Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

LBL klubu apskats: čempione, kodolu noturējusī Ventspils un pārmaiņas Ogrē

LBL klubu apskats: čempione, kodolu noturējusī Ventspils un pārmaiņas Ogrē
VEF vēlas atkārtot pagājušajā sezonā izcīnīto titulu. Foto: Renārs Koris

Jau šo piektdien ar pirmajām divām spēlēm sāksies 2022./2023. gada apvienotās Latvijas-Igaunijas līgas turnīrs. Tajā nemainīgi piedalīsies seši klubi no Latvijas, portālam ''Sportacentrs.com'' piedāvājot katra kluba izmaiņas komplektācijā, mērķus un aptuvenos budžetus. Pirmajā daļa aprakstīta čempione ''VEF Rīga'', LBL sudraba medaļas ieguvēja ''Ventspils'' un bronzas medaļniece ''Ogre''.

VEF Rīga

Komplektācija: ‘’VEF Rīga’’ šajā starpsezonā izdevās noturēt latviešu basketbolistu kodolu. Salīdzinot ar 2021./2022. gada sezonu, tajā paliks tādi latviešu spēlētāji kā Kristers Zoriks, Emīls Krūmiņš, Artis Ate, Māris Gulbis, Anrijs Miška un Iļja Gromovs. ‘’Neatceros otru tādu reizi, kad tā būtu noticis,’’ preses konferencē par latviešu kodola nosargāšanu minēja galvenais treneris Jānis Gailītis. Kā nozīmīgākais papildinājums starp vietējiem basketbolistiem uzskatāms ‘’Liepājas’’ viens no vadošajiem spēlētājiem Roberts Bērziņš, kuru VEF vēlējās piesaistīt arī pirms iepriekšējās sezonas. Klubā paliek arī jaunie basketbolisti kā Pēteris Pinnis un Raivo Butirins. No Gulbenes uz Rīgu pārcēlies Rihards Berkolds, kurš vairāk savas prasmes slīpēs Nacionālās līgas klubā RSU/"VEF Rīga", tikmēr no ‘’Latvijas Universitātes’’ pārgājis Alberts Putāns.

Ja vienībai izdevās noturēt Kristeru Zoriku, kuru citas komandas neizpirka, tad visi leģionāri, izņemot ukraini Vitāliju Zotovu, gan ir prom. Aleksandrs Madsens pārcēlās uz Grieķijas AEK, Džeilens Railijs uz Saloniku PAOK, Reišons Hemondss uz Vācijas ‘’Gottingen’’, bet Rons Karijs uz Francijas ‘’Le Portel’’. Vietā tika piesaistīts Daniels Hamiltons, kurš karjeras laikā aizvadījis 25 spēles Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), centrs Nasirs Brukss, kuram šī būs pirmā sezona Eiropā, un Gerijs Bleikss, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Francijā. Bleikss uz Rīgu ieradās ne tajā pašā labākajā veselības stāvoklī, kas vēl pirms sezonas ievada lika klubam no viņa šķirties, vietā nolīgstot 33 gadus veco Džamaru Abramsu.

Pirms jaunās sezonas VEF aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, uzvarot sešās – 74:46 pret ‘’Latvijas Universitāti’’, 84:68 pret Pasvāles ‘’Pieno Žvaigždes’’, 96:93 pret Viļņas ‘’Wolves’’, 74:64 pret Klaipēdas ‘’Neptūnas’’, 107:90 pret Pērnavas Ostu un 79:75 pret ''Tartu Ulikool''. Divos mačos piedzīvotas neveiksmes – 71:96 pret Viļņas ‘’Rytas’’ un 77:90 pret Kauņas ‘’Žalgiris’’. ‘’Pagājušogad sastāvs bija citādāks, tāpēc nevaru apsolīt ātru un dinamisku basketbolu, taču centīsimies būt efektīvi,’’ par iespējamo kluba spēles stilu teica Gailītis. Sezonu VEF sāks 30. septembrī izbraukumā pret BK ‘’Liepāju’’.

