Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

"Wizards" budžeta nākotne pēc Bertāna līguma un Vola prasība

Rolands Eliņš

"Wizards" budžeta nākotne pēc Bertāna līguma un Vola prasība
Dāvis Bertāns. Foto: EPA/Scanpix

Aizvadītajā naktī Ziemeļamerikas sporta mediji informēja, ka Dāvis Bertāns panācis vienošanos ar NBA klubu Vašingtonas "Wizards" par sadarbību uz pieciem gadiem un 80 miljoniem dolāru. Darījums vēl nav oficiāli apstiprināts, jo komandai ir izdevīgāk vispirms oficiāli nokārtot citas lietas un tikai tad izmantot savas iespējas ar Bertāna līgumu pārsniegt algu griestus. Taču viss liecina, ka "Wizards" būs izvairījusies no greznības nodokļa maksāšanas, taču lietas vēl var sarežģīt Džona Vola situācija.

Vēl vakar vakarā Ņujorkas medijos parādījās runas, ka Bertānu savās rindās grib iegūt Ņujorkas "Knicks", kurai algu sarakstā nākamajai sezonai ir 35 miljoni dolāri, attiecīgi iespējams solīt un solīt, ko "Knicks" pagātnē arī nav kautrējusies darīt, regulāri izceļoties ar dārgiem ilgtermiņa līgumiem. Par Bertāna vērtību brīvo aģentu tirgū iepriekš tika spekulēts ļoti plaši, tika piesaukts, ka viņš varētu pretendēt pat uz gandrīz 20 miljoniem dolāriem sezonā. Taču gan Bertāns pats nebija nekādi licis manīt aizvadītā gada laikā, ka domātu par "Wizards" atstāšanu, gan "Wizards" nebija kautrējusies publiski izvirzīt latviešu snaipera paturēšanu kā prioritāti, un naktī uz sestdienu viss nostājās vietās – tiek vēstīts par vienošanos uz pieciem gadiem par 80 miljoniem dolāru.

Tas ir otrs lielākais līgums Latvijas sporta vēsturē, tikai aiz Kristapa Porziņģa un "Mavericks" iepriekšējās vasaras darījuma. "The Athletic" norāda, ka līguma apmēri ir pārsteidzoši augsti, taču ne jau naudas dēļ, bet ilgtermiņa. Bertāns ticis pie piecu gadu līguma, kas ir vairāk nekā jaunie līgumi Džo Herisam Bruklinā un Danilo Gallināri Atlantā. Turklāt Bertānam ir iespēja pašam izlemt par līguma pēdējo sezonu, kas arī ir piekāpšanās kluba puses.

Taču vēl nav precīzi zināms, kā tas ietekmēs "Wizards" rocību nākamajā sezonā, jo Bertāna aģents Artūrs Kalnītis izziņojis tikai kopējo summu. Ilgtermiņa līgumos gan visai reti katrā sezonā tiek maksāts vienādi (līguma vidējā summa par sezonu ir 16 miljoni), un parasti pirmajās sezonās tiek maksāts zem vidējās summas, bet pēc tam virs tās. "The Athletic" aprēķini liecina, ka "Wizards" maksimāli Bertāna līgumu var izstiept tā, ka nākamsezon viņš saņem 13.8 miljonus, bet pēdējā sezonā – 18.2 miljonus.

Tāpat vakar tika panākta vienošanās ar centru Robinu Lopesu, kurš noraidīja Milvoki piecu miljonu piedāvājumu. ASV mediji vēsta, ka Lopesa sakarā, visticamāk, izmantots vidējā līmeņa izņēmums, kas ļauj pārsniegt algu griestus, noslēdzit līgumu ar brīvo aģentu par līdz 9.2 miljoniem dolāru. Šobrīd "Wizards" algu saraksts, ierēķinot Bertāna un Lopesa aptuvenās līguma summas, sasniedzis 126.7 miljonus dolāru. Vēl atlicis noslēgt līgumus ar draftētajiem spēlētājiem, izlemt, ko darīt ar diviem negarantētajiem līgumiem, un viss liecina, ka "Wizards" tieši iesprauksies zem greznības nodokļa limita (132.6 miljoniem), par ko būtu jāmaksā līgai papildus.

