Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

30 gadi Deivida Stērna vadībā: kādu mantojumu NBA viņš atstās?

30 gadi Deivida Stērna vadībā: kādu mantojumu NBA viņš atstās?
Jaunais un jau bijušais komisārs - Adams Silvers un Deivids Stērns
Foto: AFP/Scanpix

30 gadi cilvēka dzīvē ir ilgs laika posms, un arī 30 gadus vienā darba vietā tikai retais spēj nostrādāt. Deivids Džoels Stērns (David Joel Stern) 30 gadus spējis nostrādāt ne tikai vienā amatā, bet spējis vadīt pasaules spēcīgāko basketbola līgu – NBA. Ko paveicis Stērns un kas mainījies līgā aizvadīto 30 gadu laikā – par to šajā rakstā.

Ienāk līgā kopā ar nākamajām leģendām un ievieš jaunu drafta izlozes sistēmu

1942.gadā dzimušais Deivids Stērns, kurš ieguvis jurista izglītību, kļuva par Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) komisāru 1984.gada 1.februārī, pārņemot amatu no pēc kārtas trešā NBA komisāra Lerija O’Braiena. Tā paša gada vasarā NBA draftā tika izvēlēti četri pašreiz leģendāri basketbolisti, kuru vārdi komentārus neprasa. 1984.gada jauno spēlētāju izvēles ceremonijā ar 1.numuru Hjūstonas „Rockets” draftēja Akīmu Olaidžuvonu, ar 3.numuru Čikāgas „Bulls” izvēlējās Maiklu Džordanu, savukārt Filadelfijas „76ers” ar 5.numuru draftēja Čārlzu Bārkliju. Jūtas „Jazz” klubam kā sešpadsmitajam tajā draftā bija iespēja izvēlēties, un komandas vadība izdarīja izvēli par labu saspēles vadītajam Džonam Stoktonam.

Nākamajā gadā NBA drafts piedzīvoja pārmaiņas, jo vēl 1984.gadā to komandu, kurai būs tiesības kā pirmajai veikt izvēli draftā, noteica, metot monētu. 50% iespēja iegūt pirmo izvēles iespēju bija visu divīziju divu sliktāko regulārās sezonas bilanču īpašniecēm.

Piemēram, 1984.gadā divas sliktākās bilances bija Indiānas „Pacers” (26-56) un Čikāgas „Bulls” (27-55) vienībām, tomēr tā iemesla dēļ, ka abas bija vienas divīzijas pārstāves, „Bulls” ieguva 3.izvēli draftā. Pēc monētas mešanas noskaidrojās, ka tiesības kā pirmajai izvēlēties draftā ieguva „Rockets”, kurai tajā sezonā bija trešā sliktākā bilance (29-53), savukārt otrās izvēles tiesības ieguva Portlendas „Trail Blazers” vienība, kura maiņas darījuma rezultātā bija ieguvusi drafta tiesības no „Pacers”.

1985.gadā ieviestā drafta loterija, kad tiesības uz drafta pirmo numuru tika izlozētas, velkot laukā no kastes pa vienai no septiņām aploksnēm (viena aploksne katrai „play-off” neiekļuvušajai komandai), klubiem vairs neļāva bez cīņas atdot uzvaras spēlēs, lai iekrātu pēc iespējas sliktāku bilanci, kā bieži vien rīkojās līgas vājākās vienības līdz 1984.gada draftam. Pašreizējā drafta izloze tiek veikta, izlozē izmantojot galda tenisa bumbiņas, un vislielākā iespēja (25,0%) iegūt pirmo izvēli draftā ir komandai ar sliktāko aizvadītās sezonas bilanci. Savukārt komandai ar 14.sliktāko bilanci šāda iespējamība ir 0,5%.

No 23 līdz 30 komandām

1985.gadā līgas vadība izveidoja plānu tuvāko gadu laikā paplašināt NBA līdz 27 komandām. Bija nepieciešami trīs gadi, lai Stērna vadībā plāns tiktu īstenots. 1988./1989.gada sezonu uzsāka 25 komandas, savukārt gadu vēlāk sezonu uzsāka jau 27 komandas. Bija izveidoti NBA klubi Šarlotē („Hornets”), Maiamī („Heat”), Mineapolisā (Minesotas „Timberwolves”) un Orlando („Magic”).

