Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Timma Puertoriko: saule, nauda un vietējo mikslis ar leģionāriem

Timma Puertoriko: saule, nauda un vietējo mikslis ar leģionāriem
Jānis Timma. Foto: FIBA

Īsi pirms Ziemassvētkiem tika ziņots, ka 30 gadus vecais Jānis Timma basketbolista karjeru turpinās Puertoriko valsts komandā ‘’Grises de Humacao’’. Līdz ar to Timma būs kļuvis par pirmo latvieti, kurš spēlēs šīs valsts čempionātā. Portāls ‘’Sportacentrs.com’’ skaidro šī turnīra vēsturi, atalgojuma līmeni, ‘’Grises de Humacao’’ iepriekšējos rezultātus un spēlētāju meistarības līmeni.

30 gadus vecais Jānis Timma līdzšinējā basketbolista karjerā pārstāvējis tādas komandas kā ''ASK Rīga'', ''Liepāja'', ''Ventspils'', ''VEF Rīga'', Sanktpēterburgas ''Zenit'', ''Baskonia'', ''Olympiacos'', ''Khimki'', UNICS un Leiklendas ''Magic''. 2022. gada nogalē pēc divu spēļu aizvadīšanas Latvijas basketbola izlasē uzbrucējs kļuva par pirmo latvieti, kurš noslēdzis līgumu ar Puertoriko valsts basketbola klubu.

Puertoriko līgai ir sena vēsture

Puertoriko ir viena no Karību jūras salu valstīm. Tā atrodas aptuveni 1600 kilometru attālumā no Maiami dienvidaustrumiem. Puertoriko nav ASV pievienota teritorija jeb to nevar saukt par štatu, taču to nevar arī dēvēt par neatkarīgu valsti. Sala atrodas starp Dominikānas Republiku un Virdžīnu salām un tajā dzīvo aptuveni 3.2 miljoni iedzīvotāju, bet tās galvaspilsētā ir Sanhuana. Valstī ir divas oficiālās valodas – spāņu un angļu. Pateicīgs ir klimats - Puertoriko tas ir saulains un silts. No decembra līdz martam valstī ir sausāks laiks, tā, piemēram, šobrīd Sanhuanā nākamās septiņas dienas gaiss sakarsīs no 28 līdz 31 grādam pēc Celsija. Lietaināki laikapstākļi gaidāmi no aprīļa līdz novembrim, kad Puertoriko ir vēl karstāks nekā ziemas periodā. Īpaši augustā un septembrī bieži karstas dienas sākumu pavada lietusgāzes pēcpusdienā.

Puertoriko tuvība Maiami pievilcīga likusies 30 gadus vecajam basketbolistam Jānim Timmam, kurš 2023. gadā spēlēs šīs valsts augstākās līgas komandā ‘’Grises de Humacao’’. Uzbrucējs kļūs par pirmo latvieti, kurš spēlēs netālajā salā no ASV Floridas štata krastiem. Tā saucamā ‘’Baloncesto Superior National’’ dibināta pirms 94 gadiem, 1929. gadā, bet gadu vēlāk tika aizvadīta pirmā sezona.

Mūsdienās Puertoriko augstākajā līgā piedalās 12 komandas – ‘’Atleticos de San German’’, ‘’Brujos de Guayama’’, ‘’Cangrejeros de Santurce’’, ‘’Capitanes de Arecibo’’, ‘’Cariduros de Fajardo’’, ‘’Gigantes de Carolina’’, ‘’Grises de Humacao’’, ‘’Indios de Mayaguez’’, ‘’Leones de Ponce’’, ‘’Mets de Guaynabo’’, ‘’Piratas de Quebradillas’’ un ‘’Vaqueros de Bayamon’’. Tieši pēdējā no pieminētajām ir pašreizējā līgas čempione un arī titulētākā valsts vēsturē. ‘’Vaqueros de Bayamon’’ Puertoriko augstākajā čempionātā triumfējusi veselas 16 reizes.

