Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2945, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Vasara Dalasā: izvēle starp kodola noturēšanu vai sastāva izmaiņām ap Dončiču

Vasara Dalasā: izvēle starp kodola noturēšanu vai sastāva izmaiņām ap Dončiču
Dāvis Bertāns. Foto: AFP/Scanpix

Dāvja Bertāna pārstāvētā Dalasas ''Mavericks'' 2021./2022. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonu noslēdza ar aizspēlēšanos līdz Rietumu konferences finālam. Sākoties vasarai, klubam jālemj, vai turpināt cīnīties par titulu esošajā sastāvā, vai ap tās līderi Luku Dončiču sastāvā veikt izmaiņas .

Dāvja Bertāna Dalasas "Mavericks" Nacionālās basketbola asociācijas sezonu noslēdza ar iekļūšanu Rietumu konferences finālā. Pirmo reizi kopš 2011. gada sezonas Dalasa prata uzvarēt vismaz vienā izslēgšanas spēļu sērijā, bet tās laikā tai izdevās arī pārtraukt ieilgušo zaudējumu sēriju (0-11) pret Fīniksas "Suns". Starpsezonu Dalasa sagaida ar vairākām nozīmīgām izšķiršanām, joprojām cenšoties atbildēt uz jautājumu, vai tā esošajā sastāvā ir gana spēcīga cīņā par titulu.

Džeisona Kida saturīgā pirmā sezona

2021. gada vasara Dalasai bija notikumiem bagāta. Pēc ilggadējā ģenerālmenedžera Donija Nelsona aiziešanas sekoja arī ilggadējā galvenā trenera Rika Kārlaila atgriešanās Indiānā. Tikmēr kluba īpašniekam Markam Kjūbanam bija tikai viens mērķis: parakstīt maksimālo līguma pagarinājumu ar vienības zvaigzni Luku Dončiču. Padarījis mājasdarbus kluba iekšienē, par ģenerālmenedžeri ieceļot Niko Herisonu, bet galveno treneri Džeisonu Kidu, Kjūbans ar smaidu uz lūpām devās uz Slovēniju, kur Dončičam lika galdā piecu gadu līgumu par 207 miljoniem ASV dolāru.

Džeisona Kida nozīmēšana par treneri tika uztverta dažādi, samērā bieži atceroties ne pārāk sekmīgās pieredzes šajā ampluā Bruklinā un Milvoki. Trenera karjeras laikā Kids jau otro reizi ieguva iespēju trenēt kādu no līgas uzlēcošajām zvaigznēm. Milvoki zaļā gaisma uzbrukumā tika dota grieķim Jannim Adetokunbo, kamēr Dalasā tāda ir Lukam Dončičam. Sezonu Teksasas štatā sāka Kristaps Porziņģis, taču, par spīti 32-23 bilancei, 10. februārī jeb maiņu darījumu laika pēdējā dienā viņu aizmainīja uz Vašingtonas ''Wizards'' pret Dāvi Bertānu un Spenseru Dinvidiju. Maiņa Dalasai deva papildus spēlētāju, kā arī labāku finanšu situāciju, jo latvieša maksimālais līgums tika sadalīts divos mazākos, kurus nepieciešamības gadījumā var vieglāk aizmainīt.

Vismaz vienas sezonas kontekstā Kida nolīgšana izrādījusies precīza. Dalasai pirmo reizi kopš 2011. gada izdevās pārvarēt vismaz vienu izslēgšanas spēļu kārtu, aizspēlējoties līdz Rietumu konferences finālam. Kida vadībā komanda prata uzlabot spēli aizsardzībā, izslēgšanas spēļu ietvaros gan šī rādītāja efektivitātes reitingā esot pa vidu (devītā vieta), kamēr uzbrukumā treneri prata pielāgoties un uzsvaru likt uz precizitāti no tālās distances. ''Play-off'' laikā ''Mavericks'' ir otrajā vietā visvairāk realizēto tālmetienu skaitā (284), tos izpildot ar ceturto labāko procentu (38%). Vien sērijā pret Fīniksas ''Suns'' šādā veidā Dalasa guva par 99 punktiem vairāk nekā pretiniece.