Negarantēto līgumu situācija tiešā veidā attiecas uz otro Latvijas basketbolistu "Wizards" rindās Anžeju Pasečņiku. Kā vēsta "The Athletic", latviešu centram pagaidām algā garantēti tikai 250 tūkstoši dolāru, kamēr pārējais līguma apjoms (1.5 miljoni) kļūst garantēti, ja viņš ir komandas sastāvā līdz šī gada 24. novembrim. Attiecīgi, ja nu "Wizards" izskata iespēju, ka var turpināt savu ceļu bez Pasečņika, tad viņa liktenis jāizšķir tuvāko trīs dienu laikā. Klubs gan pagaidām nav licis manīt par šādu nostāju.

Bertāna un Lopesa pirmie tvīti pēc darījumu izziņošanas

Svarīgs iemesls, kādēļ "Wizards" tik ļoti vēlējās noturēt Bertānu sastāvā, bija uzskats, ka viņš ir ideāli piemērots Vašingtonas kluba pirms pāris gadiem izvēlētajam modelim. "Wizards" iepriekšējos gados skaidri darīja zināmu savu virzienu, noslēdzot dārgus ilgtermiņa līgumus ar Džonu Volu un Bredliju Bīlu, un viņiem abiem līgumi ir vēl 2023. gadam. "Wizards" galvenais treneris Skots Brukss, kurš aizvadītajā sezonā piešķīra Bertānam arvien lielāku lomu uzbrukumā, ļaujot latviešu snaiperim aizvadīt pārliecinoši labāko sezonu karjerā, aktīvi lobēja Bertāna paturēšanu komandā, jo iztēlojās, cik spēcīgs Bertāns varētu būt blakus Volam un Bīlam.

Vols savainojuma dēļ kopā ar Bertānu NBA laukumā vēl nav devies, un tagad izskatās, ka varbūt arī nedosies. Pavisam nesen parādījās ziņas, ka "Wizards" nav kautrējusies likt Volu maiņas darījuma sarunās ar "Rockets", kas tobrīd bija pamatīgs pārsteigums, jo nekas īsti nebija liecinājis par "Wizards" vēlmi atvadīties no sava ilggadējā līdera. Taču nav dūmu bez uguns, un šonakt Vols parūpējās, lai NBA sabiedrība uzzina, ka viņš pieprasījis aizmainīšanu.

Volam nākamajā sezonā ir 40 miljonu dolāru vērts līgums, kas turpinās vēl līdz 2023. gadam (spēlētāja opcija). Noorganizēt maiņu nebūtu vienkārši arī parastā vasarā, kur nu vēl pandēmijas laikā, kad līdz treniņnometņu sākumam palikušas desmit dienas. Turklāt Vols ir nostādījis klubu neērtā pozīcijā – "Wizards" būtu bijis daudz labākas iespējas tikt pie laba darījuma, ja citi klubi nezinātu, ka Vols grib doties prom, un principā "Wizards" ir laika deglis. Teorētiski būtu iespējams apmainīt Volu pret Raselu Vestbruku, kurš arī taisās prom no savas komandas, taču šīs diskusijas klubu starpā aprāvās jau iepriekš, jo "Rockets" vēlējās saņemt vairāk. Redzot, ka "Wizards" šī maiņa ir vajadzīga, Hjūstonai ir maz iemeslu, lai pēkšņi nolaistu cenu.

Taču, kamēr "Wizards" domā, ko tieši darīt ar Vola situāciju, pašreizējā situācija ir tāda, ka klubs ar trīs spēlētāju algām aizpildījis gandrīz visu savu budžetu arī nākamajos gados. Vola, Bīla un Bertāna līgumi aiznākamajā sezonā kopā būs apmēram 94 miljonu vērtībā, bet 2022./23. gada sezonā – jau 100 miljonu vērtībā. Brīvo aģentu piesaistei tas, protams, lielu elastību neatstāj, un "Wizards" ir izdarījusi savu likmi nākotnei. Šo likmi gan izskatās, ka apšauba pats Vols...