90.gadu vidū līga sāka lūkoties ziemeļu kaimiņu virzienā, kā mērķi uzstādot komandu izveidošanu Kanādā. Mērķis 1995.gadā arī tika īstenots, jo bija izveidotas divas komandas – Vankūveras „Grizzlies” (2001.gadā komanda tika pārvietota uz Memfisu) un Toronto „Raptors”. Līdz ar to NBA komandu skaits bija pieaudzis līdz 29.

Deviņus gadus neviena jauna vienība nepapildināja līgu, bet viss mainījās 2004.gadā, kad komandu skaits beidzot sasniedza 30. Par līgas 30.komandu kļuva Šarlotes „Bobcats”. Divus gadus iepriekš Šarlotes „Hornets” vienība bija pārcelta uz Ņūorleānu, kluba nosaukumu nomainot uz Ņūorleānas „Hornets” (kopš 2013./14.gada sezonas komandas nosaukums ir Ņūorleānas „Pelicans”). Jāatgādina, ka Šarlotē „lapsenes” atgriezīsies, jo līdz ar 2014./15.gada sezonu Šarlotes vienība atgūs tās sākotnējo nosaukumu „Hornets”.

Četru lokautu pārvarēšana

Līdz 1995.gadam NBA bija vienīgā no trim lielākajām Ziemeļamerikas profesionālajām sporta līgām (pārējās divas ir NFL un NHL), kurā nebija norisinājies lokauts. 1995.gada lokauts bija pirmais NBA lokauts līgas pastāvēšanas vēsturē, un tas ilga trīs mēnešus – no 1.jūlija līdz 12.septembrim. Līdz šim īsākais lokauts, kura iemesls bija nespēja vienoties par televīzijas peļņas sadali, norisinājās gadu pēc pirmā lokauta – 1996.gada 10.jūlijā – un ilga vien dažas stundas.

Vēl līdz 1998.gadam lokautu dēļ līgas vadībai nebija nācies atcelt nevienu spēli, taču togad no tā neizdevās izvairīties. 204 dienu garā lokauta dēļ, kas ilga no 1998.gada 1.jūlijam līdz 20.janvārim, nācās atcelts 464 regulārās sezonas spēles, kā arī Visu zvaigžņu spēli, kuru bija paredzēts aizvadīt Filadelfijā. Gan lokauts, gan Maikla Džordana paziņojums 1998.gadā par karjeras noslēgšanu otro reizi ievērojami ietekmēja līgas popularitāti 1998./99.gada sezonā, kas tika saīsināta, katrai komandai aizvadot 50 spēles regulārajā turnīrā. Lokauta sezonā par 2,2% samazinājās vidējie spēļu apmeklētības rādītāji, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu (no 17117 uz 16738), un vēl trīs nākamās sezonas pēc lokauta beigām pazeminājās televīzijas reitingi.

2011.gada lokauts līdz šim līgas vēsturē bijis pēdējais un otrais garākais. Lokauts ilga 161 dienu (no 2011.gada 1.jūlija līdz 2011.gada 8.decembrim). Tika aizvadīta saīsināta 66 spēļu regulārā sezona, kuras dēļ komandām dažkārt pat nācās aizvadīt trīs mačus trijās dienās. Vairāk nekā 90 NBA spēlētāju lokauta laikā izlēma doties spēlēt uz Eiropas un Ķīnas klubiem, tiesa, viņu vidū bija vien dažas līgas zvaigznes, kā, piemēram, Derons Viljamss un Tonijs Pārkers.

Vienots ģērbšanās stils visiem spēlētājiem

2005.gada 17.oktobrī Stērns paziņoja, ka līdz ar 2005./06.gada sezonas sākumu līgā tiks ieviests noteikts ģērbšanās stils (dress code). NBA kļuva par pirmo Ziemeļamerikas profesionālā sporta līgu, kurā tika ieviesti ģērbšanās standarti. Līgas komisāra ieviestais ģērbšanās stils noteica, ka spēlētājiem jāvalkā biznesa vai konservatīva stila apģērbs, ierodoties uz vai dodoties prom no spēles, atrodoties uz rezervistu soliņa (savainojuma gadījumā) un piedaloties oficiālos ar NBA saistītos pasākumos (preses konferencēs, labdarības pasākumos u.t.t.).

