Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Virsraksts, kura nebija: Dankans pamet "Spurs" un izveido "Magic" lielo trijnieku

Virsraksts, kura nebija: Dankans pamet "Spurs" un izveido "Magic" lielo trijnieku
Tims Dankans, Treisijs Makgreidijs, Grants Hils - trio, kas tā arī palika vien uz plakāta... Foto: Yahoo Sports kolāža

Pandēmijas dēļ šogad neierasti vēlu tiks sākta NBA brīvā aģentūra - ja parasti klubiem durvis uz spēlētāju tirgus placi tika atvērtas jūlija sākumā, tad šogad tas notiks 6. augustā. Lai vieta nepaliktu tukša, piedāvāju atminēties notikumu, kas varēja mainīt līgas vēsturi, kādu to zinām šodien. Ja viens no labākajiem spēka uzbrucējiem, ja ne pats labākais, basketbola vēsturē Tims Dankans tiešām būtu pametis Sanantonio “Spurs” un pievienojies Orlando “Magic”...

Superzvaigzne no pirmās dienas

Ne vien veiksmīgi, bet arī meistarīgi tiekot pie drafta pirmās izvēles tiesībām, “Spurs” klubs 1997. gadā tās izmantoja, lai savās rindās iesauktu Veikforestas koledžas izcilnieku Timu Dankanu. Izcilnieku ne tikai basketbola laukumā (neskaitāmas individuālās atzinības), bet arī akadēmiskajā vidē - jau universitātes laikā sarakstīta pirmā grāmata par sociālo psiholoģiju, turklāt Dankans pavisam nopietni apsvēra ideju vēl nepieteikties draftam, lai pabeigtu maģistrantūru. Sanantonio treneris Gregs Popovičs, gatavojoties savai otrajai sezonai pie “Spurs” stūres, bija ticis pie tūlīt rezultātu nesoša spēlētāja, turklāt garajā galā, kur to jau ar platu smaidu sagaidīja no savainojuma atguvies Deivids Robinsons. Dankans bez ieskriešanās kļuva par NBA superzvaigzni, un “dvīņu torņi” aizveda “Spurs” līdz kluba pirmajam čempiontitulam jau Dankana otrajā sezonā, bet pats basketbolists kļuva par finālsērijas MVP.

2000. gada 11. aprīļa vakarā Sakramento “Spurs” pagarinājumā pieveica citu zvaigžņotu torņu Krisa Vēbera un Vlades Divaca pārstāvēto vietējo “Kings”, taču patiesībā piedzīvoja zaudējumu - 48 minūtes laukumā pavadījušais Dankans saplēsa kreisā ceļgala menisku. Atpūties un apārstējies pēdējās četras regulārā turnīra spēlēs, Tims bija mentāli gatavs atgriezties laukumā pirmajā “play-off” kārtā pret Fīniksas “Suns”. Lai pierādītu, ka ir gatavs arī fiziski, Dankans treniņos skrēja sprintus Popoviča acu priekšā, tomēr treneris pieņēma ilgtermiņa mērķos balstītu lēmumu neļaut Dankanam spēlēt pirms ceļgals ir pilnībā vesels. “Viņš bija kluba seja. Viņš nebija vienkārši drafta pirmais numurs. Komandai ar viņu sastāvā ir iespēja izcīnīt daudzus čempiontitulus, ja vien visu nesačakarē. Nezināju, vai viņa savainojums nevar pasliktināties, varbūt pat kļūt hronisks,” vairākus gadus vēlāk atminējās Popovičs.

Bez Dankana “Spurs” neprata apturēt Penija Hārdeveja enerģizēto un Džeisona Kida diriģēto “Suns”, sērijā piekāpjoties ar 1-3 un jau 2. maija vakarā sākot atvaļinājumu. Dankanam šāds notikumu pavērsiens nozīmēja ne tikai sezonas beigšanos, bet arī pirmā līguma beigas. Un tolaik spēkā esošie noteikumi ļāva Timam jau pēc pirmajām trim sezonām līgā kļūt par neierobežotu brīvo aģentu, kas nozīmēja iespēju bez liekām problēmām parakstīt līgumu ar teju jebkuru NBA klubu.