Par nākamo testu Kidam kā ''Mavericks'' galvenajam trenerim kļūs otrā sezona šajā postenī, kurā gaidas būs ne mazākas par šajā sasniegto. Ilgāk par vienu sezonu šajā ampluā Kids nostrādājis Milvoki ''Bucks'', nespējot sasniegt neko vairāk kā iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Tā allaž izstājās pirmajā kārtā, bet 2017./2018. gada sezonas vidū treneri no turpmāko pienākumu pildīšanas atlaida.

Džeilena Bransona līgums un iespējamās maiņas: ko darīt ar esošo sastāvu?

Dodoties starpsezonā, klubam ir aktīvi līgumi ar 13 basketbolistiem: Luku Dončiču, Timu Hārdeveju, Spenseru Dinvidiju, Dāvi Bertānu, Dorianu Finniju-Smitu, Dvaitu Pauelu, Redžiju Buloku, Bobanu Marjanoviču, Džošu Grīnu, Sterlingu Braunu, Markīsu Krisu, Maksimiliānu Klēberu un Frenku Ntilikinu, bet abiem līguma summas nav pilnībā garantētas. Spēlētāja opcija par nākamo sezonu ir Trejam Bērkam.

Trīs spēlētāji var kļūt un kļūs par brīvajiem aģentiem, vienam no tiem esot Džeilenam Bransonam, kurš izslēgšanas spēļu laikā kļuva par nozīmīgu spēlētāju "Mavericks" veiksmēs. 2021./2022. gada sezonā Bransons pelnīja vien 1.8 miljonus ASV dolāru, pēc šīs sezonas kļūstot par neierobežoti brīvo aģentu. Sērijā pret Jūtas "Jazz" basketbolists kļuva par pirmo spēlētāju Dalasas vēsturē, kurš izslēgšanas maču laikā iemet 40 punktus, tās laikā nepieļaujot kļūdu. Galvenais treneris Džeisons Kids nepārtraukti pēcspēļu intervijās pauda, ka Bransons ir pelnījis iegūt naudīgu līgumu un pats pat piedāvājis savus aģenta pakalpojumus. Kopumā basketbolists aizvadīja produktīvāko karjeras sezonu, izslēgšanas mačos vidēji metot 21.6 punktus un atdodot 4.6 rezultatīvās piespēles.

"Mavericks" Bransonam nepiedāvāja līguma pagarināšanu ne pirms 2021./2022. gada sezonas, ne tās laikā. Regulārās sezonas ietvaros spēlētājs varēja saņemt četru gadu līguma piedāvājumu par 55 miljoniem dolāru, taču šobrīd, visticamāk, līguma summa būs stipri lielāka. "Teicu Dalasai: līdz ko sāksies sezona, nenotiks nekādas sarunas par līgumu, taču savu vārdu neturēju. Janvārī man šķita, ka viņš ir darījis pietiekami, lai saņemtu piedāvājumu. Viņš vēlas drošību par savu nākotni un dzīvot šeit, taču Dalasa atteicās," iepriekšējās sezonas notikumus ESPN atstāsta Bransona tēvs.

