Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Piesardzīgais optimisms: Porziņģis un ''Wizards'' cenšas apklusināt kritiķus

Piesardzīgais optimisms: Porziņģis un ''Wizards'' cenšas apklusināt kritiķus
Foto: AFP/Scanpix

Kristapa Porziņģa pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Vašingtonas ''Wizards'' naktī uz ceturtdienu pārtrauca četru uzvaru sēriju, kamēr liepājnieks sezonu sācis kā viens no komandas līderiem. Portāls ''Sportacentrs.com'' kopā ar ''The Athletic'' žurnālistu Džošu Robinsu analizēja komandas gaitas sezonas sākumā un tās izredzes turpinājumā.

Kristapa Porziņģa Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Vašingtonas ‘’Wizards’’ jauno sezonu sākusi sekmīgāk nekā pirms tās uzskatīja šī sporta veida apskatnieki. Četru uzvaru sērija, kuru laikā pārspētas tādas komandas kā Dalasas ‘’Mavericks’’, Jūtas ‘’Jazz’’ un Memfisas ‘’Grizzlies’’, palīdzējusi tai atgriezties pie pozitīvas bilances. Kāds būs turpinājums?

Piesardzīgais optimisms fanu vidū

Vašingtonas ‘’Wizards’’ fanus var saukt par piesardzīgiem optimistiem. Un ne velti. Klubs regulārajā sezonā nav uzvarējis vismaz 50 spēlēs kopš 1978./1979. gada sezonas (toreiz tika sasniegta bilance 54-28). Vienīgo čempiona titulu, vēl esot pazīstama kā ‘’Bullets’’, tā izcīnīja sezonu iepriekš – 1977./1978. gada sezonā, kamēr pieminētajā 50 uzvaru regulārajā turnīrā tā aizcīnījās līdz finālam. ‘’Fani uz notiekošo ap komandu raugās ar zināmu skepsi. Un to var saprast, jo klubam nav bijušu nozīmīgu panākumu. Īpaši pēc tā, kas notika pagājušajā sezonā, tai pat ir jāpierāda, ka spēj būt veiksmīga komanda. Tad arī fanu vidū iegūtu lielāku ticību,’’ portālam ‘’Sportacentrs.com’’ pauž medija ‘’The Athletic’’ Vašingtonas ‘’Wizards’’ komandas apskatnieks Džošs Robinss.

Pagaidām arī starp četrām nozīmīgajām sporta līgām ASV – NFL, MLB, NHL un NBA, ‘’Wizards’’ uzskatāma par ceturto populārāko komandu pilsētā. ‘’Populārākais ir Amerikas Futbola līgas klubs ‘’Commanders’’, bet tad seko beisbola komanda ‘’Nationals’’. Trešā populārākā, manuprāt, ir NHL komanda ‘’Capitals’’ un tikai tad nāk ‘’Wizards’’,’’ atklāj Vašingtonā strādājošais žurnālists. ‘’Commanders’’ kluba vēsturē trīs reizes kļuvis par ‘’Super Bowl’’ ieguvēju (1982., 1987. un 1991. gadā). ‘’Nationals’’ pirms trijiem gadiem vienīgo reizi vēsturē izcīnīja MLB titulu, taču šobrīd atrodas pārbūves stadijā, kas ilgs vairākus gadus. Tikmēr ‘’Capitals’’ vienīgo reizi Stenlija kausu virs galvām cēla 2017./2018. gada sezonā. ‘’Wizards’’ ir vienīgā no četrotnes, kam savu izcīnītu nozīmīgu panākumu nav.

‘’Manuprāt, pilsētā ir neizmantots potenciāls,’’ nedaudz pagātnē iegrimst Robinss, atceroties 1970. gadu beigas, kad ‘’Bullets’’ gan izcīnīja NBA titulu, gan spēlēja finālā. Toreiz varēja pamanīt, ka Vašingtona ir īsta basketbola pilsēta. ‘’Šeit ir neizmantots potenciāls. Vašingtona ir ne tikai lieliska amerikāņu futbola pilsēta, bet arī lieliska basketbola pilsēta,’’ turpina ‘’The Athletic’’ žurnālists, piebilstot, ka vidusskolas un koledžas līmenī basketbols Vašingtona ir ar sasniegumiem.