Lielais trio… tikai uz plakāta

Līgā nebija nevienas komandas, kas nevēlētos savās rindās šāda kalibra spēlētāju - apbrīnojamu meistaru basketbola laukumā apvienojumā ar savaldīgu temperamentu un patīkamu raksturu. Joprojām ļoti jaunu - 24 gadi. Tobrīd bija tikai divi klubi, kuri nebūtu gatavi aizmainīt savus labākos spēlētājus, lai iegūtu Dankanu - “Lakers” ar Šakilu O’Nīlu un “Timberwolves” ar Kevinu Gārnetu. Avīžu slejās starp reāliem kandidātiem uz Dankana iegūšanu parādījās arī Portlendas “Trail Blazers” vārds, tomēr realitātē varianti bija tikai divi - palikšana Sanantonio vai došanās uz Orlando. Floridas saulē uzkarsusī “Magic” jau vairākus gadus cīnījās ar paģirām pēc Šakila O’Nīla aiziešanas. Pirmais solis jau bija paveikts - nesen spēlētāja karjeru beigušais Doks Riverss nolīgts galvenā trenera pozīcijā. Jau savā debijas sezonā Riverss tika nosaukts par NBA sezonas labāko treneri.

Nākamais uzdevums - uzfrišināt sastāvu, piesaistot kādu superzvaigznes līmeņa talantu. “Magic” tovasar bija 18 brīvi miljoni sezonā, kas šī gadsimta sākumā nozīmēja iespēju parakstīt pat divus superzvaigznes līmeņa spēlētājus. Un te darbiņš bija ģenerālmenedžerim Džonam Geibrielam, kurš, tāpat kā Riverss, togad tika nosaukts par labāko sava aroda pratēju visā līgā. Labākais treneris, labākais ģenerālmenedžeris, patīkams klimats un simpātiska organizācija - tie bija labi iemesli, lai brīvie aģenti vismaz apsvērtu pievienošanos “Magic”.

Grants Hils, kurš dzer Sprite un kurš, ienākot līgā deviņdesmito gadu vidū, tika uzskatīts par nākamo Maiklu Džordanu, pēc sešiem gadiem Detroitā izmantoja iespēju pārtraukt sākotnēji uz astoņiem gadiem parakstīto līgumu ar “Pistons”, kļūstot par brīvo aģentu. Hils jau laikus informēja, ka gatavojas parakstīt līgumu ar “Magic”. Treisijam Makgreidijam, kuru Dankana drafta gadā (1997) ar devīto numuru bija izvēlējusies Toronto “Raptors”, bija apnicis Kanādas basketbola lielpilsētā atrasties sava brālēna Vinsa Kārtera ēnā. Tāpat kā “Spurs”, arī “Raptors” topavasar bija beigusi sezonu jau pirmajā “play-off” kārtā, bet Tīmeks gribēja būt numur viens. “Magic” šādu iespēju piedāvāja, turklāt mājās (Makgreidijs nācis no Bartovas, kas atrodas pusotras stundas attālumā no Orlando).

“Uzskatījām - ja parakstīsim līgumu ar Hilu, tad dabūsim arī Timu, jo viņiem bija viens aģents un viņi bija draugi,” vairākus gadus vēlāk atminējās Geibriels, kurš bija gatavs garantēt Dankanam 67,5 miljonu dolāru algu sešos gados. Kad Grants un Tims ieradās Orlando, “Magic” ģenerālmenedžeris abus aizveda uz Disnejlendu, kur cita starpā uz 50 metru augstās un tonnām smagās “Epcot” parka bumbas ar lāzergaismām tika izspēlēta vārdu spēle ar abu spēlētāju vārdiem: “Grant Us Tim” (“Piešķir mums Timu” - no angļu val.). Vēlāk sekoja golfa laukuma apmeklējums. Ieradušies laukumā - kur gadījies, kur ne - viesus sagaidīja golfa leģenda Taigers Vudss, kurš pajokoja: “Ja jūs abi pievienosities “Magic”, man būs jālauž mana ilgā uzticība “Lakers””. Savukārt pie piektās bedrītes ar smaidiem līdz ausīm stāvēja komandas treneris Riverss un NBA leģenda Džuliuss Īrvings, kurš tolaik bija “Magic” konsultants.