Jāatzīmē arī, ka Vola maiņas pieprasījums kļuva publisks tieši dienā, kad vaļā vērās brīvo aģentu tirgus un kad "Wizards" izrādīja ilgtermiņa uzticību Bertānam. "The Athletic" gan norāda, ka Vola neapmierinātības cēlonis varētu būt tas, ka viņa ilgā savainojuma laikā klubs par komandas nākotnes pamatelementu izvirzījis Bīlu, kurš aizvadītajā sezonā guva 30.5 punktus vidēji spēlē, esot otrs rezultatīvākais visā NBA. Taču fakts ir fakts - Volam noteikti bija iespējas parūpēties, lai NBA sabiedrība par viņa nostāju aiziet uzzina arī pirms brīvo aģentu tirgus atvēršanās un "Wizards" ilgtermiņa līguma ar Bertānu.

"Wizards" algu saraksts 2020./21. gada sezonai

SpēlētājsŠosezonNākamsezon
Džons Vols40.843.9
Bredlijs Bīls28.734.5
Dāvis Bertāns13.8*14.9*
Robins Lopess9*-
Tomass Braients8.38.7
Išmaels Smits6.1-
Rui Hačimura4.74.9**
Džeroms Robinsons3.75.3**
Trojs Brauns3.35.1**
Morics Vāgners2.13.9**
Aizāks Bonga1.6-
Anžejs Pasečņiks1.5***-
Admirals Šofīlds1.51.8***
Entonijs Gils0.9-
Kopā126.7106.0

* Vienošanās panākta tikai vakar, un līgumu summas ir aptuvenas
**- komandas opcija
*** - līgumi nav pilnībā garantēti

Izmantotie resursi:
nba.com
https://hoopshype.com
https://theathletic.com/2212398/202...

     [+] [-]

, 2020-11-21 17:40, pirms 3 gadiem
Lielisks virsraksts, atpakaļ uz vidusskolu.

  -2 [+] [-]

, 2020-11-21 17:55, pirms 3 gadiem
Ceru, ka Wizards nedarīs to kļūdu un necentīsies dabūt RW pie sevis - tāda opcija pastāv - pretī dodot J.Wall + M.Wagner (ar garajiem spēlētājiem Wizards nav problēma un tādu Vāgneru var mierīgi piemest klāt darījumam).
Vai tiešām Wizards nevar veikt maiņu ar citu komandu par šo kadru - nu piemēram J.Wall uz Celtics pret Kemba Walker?

  -1 [+] [-]

, 2020-11-21 19:45, pirms 3 gadiem
pag, par ko raksts??!

  -1 [+] [-]

, 2020-11-21 23:30, pirms 3 gadiem
Ambrē rakstīja: Ceru, ka Wizards nedarīs to kļūdu un necentīsies dabūt RW pie sevis - tāda opcija pastāv - pretī dodot J.Wall + M.Wagner (ar garajiem spēlētājiem Wizards nav problēma un tādu Vāgneru var mierīgi piemest klāt darījumam).
Vai tiešām Wizards nevar veikt maiņu ar citu komandu par šo kadru - nu piemēram J.Wall uz Celtics pret Kemba Walker?
Visu cieņu Volam, bet nedomāju, ka kāds pie pilna saprāta piekristu Vola maiņai pret Kembu .. Vola situācija ar veselību pārāk riskanta.. ķemba pašreiz ir daudz vērtīgāks

     [+] [-]

, 2020-11-22 11:58, pirms 3 gadiem
Kādas gaidas Andžam Dravniekam ?

     [+] [-]

, 2020-11-23 22:13, pirms 3 gadiem
Autors nav ielicis algu sarakstā Deni Avdiju, kas nupat nodraftēts, nav jau tā, ka tas spēlēs par sviestmaizi, kaut gan rukijiem daudz nemaksā.