Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2945, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Starpsezonas pārmaiņu vēji Vašingtonā: ko tie nesīs Bertānam?

Starpsezonas pārmaiņu vēji Vašingtonā: ko tie nesīs Bertānam?
Dāvis Bertāns pirmssezonas foto sesijā. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Jauns galvenais treneris, jauni spēlētāji, jaunas cerības, un jaunas lappuses atšķiršana Vašingtonas ‘’Wizards’’ vēstures grāmatās – par tādu varētu saukt Dāvja Bertāna pārstāvētas NBA komandas starpsezonu. Ko pierādīt ir arī latvietim, kuram 2020./2021. gads nebija tas spilgtākais. Vai ‘’Wizards’’ un Bertāns uzlabos pagājušajā gadā sasniegto?

Dāvja Bertāna Vašingtonas ‘’Wizards’’ 2020./2021. gada sezonā īstajā brīdī veica finiša spurtu, un, pateicoties uzvarām ‘’play-in’’, spēja kvalificēties izslēgšanas spēlēm. Tās ‘’Wizards’’ noslēdzās pirmajā kārtā, sērijā līdz četrām uzvarām ar 1-4 zaudējot Filadelfijas ‘’76ers’’. Sērijas laikā kājas savainojumā iedzīvojās Dāvis Bertāns, bet kopumā pēc Covid-19 ēnā aizvadītā sezonas sākuma, ‘’Wizards’’ varēja būt apmierināti ar aizvadīto gadu. Tomēr 2021./2022. gada sezonu Vašingtona sagaidījusi ar citu treneri un pilnībā izmainītu komandu, kas, lai arī uz papīra šķiet sabalansētāka, vēl neliek secināt, ka spēcīgāka.

Jauns treneris, jauni puzles gabaliņi sastāvā

Kopš 2016. gada par Vašingtonas ‘’Wizards’’ galveno treneri strādāja Skots Brukss, trīs reizes ievedot ‘’Wizards’’ izslēgšanas spēlēs, taču tikai savā debijas gadā protot ar to tikt tālāk par pirmo ‘’play-off’’ kārtu. Ņemot vērā visus izaicinājumus, pagājušajā sezonā iekļūšanu ''play-off'' varēja uzskatīt par mērķa sasniegšanu, tāpēc pēc tās noslēguma ‘’Wizards’’ ar Bruksu sēdās pie sarunu galda par jauna līguma parakstīšanu. Vienoties neizdevās. Kā ziņoja ESPN, tad puses nespēja atrast kopsaucējus par līguma nosacījumiem. ‘’Es negribētu teikt, ka mūsu sadarbība nerezultējās, taču domāju, ka ir laiks virzīties tālāk,’’ medijiem apgalvoja ‘’Wizards’’ ģenerālmenedžeris Tomijs Šepards, sākotnēji cildinot bijušo treneri un atklājot, ka šo lēmumu pieņemt bijis sarežģīti. Brukss ilgi bez darba nepalika, jo tika noalgots par Čonsija Bilapsa asistentu Portlendas ‘’Trailblazers’’.

‘’Wizards’’ jauno treneri meklēja mēnesi. Tika izvērtētas Sema Kesela, Bekijas Hemonas, Kenija Etkinsona, Maika D’Antoni, Skota Morisona un Vesa Anselda juniora kandidatūras, tieši bijušajam Denveras ‘’Nuggets’’ asistentam tiekot nozīmētam par jauno galveno treneri. Anseldam junioram šī būs pirmā pieredze kādas NBA komandas galvenā trenera amatā. Bijušais vairāku komandu treneru asistents ir Vašingtonas kluba leģendas Vesa Anselda dēls. Viņa tēvs 1978. gadā aizveda Vašingtonu līdz tās vienīgajam čempiontitulam vēsturē, pašam kļūstot par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju. Anselds juniors kā skauts savu karjeru sāka tieši ‘’Wizards’’, vēlāk kā asistents strādājot Orlando ‘’Magic’’ un Goldensteitas ‘’Warriors’’. Līdz šim ticis uzteikts par darbu ar komandas aizsardzību – basketbola elements, kurš pēdējās sezonās ‘’Wizards’’ bijis viens no sliktākajiem līgā.