Džeilens Bransons šajā vasarā būs viens no pieprasītākajiem spēlētājiem brīvo aģentu tirgū, taču joprojām Dalasu var uzskatīt par favorīti viņa noturēšanā. Pirmkārt, "Mavericks" Bransonam var piedāvāt gadu ziņā ilgāko līgumu (piecu gadu pret citu vienību četru gadu), kā arī, lai arī tā būs virs algu budžeta griestiem, arī vislielāko atalgojumu. Bransons nav maksimālā līguma basketbolists un citas komandas viņam nevarēs piedāvāt vairāk par 25 miljoniem dolāriem gadā, kamēr Dalasa var dot 30 miljonus. Visticamāk, basketbolista līguma pagarināšanas summa būs robežās no 78 līdz 96 miljoniem dolāru. Viņa komandas biedrs Tims Hārdevejs iepriekšējā sezonā panāca vienošanos uz četriem gadiem par 75 miljoniem dolāru – visticamāk, šī summa būs abu pušu sākums garajām sarunām par nākamo līgumu. ESPN paredz, ka par Bransonu interesēsies tādas komandas kā Detroitas "Pistons", Orlando "Magic", Indiānas "Pacers" un Sanantonio "Spurs", kamēr Ņujorkas "Knicks", kas šajā sakarā iesaistīta baumu sarunās, nāktos atbrīvoties no 20 miljoniem algu sarakstos, lai varētu vismaz pretendēt uz basketbolista iegūšanu.

Komandu Dalasa var uzlabot arī caur maiņām, jo tās sastāvā ir 13 basketbolisti ar spēkā esošiem līgumiem, kuru sezonas algas čeks ir no diviem līdz 19 miljoniem dolāru. Kā viena no pozīcijām, kur tai nepieciešams būtisks pastiprinājums, ir zem groza. Pēc Kristapa Porziņģa aizmainīšanas vien Bobanu Marjanoviču varēja uzskatīt par klasisku garā gala spēlētāju, kamēr Klēbers un Pauels vairāk ir spēka uzbrucēji. Lai arī klubs veiksmīgi spēlēja ar īso sastāvu, ilgtermiņā tai jādomā par šīs pozīcijas stiprināšanu. Komandai noderētu tāds spēlētājs kā Mailzs Tērners, kamēr Jūtas "Jazz" šobrīd apdomā iespējas aizmainīt francūzi Rudiju Gobēru.

Kurus līgumus Dalasa varētu aizmainīt? Markīss Kriss, Trejs Bērks (ja izlems turpināt spēlēt Dalasā), Frenks Ntilikina un Džošs Grīns ir tie spēlētāji, kuru līgumi nav apjomīgi. Jebkuru no šiem basketbolistiem Dalasa vasarā var mēģināt mainīt uz citām komandām. No rotācijas basketbolistiem netiek izslēgts, ka jaunu mājvietu var sagaidīt Dvaits Pauels, kurš nākamajā sezonā pelnīs 11 miljonus ASV dolāru. Pēc 2022./2023. gada sezonas Pauela esošais līgums iztecēs, līdz ar to gadījumā, ja Dalasa vairs nerēķinās ar spēlētāju, viņu var censties aizmainīt. Savukārt Tims Hārdevejs šajā sezonā iedzīvojās savainojumā, kas viņam lika to noslēgt priekšlaicīgi. Pirms iepriekšējās viņš parakstīja četru gadu pagarinājumu par 75 miljoniem dolāru, taču netiek izslēgts, ka arī vienu no pēdējo gadu rezultatīvākajiem spēlētājiem Dalasa var iesaistīt maiņu sarunās.

Dalasas ''Mavericks'' spēlētāju algu čeki 2022./2023. gada sezonā

BasketbolistsAlga nākamajā sezonā
Luka Dončičs36.6 miljoni dolāru
Tims Hārdevejs19.6 miljoni dolāru
Spensers Dinvidijs19.6 miljoni dolāru
Dāvis Bertāns16 miljoni dolāru
Dorians Finnijs-Smits12.4 miljoni dolāru
Dvaits Pauels11.08 miljoni dolāru
Redžijs Buloks10.012 miljoni dolāru
Maksimiliāns Klēbers9 miljoni dolāru (nav garantēti)
Bobans Marjanovičs3.5 miljoni dolāru
Trejs Bērks3.3 miljoni dolāru (spēlētāja opcija)
Džošs Grīns3.098 miljoni dolāru
Sterlings Brauns3 miljoni dolāru
Markīss Kriss2.193 miljoni dolāru
Frenks Ntilikina2.036 miljoni dolāru (nav garantēti)

Dāvis Bertāns uz palikšanu Dalasā?

