Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Porziņģa karjeras rekordi: viens debijas sasniegums joprojām nepārspēts

Porziņģa karjeras rekordi: viens debijas sasniegums joprojām nepārspēts
Kristaps Porziņģis. Foto: USA TODAY Sports/Scanpix

Latvijas basketbola superzvaigzne Kristaps Porziņģis aizvadījis daudzas ļoti rezultatīvas spēles, taču 40 gūto punktu robežu pirmoreiz NBA spēlē pārsniedza tikai aizvadītajā naktī, iemetot 41 punktu pret "Timberwolves". Šosezon viņš bijis tuvu arī vēl vairāku citu savu personīgo rekordu labošanai, bet vienā rādītājā Porziņģa rekords ir nemainīgs jau kopš viņa debijas sezonas Ņujorkas "Knicks" sastāvā.

Ja kāds vēlas meklēt sazvērestības teorijas, tad noteikti pamanīs faktu, ka Kristaps Porziņģis savu visiespaidīgāko NBA spēli aizvadīja dienu pēc tam, kad LBS balvu kā Latvijas gada basketbolists ieguva Rihards Lomažs. Viņi abi arī nominēti Trīs Zvaigžņu balvai kā Latvijas gada sportisti. Protams, krietni ticamāks ir variants, ka šīs lietas īsti nebija Porziņģa galvā brīdī, kad viņš salādēja 41 punktu Minesotas "Timberwolves" grozā, trāpot sešus tālmetienus un ar 100% precizitāti realizējot visus 11 soda metienus.

41 gūtais punkts šobrīd ir dalītā 22. vietā šosezon rezultatīvāko spēļu sarakstā visā NBA. Kopumā 40 punktu robeža šosezon pārsniegta 30 reizes, un to paveikuši 19 dažādi spēlētāji. Augstākais sasniegums ir Žoelam Embīdam ar 59 punktiem "76ers" sastāvā.

Porziņģis savu sezonas vidējo rezultativitāti pacēlis līdz 21.4 punktiem. Viņa karjeras rekords ir 2017./18. gada sezonā, kad viņš sakrāja vidēji 22.7 punktus, bet, protams, starp šīm sezonām ir milzīga atšķirība. Toreiz Porziņģis Ņujorkā bija pārliecinoši galvenais spēlētājs, uz kuru balstīt spēli un kuram dot iespējas. Bet šobrīd Vašingtonā ir pat trīs ļoti rezultatīvi spēlētāji – Bredlijs Bīls iemetis 23.5 punktus, kamēr Kailam Kuzmam ir 20.4 punkti.

Porziņģa iepriekšējais punktu rekords bija uzstādīts vēl "Knicks" laikos, tieši iepriekš pieminētajā 17./18. gada sezonā, kad viņš iemeta 40 punktus pret "Pacers". Tas gan nenozīmē, ka pēc tam Dalasā Porziņģis "slinkoja" – "Mavericks" sastāvā viņš izcēlās ar piecām spēlēm, kurās ļoti pietuvojās šai atzīmei, iemetot vairāk nekā 35 punktus.
Kopumā Porziņģis aizvadījis 357 NBA spēles un 36 reizes iemetis vismaz 30 punktus. Vienkāršs aprēķins liecina, ka, ja ņemam uz labu laimi izvēlētu Porziņģa NBA maču paskatīties atkārtojumā, tad ir 10% iespēja, ka trāpīsim uz spēli, kurā viņš gūst vismaz 30 punktus.

Šeit interesanti arī izcelt, ka īpaši labi ar punktu gūšanu Porziņģim veicies tieši pret Minesotas un Indiānas komandām - no piecām karjeras rezultatīvākajām spēlēm Porziņģis četras aizvadījis pret šīm divām komandām. Savukārt komanda, pret kuru Porziņģim ir visaugstākā vidējā rezultativitāte, ir ļoti labi iepazītā Dalasas "Mavericks" – pret to Kristaps vidēji iemetis 23.6 punktus.

"Wizards" sastāvā šosezon Porziņģis citus savus personīgos rekordus nav labojis, taču atkārtoja labāko sasniegumu aizsardzībā savākto atlēkušo bumbu ziņā – pirms pusotras nedēļas viņš tika pie 15 atlēkušajām bumbām aizsardzībā pret "Heat", paveicot to trešoreiz savā karjerā. Šonakt aizvadītajā spēlē viņš arī bija ļoti tuvu precīzo soda metienu rekorda atkārtojumam, iemetot 11 sodiņus, kamēr viņa karjeras rekords ir 12 precīzi soda metieni, arī toreiz 2020. gada februārī pret "Pacers" tos metot ar 100% precizitāti. Toreiz Porziņģis maču pabeidza ar 38 punktiem.