Mērķi: Kluba mērķi ir atkārtot 2021./2022. gadā sasniegto: trīs trofeju izcīnīšanu. Kā preses konferencē atklāja vienības prezidents Gatis Jahovičs, tad komandas uzdevumi ir Latvijas Basketbola līgas, apvienotās Latvijas-Igaunijas līgas un Latvijas kausa titulu iegūšana. Tikmēr FIBA Čempionu līgā pirmais mērķis ir spēlēt ‘’play-in’’ turnīrā, bet lielais uzdevums ir atgriešanās ‘’top16’’ fāzē, kurā klubs spēlēja 2020./2021. gada sezonā.

Budžets: VEF budžets palicis nemainīgā apmērā pret iepriekšējo sezonu – 1.4 miljoni eiro, pirms sezonas atklāja komandas prezidents Gatis Jahovičs. Klāt gan ir nākuši jauni atbalstītāji, viņam piebalsoja padomes priekšsēdētājs Jānis Blūms. Darbs pie sponsoru piesaistes norit nepārtraukti, bet pirms pāris gadiem izziņoto biedru piesaistes projektu uz laiku apstādināja Covid-19 pandēmijas ierobežojumi.

"VEF Rīga" sastāvs jaunajai sezonai

SpēlētājsPoz.Aug.Dz.g.ValstsKomanda 2022'
Kristers ZoriksPG1931998LatvijaVEF Rīga
Vitālijs ZotovsPG1881997UkrainaVEF Rīga
Emīls KrūmiņšPG1852001LatvijaVEF Rīga
Roberts BērziņšSG1932001LatvijaLiepāja
Alberts PutānsSG1931998LatvijaLatvijas Universitāte
Džamars AbramssSG/SF2011989ASVIraklis (Grieķija)
Artis AteSF1921989LatvijaVEF Rīga
Māris GulbisSF2001985LatvijaVEF Rīga
Rihards BerkoldsSF1942004LatvijaGulbenes Buki
Daniels HamiltonsSF2011995ASVIonikos (Grieķija)
Anrijs MiškaPF2062000LatvijaVEF Rīga
Raivo ButirinsPF2062003LatvijaVEF Rīga
Nasirs BrukssC2131996ASVOle Miss (NCAA)
Iļja GromovsC2111994LatvijaVEF Rīga
Pēteris PinnisC2132004LatvijaVEF Rīga

BK Ventspils

Komplektācija: Pagājušās sezonas Latvijas Basketbola līgas sudraba medaļniece BK ‘’Ventspils’’ otro gadu pēc kārtas noturējusi latviešu basketbolistu kodolu. Tajā arī šajā sezonā spēlēs tādi basketbolisti kā Artūrs Ausējs, Andrejs Šeļakovs, Kristaps Mediss, Guntis Sīpoliņš, Rodrigo Būmeisters, Linards Jaunzems un jaunais Dāvis Ozers. Kluba ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics pauda, ka pēc iepriekšējās sezonas tā iekšienē bijušas diskusijas, vai turpināt virzīties uz priekšu ar esošo latviešu kodolu vai to jaukt ārā, veidojot komandu no jauna. Priekšroka dota pirmajam variantam.

Ja salīdzina ar iepriekšējo sezonu, tad komandā vairs nav tādu latviešu spēlētāju kā Kristiāna Šulca, Kristapa Ķilpa, Kārļa Helmaņa un Nikolaja Zotova. Šulcs pārcēlies uz ‘’Liepāju’’, Ķilps karjeru turpinās Vācijas trešās līgas Sandersdorfas ‘’Sixers’’, Helmanis Rakveres ‘’Tarvas’’, bet Zotovs ir noslēdzis profesionālā basketbolista karjeru.

Arī visi trīs iepriekšējās sezonas leģionāri devušies citās gaitās. Lietuvietis Deniss Krestiņins karjeru turpinās Ungārijas komandā ‘’MVM-Ose Lions’’, Aurims Majausks Ukrainas ‘’Budyvelnik’’, bet Lerijs Tomass pievienojies Beļģijas augstākās līgas komandai ‘’Mechelen’’. Viņu vietu ieņēmuši divi citi viesspēlētāji – Puertoriko basketbolists Ivans Gandija-Rosa, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Slovākijā, un Milīks Jarbro, kura pēdējais pieraksts bijis Kosovas ‘’Rahoveci’’ klubā.