Pirms sezonas šai ‘’Wizards’’ komandai paredzēja vietu ārpus izslēgšanas spēlēm un tuvu iekļūšanai pārspēlēs. Tika uzskatīts, ka Austrumu konference starpsezonā kļuvusi spēcīgāka, bet ‘’Wizards’’ bez viena maiņas darījuma nav kardināli spēcinājusi sastāvu. Jautājumus varēja radīt arī sastāva dziļums, taču sezonas ievadā klubam izdevies iekrāt pozitīvu bilanci un atrasties starp labākajām Austrumu konferences vienībām. Lai arī sniegums nav bijis stabils, uzvaras pārsvarā izcīnītas ar darbu aizsardzībā.

Aizsardzība un tālmetienu precizitāte kā stūrakmeņi veiksmīgai sezonai

‘’Manuprāt, 8-6 bilance (saruna notika otrdien, vēl pirms zaudējuma ‘’Thunder’’ – T.M) ir nedaudz virs tām gaidām, kuras bija apkārtējiem. Pēdējās spēlēs komanda spēlējusi bez uzbrukuma līdera Bredlija Bīla, bet Austrumu konferencē šosezon kļuvusi vēl spēcīgāka. Ņemot vērā šos faktus, klubam par sezonas ievadu jābūt apmierinātam, īpaši zinot, ka ir vēl vieta progresam,’’ tā ‘’Wizards’’ sezonas sākuma vērtēja ‘’The Athletic’’ žurnālists.

Lūgts raksturot, kura, viņaprāt, bijusi līdz šim pārsteidzošākā sezonas uzvara, nedaudz padomājis, Robinss norāda uz panākumu pār Dalasas ‘’Mavericks’’. ‘’Viņi to paveica bez Bīla un Porziņģa. Tas noteikti bija pārsteigums. Pie tam, man šķita, ka komandai šī bija ļoti nozīmīga uzvara. Aizsardzībā viņiem izdevās apstādināt Dončiču, kurš neaizvadīja to labāko spēli (22 punkti, 8/21 metienos – T.M.).’’

Otro sezonu Vašingtonas ‘’Wizards’’ galvenā trenera amatā strādā Vess Anselds juniors. Zināms kā aizsardzības speciālists, stāsta Robinss, taču iepriekšējā sezonā tas viņa trenētās komandas rokrakstā nav ticis pamanīts. ‘’Pagājušās sezonas laikā komanda aizsardzībā nespēlēja atzīstami.’’ Tieši apstāklis, vai ‘’Wizards’’ izdosies savā laukuma galā visas sezonas gaitā spēlēt konsekventi, norādīs uz iespējamo Anselda juniora progresēšanu kā NBA komandas galvenajam trenerim. ‘’Ja komanda šajā rādītājā sezonu noslēgs 12 labāko vidū, tad to varēs uzskatīt par sasniegumu, kā arī norādīs uz trenera izaugsmi. Spēle aizsardzībā ir zīme, kas norāda uz to, ar kādu pašatdevi laukumā komandas labā spēlē basketbolisti.’’

