Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Žagars: "Cenšos gandarījumu uz āru nelaist, bet gan saglabāt izsalkumu"

Rolands Eliņš

Žagars: "Cenšos gandarījumu uz āru nelaist, bet gan saglabāt izsalkumu"
Artūrs Žagars. Foto: BC Kėdainių NEVĖŽIS

Latvijas jaunais basketbolists Artūrs Žagars trešdien Lietuvas kausa izcīņas spēlē izcēlās ar savu rezultatīvāko spēli pieaugušo basketbolā, ar 32 punktiem kaldinot "Nevežis" uzvaru pār Riharda Kuksika pārstāvēto "Pieno žvaigždes" (122:118). Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Žagars atzīmēja sekmīgo sezonas sākumu Lietuvā un piepildīto solījumu par stabilu spēles laiku, taču, lai arī viņš šobrīd ir viens no rezultatīvākajiem spēlētājiem Lietuvas līgā, uzsvēra, ka negrasās ieslīgt pašapmierinātībā un atslābināties.

"Trešdienas spēle sanāca spilgta, jā, taču jau ir nedaudz pabīdīta tālāk atmiņā – kā nekā, rītdien jau nākamais mačs Lietuvas līgā," teica Artūrs Žagars. "Tāpēc mums jāiemācas prast ātri aizmirst spēles, it sevišķi regulārajā sezonā, kad mači notiek ļoti bieži. Uzvara vai zaudējums pirms tam, bet tāpat jākoncentrējas uz nākamo spēli."

"Bet jā, 30 punktu spēle man līdz šim profesionāļos nemaz nebija bijusi. 30 punktus nebiju iemetis kopš U18 Eiropas čempionāta pusfināla pret Krieviju (toreiz viņš lielajā uzvarā izcēlās ar 35 punktiem – aut.p.)," atminējās Žagars. "Tāpēc trešdienas spēle noteikti ir augstākais rādītājs man pašam savā karjerā pagaidām."

Žagars pamatlaikā pret "Pieno žvaigždes" iemeta 22 punktus, kam pievienoja vēl desmit punktus divos papildlaikos. Viņš atzina, ka papildlaikā patiešām ir nedaudz citāda sajūta laukumā: "Tas ir, kā Amerikā saka, "clutch time", proti, izšķirošie brīži. Tas ir brīdis, kad adrenalīns kāpj un spēki izsīkst, taču adrenalīns tāpat ņem virsroku. Tajā brīdī jāizliek pēdējie spēki un emocijas, un tad arī parādās, kurš vairāk grib uzvarēt, un šoreiz mums izdevās papildlaikā nolauzt pretiniekus."

Pirmā papildlaika pēdējās sekundēs, kad rezultāts bija neizšķirts, Žagars pats varēja parūpēties, ka otrais papildlaiks vairs nav nepieciešams, taču viņa pustālais metiens tomēr bija neprecīzs. Šo epizodi gan viņš ātri izmetis no uzmanības loka: "Varbūt piecas sekundes par to padomāju, ne vairāk. Metiens bija izkārtots normāls, pats biju ar metiena pozīciju apmierināts, taču netrāpīju. Tūlīt sekoja otrais papildlaiks, kuram pievērsu visu uzmanību, un beigās arī uzvarējām, attiecīgi par nerealizēto iespēju izraut uzvaru īpaši nemaz nepiedomāju."

Lietuvas kausa izcīņa tiek organizēta ne tikai pēc izslēgšanas spēļu principa, proti, šobrīd astoņas komandas sadalītas divās apakšgrupās un izspēlē divu apļu turnīru, pēc kura katras apakšgrupas divas labākās komandas iekļūs nākamajā kārtā, pievienojoties Lietuvas vadošajām komandām. "Nevežis" ar bilanci 2-1 pēc pirmā apļa ieņem otro vietu B apakšgrupā.

"Lietuvas kauss mums komandā noteikti tiek uztverts kā nozīmīgs turnīrs. Treneris jau no paša sākuma konkrēti piekodināja, lai šīs spēles uzskatām par tikpat svarīgām kā Lietuvas līgas spēles," teica Žagars. "Mums arī ir laba grupa, domāju, ka ir labas izredzes tikt tālāk. Bet gatavošanās ziņā pilnīgi noteikti, ka kausa spēlēs nekādu atlaižu nav."