Vizīte Orlando ritēja trīs dienas, un pēdējā no tām Dankans un Hils kopā ar savām otrajām pusītēm ieradās pie Riversa, lai detalizētāk pārrunātu basketbola jautājumus. Ienākot Orlando treniņcentra zālē, abus sagaidīja kārtējais mazais pārsteigums - plakāts, uz kura attēlots lielais trio - Hils, Makgreidijs un Dankans, visi “Magic” formastērpos. Tikšanās noslēgumā Dankans paziņoja Riversam: “Esmu diezgan drošs, ka patiešām parakstīšu ar jums.” Arī Dankana aģents Geibrielam apstiprināja, ka viss kārtībā - “Magic” esot ļoti reālas iespējas tikt pie viņa klienta.

Runas, ka Dankans sliecas pievienoties “Magic”, tika sadzirdētas arī Teksasā, un pie lietas ķērās “Spurs”. Deivids Robinsons pārtrauca atvaļinājumu un kopā ar treneri Popoviču devās uz Virdžīnu salām apciemot Dankanu, kurš nule kā bija atgriezies no Orlando. Lai kādi bija slavenā trenera un harizmātiskā centra spēlētāja vārdi, tie acīmredzot bija pietiekami pārliecinoši, lai Dankans izdzēstu no prāta ideju par Teksasas nomaiņu pret Floridu. “Tā bija elle. Ne brīdi neļāvu sev noticēt, ka viņš paliks pie mums. Sagatavoju sevi tam, ka viņa vairs nebūs. Tas noteikti nebija jautrs laiks,” 2010. gadā atminējās Popovičs.

Nepareizā atbilde Dankana līgavai

Lai arī Dankans pašam Riversam tikšanās beigās bija devis cerības, izrādījās, ka sarunas gaitā no trenera izskanējusi nesimpātiska atbilde uz kādu Dankanam līdzi atbraukušās līgavas Šerilas jautājumu. Viņa pavaicājusi, vai komandas lidojumos uz izbraukuma spēlēm basketbolisti drīkst ņemt līdzi savus tuviniekus. Riverss atbildējis, ka viņa komandās tā nenotiek. Līdz ko Doks savu bija pateicis, enerģija telpā mainījās… Pēc tam Šerila privātā sarunā ieminējusies Doka sievai, ka tas nu gan neesot jauki, bet Hila sieva, kura arī bija klātesoša, vēlāk Grantam teikusi: “Viņam [Dokam] vajadzēja vienkārši samelot...” Pagājušogad, viesojoties podkāstā pie slavenā TNT televīzijas NBA šova vadītāja Ērnija Džonsona, Riverss ieviesa skaidrību tajā, kas īsti notika 2000. gada vasarā. “Izskanējušais nav līdz galam precīzs stāsts,” sacīja Doks. “Es teicu, ka šad tad ģimenēm ir atļauts pievienoties lidojumos.”

Popovičam iebildumu pret kāda drauga vai ģimenes locekļa lidošanu kopā ar komandu nebija. Interesanti, ka kopš tā laika arī Riversa politika mainījusies - tagad viņa komandās spēlētājiem ir ļauts lidojumos līdzi ņemt ģimenes locekļus. Vai Riversa atbilde tiešām bija izšķirošā “Magic” kļūda, mēģinot pārliecināt Dankanu pievienoties komandai? Geibriels un Riverss uzskata, ka kļūda bijusi ļaut “Spurs” tikt pie pēdējā vārda sarunās ar spēlētāju. Taisnības labad jāteic, ka arī finansiālie nosacījumi, paliekot Sanantonio, bija izdevīgāki. Ar Orlando sešās sezonās Dankans tiktu pie minētajiem 67,5 miljoniem, bet, nemainot komandu, “Spurs” rindās tādā pašā laika posmā nopelnītu 74 miljonus.