2022. gada oktobra beigās līgas komandu sapulcē tika apstiprināts, ka 2023. gada sezona sāksies 22. martā, un tā ilgs līdz 2023. gada augusta pirmajai nedēļai. Tas nozīmē, ka Jānim Timmam var būt visas iespējas pievienoties Latvijas izlasei 2023. gada Pasaules kausa izcīņā. Visas 12 līgas komandas vispirms aizvadīs 36 spēļu regulāro turnīru, bet spēļu sadalījums un vienību skaits, kuras iekļūs izslēgšanas spēlēs, vēl nav atklāts. Pagaidām nozīmīgākā izmaiņa notikusi saistībā ar ‘’Brujos de Guayama’’ komandu, kas turpmāk mājas spēles aizvadīs ziemeļu krasta pilsētā Manati, kurā dzīvo nedaudz virs 38 tūkstošiem iedzīvotāju. Izmaiņas notikušās pēc tam, kad klubam mainījies īpašnieks.

Katru sezonu Puertoriko līgā norit drafts. Tajā piedalīties var tie jaunie spēlētāji, kuri dzimuši Puertoriko un kuri sasnieguši vismaz 16 gadu slieksni. Gadījumā, ja basketbolists nav dzimis šajā valstī, tad viņš var piedalīties draftā, ja viņa vecāki vai vecvecāki ir dzimuši Puertoriko, vai arī viņš dzīvojis valstī pēdējo trīs gadu laikā. Citādi draftā nav iespējams piedalīties. Līdzvērtīgi NBA, arī Puertoriko līgā starp komandām iespējami maiņu darījumi, kuri pārsvarā notiek starpsezonā.

Puertoriko līgas komandas

KomandaIzveides gadsArēnaIetilpība
Atleticos de San German1930Arquelio Torres Ramirez Coliseum5000
Brujos de Guayama1971veikusi bāzes vietas maiņu
Cangrejeros de Santurce1918Roberto Clemente Coliseum9000
Capitanes de Arecibo1946Manuel Iguina Coliseum12000
Cariduros de Fajardo1973Tomas Dones Coliseum6000
Gigantes de Carolina1971Guillermo Angulo Coliseum5000
Grises de Humacao2005Marcelo Trujillo Panisse Coliseum8000
Indios de Mayaguez1956Palacio de Recreacion y Deportes5500
Leones de Ponce1946Juan Pachin Vicens Auditorium8000
Mets de Guaynabo1935Mario Morales Coliseum5500
Piratas de Quebradillas1926Raymond Dalmau Coliseum5500
Vaqueros de Bayamon1930Ruben Rodriguez Coliseum12 000

Puertoriko līgas čempiones

KomandaSkaitsKomandaSkaits
Vaqueros de Bayamon16Vega Baja2
Atleticos de San Gurman14Indios de Canovanas2
Leones de Ponce14Polluelos de Aibonito1
Cangrejeros de Santurce8Club Nautico San Juan1
Capitanes de Arecibo8Criollos de Caguas1
Cardenales de Rio Piedras6Indios de Mayaguez1
Piratas de Quebradillas6Titanes de Morovis1
Capitalinos de San Juan5Santeros de Aguada1
Mets de Guaynabo3

''Grises de Humacao'': jaunākā līgas komanda un bez titula

Humakao bāzēto ‘’Grises de Humacao’’ var uzskatīt par jaunāko Puertoriko līgas vienību. Tā izveidota vien 2005. gadā, kad ‘’Toritos de Cayey’’ pārcēlās uz šo pilsētu. Humakao dzīvo aptuveni 50 tūkstoši iedzīvotāju un pati pilsēta atrodas salas austrumu krastā. Piecus gadus pēc vienības izveides tās īpašnieks lēma mainīt nosaukumu uz ‘’Caciques de Humacao’’. Par galveno iemeslu šādam solim kļuva vēlme padarīt pozitīvāku tēlu ap Humakao, kuru allaž uzskatīja par pelēko pilsētu. 2019. gadā ‘’Caciques’’ pārcēlās uz Guajamu, bet 2021. gadā līgas vadība ļāva Floridas uzņēmējam Ernesto Kambo reanimēt ‘’Grises de Humacao’’. Pats Kambo pirmajā sezonā pildīja galvenā trenera pienākumus, bet rezultāti nebija tie spīdošākie.

Pirmo divu sezonu laikā pēc Kambo kļūšanas par īpašnieku ‘’Grises de Humacao’’ bijusi vājākā Puertoriko čempionāta vienība. Pirms divām sezonām tā bija pēdējā vietā regulārajā turnīrā ar izcīnītām trim uzvarām 29 spēlēs, bet iepriekšējā sezonā noslēdzošā pozīcija tika iegūta ar pieciem izcīnītiem panākumiem vairāk (bilance 8-25). Priekšpēdējās vietas īpašniece ‘’Brujos de Guayama’’ ieguva par vienu panākumu vairāk, kamēr citas komandas spēlēja veiksmīgāk.