Žagaram šī ir pirmā sezona Lietuvas basketbolā un pirmā sezona pēc tam, kad beidzies viņa junioru gados noslēgtais ilgtermiņa līgums ar Spānijas klubu "Joventut". Lietuvas līgā Žagars ir šobrīd septītais rezultatīvākais spēlētājs ar vidēji spēlē iemestiem 14.9 punktiem. Viņa statistikā arī 2.4 atlēkušās bumbas un 3.6 rezultatīvas piespēles (15. rādītājs līgā), kamēr Lietuvas kausā Žagars pēc lieliskā mača pret "Pieno žvaigždes" savu vidēju rezultativitāti uzlabojis līdz 17.3 punktiem.

"Negribu teikt tieši tādos vārdos, ka ir "gandarījums" par sezonas sākumu, jo gandarījumu cenšos pietaupīt un nelaist uz āru. Tiklīdz atslābsti, tā viss var pamainīties. Es cenšos saglabāt izsalkumu, iet uz nākamo spēli un turpināt progresēt," teica 22 gadus vecais basketbolists. "Tādēļ sezonas laikā cenšos nelaist savās domās gandarījuma sajūtu, par to varēs domāt nākamvasar. Taču praktiskajā ziņā "Nevežis" komandā esmu sagaidījis tieši to, kas arī tika solīts. Pirms līguma parakstīšanas ar treneri un aģentu runājām, ka svarīgākais būs dota iespēja un spēles laiks, lai es varētu beidzot uzņemt spēļu praksi. Tā ka kopumā esmu apmierināts un priecīgs, ka izvēlējos šo komandu. Bet vēl jau tikai sezonas sākums, jāturpina cīnīties."

Rezultatīvākie spēlētāji LKL

V.SpēlētājsKomandaPunkti
1.Džastins AlstonsJuventus18.1
2.Brendons BraunsLabas Gas17.7
3.Giedrus StaņulisGargždai16.4
4.Mindaugs GirdžūnsNeptūnas15.4
5.Kristians KullamaeLietkabelis15.1
6.Ahmads KeiversWolves15.0
7.Artūrs ŽagarsNevežis-Optibet14.9
8.Džošua ŅūkērksGargždai14.7

Žagars ir iekļauts arī Latvijas izlases paplašinātajā kandidātu sarakstā PK kvalifikācijas spēlēm novembrī. Viņš šajā PK atlases ciklā izlases pieteikumā bijis iekļauts trīs mačos, bet laukumā devās tikai šovasar mačā pret Slovākiju, kur iemeta četrus punktus, palīdzot sagraut pretiniekus ar 93:60. Novembra spēlēm saīsināto kandidātu sarakstu Latvijas izlases treneri plāno nosaukt nākamnedēļ.

"Man bija izsūtīta vēstule, ar kuru uzaicināja uz izlases kandidātiem, bet visādi citādi – mums rītdien ir spēle Lietuvas līgā un viss mans fokuss ir veltīts tai," sacīja Žagars. "Pēc tam arī varēs pievērsties nākamajiem jautājumiem. Bet, protams, domas par Latvijas izlasi tāpat piezogas klāt. Spēlēšana tajā vienmēr ir īpašs notikums, turklāt šeit vēl jo vairāk, jo pastāv iespēja, ka jau tagad Latvija var garantēt vietu Pasaules kausā, un tā nav doma, ko viegli pabīdīt malā."

Latvijas izlase maču pret Grieķiju aizvadīs 11. novembrī, kam sekos spēle pret Lielbritāniju savā laukumā 14. novembrī. Ar bilanci 5-1 Latvija šobrīd ir savas kvalifikācijas grupas līdervienība, bet uz Pasaules kausu dosies trīs no sešām komandām.

"Betsafe" Lietuvas līgas kopvērtējums

V.KomandaBilance
1.Žalgiris7-0
2.CBet6-1
3.Lietkabelis5-2
4.Wolves5-2
5.Rytas4-3
6.Šiauliai4-3
7.Pieno žvaigždes3-4
8.Nevežis3-4
9.Juventus3-4
10.Neptūnas2-5
11.Gargždai0-7
12.Labas Gas0-7

     [+] [-]

, 2022-11-04 23:25, pirms gada
pēc visiem tiem sūdiem un samazgām, kas pāri galvu lijis, saglabāt tik veselīgu uztveri, var tikai teikt, mentāli vesels cilvēks. To jau viņš ir pierādījis jauniešos