“Cilvēki pat nenojauš, cik tuvu biju lēmumam [pievienoties Orlando],” septiņus gadus pēc tās vasaras notikumiem reflektēja Dankans, skaidrojot lēmumu tomēr palikt Teksasā. “Tas, ka Deivids [Robinsons] bija šeit [Sanantonio] - tas bija izcili. Bet, pat neskatoties uz to, šeit bija komandas personāls, treneri un komandas biedri, kuriem blakus jutos ērti. Man patika ar viņiem pavadīt laiku, un tas beigās arī bija izšķirošais faktors [palikšanai Sanantonio].” Dankans 2000. gada 1. augustā Dankans lika parakstu uz jauna līguma ar “Spurs” - trīs gadi par 32,6 miljoniem dolāru, lai jau 2003. gada vasarā noslēgtu septiņu gadu līgumu par 105 miljoniem.

Kā būtu, ja būtu

“Ja mums pievienosies Dankans, tas būs biedējoši. Tas būs negodīgi pret citām komandām. Mums jāspēlē Austrumos. Mēs gadiem ilgi spēlēsim finālos pret “Lakers”,” 2000. gada jūlijā, vēl pirms Dankana lēmuma, jau bija pilnībā pārliecināts par Tima pievienošanos “Magic”, pārsteidzīgs bija Makgreidijs. Dievs nav mazais bērns - ja negodīgi, tad tam nebūs būt… Netikuši pie lielā trio, “Magic” samierinājās ar potenciāli jaudīgo duetu Makgreidija un Hila personās. Tikai potenciāli, jo izmantot to neizdevās. Traumatiskais Hils turpināja mocīties ar veselības likstām un, pat ja Dankans būtu nonācis “Magic”, visdrīzāk, lielākoties Hila savainojumu dēļ tas būtu lielais duets, nevis trio.

Tai pašā laikā, iztērējot tik lielu summu trim spēlētājiem (Hils un Makgreidijs parakstīja 93 miljonu līgumus uz septiņiem gadiem), nebūtu palicis pāri nekas daudz, lai salasītu pieklājīgu sastāvu ap viņiem. Pat tikai ar Makgreidija un Hila finansiālo slogu Geibriels nebija spējīgs nākamajos gados pielasīt klāt tiešām vērtīgus lomu spēlētājus. Makgreidijs gan šodien ir pārliecināts, ka lielā trio izveidošana būtu ļāvusi viņam tikt pie vismaz viena čempionu gredzena: “Man būtu pietiekami daudz gredzenu, lai es būtu apmierināts ar karjerā paveikto.”

Paliekot ar divām superzvaigznēm Makgreidiju un Hilu, “Magic” netika tālāk par pirmo “play-off” kārtu nevienā no nākamajām trim sezonām, bet ceturto sāka ar 19 zaudējumiem pirmajās 20 spēlēs, pa ceļam uzsakot darbu Riversam. Makgreidijs divreiz kļuva par rezultatīvāko sezonas spēlētāju līgā (2003, 2004), bet ar to bija daudz par maz. 2004. gada vasarā Treisiju aizmainīja uz “Rockets”. Hila nebeidzamo savainojumu rezultātā Makgreidijs un Hils četru sezonu laikā kopā aizvadīja vien 47 no 295 iespējamajām regulārā turnīra spēlēm un pilnīgi nevienu “play-off” maču… Vēlākajos gados, spēlējot jau bez Makgreidija un Hila, “Magic” reizi tika līdz NBA finālam (2009), taču pirmo čempiontitulu aizvien nav izcīnījusi un kopumā ir NBA viduvējība.