Papildinājumi novēroti arī latviešu spēlētāju piesaistē. Pēc vienas sezonas Igaunijā Latvijā atgriezies saspēles vadītājs Edmunds Elksnis, kurš pastiprinājis kluba ārējo līniju. Tikmēr Matīss Kulačkovskis tieši Ventspilī sāks savu profesionāļa karjeru, jo iepriekš basketbolists pavadījis laiku ASV NCAA līmenī. Komandas pieteikumā atrodami arī divi gados jauni pilsētas sporta skolas basketbolisti – 17 gadus vecais Toms Salnājs un 15 gadus vecais Rūdis Donis. Treniņos ar komandu piedalās arī jēkabpilietis Jānis Censonis un 18 gadus vecais ukrainis Romāns Sugaks, atklāja vienības ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics.

Līdz šim komanda aizvadījusi četras pārbaudes spēles un visās piedzīvojusi zaudējumus – ar 80:97 pret Paņevežas ‘’Lietkabelis’’, ar 76:82 pret Lietuvas ‘’Gargždai’’, ar 68:108 pret Latvijas-Igaunijas līgas jaunpienācēju ‘’Prometey’’ un ar 61:89 pret ‘’Liepāju’’. Vairākās spēlēs komandas rindās nespēlēja vairāki tās potenciālie līderi, un sagatavošanās posmā bijušas gan traumas, gan slimības, kuras ietekmējušas gatavošanās procesu sezonai. Īsi pirms tās ventspilniekiem gaidāma piektā pārbaudes spēle, savā laukumā uzņemot ‘’Ogri’’. Apvienotās līgas sezonu ventspilnieki atklās šo svētdien, kad savā laukumā uzņems ''Valmiera Glass/ViA''.

Mērķi: Komandas mērķi ir nemainīgi, portālam ‘’Sportacentrs.com’’ atklāja ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics – iekļūt visu turnīru labāko vienību vidū. Tas nozīmē, ka Latvijas Basketbola līgā un Latvijas kausa izcīņā mērķis ir atgriešanās finālā, bet apvienotajā Latvijas-Igaunijas līgā spēlēt ‘’Final Four’’. Iepriekšējā sezonā vienīgi šo uzdevumu īstenot neizdevās, ceturtdaļfināla sērijā zaudējot nākamajai finālistei ‘’Viimsi’’.

Budžets: Basketbola kluba ‘’Ventspils’’ 2021. gada nodotajā gada pārskatā norādīts, ka iepriekšējā gada ieņēmumi bijuši nedaudz virs 772 tūkstošiem eiro. Kluba ģenerālmenedžeris skaidroja, ka gaidāmajā sezonā rēķinās ar līdzvērtīgu vai nedaudz mazāku budžetu. Izdevumi plānoti ap 600 tūkstošiem eiro, taču jāņem vērā, ka no pagājušajā gadā norādītājiem 772 tūkstošiem daļa ieņēmumu tika virzīti uzkrāto parādsaistību segšanai. Visticamāk, līdzvērtīgi būs šajā sezonā, jo publiski redzams nodokļu parāds Valsts Ieņēmumu dienestam, taču klubam ar nodokļu iekasētājiem esot panākta vienošanās, pauda Pleinics.

"Ventspils" sastāvs jaunajai sezonai

SpēlētājsPoz.Aug.Dz.g.ValstsKlubs 22'
Ivans Gandija-RosaPG1851997PuertorikoInter Bratislava (Slovākija)
Edmunds ElksnisPG1881990LatvijaTartu Ulikool (Igaunija)
Kristaps MedissSG1881989LatvijaVentspils
Artūrs AusējsSG1921990LatvijaVentspils
Rodrigo BūmeistersSG1962000LatvijaVentspils
Milīks JarbroSF1981995ASVRahoveci (Kosova)
Dāvis OzersSF1932004LatvijaVentspils
Toms SalnājsF2002005LatvijaVentspils Spars
Rūdis DonisF2002006LatvijaVentspils Spars
Linards JaunzemsPF2001995LatvijaVentspils
Matīss KulačkovskisPF2041997LatvijaBowling Greens (NCAA)
Guntis SīpoliņšPF2071993LatvijaVentspils
Andrejs ŠeļakovsC2101988LatvijaVentspils