Šosezon Porziņģim bijuši divi mači ar piecām rezultatīvām piespēlēm, kas tikai nedaudz atpaliek no viņa karjeras rekorda, kas uzstādīts pagājušajā gadā (septiņas rezultatīvas piespēles). Tieši septiņi arī ir skaitlis, kas gozējas Porziņģa bloķēto metienu rekordā. To viņš paveicis trīs reizes, tiesa, jāatzīmē, ka pēdējoreiz tas izdevās nu jau visai tālajā 2016. gada rudenī. Iepriekšējās sezonās Porziņģa bloķēto metienu statistika ir nedaudz kritusies, taču tāpat ir augstā līmenī uz visas līgas mēroga – šosezon ar 1.6 bloķētiem metieniem Porziņģis ir desmitajā vietā NBA.

Savukārt par virsrakstā minēto faktu, ka ir arī viens personīgais rekords, kas saglabājies vēl no debijas sezonas, jāatzīmē, ka tas sasniegts jau Porziņģa sestajā spēlē šajā līgā. Aizvadot tikai sesto spēli NBA, Porziņģis 2015. gada septītajā novembrī savāca "double-double" 14+13 pret Milvoki "Bucks", un šajā mačā viņš izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas uzbrukumā. Sekoja vēl 351 NBA spēle, taču šis ieraksts personīgajos rekordos joprojām ir aktuāls, turklāt arī otra labākā spēle šajā rādītājā - atlēkušajās bumbās uzbrukumā - šajā laikā nav sekojusi, bet joprojām palikusi no 2015. gada trešā novembra mača pret "Spurs', kad viņš savāca astoņas atlēkušās bumbas uzbrukumā. Pēc visā turpmākajā karjerā bijušas divas spēles ar septiņām izcīnītām bumbām uzbrukumā.

Kristapa Porziņģa rekordi NBA

KategorijaRekordsDatumsŠosezon
Punkti4128.11.202241
Atl.b.18trīs reizes17
Uzbr. atl.b.907.11.20157
Rez. piespēles717.11.20215
Bloki7trīs reizes5
Pārtv.bumbas514.01.20182
Tālmetieni812.02.20216
Soda metieni1203.02.202211

Izmantotie resursi:
The official site of the NBA for the latest NBA...


, 2022-11-29 19:43, pirms gada
Labi jau labi! Bet vai kāds nevarētu ieteikt tam komandas menedžmentam mainīt to komandas pussarkanīgo(man kā daļējam daltoniķim) formas tērpu uz citu krāsu! Zāģi pārsvarā ir ar šīs krāsas formām!
Nikola Jokičs un Lebrons Džeimss. Foto. AP. Scanpix
1

Lebrons pirms sērijas: "Jokičs ir viens no visu laiku labākajiem. Viņš prot visu"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) noskaidrotas visas izslēgšanas spēļu dalībnieces. Rietumu konferencē pirmajā kārtā spēkosies Denveras "Nuggets" un Losandželosas "Lakers", un Lebrons Džeimss pirms dueļa slavēja sāncenšu zvaigzni Nikolu Jokiču.
Kristaps Porziņģis un komandas biedrs Deriks Vaits. Foto: USA Sports Today/Scanpix
1

NBA statistikas inflācija - šosezon sasniegts efektīvākais uzbrukums līgas vēsturē

Nacionālajā basketbola asociācijā noslēgusies 2023./24. g. regulārā sezona un tiek gaidīts izslēgšanas spēļu sākums. Par sezonas rezultatīvāko spēlētāju kļuva Luka Dončičs, lai gan vidēji spēlē nedaudz vairāk iemeta Džoels Embīds, kurš aizvadīja pārāk mazu spēļu skaitu, lai kvalificētos oficiālajā statistikā. Kopumā līgā bija 18 spēlētāji, kuri vidēji mačā iemeta vismaz 25 punktus, kas ir vēl viena pazīme tam, kā mainījusies individuālās statistikas vērtība NBA gadu gaitā.
Domants Sabonis un Jons Valančūns. Foto: USA TODAY Sports via Reuters Connect/Scanpix
4

Ar Saboņa 23+14+7 par maz – kā pēdējā NBA izslēgšanas spēlēs tiek "Pelicans"

Par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēļu pēdējo dalībnieci kļuvusi Ņūorleānas "Pelicans", kas Rietumu konferences astoto vietu nodrošināja, pārspēlē savā laukumā ar 105:98 pieveicot Sakramento "Kings".