Sezonas ievadā ‘’Wizards’’ nevar sūdzēties par to sliktāko spēli savā laukuma galā. Ar vidēji ielaistu 110.1 punktu spēlē tā šajā rādītājā šobrīd ieņem devīto vietu visā līgā. Lūgts raksturot, kas ir tās spēcīgākās puses, Robinss min pārtvertās piespēles, rotēšanu savā starpā un izceļ arī Kristapa Porziņģa devumu. ‘’Kad viņi labi spēlē aizsardzībā, tad traucē veiksmīgi ievadīt otrai komandai uzbrukumu un arī pārtver pretinieku piespēles. Viņi aizsardzībā rotē salīdzinoši ātri, pat, ja ir brīži, kad kāds kļūdījies. Savukārt Porziņģis bijis labs spēlētājs aizsardzībā soda laukumā. Manuprāt, tas bija spēlē pret ‘’Jazz’’, pēc kuras viņu atzina par komandas labāko aizsardzības spēlētāju un šo atzinību viņš bija pelnījis. Viņš ir nozīmīgs spēlētājs, lai ‘’Wizards’’ turpinātu solīdi spēlēt aizsardzībā.’’ Kā citu spēlētāju Robinss izceļ Džordanu Gudvinu, kurš veiksmīgi aizvietojis Delonu Raitu pēc tam, kad otrais iedzīvojās otrās pakāpes labās cīpslas sastiepumā.

Lai arī ar pozitīvu bilanci, pagaidām komandas uzbrukums vēl ir spēles meklējumos. Tā vidēji spēlē met 108.9 punktus, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem līgā – tikai piecas citas komandas (‘’Lakers’’, ‘’Mavericks’’, ‘’Pistons’’, ‘’76ers’’ un ‘’Clippers’’) vidēji mačā metušas mazāk punktu. Robinss norāda – liela daļa neveiksmju uzbrukumā saistītas ar neprecīzajiem tālmetieniem. ‘’Nevar vainot treneri, ja spēlētāji netrāpa brīvus metienus.’’ Pēdējās spēlēs ‘’Wizards’’ precizitāte no tālienes ir uzlabojusies un pagaidām tās basketbolisti realizējuši 35.2 % metienus. (17. vieta līgā) ‘’NBA daudz kas ir atkarīgs no tā, cik labi izpildi tālmetienus. Šī komanda var arī neuzvarēt daudz spēļu, ja nemetīs no trīspunktu metienu distances tuvu līgas vidējam rādītājam. Līdz šim tā nav bijis, tāpēc tālmetienu precizitāte būs jāuzlabo,’’ analizē ‘’The Athletic’’ žurnālists.

Viņš gan norāda – ‘’Wizards’’ šīs sezonas kontekstā viss sākas no aizsardzības. Labas darbības aizsardzībā nozīmē arī labāku uzbrukumu. ‘’Esmu pamanījis, ka brīžos, kuros viņi spēlē ātrāk un apstādina pretinieku aizsardzībā, arī tālmetienu precizitāte paaugstinās. Ja viņi spēs sezonas gaitā turpināt labi spēlēt savā laukuma galā, arī metienu precizitāte uzlabosies. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka viņi turpinās mest tālmetienus,’’ analīzi turpina Robinss, piebalsojot, ka garajiem spēlētājiem uzbrukuma arsenāls nav nemaz tik daudzveidīgs. ‘’Porziņģis vairāk ir ‘’pick&pop’’ tipa spēlētājs, bet Gafordam nav īsti spēles arsenāla soda laukumā.’’

Iepriekš minētais, ka ‘’Wizards’’ spēlē vēl iespējams progress, ir pamanāms gan laukumā, gan statistikas ailēs. Gan darbībās aizsardzībā, gan tālmetienu precizitātē ir iespējami uzlabojumi. Aizsardzībā sarežģīts, bet paveicams uzdevums ir vairāk vai mazāk visas sezonas kontekstā spēlēt vienmērīgi. ‘’Šajā ziņā ir bijušas tiešām briesmīgas spēles, piemēram, pret Bruklinu un Indiānu, abās zaudējot.’’

Porziņģa nākotne Vašingtonā un sadarbība ar Bīlu

‘’Viņš bijis lielisks,’’ konkrēti par Kristapa Porziņģa sezonas sākuma sniegumu stāsta kolēģis no ASV. 14 aizvadītajās spēlēs liepājnieks vidēji metis 21 punktu, izcīnījis 8.2 atlēkušās bumbas zem groziem, atdevis 2.5 piespēles, bloķējis 1.4 pretinieku metienu un tālmetienus izpildījis ar 40.2 % precizitāti. Šis pagaidām ir viņa labākais tālmetienu realizācijas procents NBA karjerā. Vērts piebilst, ka pagājušajā sezonā Kristapam tik labi ar trīspunktnieku precizitāti nevedās, metot ar karjeras sliktāko rādītāju (31%).