BK Ogre

Komplektācija: Lielas izmaiņas šajā starpsezonā bijušas Ogrē, kas sākušās ar pārmaiņām ģenerālmenedžera amatā. Jāni Laganovski šajā ampluā nomainījis pēdējo gadu viens no līderiem Rinalds Sirsniņš, kurš nākamās sezonas gaitā plāno arī doties laukumā. Tā būs viņa noslēdzošā sezona basketbolista karjerā.

No latviešu basketbolistiem klubā arī nākamajā sezonā spēlēs Renārs Magone, Uģis Pinete, Rihards Zēbergs, Jānis Pozņaks, Kristaps Dārgais un jaunie spēlētāji kā Ralfs Tumaševs un Markuss Lastiņš. To pametuši ir tādi vietējie kā Lauris Blaus, kurš, pēc portāla ‘’Sportacentrs.com’’ rīcībā esošās informācijas, ir noslēdzis profesionālā basketbolista karjeru un pievērsies trenēšanai. Uz Nacionālās līgas klubu Gulbenes ‘’Buki’’ pārcēlies Jānis Antrops, bet Ojārs Bērziņš karjeru turpinās Liepājā. Prom ir arī visi iepriekšējās sezonas leģionāri. Prentiss Niksons karjeru turpinās Kosovas klubā ‘’Bashkimi’’, Pauļus Poška Slovākijas vienībā Bratislavas ‘’Inter’’, bet par Mata Jucika tālākajām gaitām nav publiski zināms.

Pagaidām ogrēnieši sastāvu komplektējuši no vietējiem basketbolistiem. Vienībā atgriezies Edgars Lasenbergs, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Spānijas pēc spēka trešajā līgā, kā arī Kārlis Apsītis, kurš spēlēja citā Latvijas komandā ‘’Valmiera Glass/ViA’’. Kluba atgriezušies arī Didzis Mališevs un Dāvis Denafs, bet par vietu sastāvā cīnīšoties Ričards Atars un Markuss Kudrjavcevs. Starpsezonā ar vienību trenējās cits ogrēnietis Kaspars Bērziņš. Lai arī sākotnēji bija plānota viņa spēlēšana kluba sastāvā vismaz sezonas ievadā, tā nenotiks, jo 37 gadus vecajam basketbolistiem ir piedāvājumi citviet un jau drīzumā būs zināms viņa jaunais klubs. Tas nozīmē, ka ogrēniešiem jāturpina meklēt papildinājumi centra pozīcijā, kurā pagaidām ir tikai pieredzējušais Pozņaks.

‘’Neesam kategoriski pateikuši, ka spēlēsim bez leģionāriem, tā kā ļoti iespējams, kāds amerikānis vai citas valsts spēlētājs mums var pievienoties,’’ par iespējamo ārzemnieku piesaisti intervijā pirms sezonas teica kluba ģenerālmenedžeris. Vismaz sezonas sākumā ‘’Ogre’’ spēlēs ar vietējiem spēlētājiem laukumā un to trenēs vietējie treneri – galvenais treneris būs Uldis Švēde, kuram palīdzēs Ernests Kalve, bet Artūrs Bērziņš strādās individuāli ar jaunajiem basketbolistiem.

Līdz šim ogrēnieši aizvadījuši četras pārbaudes spēles, svinot divas uzvaras un piedzīvojot tikpat zaudējumus. Uzvaras izcīnītas pār ''Latvijas Universitāti'' (73:72) un Lietuvas ''Mažeikiai'' (91:64), kamēr neveiksmes pret Zviedrijas ''Koping Stars'' (79:81) un Utenas ''Juventus'' (74:88). Noslēdzošo pārbaudes maču tā aizvadīs otrdien pret ventspilniekiem, bet apvienotās līgas sezonu tā sāks sestdien, kad Rīgā spēkosies pret jaunpienācēju ''Prometey''.

