām ir švakāk - nedrīkst ļaut to "nokāst".
ok, tad aizliedzam arī cigaretes, jo tās točna neko nevienam labu nedod!!
, 2020-03-26 19:21, pirms 4 gadiem
Nu nez, nepiemirsīsim to, ka jau sen bija solījums azartspēles aizliegt. Visu laiku tak bija tā sēšanās pie galda, kura neko nedeva. Tagad šie pukojas, ka jau 100to reizi nesēdās ar viņiem pie tā sarunu galda! Cik tad reizes var sēdēt pie tā galda? Kādreiz jau bija arī jāaizliedz. Tas jau bija skaidrs, ka agrāk vai vēlāk tas beigsies.
, 2020-03-26 21:57, pirms 4 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Nu nez, nepiemirsīsim to, ka jau sen bija solījums azartspēles aizliegt. Visu laiku tak bija tā sēšanās pie galda, kura neko nedeva. Tagad šie pukojas, ka jau 100to reizi nesēdās ar viņiem pie tā sarunu galda! Cik tad reizes var sēdēt pie tā galda? Kādreiz jau bija arī jāaizliedz. Tas jau bija skaidrs, ka agrāk vai vēlāk tas beigsies.
Rekur vēlviens dinazaurs, tieši tāds pats zābaks kā namejs vienmēr bijis. Pats saproti ko vispār esi uzrakstijis ? Aizliegt nav risinājums, jo agrāk, vai vēlāk atīstīsies pagrīdē kaut kas. Un pagaidām cik dzirdēju viss aizvien ar LV kantoros piejams. Domājat, ka ar piemēram revolut liela dala nav sākuši izmantot dēļ šī iemesla. Ak dievs, naivie cilvēki.
, 2020-03-26 21:59, pirms 4 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Nu nez, nepiemirsīsim to, ka jau sen bija solījums azartspēles aizliegt. Visu laiku tak bija tā sēšanās pie galda, kura neko nedeva. Tagad šie pukojas, ka jau 100to reizi nesēdās ar viņiem pie tā sarunu galda! Cik tad reizes var sēdēt pie tā galda? Kādreiz jau bija arī jāaizliedz. Tas jau bija skaidrs, ka agrāk vai vēlāk tas beigsies.
Ja biji domājis par spēļu automātiem, atvaino ! Bez tiem tiešām cilvēki var iztikt.
, 2020-03-27 00:42, pirms 4 gadiem
smilshstreet rakstīja: ok, tad aizliedzam arī cigaretes, jo tās točna neko nevienam labu nedod!!
Kāpēc nedod? DOD! No wiki:

Nikotīns ir iedarbīgs neirotoksīns ar narkotiskām īpašībām. Smēķētājiem, kas pieraduši pie nikotīna mikrodozām, tas izraisa atslābināšanos, nomierina, rada vieglu eiforiju un paaugstina modrību.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2020-03-27 08:42, pirms 4 gadiem
jumis_zalktis_4754492601 rakstīja: Ja biji domājis par spēļu automātiem, atvaino ! Bez tiem tiešām cilvēki var iztikt.
Eu, puszābak! Un, bez kā cilvēki nevar iztikt???
, 2020-03-27 08:50, pirms 4 gadiem
Man arī patīk pa reizei uzlikt kādu likmi totalizatorā. Šī koronavīrusa trakuma ietvaros to saredzu kā vienu plusiņu savā dzīvē, ka totalizatoru darbība ir praktiski paralizēta, varbūt izdodas no tā tikt vaļā, jo tāpat skaidrs, ka ilgtermiņā no tā ir tikai zaudējumi jeb maksas pakalpojums par sporta azartiskāku skatīšanos, bez kā var iztikt.
, 2020-03-27 08:59, pirms 4 gadiem
Dvinskis ir izcils žurnālists.
, 2020-03-27 10:08, pirms 4 gadiem
protams ,ka lemums ir pareizs-it seviski tas attiecas uz krapnieciski tendetiem uznemumiem-betsafe un 11.lv.
, 2020-03-27 11:43, pirms 4 gadiem
Par ko tracis? Optibet.lv un 11.lv internetā ir vaļā. Ik dienas uzspēlēju un vakarā paprasu naudiņu ārā. Viss darbojas!
, 2020-03-27 12:27, pirms 4 gadiem
Pēc dažu retorikas šķiet, ka atļaut vajag arī visus heroīnus, principā jebko, jo vienmēr tak kaut kur melnajā tirgū tas viss būs.
, 2020-03-27 13:10, pirms 4 gadiem
Swordsman rakstīja: Pēc dažu retorikas šķiet, ka atļaut vajag arī visus heroīnus, principā jebko, jo vienmēr tak kaut kur melnajā tirgū tas viss būs.
Un tas nemaz nav tik neloģiski. Ne pēc manām iedomām, bet klausoties pētniekus. Šobrīd narkomafijas rokās apgrozās miljardiem dolāru, bandu karos citās zemēs iet bojā tūkstošiem cilvēku. Valsts var uzvarēt kādu niecīgu kauju, bet karš pret narkotirgoņiem bezcerīgi tiek zaudēts.
, 2020-03-27 13:28, pirms 4 gadiem
wegils rakstīja: Un tas nemaz nav tik neloģiski. Ne pēc manām iedomām, bet klausoties pētniekus. Šobrīd narkomafijas rokās apgrozās miljardiem dolāru, bandu karos citās zemēs iet bojā tūkstošiem cilvēku. Valsts var uzvarēt kādu niecīgu kauju, bet karš pret narkotirgoņiem bezcerīgi tiek zaudēts.
Marihuānas dekriminalizēšana (pat ne legalizēšana, jo tad vispār ir, piedod, bet čav) izcili korelē ar marihuānas lietošanas pieaugumu konkrētā valstī.
Šis kalpo kā neapgāžamais, vnk uz cipariem balstītais, arguments, kādēļ pat marihuānas (kā samērā nekaitīgas apreibinošas vielas) legalizēšana stagnē un stagnēs.