‘’31 punkta spēlē pret Jūtu viņš spēlēja apbrīnojami. Viņš ir ieguvis vajadzīgo ritmu uzbrukumā,’’ par Porziņģa sniegumu turpināja Robinss. ‘’Būs interesanti redzēt, vai viņam izdosies noturēt ritmu pēc tam, kad ierindā atgriezīsies Bredlijs Bīls. Neredzu iemeslu, kāpēc nevarētu,’’ savu sakāmo turpināja ‘’The Athletic’’ žurnālists, kurš gan skaidroja, ka pēc Bīla atgriešanās Porziņģa metienu skaits samazināsies. ‘’Ir vieglāk ieiet ritmā, kad zini, ka saņemsi vairāk metienu. Pēc Bīla atgriešanās (pret ''Thunder'' izmeta 19 metienus, Kristaps 15 - T.M.) viņa metienu skaits samazināsies, bet Porziņģis joprojām bieži saņems bumbu uzbrukumā, jo Bīls prot ar to dalīties.” Ziemeļamerikas žurnālists arī pauda, ka ‘’Wizards’’ Porziņģis iederas labāk nekā Dalasā. ‘’Domāju, ka viņu šeit izmantos veiksmīgāk. Uzbrukumā viņam ir lielāka iespēja dažādībai starp uzbrukšanu no perimetra un soda laukuma. Kristapam šeit ir lielāka brīvības iespēja uzbrukt no dažādām pozīcijām.’’

Dalasas ‘’Mavericks’’ laikā Kristapam neizdevās sadarbība ar Luku Dončiču. Pēc nonākšanas Vašingtonas sastāvā par līdzvērtīga tandēma izveidi var runāt saistībā ar Bredliju Bīlu. ‘’Teorijā viņiem vienam otru vajadzētu padarīt labāku. Porziņģis ir pirmais tik tiešām talantīgais garais spēlētājs, ar kuru kopā spēlējis Bīls. Manuprāt, veids, kā spēlē Kristaps, papildina to spēles manieri, kāda ir Bīlam,’’ abu iespējamo sadarbību komentēja ‘’The Athletic’’ žurnālists. Ziemeļamerikas kolēģis uzsvēra, ka abi pievērš lielu aizsardzības uzmanību, kā rezultātā kāds no viņiem var atbrīvoties metienam.

‘’Jāatceras, ka viņi pagaidām kopā nospēlējuši tikai desmit regulārās sezonas spēles. Lai cik gudri kā basketbolisti būtu Bīls un Porziņģis, paies laiks, kamēr viņi viens pie otra pieradīs laukumā,’’ par abu sadarbību sezonas turpinājumā teica Robinss, un piebilda, ka, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu Porziņģi uzbrukumā, palīgā jānāk arī citiem tās basketbolistiem, atrodot viņu tajās pozīcijās, no kurām viņš spēj dot labāko rezultātu.

Uzmanība jāpievērš arī Kristapa Porziņģa līguma situācijai. Pēc šīs sezonas liepājniekam ir laiks līdz nākamā gada 29. jūnijam izlemt, vai kļūt par neierobežoti brīvo aģentu vai arī turpināt līgumu tā pēdējā gadā, kurā viņš pelnītu 36 miljonus ASV dolāru. ‘’Mans minējums ir, ka viņš savu līguma statusu, neatkarīgi no lēmuma, vēlēsies nokārtot pirms Pasaules kausa finālturnīra, lai varētu tajā spēlēt. Ja viņam ir fantastisks gads, iespējams, viņš var lemt kļūt par neierobežoti brīvo aģentu. Ja nē, viņš var turpināt līgumu. ‘’Wizards’’ šajā sakarā atstās sev brīvas izvēles iespējas.’’