Jaunais ģērbšanās stils aizliedza apģērbu, kas visbiežāk saistāms ar hip-hop kultūru, tostarp liela izmēra T-kreklu, platu džinsu bikšu, naģeņu un lielizmēra rotaslietu valkāšanu. Šāda tipa apģērbu valkāšana spēlētājiem nebija atļauta visos ar līgu saistītos pasākumos, un par ģērbšanās stila neievērošanu basketbolisti varēja un joprojām var tikt sodīti. Skaļākie jaunā ģērbšanās stila kritizētāji 2005.gadā bija Alens Aiversons, Stīvens Džeksons un Pols Pīrss, paziņojot, ka „ģērbšanās stils nemainīs to, kāds ir personas patiesais raksturs”.

Citi nozīmīgi lēmumi un notikumi

Godinot trešo NBA komisāru Leriju O’Braienu, 1984.gadā līgas čempionu trofeja, kura līdz tam gadam tika dēvēta par "Voltera A. Brauna trofeju" (godinot Bostonas „Celtics” kluba izveidotāju), tika pārdēvēta par „Lerija O’Braiena trofeju”. 2009.gada februārī, Visu zvaigžņu nedēļas nogales laikā, Stērns paziņoja, ka trofeja, kuru pasniedz finālsērijas vērtīgākajam spēlētājam jeb MVP, tiks pārdēvēta par „Bila Rasela NBA finālsērijas MVP balvu”, godinot vienpadsmitkārtējo NBA čempionu Bilu Raselu.

1985.gadā līga ieviesa 2-3-2 finālsērijas izspēles kārtību jeb sistēmu, kad pirmās divas un pēdējās divas spēles septiņu spēļu sērijā tiek aizvadītas tās komandas laukumā, kura regulārajā turnīrā sasniegusi labāku bilanci. Šī sistēma tika ieviesta, lai samazinātu pārlidojumu skaitu finālsērijas laikā. Savukārt 2013.gada oktobrī NBA vadība paziņoja, ka līdz ar šī gada finālsēriju izspēles formāts atkal būs 2-2-1-1-1, kāds tas bija līdz 1985.gadam.

Cīnoties pret spēlētājiem, kuri spēles laikā vēlas prasmīgi notēlot, ka pret viņiem izdarīts noteikumu pārkāpums, līdz ar 2012./13.gada sezonu līga ieviesa sodus par tēlošanu. Ja regulārās sezonas laikā par pirmo tēlošanas (flopping) reizi basketbolists tiek brīdināts un tikai nākamajā reizē saņem 5000 dolāru sodu, tad izslēgšanas spēļu laikā brīdinājumi netiek izteikti un spēlētāji uzreiz saņem sodu. Ar katru tēlošanas reizi soda apmērs pieaug.

Divi no skaļākajiem Stērna ēras lēmumiem pieņemti iepriekšējo divu sezonu laikā. 2011.gada 8.decembrī Ņūorleānas „Hornets”, Losandželosas „Lakers” un Hjūstonas „Rockets” vienojās par apjomīgu maiņas darījumu, kura rezultātā viens no līgas labākajiem saspēles vadītājiem Kriss Pols pievienotos „Lakers” vienībai. Taču tobrīd „Hornets” klubs bija līgas vadības paspārnē, un visos lēmumos, kas bija saistīti ar komandas menedžmentu, galējais lēmums piederēja līgas vadībai. NBA vadība ar Stērnu priekšgalā izlēma aizliegt „Hornets” veikt maiņas darījumu. Pēc nesekmīgā maiņas darījuma mēģinājuma „Lakers” izstājās no triju komandu sarunām, taču sešas dienas vēlāk – 14.decmebrī – Pols tik un tā tika aizmainīts uz Losandželosu, bet ne vairs uz „Lakers”, bet gan „Clippers” vienību, kuru pārstāv joprojām.

2012.gada 29.novembrī Sanantonio „Spurs” galvenais treneris Gregs Popovičs izlēma izbraukuma mačā pret līgas čempioni Maiami „Heat” dot atpūtu četriem pamatsastāva spēlētājiem – Timam Dankanam, Tonijam Pārkeram, Manu Džinobili un Denijam Grīnam. Tas nebija dīvains lēmums no trenera puses, jo viņš jau iepriekš garu izbraukuma spēļu sēriju laikā bija devis atpūtu komandas vadošajiem spēlētājiem. Uzzinot par Popoviča lēmumu, Stērns nodēvēja „Spurs” komandas darbības par „nepieņemamām” un solīja, ka „gaidāmas nopietnas sankcijas”. 30.novembrī jeb dienu vēlāk līgas komisārs „Spurs” piesprieda 250 tūkstošu dolāru naudas sodu, jo Popovičs neesot laicīgi brīdinājis ne „Heat”, ne līgas vadību, ne medijus par to, ka četri spēlētāji nepiedalīsies izbraukuma spēlē.