Izmaiņas piedzīvoja arī sastāva aprises. Nozīmīgākās saistītas ap saspēles vadītāju Raselu Vestbruku, kurš maiņas darījumā nokļuva Losandželosas ‘’Lakers’’, kamēr pretējā virzienā devās Kails Kuzma, Kenteiviuss Kaldvels-Poups un Montrezls Harels. Augusta sākumā ar ‘’sign-and-trade’’ palīdzību no Bruklinas ‘’Nets’’ uz Vašingtonu devās Spensers Dinvidijs, kuram 2020./2021. gada sezona ceļgala krustenisko saišu traumas dēļ noslēdzās priekšlaicīgi. Ģenerālmenedžeris Šepards noliedza runas par Vestbruka maiņas pieprasīšanu, tomēr lika manīt, ka nedz viena, nedz otra puse nav bijusi dedzīga turpināt sadarbību. ‘’Man bija atklāta saruna ar Vestbruku, kura viņam bija svarīga, jo ar to saprata, ka es un ‘’Wizards’’ vēlamies, lai viņš šeit paliek. Paskatoties viņa karjeru, un visu, ko viņš mūsu labā paveicis, palīdzēšu viņam tik tālu, cik tas palīdz arī ‘’Wizards’’. Šajā gadījumā darījums palīdz mums,’’ pēc maiņas darījumā atklāja ģenerālmenedžeris.

No iepriekšējās sezonas bez Vestbruka ‘’Wizards’’ komandā vairs nav tādi basketbolisti kā Išs Smits, Aizaks Bonga, Trojs Brauns, Čendlers Hačisons, Alekss Lens, Robins Lopezs un Garisons Metjūzs. Smits karjeru turpinās Šarlotes ‘’Hornets’’, Bonga Toronto ‘’Raptors’’, Brauns Čikāgas ‘’Bulls’’, Hačisons Fīniksas ‘’Suns’’, Lens Sakramento ‘’Kings’’, Lopezs Orlando ‘’Magic’’, bet Metjūzs Bostonas ‘’Celtics’’.

Aizsardzība, kurā tiek gaidīti uzlabojumi, taču vai izdosies?

Skota Bruksa trenētajai ‘’Wizards’’ spēle aizsardzībā ne sevišķi labi sekmējās. Tikai vienu sezonu komandai izdevās aizsardzības statistikas rādītājos līgā būt pa vidu (15. vietā), kamēr citās ne augstāk par 20. vietu. Pēdējo reizi ‘’Wizards’’ viena no līgas labākajām aizsardzībām bija 2014./2015. gada sezonā, kad tās treneris bija Rendijs Vitmans (6. vieta). Visvairāk klibojusi aizsardzība perimetrā, kas rezultējies pārāk daudz ielaistos tālmetienos.

Pēc ‘’The Athletic’’ apskatnieka Deivida Oldridža domām, tad šogad sajūta par komandas aizsardzību ir citādāka, lai gan pārliecinoši apgalvot, ka aizsardzība šajā sezonā būs labāka, vēl nevar. Galvenā trenera Anselda juniora filozofija aizsardzībā ir sekojoša: ne vienmēr doties riskēt pārķert piespēles, apgrūtināt pretiniekam tālmetienu izpildīšanu, kā arī samazināt aizsardzībā nopelnīto piezīmju skaitu. Papildus, ja katrā puslaikā izdosies apturēt par pāris pretinieku uzbrukumiem vairāk, tad ‘’Wizards’’ būs viena no līgas labākajām aizsardzībām. ‘’Kad paskatos uz 20 no pēdējiem 25 NBA čempioniem, tad viņiem visiem ir bijusi ‘’Top10’’ aizsardzība. Lai izcīnītu lielas uzvaras, tas vienkārši ir jāizdara. Mums ir jāpiespiež pretinieks kļūdīties metienos un tā ir lieta, ko cenšamies puišiem iestāstīt,’’ savus uzskatus aizsardzībā paudis galvenais treneris.