Par smagajām narkotikām nevar būt ne runas.
Principā, Pasaule uz doto brīdi nedod akceptu pat zālītes pīpmaņiem...
Par legāliem špricētājiem (😁) vispār pat nenotiek diskusija.
Nav citētu profesoru argumentētie pētījumi par labu tam, ka vajadzētu legalizēt smagās narkotikas.
Ekonomiskie ieguvumi ir saprotami. Bet piedod, visi šie plusi sagrūst kā kāršu namiņš, ja sāk likt pretī mīnusus.
, 2020-03-27 13:59, pirms 4 gadiem
Antiniem viss pa vecam, azliegt, noslegt, nu tad nevajadzeja izdalit licences, un sis ir tas punkts kur pirmkart iztiesas plikus, otrkart arzemju investicijas vairs neredzet. Ja kads te uztraucas par cilveku pazaudeto naudu, vai kadam ir sapni, ka spelu zales bus ciet ? Vai kazino nestradas ? Tikai ups, latloto paliek vala, bet tas jau nav tik slikti. Tikmer Italija sai sferai pazinoja par nodoklu atvieglojumiem krizes laika, taka kritums ir ka jebkura biznesa. Bet pasutam visi alko online par azartspeles ietaupito naudu un dzivojam laimigi.
, 2020-03-27 14:32, pirms 4 gadiem
Manuprāt, vislabākais risinājums, lai aizvāktu azartspēļu ellītes no Rīgas centra un vienlaikus pēc šīs krīzes atjaunotu valsts budžeta ieņēmumus no šīs nozares,
būtu tāda nosacīta Latvijas LasVegasas izveide- aizliegt azartspēļu zāļu izvietošanu Rīgas u.c. pilsētu centros un atvēlēt tām vietu vai nu kādā Rīgas nomalē vai, piemēram, lidostas tuvumā, kur arī ārzemnieki un lidostā iestrēgušie varētu spēlēt. Kas gribētu, tas brauktu tur un spēlētu šajā LV Vegasā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2020-03-27 15:07, pirms 4 gadiem
VPN+Revolut.
Mairis Briedis un Kšištofs Glovackis. Foto: World Boxing Superseries

Brieža un Glovacka līdzīgie karjeras ceļi un atšķirīgās prognozes

15. jūnija vakarā Arēnā Rīga tiks aizvadīti Pasaules boksa Supersērijas pusfināli, un savu vietu finālā centīsies nodrošināt arī Mairis Briedis, kuram pretī stāsies polis Kšištofs Glovackis. Abu bokseru karjeras statistika, karjeras līkloči un pat atsevišķas detaļas ir līdzīgas, taču sporta totalizatora “Betsafe” piedāvātās boksa prognozes liecina, ka cīņā tomēr būs viens izteikts favorīts – latvietis Mairis Briedis.
Gerets Beils. Foto: AFP/Scanpix
7

Pētījums: Madrides ”Real” šosezon ir tikai astotajā vietā ČL favorīšu sarakstā

Totalizatora „Betsafe” analītiķu komanda sagatavojusi īpašu pētījumu, ar statistikas, iepriekšējo gadu tendenču un UEFA reitinga palīdzību aprēķinot visu 16 UEFA Čempionu līgas astotdaļfināla dalībnieču iespējas šosezon izcīnīt trofeju. Vislabākās izredzes tiek piedēvētās „Barcelona” un „Liverpool” vienībām, bet ātrs acu uzmetiens Madrides „Real” virzienā varētu pārsteigt – pētījums liecina, ka pēdējo trīs sezonu ČL čempionei ir tikai astotās labākās izredzes uz titulu, kas novērtētas ar 5.5%.
Konors Makgregors 
Foto: PA Wire / Scanpix
15

Makgregora labākā iespēja pieveikt Habibu – nokauts pirmajā raundā

Septītā oktobra naktī Lasvegasā norisināsies viena no visu laiku lielākajām UFC cīņām – skandalozais īrs Konors Makgregors metis izaicinājumu vēl ne reizi nepieveiktajam Krievijas cīkstonim Habibam Nurmagomedovam. Par nelielu favorītu bukmeikeri šajā cīņā uzskata Habibu, taču noteikti sagaidāma liela intriga par to, kurš spēs atstāt ringu ar UFC vieglā svara kategorijas čempiona jostu.