Uzsāka izaugsmi, kura turpināsies

1984.gadā, kad Stērns pārņēma NBA vadības grožus no iepriekšējā komisāra, daudzas līgas komandas cīnījās, lai nebankrotētu, un pašas līgas kopējais tēls sabiedrības acīs nebija spožs. Lielākais vairums līgas spēlētāju bija afroamerikāņi, taču tobrīd ASV joprojām izplatīts bija rasisms, un jauni afroamerikāņu vīrieši bija tie, kuri izdarīja visvairāk noziegumu. Aizvadīto 30 gadu laikā NBA tēls ir krasi mainījies, līgai attīstot „NBA Cares” programmas, kas palīdz trūcīgajiem un tiem, kuriem, piemēram, dabas stihijas nopostījušas īpašumus. NBA, kurai pašlaik ir pārstāvniecības 15 pasaules valstīs, kopā ar līgas komandām kopš 2005.gada labdarībai saziedojuši kopumā 225 miljonus ASV dolāru.

Līgas finansiālie rādītāji ir ievērojami uzlabojušies, jo triju aizvadīto dekāžu laikā NBA spēlētāja vidējā alga pieaugusi no 270 tūkstošiem dolāru līdz 5,5 miljoniem dolāru (2013.gada dati). Arī globāli līga ir augusi ārkārtīgi strauji, jo vēl 1984.gadā finālsērija tika demonstrēta divās valstīs, bet pašlaik, pateicoties NBA TV un NBA „League Pass”, pasaules vadošās basketbola līgas spēles iespējams vērot 215 pasaules valstīs. Līgas popularitāte visos pasaules kontinentos kopš 80.gadu vidus ir paaugstinājusies straujos tempos, un droši paredzams, ka turpinās augt arī nākamo gadu laikā, kad līgu vadīs tās jaunais komisārs Adams Silvers.

Izmantotie resursi:
NBA.com
ESPN: The Worldwide Leader In Sports
Newsday - The Long Island and New York City...
Information for the World's Business Leaders -...
NBA Cares

  +1 [+] [-]

, 2014-02-01 16:24, pirms 10 gadiem
Labs raksts +.

  -2 [+] [-]

, 2014-02-01 16:53, pirms 10 gadiem
Problem? rakstīja: Labs raksts +.
vienīgais labais, kas te redzams, ir labs tulkojums un viss! nba.com par komisāru Stērnu pēdējās dienās ne viens vien viņa vēsturisks veikums ir atspoguļots!

     [+] [-]

, 2014-02-01 16:55, pirms 10 gadiem
Vairāk jau intersē vai Silvers spēs darīt šo darbu. Kautgan nav jau zināms, vai Sterns vēl neoficiāli vadīs NBA kādus pāris gadus.

  +3 [+] [-]

, 2014-02-01 19:25, pirms 10 gadiem
''Lielākais vairums līgas spēlētāju bija afroamerikāņi, taču tobrīd ASV joprojām izplatīts bija rasisms, un liela daļa sabiedrības uzskatīja, ka tieši jauni afroamerikāņu vīrieši izdara visvairāk noziegumu. ''

Pēc statistikas datiem tieši tā arī ir! ; )

  +2 [+] [-]

, 2014-02-01 20:34, pirms 10 gadiem
SUPER apjomīgs un !SUPER! labs raksts!!!
Paldies!

     [+] [-]

, 2014-02-01 22:19, pirms 10 gadiem
Problem? rakstīja: Labs raksts +.
labs jā, bet līdz ļoti labam, manuprāt, pietrūkst sadaļas par galveno NBA izaugsmes rādītaju - finanšu rādītāji: ienākumi un peļņa - tas tomēr ir NBA darbības pamatā un galvenais mērķis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-02-01 23:50, pirms 10 gadiem
bildē divi žīdi!!!

     [+] [-]

, 2014-02-02 18:13, pirms 10 gadiem
belluschi rakstīja: bildē divi žīdi!!!
Nezināji, ka tādi valda visā pasaulē?

Bet nu nevar noliegt, ka Sterns ir daudz devis līgai. LAL fani droš dusmīgi, ka šis uzlika veto CP3 maiņai. Būtu smuka LAL blice sanākusi. Un man gandrīz būtu pa LAL jāsāk fanot