Argumenti labākai spēlei aizsardzībā pastāv. Spensers Dinvidijs karjeras laikā pierādījis sevi kā labu spēlētāju ne tikai punktu gūšanā un komandas biedru iesaistīšanā uzbrukumā, bet arī spējā darboties veiksmīgi aizsardzībā. Pagājušās sezonas otrajā pusē savā laukuma galā savas kvalitātes pierādīja maiņas darījumā uz ‘’Wizards’’ nonākušais Danjels Gafords. Pēc Visu Zvaigžņu spēles un Gaforda maiņas darījuma ‘’Wizards’’ bija viena no desmit labākajām līgas aizsardzībām. Lieti noderējušas Gaforda kvalitātes metienu bloķēšanā un soda laukuma noturēšanā. Aizsardzībā prot spēlēt arī jaunieguvumi no ‘’Lakers’’ Montrezls Harels un Kaldvels-Poups, bet iepriekšējās sezonas spēlētājiem savu darbību šajā elementā nāksies uzlabot.

Pirmajās divās pārbaudes spēlēs trenera filozofija vēl nav realizējusies, tajās ielaižot vidēji 121 punktu un piedzīvojot zaudējumus. Treneris Anselds juniors par zaudējumiem pārbaudes spēlēs pagaidām nesatraucas, paužot, ka viņa vadītā komanda spēlē pareizajā veidā: ‘’Metienus mēs nerealizējām, taču tie bija no labām pozīcijām. Mēs tos realizēsim un par to neuztraucos. Mēs spēlējām pareizā stilā un par to varam būt priecīgi.’’ Tieši aizsardzība perimetrā abās pirmajās pārbaudes spēlēs pret ‘’Rockets’’ un ‘’Knicks’’ bijusi lielākais klupšanas akmens, jo kopumā tika ielaisti 39 tālmetieni (117 punkti).

Dāvis Bertāns un viņa loma ''Wizards'' - vai kas mainīsies?

Dāvis Bertāns pirms 2020./2021. gada sezonas noslēdza jaunu piecu gadu līgumu ar Vašingtonas ‘’Wizards’’ par 80 miljoniem ASV dolāru. Pirmā sezona šī līguma ietvaros neizdevās. Bertāns ieradās ASV ar novēlošanos, ne tajā labākajā fiziskajā formā, bet, sezonai sākoties, to ietekmēja arī Covid-19 vīruss. Pagājušajā sezonā Bertāns vidēji guva 11.5 punktus un izcīnīja 2.9 atlēkušās bumbas, tālmetienus realizējot ar 39.5 % precizitāti, kas ir viņa NBA karjeras otrs sliktākais rādītājs kopš 2017./2018. gada. ‘’Pagājušais gads ir viens no tiem, kuru tu vienkārši vēlies aizmirst. Snaiperiem nebūs tā, ka viņi visu sezonu metīs ar 45 līdz 50% precizitāti,’’ pirms sezonas atklāja Bertāns, saprotot sava uzdevuma nozīmi laukumā.

Vasarā latvietis atlaba no ikra savainojuma, kuru guva izslēgšanas spēļu laikā pret Filadelfijas ‘’76ers’’. Tāpat Bertāns neatteica valstsvienībai un piedalījās tās sastāvā vienā pārbaudes mačā un četrās 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas spēlēs, laukumā pavadot ierobežotu skaitu minūtes, taču dodot savu pienesumu panākumu izcīnīšanā visās spēlēs. ‘’Šajā vasarā esmu tiešām daudz strādājis. Kad atceros par ceļgala krustenisko saišu traumām, tad vienmēr nākamās sezonas man bija vienas no labākajām. Savainojumi dažreiz ir labs atgādinājums, ka jebkurā brīdī tava karjera var atkal sākties no nulles punkta,’’ mediju dienā žurnālistiem klāstīja Bertāns.