29 gadus vecais Dāvis Bertāns uz Dalasu ceļoja 2021./2022. gada sezonas laikā, kad maiņas darījumā pret Kristapu Porziņģi tika nosūtīts no Vašingtonas ‘’Wizards’’. Kopumā uzbrucējs Dalasā aizvadīja labāku sezonas nogriezni nekā Vesa Anselda juniora sistēmā Vašingtonā. Bertāns prata izmantot savas iespējas no tālās distances, regulārajā sezonā Dalasas sastāvā tos metot ar 36 % precizitāti, bet izslēgšanas mačos ar 37.3 % precizitāti.

Iespējamus jautājumus par Bertāna stabilitāti Dalasā raisa viņa iepriekš noslēgtais 80 miljonu vērtais līgums ar Vašingtonas ‘’Wizards’’. Nākamā kļūs par līguma trešo sezonu, kurā Bertāns pirms nodokļu nomaksas kļūs par 16 miljoniem dolāru bagātāks. Pašreiz tas ir ceturtais lielākais līgums "Mavericks" komandā aiz Lukas Dončiča, Tima Hārdeveja un Spensera Dinvidija, taču vasaras laikā, visticamāk, apjomīgāku līgumu palikšanas gadījumā noslēgs Džeilens Bransons. NBA vidē bažas raisa Bertāna spēle aizsardzībā un viņa daudzpusības trūkums jeb fakts, ka spēlētājs prot izcelties praktiski vien ar tālmetienu palīdzību.

Gadījumā, ja Dalasa izšķirtos vasarā aizmainīt Dāvi uz citu komandu, to izdarīt nebūtu nemaz tik vienkārši. Līdzīgi kā februārī, ‘’Mavericks’’ visdrīzāk nāktos meklēt vēl vienu spēlētāju, ko mainīt prom pret basketbolistu, kura līguma kopsumma ir divu basketbolistu vērtībā. Iespējams, to var atrast Tima Hārdeveja personā, pretī saņemot tādu spēlētāju, kurš sezonā pelna ap 36 miljoniem ASV dolāru. Jāatzīmē, ka cita februārī maiņas darījumā iekļautā basketbolista Spensera Dinvidija iegūšana citām komandām varētu šķist pievilcīgāka nekā Dāvja Bertāna, taču nez vai Dalasa būs gatava aizmainīt Dinvidiju, kurš, atšķirībā no Vašingtonas, prata veiksmīgi iekļauties "Mavericks" sastāvā un savstarpējā mikroklimatā.

Lai kādi vasarā būtu lēmumi, jāatceras, ka tajos visos lielākā vai mazākā mērā būs piedalījies komandas līderis Luka Dončičs. ''Viņš ir daļa no ''padomes''. Par šiem jautājumiem ar viņu komunicēsim. Mums ir ļoti labas attiecības,'' pēc izstāšanās no cīņas par NBA titulu par gaidāmo vasaru un sapratnes iegūšanu no Dončiča saistībā ar sastāva izmaiņām atklāja galvenais treneris Džeisons Kids.

Dāvja Bertāna statistika NBA izslēgšanas spēlēs

SezonaSpēlesMinūtesPunktiAtl.bumbasPiespēlesBlokiKļūdas
2016./2017.138.62.81.50.20.30.5
2017./2018.516.43.42.21.20.00.2
2018./2019.515.83.21.61.00.20.2
2020./2021.426.59.32.80.30.50.3
2021./2022.1810.74.11.40.30.10.2

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2022-06-09 19:19, pirms 2 gadiem
Ar esošo sastāvu viņi vēlreiz netiktu pāri 1. kārtai.

Tas tak sen zināms, ka vajag 2 zvaignzes komandā.

