Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

LOV traumatologs: "Ahilleja cīpslas plīsums nav tik ļoti smaga trauma"

LOV traumatologs: "Ahilleja cīpslas plīsums nav tik ļoti smaga trauma"
Jānis Strēlnieks. Foto: AEK BC

Viens no Latvijas basketbola izlases līderiem Jānis Strēlnieks trešdien guva Ahilleja cīpslas traumu, kuras dēļ zem ļoti lielas jautājuma zīmes ir viņa iespējamā dalība Pasaules kausā. Lai arī vēl ne viņa klubs Grieķijas AEK, ne Latvijas Basketbola savienība par PK izlaišanu vēl nav publiski apstiprinājusi, ne arī sniegta oficiāla informācija par atveseļošanās prognozēto ilgumu, līdzšinējie piemēri liecina, ka minimālais termiņš, lai atgrieztos pilnā treniņu režīmā, ir četri mēneši. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com LOV traumatologs Vitolds Jurkevičs paskaidroja, ka kopumā Ahilleja cīpslas plīsums nav sportistiem pati smagākā trauma, domājot par karjeras turpmāko attīstību.

"Ja viss ir labi ar ārstēšanās procesu, tad šī nav tā trauma, kas atstāj paliekošu ļoti negatīvu iespaidu uz turpmāko sportista karjeru," par Ahilleja cīpslas plīsumu izteicās Latvijas Olimpiskās vienības traumatologs Vitolds Jurkevičs. "Pēc traumas izārstēšanas var atgriezties pie pilnām slodzēm un turpināt karjeru profesionālajā sportā. Pēc operācijas veikšanas pie pilnām slodzēm var ķerties pēc vismaz četriem mēnešiem."

Grieķijas basketbola klubs AEK savā paziņojumā norādīja tikai Strēlnieka traumu un to, ka par atgūšanās procesu informācija sekos vēlāk. Grieķijas mediji ziņo par to, ka sagaidāma vismaz sešu mēnešu izlaišana, kas nozīmējot gan šīs sezonas beigas, gan Pasaules kausa izlaišanu.

Jānis Strēlnieks traumu guva 15. martā. Līdz Pasaules kausa finālturnīra sākumam (25. augustā) palikuši pieci mēneši un desmit dienas, un Jurkevičs norādīja, ka pavisam teorētiski, ja viss rehabilitācijas process notiek bez sarežģījumiem, tad augusta beigās spēlētājs varētu būt gatavs pilnām slodzēm. Taču skaidrs, ka pirms piedalīšanās basketbola spēlēs vēl būtu jāuzņem attiecīga fiziskā kondīcija un ka Latvijas izlase treniņnometni un sagatavošanās procesu sāks jau krietni 25. augusta, turklāt LOV traumatologs uzsvēra, ka runā par veiksmīgu atgūšanās periodu bez nekādiem sarežģījumiem, kas nebūt nav garantēta lieta.

Grieķijas medijs SDN šodien vēsta, ka viena no pirmajām personām, kas sazinājās ar Strēlnieku pēc viņa medicīnisko pārbaužu nepatīkamajiem rezultātiem, bija Luka Banki, Latvijas izlases galvenais treneris. Banki esot sarunā izteicis savu atbalstu Strēlniekam, kuru uzskatot par vienu no Latvijas izlases balstiem, taču tagad, visticamāk, Pasaules kausa sakarā ar viņu nevarēs rēķināties.

Strēlnieka karjeru arī iepriekšējos gados iespaidojušas dažādas traumas. Par to, vai Ahilleja cīpslas plīsums uzskatāms par sportistam smagu traumu, LOV traumatologs īsti nepiekrita: "Neteiktu, ka tā ir salīdzinoši smaga trauma. Tā ir parasta, tāda vidēja trauma, kuru parasti arī izārstē un nav nekā sarežģīta."

Latvijas basketbolā Ahilleja cīpslas plīsums nav nekāds retums arī dažu iepriekšējo gadu intervālā. Nepatīkamākais piemērs noteikti ir Kasparam Vecvagaram, kuram bija Ahilleja cīpslas plīsums 2016. gada oktobrī "VEF Rīga" sastāva. Tobrīd tika prognozēts, ka vajadzēs izlaist pusgadu, taču praksē Vecvagars laukumā oficiālā spēlē atgriezās tikai 2017. gada rudenī. Traumas atstāja iespaidu arī uz nākamajām sezonām, un savulaik divas sezonas Kauņas "Žalgirī" aizvadījušais Vecvagars tieši šomēnes 29 gadu vecumā lika punktu savai spēlētāja karjerai.

2016. gada maijā Ahilleja cīpslas plīsums bija Kristapam Janičenokam "Ventspils" sastāvā. Tobrīd 33 gadus vecais spēlētājs, šobrīd Latvijas basketbola līgu direktors, oficiālā mačā atgriezās pēc pieciem ar pusi mēnešiem. Savukārt 2015. gadā pat divreiz šāda trauma bija Kristapam Valteram "Turk Telekom" komandā Turcijā, pēc kuras viņš atgriezās laukumā tikai nākamajā sezonā "Valmieras" sastāvā. Sociālajā tīklā "Twiiter" Valters norādīja, ka šādā gadījumā svarīgi nesasteigt un labi iziet rehabilitāciju. Viņš raksta, ka pēc pirmās traumas atgriešanos sasteidzis, jo vēlējies palīdzēt klubam, bet tad drīz sekojusi vēl viena Ahilleja cīpslas trauma.