Pagājušogad Bertāns bieži vien zaudēja pozīciju aizsardzībā. Pretinieki to mērķēja izmantot ikreiz, kad laukumā atradās latvietis, veidojot viens pret viens situācijas. Pirmssezonas mediju dienā Bertāns atklāja, ka iepriekšējā sezona kļuvusi par reto viņa karjerā, kad pretinieki veidojuši speciālas izspēles, kad laukumā atradies tieši viņš. Pie reizes Bertāns neaizmirsa atgādināt, ka spēle aizsardzībā kopumā ir komandas darbs.

Ja pirms gada Bertānu varēja uzskatīt par vienīgo komandas snaiperi, tad gaidāmajā sezonā šajā pozīcijā parādījusies neliela konkurence. No ‘’Lakers’’ pievienojies Kenteiviuss Kaldvels-Poups, kurš zināms ne tikai kā labs tālmetienu izpildītājs, bet arī kā noderīgs spēlētājs aizsardzībā. Pagājušajā sezonā Poups tālmetienus izpildīja ar 41% precizitāti, kas gan bija spēlētāja labākais rādītājs karjerā. Tālmetienus prot realizēt arī Kails Kuzma, taču ne tik statistiski apskaužami kā Bertāns. Iepriekšējā sezonā uzbrucējs trāpīja 36.1% trejaču, kas bija otrs labākais rādītājs karjerā. Savukārt otrgadnieks Deni Avdija treniņos Bertānam sastāda konkurenci metienu sērijās, tādējādi gan uzturot abu starpā sportisku garu, gan cenšoties uzlabot savu precizitāti šajā elementā.

Arī 2021./2022. gada sezonā, visticamāk, Dāvis Bertāns laukumā iesaistīsies no rezervistu soliņa. Minūšu daudzums būs atkarīgs gan no precizitātes metienos, gan darbības aizsardzībā, kurā šajā sezonā latvietim jābūt labākam kā pirms gada. Pirmajās divās pārbaudes spēlēs metienos Bertāns sevi apliecinājis nav, trāpot tikai 2 no 12 tālmetieniem. Vidēji Bertāns laukumā pavadījis ap 17 minūtēm, un aptuveni ar šādu spēles laiku (ap 20 minūtēm), visticamāk, latvietim jārēķinās sezonas sākumā.

Vai ''Wizards'' tiks tālāk par pirmo izslēgšanas kārtu?

Nez vai. Lai arī sastāvs izskatās sabalansētāks un pat dažās pozīcijās ar lielāku konkurenci par minūtēm laukumā kā pirms gada, šobrīd ‘’Wizards’’ ekspertu skatījumā tiek atvēlēta aptuveni vieta turpat, kur pagājušogad. ‘’Komanda ir aptuveni tādā pašā līmenī kā pirms gada, kad cīnījās par ‘’Play-in’’. Vestbruka aiziešanā uz Losandželosu komanda zaudējusi vienu no līgas labākajiem saspēles vadītājiem. Dinvidijs ir cienījams pamatsastāva spēlētājs, Poups snaiperis un aizsardzības spēlētājs, kādu ‘’Wizards’’ meklējusi gadiem, bet Kuzma dod vairāk kvalitātes uzbrukuma rotācijā, kas komandai pietrūka pirms gada,’’ atklāj ‘’The Athletic’’ basketbola apskatnieks Freds Kacs.