Lai arī sākotnēji Kambo veica galvenā trenera pienākumus, vēlāk viņš tos nodeva Meksikas treneru sastāvam ar Pedro Gonsalesu priekšgalā. Šis speciālists Puertoriko pavadījis visu līdzšinējo trenera karjeru, bet aktīvās sportista gaitas viņš noslēdza jau 2008. gadā. Pirms kedu kāršanas uz nagliņas Gonsaless spēlēja Puertoriko universitātē, kā arī trenējās ar vairākām augstākās līgas komandām. Pirms ''Grises de Humacao'' Gonsaless bijis treneru asistents citiem vietējās līgas komandu galvenajiem treneriem, kā arī uz brīdi ar dažādām sekmēm trenējis Puertoriko 3x3 izlasi. Gonsaless Puertoriko ieguvis reputāciju kā treneris, kurš no spēlētājiem pieprasa augstu pašatdevi gan treniņos, gan spēlēs.

Spēlētāju atalgojumi variē no tūkstoša līdz 25 tūkstošiem mēnesī

Puertoriko augstākajā čempionātā iespējams arī samērā labi nopelnīt. Lēsts, ka ārzemnieku atalgojums var sasniegt pat 125 tūkstošus dolārus sezonā vai vairāk. Pie tam, leģionāriem Karību jūras salā maksā vairāk nekā vietējiem basketbolistiem, kuri maksimāli pelna ap 40 tūkstošiem dolāru sezonā. Zemākās algas līgā ir ap tūkstoti dolāru mēnesī, bet lielākā alga var sasniegt 25 tūkstošus dolāru. Ņemot vērā, ka 2023. gada sezona ritēs no marta līdz augustam, tad tādā gadījumā kāds spēlētājs var kļūt par 175 tūkstošiem dolāru bagātāks.

Vidējā alga Puertoriko basketbola čempionātā ir robežās no četriem līdz septiņiem tūkstošiem dolāru. Tas nozīmē, ka, spēlējot no marta līdz augustam, spēlētājs var nopelnīt robežās no 28 līdz 49 tūkstošiem dolāru. Jāsecina, ka vidējais atalgojums Puertoriko ir augstāks nekā Latvijas basketbola klubos, kuros tikai daži to atalgotākie basketbolisti nopelna šīs valsts vidējo rādītāju. Visas aprakstītās summas ir neieskaitot bonusus, kurus spēlētāji var nopelnīt papildus.

Īpaši ārzemju spēlētāji var nopelnīt vairāk nekā 125 tūkstošiem dolāru sezonā jeb jau pieminētos 25 tūkstošus dolāru, taču tie netiek gūti tikai no parastā atalgojuma. Pastāv bonusu sistēma, kurā, izpildot atsevišķus līmeņus, spēlētājs var nopelnīt papildus ienākumus. Tādus var gūt arī piesaistot privātus sponsorus, kā arī veidojot dažādas sadarbības. Lielākos ienākumus līgā gūs tie spēlētāji, kuri iepriekš spēlējuši Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) un tie ārzemnieki, kuri pirms tam sevi pierādījuši citās pasaules labākajās līgās. Grūti spriest, vai Jāņa Timmas gadījumā dalība Eirolīgā vai G-līgā tam atbilst. Tikmēr maksimālo atalgojumu no vietējo spēlētāju vidus izpelnās nacionālās izlases basketbolisti un tie, kuri līgā pavadījuši sešas vai vairāk sezonas.

Līdzvērtīgi Nacionālajai basketbola asociācijai (NBA), arī Puertoriko čempionātā ir kolektīvā vienošanās starp spēlētāju asociāciju un līgas vadību. Laika posmā no 2018. līdz 2021. gadam Puertoriko dzimis basketbolists nevarēja sezonā pelnīt vairāk nekā 40 tūkstošus ASV dolārus, bet katra kluba algu griesti bija noteikti 400 tūkstošu dolāru vērtībā. Virs šīs summas vienībai būtu bijis jāmaksā tā sauktais ‘’luxury tax’’.