Basketbola vidē par Ahilleja cīpslas plīsumu pastiprināta uzmanība nesen pievērsta Nacionālajā basketbola asociācijā, kur "Proven Performance Technology" pētījumā secināts, ka no 2019. līdz 2021. gadam Ahilleja cīpslas savainojumu biežums NBA pieaudzis par 5-8%. Šajā pētījumā apskatīti 47 NBA spēlētāji, kuri kopš 1970. gada guvuši Ahilleja cīpslas plīsumu, un secināts, ka pirmajā sezonā pēc atgriešanās viņu sniegums laukumā vidēji ir statistiski 20-40% zemāks nekā iepriekš un ka kopumā NBA spēlētājiem pēc šī savainojuma izārstēšanas izdodas uzrādīt 80-85% no savas iepriekšējās statistikas NBA mačos. No NBA nesenākās vēstures īpaši jāizceļ Kevina Durenta trauma - viņš Ahilleja cīpslas plīsumu pieredzēja 2018. gada finālsērijā un pēc tam atgriezās tikai pēc 18 mēnešiem. Tiesa, toreiz Durents nolēma ievērot maksimālu piesardzību un jau atlabšanas procesa sākumā nolēma izlaist pilnu sezonu, un pēc tam viņš atgriezās visaugstākajā līmenī.

Ahilleja cīpsla, kas savu nosaukumu ieguvusi no sengrieķu mitoloģijas varoņa Ahilleja, nopietnu atstājusi arī uz citu Latvijas sportistu karjerām. Miķelis Lībietis 2017. gadā gūtas traumas dēļ savu tenisista karjeru bija spiests pārtraukt uz vairākiem gadiem, lai gan sākumā pēc operācijas bija prognozēta atlabšana ne ilgāk par gadu. Šīs cīpslas plīsums bija arī šķēpmetējam Ansim Brūnam 2015. gada februārī, kuram arī bija paredzēta pusgadu ilga atlabšana, taču viņš sacensībās pēc tam piedalījās jau jūlija beigās un 2017. gadā uzlaboja savu personīgo rekordu līdz 82.00 metriem.

Traumas ļoti nopietni iespaidojušas arī Latvijas izlases futbolista Artūra Zjuzina karjeru. Viņam bija nopietnu savainojumu vēsture arī iepriekš, bet 2019. gada maijā RFS sastāvā spēlē Liepājā tika gūta Ahilleja cīpslas trauma. Zjuzins pēc tam laukumā atgriezās septembra beigās jeb pēc nepilniem pieciem mēnešiem un atgriezies arī Latvijas izlasē, turpinot spēlēt augstā līmenī.

Jāatzīmē, ka neatkarīgās Latvijas vieglatlētikas vēsturē lielākais panākums 100m sprintā ir sasniegts burtiski reizē ar Ahilleja cīpslas plīsumu. Ronalds Arājs uzrādīja sesto labāko rezultātu (10.29 sekundes) 2012. gada Eiropas čempionāta pusfinālā un iekļuva finālā, kur skrējiena laikā krita un guva savainojumu. Ahilleja cīpslas plīsums lika Arājam pēc tam izlaist Londonas OS, taču pirms tam izstājās vēl viens finālists un vēl viens tika diskvalificēts, attiecīgi Arājs par spīti traumai sacensību protokolā ierakstīts kā sestās vietas ieguvējs Eiropas čempionātā.


Slēpts komentārs: erred
, 2023-03-17 14:46, pirms gada
nu cerēsim uz labāko.
, 2023-03-17 14:47, pirms gada
Uz Pasaules kausu Strēlnieks jau būs atpakaļ! Ja nē, tad uz nākamo Eiropaš čempi vai OS!
, 2023-03-17 14:51, pirms gada
Nu jau nu jau. Janičenoks atgriezāss nekāds un beidza karjeru. Ja paraugās plašāk, tad Kobe arī atgriezās kā 66% no bijušā. Un ne jau pēc 4 mēnešiem. Svarīgi ir arī tas, kādā vecumā tā trauma tiek gūta.
, 2023-03-17 15:48, pirms gada
erred rakstīja: 3x3 Krūmiņš OS neateica sprugt laukumā ar teipiem...
Ja vajadzēs būs laukumā arī Strēlniks ...
tikai vai vajag ...
Marš uz skolu!!! "neateica", "sprugt", "Strēlniks", par pieturzīmju lietošanu pat nerunāsim.
, 2023-03-17 16:56, pirms gada
Skudriniekss rakstīja: Uz Pasaules kausu Strēlnieks jau būs atpakaļ! Ja nē, tad uz nākamo Eiropaš čempi vai OS!
Ta ir utopija
, 2023-03-17 18:18, pirms gada
35 gadīgam atgriezties, no vienas puses, nešķiet racionāli (ja ir jebkādas iestrādes pēc-karjeras dzīvei). no otras puses, tāpat šajā vecumā vairums izlaiž daudz spēļu.
, 2023-03-17 22:05, pirms gada
Nu vai tiešām tādi ir visi LOV fizioterapeiti? Ceru, ka nē... Kur tādas muļķības stāstīt... Kādi 4 mēneši??? Priecāsimies, ja vispār karjeru atsāks... Vai tad piemēru trūkst? Kobe, Vols, Kazinss...