Paveicās, ka UTA ir mēsli PO un PHX nolažoja. Neko paši nenopelnīja.
, 2022-06-09 19:22, pirms 2 gadiem
Lielisks raksts! Līdz brīdim, kad te tika pieminēts kkāds mistisks garais spēlētājs. Visi runā, visi redz, bet Tomiņam ir pretējs viedoklis - komandai vajagot kkādu centru, kuru plefofos izlaist uz pāris minutēm spēles sākumā. Vēlams tāds, kuram varētu par reguļarku samaksāt 20kk
, 2022-06-09 20:31, pirms 2 gadiem
da nepaliks bransons dalasā
, 2022-06-09 23:53, pirms 2 gadiem
Andžeju un Timmu uz Dalasu, būs Donkijam 3 letiņu musketieri. Īsts kodols.
, 2022-06-09 23:54, pirms 2 gadiem
Ko tad Bobanu turēja uz sola ?
, 2022-06-10 08:47, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Ko tad Bobanu turēja uz sola ?
pārāk lēns- nojūk sadarbības aizsardzībā
, 2022-06-10 09:27, pirms 2 gadiem
No Mavs skatu punkta ir jātiek vaļā no Dāvja un Pauela līgumiem. Norm cap atbrīvojas, un tad jau var sākt domāt par otro zvaigzni.
, 2022-06-10 13:59, pirms 2 gadiem
Izbeidziet, kāda otrā zvaigzne, neviens nevar spēlēt kopā ar LD, jo ja būs tiešs konkurents viņam un mēģinās aizēnot viņu tad uzreiz LD sāks buksēt. Mavs būs solo star komanda, Rockets Hardena laikā. Un nedomāju ka kāda zvaigzne ies uz Mavs, tur viss menedžments dejo pēc LB stabules
, 2022-06-10 19:59, pirms 2 gadiem
Kā viņiem to Fīniksu izdevās izslegt es joprojām nebeidzu brīnīties...😁😁😁
, 2022-06-10 21:27, pirms 2 gadiem
bukacis rakstīja: No Mavs skatu punkta ir jātiek vaļā no Dāvja un Pauela līgumiem. Norm cap atbrīvojas, un tad jau var sākt domāt par otro zvaigzni.
no mavs viedokļa jāpatur:
Luka Dončičs
Spensers Dinvidijs
Dorians Finnijs-Smits
Dvaits Pauels
Redžijs Buloks
Maksimiliāns Klēbers
Džošs Grīns
+ Bronsons

jāatbrīvojās:
Tims Hārdevejs
Dāvis Bertāns
Bobans Marjanovičs
Trejs Bērks
Sterlings Brauns
Markīss Kriss
Frenks Ntilikina
Dž. Dž. Rediks. Foto: GABRIELLA RICCIARDI / ESPN IMAGES
8

Rediks ir kandidāts uz Bertāna pārstāvētās "Hornets" galvenā trenera amatu

NBA klubs Šarlotas "Hornets", kurai ir līgums uz nākamo sezonu ar Dāvi Bertānu, meklē jaunu galveno treneri, un "Athletic" ziņo, ka kā kandidāts tiek izskatīts Dž. Dž. Rediks, bijušais NBA basketbolists, šobrīd TV personība un basketbola komentētājs.
Dāvis Bertāns. Foto: Charlotte Hornets
18

Bertāns sezonas pēdējā spēlē paliek uz soliņa, "Celtics" bez Porziņģa 64. uzvara

Šovakar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonu pabeidza abas latviešu pārstāvētās komandas, bet Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns laukumā nedevās. Uzvarēja gan Bostonas "Celtics", gan Šarlotes "Hornets".
Dāvis Bertāns, Džeitī Tors (#21) un Markess Boldens (#3) priekšplānā. Foto: Reuters/Scanpix
8

Porziņģis nespēlē, Bertānam trīs tālie, latviešu duelī ķelti grauj ''Hornets''

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizrit regulārās sezonas izskaņa. Latviešu pārstāvēto klubu duelī Bostonas ''Celtics'' ar 131:98 savā laukumā sagrāva Šarlotas ''Hornets''. Mačā nepiedalījās Kristaps Porziņģis, savukārt Dāvis Bertāns izcēlās ar trīs tālmetieniem.