Fila Džeksona laiks un NBA bijušie spīdekļi

Puertoriko basketbola līgā spēlējuši izbijuši Nacionālās basketbola līgas (NBA) basketbolisti, kamēr leģendārais Fils Džeksons tieši šajā salā strādāja pirms pievienošanās Čikāgas ‘’Bulls’’. No 1984. līdz 1986. gadam Džeksons vadīja ‘’Gallitos de Isabela’’, bet 1987. gadā viņš trenēja ‘’Piratas de Quebradillas’’. 1984. gadā viņš kopā ar ‘’Gallitos de Isabela’’ kļuva par Puertoriko čempionu, bet gadu vēlāk viņu atzina par valsts čempionāta labāko treneri. Vēlāk Džeksona ceļi veda uz Čikāgu, un atlikušais jau ir vēsture – 11 NBA čempiona gredzeni kopā ar ‘’Bulls’’ un Losandželosas ‘’Lakers’’.

Kopš 2018. gada līgā epizodiski spēlējuši vairāki zināmi bijušie Nacionālās basketbola asociācijas spēlētāji kā Oudžejs Mejo, Kenets Farīds, Mario Čalmerss un sliktais zēns Maikls Bīzlijs. Mejo 2017./2018. gada sezonā ‘’Atleticos de San German’’ rindās 21 spēlē vidēji iekrāja 13.4 punktus, 3.9 atlēkušās bumbas un 3.5 rezultatīvās piespēles. Farīds Puertoriko nospēlēja tikai trīs mačus, ‘’Leones de Ponce’’ sastāvā gūstot 12 punktus un izcīnot 9.3 atlēkušās bumbas. NBA čempions Maiami ‘’Heat’’ sastāvā Čalmerss arī šeit uzspēlēja minimāli, ‘’Indios de Mayaguez’’ sastāvā aizvadot trīs spēles (4.7 punkti, trīs piespēles). Tikmēr Bīzlijam divās spēlēs ‘’Cangrejeros de Santurce’’ rindās 25 punkti, 12.5 atlēkušās bumbas un trīs piespēles.

Puertoriko līgā pēdējās trīs karjeras sezonas pavadīja viens no šīs valsts zināmākajiem basketbolistiem Karloss Arrojo. Pirmajās divās sezonās viņš vidēji guva virs 16 punktiem un atdeva gandrīz astoņas piespēles spēlē, bet noslēdzošajā 2018./2019. gada sezonā Arojo guva 9.1 punktu un atdeva 10.3 piespēles. Savas valsts kluba rindās pagājušajā sezonā spēlēja arī vairākas sezonas Dalasā nospēlējušais Hosē Huans Barea, kurš pēdējās divas sezonas nospēlējis ‘’Cangrejeros de Santurce’’. 2021./2022. gada sezonā aizsargs vidēji spēlē guva 14.7 punktus un atdeva astoņas rezultatīvās piespēles.

Pagājušajā sezonā starp vadošajiem līgas spēlētājiem bija arī tādi NBA pieredzi guvuši basketbolisti kā Rondejs Holiss-Džefersons, Terenss Džounss, Tomass Robinsons un Tremonts Veiterss. Tikmēr daudzi citi amerikāņu basketbolisti karjeras griezumā pārstāvējuši prestižus Eiropas klubus. Tuvāk Latvijai 2019./2020. gada un 2020./2021. gada sezonās spēlēja Kails Vinjaless, kurš vispirms pārstāvēja ‘’Kalev’’/’’Cramo’’, bet vēlāk Paņevežas ‘’Lietkabelis’’. Pagājušo gadu viņš pabeidza ‘’Mets de Guaynabo’’, bet jauno sezonu viņš sāka Francijas augstākās līgas klubā ‘’Nancy’’, kuru jau ir pametis. Savukārt šajā sezonā ''Prometey'' rindās viens no līderiem ir Puertoriko spēlētājs Džians Klavels.

Izmantotie resursi:
https://www.josecolorado.com/blog/p...
https://www.latinbasket.com/Puerto-...
https://www.latinbasket.com/Puerto-...
https://easyendurance.wordpress.com...