Robinss uzsver, ka ‘’Wizards’’ mērķis ir Bīlam blakus atrast ‘’All Star’’ kalibra basketbolistu. Vai par to kļūs Porziņģis, rādīs laiks, viņš akcentē. Tomēr aizmainīšanu šīs sezonas laikā viņš nesagaida. ‘’Neredzu šādu notikumu attīstību. Ja komanda spēlē ļoti vāji no šī brīža līdz februārim, tad neko nevar izslēgt, taču būšu ļoti pārsteigts, ja Kristaps sezonu nenoslēgs Vašingtonā.'’

Prognoze - joprojām uz jautājuma zīmes par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs

Pirms sezonas ‘’The Athletic’’ žurnālists Džošs Robinss prognozēja, ka ‘’Wizards’’ regulāro sezonu noslēgs devītajā vai desmitajā vietā jeb kvalificēsies ‘’play-in’’. Apskatnieks savas domas par sezonas gala rezultātu nav mainījis. ‘’Austrumu konference ir ļoti spēcīga, un ne visas ir sākušas šo sezonu pārliecinoši. Filadelfija un Maiami tās sākumā vēl ir spēles meklējumā.’’ Tikmēr ‘’Wizards’’ sakarā Robinss uzsver veselības faktoru. ‘’Vašingtonā daudz kas būs atkarīgs no spēlētāju veselības, ieskaitot Porziņģa. Ja viņš varētu piedalīties 72 vai vairāk regulārās sezonas spēlēs, tas ‘’Wizards’’ ļoti palīdzētu.’’

Vašingtonai joprojām ir visas iespējas pārsteigt apkārtējos. Lai to paveiktu, jāturpina spēlēt sekmīgi aizsardzībā, kā arī jāuzlabo tālmetienu precizitāte. ‘’Ja Kristaps turpinās mest tālmetienus ar 40% precizitāti, viņš būs ļoti liels palīgs komandai, kas, iespējams, rezultātā var cīnīties par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs,’’ noslēdz ‘’The Athletic’’ apskatnieks.


, 2022-11-18 11:53, pirms gada
Pašlaik KP spēlē tādā līmenī ka viņu VAR iebalsot ASG, bet tad ir jāmet bik vairāk un ir jābūt PO zonā. Abus toč neiebalsos, redzēs kurš izskatīsies labāks.
, 2022-11-18 16:56, pirms gada
Analizē kopā ar Robinsu. Principā analizē tikai viņš. Sportacentrs tik publicē viņa teikto
Kristaps Porziņģis 2024. gada 5. aprīlī Bostonā. Foto: AP/Scanpix
5

Porziņģa debija Bostonā: ceturtais lielākais uzvaru skaits "Celtics" vēsturē

Bostonas "Celtics" un Losandželosas "Lakers" ir vienīgās komandas NBA vēsturē, kuras regulāro sezonu vismaz 10 reizes pabeigušas ar 60 uzvarām. Tagad viena šāda sezona ir arī Kristapa Porziņģa rēķinā.
Entonijs Edvardss un Kevins Durents jau drīzumā atkal tiksies uz laukuma. Foto: AFP/Scanpix
13

Pamatturnīra beigas: "Thunder" triumfē Rietumos, "Suns" tiksies ar "Timberwolves"

Aizvadītas noslēdzošās 2023./24. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārā turnīra spēles. Austrumu konferencē otro vietu izcīnījusi Ņujorkas "Knicks", kas pagarinājumā pārspēja Čikāgas "Bulls", savukārt Rietumos triumfēja Oklahomsitijas "Thunder", kurai seko attiecīgi čempione Denveras "Nuggets" un Minesotas "Timberwolves".
Dāvis Bertāns. Foto: Charlotte Hornets
18

Bertāns sezonas pēdējā spēlē paliek uz soliņa, "Celtics" bez Porziņģa 64. uzvara

Šovakar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonu pabeidza abas latviešu pārstāvētās komandas, bet Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns laukumā nedevās. Uzvarēja gan Bostonas "Celtics", gan Šarlotes "Hornets".