Nevar nepieminēt Bredlija Bīla situāciju. ‘’Wizards’’ pēdējo gadu līderis atrodas līguma priekšpēdējā gadā, taču līguma pēdējais gads ir spēlētāja izvēle. Klubs basketbolistam piedāvājis četru gadu pagarinājumu par 181.5 miljoniem ASV dolāru, taču visai ticami, ka Bīls šādam piedāvājumam nepiekritīs. Gaidīt starpsezonu Bīlam no biznesa viedokļa pat ir izdevīgāk. Nākamajā vasarā Bīls varēs pretendēt no ‘’Wizards’’ saņemt maksimālo piecu gadu 235 miljonus ASV dolāru vērtu līguma pagarinājumu. Uz galda ir aptuveni 55 miljoni dolāru, no kā nez vai Bīls vēlēsies atteikties. Tas var nozīmēt, ka šī sezona būs apvīta ar daudz spekulācijām par Bīla nākotni, lai gan kopumā spēlētājs vēlas turpināt pārstāvēt ‘’Wizards’’.

Sezona Vašingtonā noteikti būs interesanta. Jauns treneris ar vēlmi sevi pierādīt debijas sezonā, Bredlija Bīla situācija ar jauno līgumu, saspēlēšanās ar jaunajiem komandas biedriem, kā arī uzlabojumi aizsardzībā. Un, jā, uzvarēt arī nenāktu par sliktu franšīzei, kura čempiontitulu izcīnījusi tālajā 1978. gadā un pēdējos gados tālāk par izslēgšanas pirmo kārtu nav tikusi.


, 2021-10-11 15:30, pirms 3 gadiem
Prognozēt, kas notiks WSH ir gandrīz neiespējami. Var aiziet abos virzienos. Var līdz februārim iztirgot visus pieredzējušos pret drafta izvēlēm un var arī iemainīt kādu zvaigzni/puszvaigzni, ja play-ofos liksies, ka var ko sasniegt. Skaidrs ir viens, komanda iet labā virzienā, konkurence milzīga, no Westbrika/Vola vaļā tika. Tāpat arī, ja būs kāds normāls maiņas piedāvājums par kādu veterānu, ko iemainīja no LAL (Kuzma/Harells/Pops), tad maiņa notiks momentā. Harelam pie tam beidzās līgums pēc sezonas-no viņa mēģinās tikt vaļā pirmā. Šosezon varētu arī tikt aizmainīti Braients/DB no patreizējā sastāva, bet tas ir mazāk ticams.
, 2021-10-12 11:35, pirms 3 gadiem
Cepums autoram, ka uzrakstīja rakstu bez tiem debīlajiem #
Dāvis Bertāns. Foto: Charlotte Hornets
18

Bertāns sezonas pēdējā spēlē paliek uz soliņa, "Celtics" bez Porziņģa 64. uzvara

Šovakar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonu pabeidza abas latviešu pārstāvētās komandas, bet Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns laukumā nedevās. Uzvarēja gan Bostonas "Celtics", gan Šarlotes "Hornets".
Dāvis Bertāns, Džeitī Tors (#21) un Markess Boldens (#3) priekšplānā. Foto: Reuters/Scanpix
8

Porziņģis nespēlē, Bertānam trīs tālie, latviešu duelī ķelti grauj ''Hornets''

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizrit regulārās sezonas izskaņa. Latviešu pārstāvēto klubu duelī Bostonas ''Celtics'' ar 131:98 savā laukumā sagrāva Šarlotas ''Hornets''. Mačā nepiedalījās Kristaps Porziņģis, savukārt Dāvis Bertāns izcēlās ar trīs tālmetieniem.
Dāvis Bertāns reaģē uz saņemto piezīmi mačā pret Atlantu. Foto. AP. Scanpix
14

Bertānam vāja precizitāte, bet labākais +/- rādītājs, "Hornets" lieliski atspēlējas Atlantā

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) pie 20. uzvaras šajā sezonā tikusi Dāvja Bertāna pārstāvētā Šārlotas "Hornets". Latvieša pārstāvētā komanda atspēlēja 15 punktu deficītu noslēdzošajās 20 minūtēs un ar 115:114 pārspēja Atlantas "Hawks". Bertānam šajā spēlē seši gūtie punkti.