Un vairs nav tie laiki, ka bez Strēlnieka nevarējām - jaunie aizstās. Vot Lomaža specifiskās prasmes gan būtu noderējušas...
, 2023-03-18 01:30, pirms gada
speletajs182 rakstīja: 35 gadīgam atgriezties, no vienas puses, nešķiet racionāli (ja ir jebkādas iestrādes pēc-karjeras dzīvei). no otras puses, tāpat šajā vecumā vairums izlaiž daudz spēļu.
pa lielam piekrītu tevis rakstītajam. pat pie perfektas sadzīšanas un rehabilitācijas lomu tāpat var nospēlēt kluba nostāja PK jautājumā, tā ka šobrīd šajā visā ir pārāk daudz jautājumu.

žēl, protams.
, 2023-03-18 06:12, pirms gada
Ne parāk smaga trauma?- nez ko NBA spēlētāji ar visaugstāko pieejamo profesionālo medicīnu izlaiž gadu un pat vairāk. Latvijā 4 mēneši - ...nu nu.
, 2023-03-18 09:23, pirms gada
tekken rakstīja: Ne parāk smaga trauma?- nez ko NBA spēlētāji ar visaugstāko pieejamo profesionālo medicīnu izlaiž gadu un pat vairāk. Latvijā 4 mēneši - ...nu nu.
LOV traumatologs runā par traumu, kā tādu. Protams, ka te ir daudz faktoru - vecums, reabilitācija utt. Katram tas ir individuāli. Skaidrs, ka Strēlnieka gadījumā tas viss ir jāreizina ar divi.
, 2023-03-18 14:00, pirms gada
Vispār Elmāram Krūzem, kurš gan šobrīd ir mierīgā atpūtā no darba, bet pie kura savulaik trenējās izcili sportisti, vairāk gan futbolisti, ir rehabilitācijas metodika, kas ar elpošanas tehniku ļauj atveseļošanās procesu nedaudz paātrināt.
, 2023-03-19 04:40, pirms gada
Pirmkārt traumatologs ir ārsts, nevis fizioterapeits.
Otrkārt lielas šaubas ir par viņa pieredzi un zināšanām. Izskatās,ka patīk izcelties ar neordināriem tekstiem, lai pievērstu uzmanību.
, 2023-03-19 04:44, pirms gada
Ahilleja cīpsla ir stiprākā cīpsla ķermenī un īpaši tādiem eksplozīviem sprinteriem tā ir ļoti svarīga.
PK pilnīgs bezcers. Max slodze labi ja pēc 7 mēnešiem.
Tiešām pārsteidz traumatologa bezatbildīgie un neprofesionālie komentāri.
, 2023-03-24 13:14, pirms gada
Kopš kura laika tā nav ļoti smaga trauma? Ok varbūt salīdzinot ar atvērtu lūzumu tā nav "ļoti smaga", bet tāpat parasti (nu ne 100% gadījumos) pēc šīs traumas sportisti atgriežas švakāki, ja vispār atgriežas.
Kaut kā stipri jocīgs šis traumatologa izteikums liekas.
Artūrs Strautiņš. Foto: FIBA
16

13 sezonas Itālijā: Strautiņš pagarina līgumu Tortonā līdz 2027. gadam

Latvijas basketbola izlases uzbrucējs Artūrs Strautiņš pagarinājis līgumu ar Itālijas A sērijas vienību Tortonas ''Derthona Basket'' līdz 2027. gadam, pavēstījis klubs.
Dāvis Rozītis spēlē pret "Voluntari". Foto: Diana Jesin/Tartu Ülikool

Rozīša 12+7+6 nepaglābj Tartu no sakāves Rumānijā un izstāšanās no Ziemeļu līgas

Eiropas Ziemeļu basketbola līgas (ENBL) ceturtdaļfinālu nepārvarēja Gundara Vētras trenētā "Tartu Universitāte", otrajā cīņā ar 69:92 zaudējot Ainara Bagatska vadītajai "Voluntari" un divu spēļu summā kapitulējot ar 152:168.
Kitija Laksa 2024. gada 21. februārī. Foto: Fenerbahce

Kitija Laksa sekmīgi debitē Turcijas čempionāta izslēgšanas spēlēs

Kitija Laksa un "Fenerbahce" basketbolistes pirmdien, 25. martā, kvalificējās Turcijas čempionāta pusfinālam, kur spēlēs pret "Izmit" un "Galatasaray" pāra uzvarētājām. Kristīne Vītola guva 19 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.