Mērķi: Kluba jaunais ģenerālmenedžeris atklāja, ka komandas mērķi gaidāmajā sezonā ir izcīnīt medaļas Latvijā. Tas nozīmē, ka komanda vēlas iekļūt labāko trijniekā Latvijas Basketbola līgā un cīnīties par Latvijas kausa iegūšanu. Tikmēr apvienotajā Latvijas-Igaunijas līgā ogrēniešu pirmais uzdevums ir kvalificēties izslēgšanas spēlēm. Iepriekšējā sezonā ogrēnieši spēlēja ‘’Final Four’’, samierinoties ar ceturto vietu, bet vēl gadu iepriekš izcīnīja bronzas medaļas.

Budžets: Biedrības ‘’Ogres basketbola klubs’’ 2021. gada pārskats vēl nav publiskots, taču pirms iepriekšējās sezonas vismaz Ogres novada pašvaldība klubam bija gatava piešķirt gandrīz 300 tūkstošus eiro, bet tā budžets tika lēsts ap 450 tūkstošiem sezonā. Realitātē gan komandas budžets nesasniedza cerētos lielumus, un gaidāmajā sezonā ‘’Ogrē’’ budžets būs, visticamāk, mazāks nekā iepriekšējā sezonā.

BK "Ogre" sastāvs

SpēlētājsPoz.Aug.Dz.g.Komanda 2022
Edgars LasenbergsPG1871995Ourense (Spānija III)
Rinalds Sirsniņš *PG1861985Ogre
Markuss KudrjavcevsPG1912002VEF BA Valkā
Rihards ZēbergsSG1931992Ogre
Markus LastiņšSG1952004BS Ogre
Didzis MališevsSG1962001LU/BS Rīga
Uģis PineteSF1941991Ogre
Kārlis ApsītisSF2001992Valmiera Glass/ViA
Ralfs TumaševsSF1992004BS Ogre
Kristaps DārgaisPF1981990Ogre
Renārs MagonePF2031992Ogre
Ričards AtarsPF2052003BS Ogre
Jānis PozņaksC2041983Ogre

* - sezonas sākumā laukumā nedosies

Visas oktobrī Latvijā notiekošās apvienotās Latvijas - Igaunijas līgas spēles tiešraidē būs pieejamas kanālā TV4 un portālā ''Sportacentrs.com''


Linards Jaunzems. Foto: Dāvis Lejasmeiers
19

Latvijas basketbola klasikā dalīs apvienotās līgas bronzas godalgas

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas apvienotajā basketbola līgā piektdienas vakarā "Rimi" Olimpiskajā centrā (pulkst. 19:00) tiks aizvadīta turnīra priekšpēdējā sezonas spēle. Savstarpējo cīņu par bronzas godalgām aizvadīs "VEF Rīga" un "Ventspils" komandas. Tiešraide būs skatāma kanālā TV4.
Francis Lācis un Zigmārs Raimo (no kreisās). Foto: Rīgas Zeļļi
13

3x3 izlasē spēlējošie Lācis un Raimo šajā sezonā ''Zeļļos'' neatgriezīsies

Portālam ''Sportacentrs.com'' zināms, ka Rīgas ''Zeļļi'' atlikušo sezonu aizvadīs tādā sastāvā, kādā iesākuši Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas mačus. Lai arī 3x3 basketbola izlase jau ir nodrošinājusi vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs, nedz Franča Lāča, nedz Zigmāra Raimo atgriešanās komandā šajā sezonā netiek sagaidīta.
Reinis Avotiņš. Foto: Ģirts Gertsons
5

"Liepājai" jāpanāk izlīdzinājums vai jāsāk kalt atvaļinājuma plāni

"Pafbet" Latvijas Basketbola līgas ceturtdaļfināla stadijā šovakar pulksten 19:00 tiks aizvadīta sērijas ceturtā spēle starp "Liepāju" un "Ogri". Liepājnieki centīsies pagarināt savu sezonu un panākt piekto spēli, kamēr ogrēnieši lūkos tikt pie pusfinālu atvedošā panākuma sērijā, kurā šobrīd ar 2-1 priekšā ir Ulda Švēdes komanda.