Kas notika ar Sanantonio? Nākamajos septiņos gados izcīnīti trīs čempiontituli, Dankans divreiz kļūstot par visas sezonas MVP un divreiz arī par finālsēriju vērtīgāko spēlētāju. Ar Dankana vistiešāko līdzdalību “Spurs” izcīnījusi visus savus piecus čempiontitulus (1999, 2003, 2005, 2007, 2014). Dankans nospēlēja visas 19 karjeras sezonas “Spurs” rindās, kļūstot par vienu no visu laiku izcilākajiem basketbolistiem.

Vai Dankans, aizejot uz “Magic”, būtu kļuvis par pieckārtēju NBA čempionu? Vai "Spurs", Dankanam aizejot uz “Magic”, būtu pieckārtēja NBA čempione? Varbūt Dankana pievienošanās būtu ļāvusi Patrikam Jūingam (2001./2002. gada sezonā noslēdza karjeru Orlando rindās) tikt pie tā arī nekad neizcīnītā gredzena? Vai “Lakers” izcīnītu 2001. un 2002. gada titulus? Nav nekādu šaubu, ka Makgreidijam kaut reizi būtu izdevies tikt tālāk par pirmo “play-off” kārtu. Un varbūt pat atņemt kādu no gredzeniem savas pozīcijas leģendai Kobem Braientam. Dvaits Hovards, visticamāk, 2004. gada draftā nebūtu nonācis “Magic” rindās, bet varētu būt kļuvis par tā gada drafta nākamo labāko loterijas izredžu īpašnieces “Bulls” centru, kas savukārt nozīmētu palikšanu bez Derika Rouza 2008. gada draftā. Vai uz Popoviča, Tonija Pārkera, Manu Džinobili un Kavai Lenarda karjerām šobrīd pasaule skatītos ar tādu apbrīnu?

Izmantotie resursi:

https://usatoday30.usatoday.com/spo...
https://bleacherreport.com/articles...
https://orlandomagicdaily.com/2020/...
https://nba.nbcsports.com/2018/02/1...
https://sports.yahoo.com/news/dunca...
https://ballislife.com/flashback-ti...
https://www.sbnation.com/2018/2/15/...
https://sports.yahoo.com/alternate-...

Dankans, Makgreidijs, Hils - cik titulus 2000.-šo gadu sākumā izcīnītu šis trio?

  • 127

  • 82

  • 35

  • 5

  • 31



, 2021-06-24 00:26, pirms 3 gadiem
Interesants raksts, paldies autoram!
Žoels Embīds un Džimijs Batlers. Foto: USA Sports Today/Scanpix
11

"76ers" trillerī nodrošina tikšanos ar "Knicks", Porziņģim pretī stāsies "Heat" vai "Bulls"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvadītas divas Austrumu konferences play-in spēles. Pirmajā no tām uzvarēja Filadelfijas "76ers", kas ar 105:104 pārspēja Maiami "Heat", tādējādi nodrošinot septīto vietu konferencē, savukārt par astoto vietu konferencē spēkosies otrā play-in pāra uzvarētāja Čikāgas "Bulls un Maiami "Heat".
Džontejs Porters (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
14

Spēlmanis Porters saņem mūža diskvalifikāciju no NBA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi par mūža diskvalifikācijas piespriešanu Toronto "Raptors" uzbrucējam Džontejam Porteram, kurš izdarījis likmes totalizatoros un nelegāli ietekmējis spēļu gaitu.
Kavai Lenards. Foto. USA Sports Today. Scanpix
10

Par ASV basketbola superizlases pēdējo dalībnieku kļūst Lenards

Amerikas Savienotās Valstis nosaukušas vīriešu basketbola izlases sastāvu dalībai Parīzes olimpiskajās spēlēs. Iepriekš bija zināmi 11 dalībnieki, bet pēdējā vagonā ielēcis Kavai Lenards no Losandželosas "Clippers".