, 2023-01-20 15:21, pirms gada
a kad pirmā spēle būs?
, 2023-01-20 15:25, pirms gada
Gatis rakstīja: a kad pirmā spēle būs?
spēļu kalendāra vēl nav. sezona sāksies 2023. gada 22. martā.
, 2023-01-20 15:46, pirms gada
Toms Mālmeisters rakstīja: spēļu kalendāra vēl nav. sezona sāksies 2023. gada 22. martā.
OK...
cerams, ka varēs redzēt onlainā kaut kur...
, 2023-01-20 15:50, pirms gada
Gatis rakstīja: OK...
cerams, ka varēs redzēt onlainā kaut kur...
Paldies par ieteikumu, kuru neaprakstīju rakstā. Aplūkojot līgas Youtube kanālu, šķiet, ka tiek piedāvātas arī spēļu tiešraides. Pievienoju linku - https://www.youtube.com/@BaloncestoSuperiorNacionalPR/featured
, 2023-01-20 15:58, pirms gada
25K mēnesī...
Viņa sievai kleitas kuras maksā vairāk
, 2023-01-20 16:26, pirms gada
Toms Mālmeisters rakstīja: spēļu kalendāra vēl nav. sezona sāksies 2023. gada 22. martā.
Diezgan stulbi, būt labā formā uz izlases spēlēm novembrī, bet izvēlēties bumbāt Puertoriko, kur sezona sākas tikai marta beigās. Gribētos dzirdēt no paša Timmas visus argumentus.
, 2023-01-20 17:01, pirms gada
Raitcha rakstīja: 25K mēnesī...
Viņa sievai kleitas kuras maksā vairāk
Mjā, tas gan. Rakstu prasītos papildināt ar Annas viedokli.

Rakstā minētas summas nešķiet pārāk lielas, tāpēc Timmas izvēle ir vēl jo grūtāk saprotama.
, 2023-01-20 17:23, pirms gada
Līmenis varētu atbilst Timmas pašreizējam varējumam. Silta zeme, mājās blakām, slodze treniņrežīma, ko vēl var vēlēties basketbola veterāns.
, 2023-01-20 17:39, pirms gada
Es ceru ka viņš varēs spēlēd
, 2023-01-20 17:39, pirms gada
Izlase
, 2023-01-20 19:56, pirms gada
knaible rakstīja: Līmenis varētu atbilst Timmas pašreizējam varējumam. Silta zeme, mājās blakām, slodze treniņrežīma, ko vēl var vēlēties basketbola veterāns.
Šis. Domāju, ka starp mums arī ir daudzi, kuri iemainītu lielāku algu darbā pret mazāku pie nosacījuma, ka slodze mazāka un apstākļi baudāmāki. Vismaz, ja pelni pietiekami, lai ģimeni uzturētu, noteikti.
, 2023-01-20 20:01, pirms gada
Būba rakstīja: Diezgan stulbi, būt labā formā uz izlases spēlēm novembrī, bet izvēlēties bumbāt Puertoriko, kur sezona sākas tikai marta beigās. Gribētos dzirdēt no paša Timmas visus argumentus.
Kapēc? Šis ļoti labs projekts un naudas tiešām iegulda, pašā vieta paradīze un lai vai kā likto citiem, Timma noteikti nav pats atmetis sapni par NBA un no šīs ligas var dabūt uzaicinājumu. Jana lielakais plus kad liela nauda jau sapelnita ar milzigajiem līgumiem pirms tam. Tapēc pilnīgi saprotu no visiem aspektiem. Prieks redzēt kad noriešana uz Jāni nedaudz beigusies pēc izlases.
, 2023-01-20 21:33, pirms gada
Timma jāspēlē izlase tad ceru būs arī tāda forma lai izlasē
, 2023-01-21 20:37, pirms gada
Cerams ka tix par Trinidādas & Tobago treneri un vairāki jaunieši tix no Latvijas uz šo re-ionu
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Aigars Šķēle. Foto: Rafał Jakubowicz/Stal Ostrów Wielkopolski

Siliņam 18 punkti, Šķēlem 10+8+8+8 Polijas līgas spēlē, Bagatska padotie izsēj +22

Polijas basketbola meistarsacīkstēs otro uzvaru pēc kārtas izcīnīja latviešu pārstāvētā Ostruvas Velkopolskas "Stal" (bilance 18-11), savā laukumā ar 96:93 pieveicot vienu no sekotājām Ļubļinas "Start" (16-13).
Klaipēdas "Neptūnas" basketbolists Žigimants Janavičs (Nr. 4). Foto: BC Neptūnas Klaipėda

Šmitam piecas piezīmes, "Žalgiris" divu pagarinājumu drāmā zaudē Klaipēdā

Pirmo klupienu Lietuvas Basketbola līgā (LKL) kopš 27. novembra piedzīvoja valsts vadošā komanda Kauņas "Žalgiris", izbraukumā divu papildlaiku kaujā piekāpjoties (112:114) Klaipēdas "Neptūnas".