Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Aigars Šķēle: "Tallinā visi mani zināja kā "mazo Šķēli""

Aigars Šķēle: "Tallinā visi mani zināja kā "mazo Šķēli""
Aigars Šķēle. Foto: VEF Rīga

"Beidzās līgums ar Tallinnas "Kalev/Cramo" un VEF izteica labu piedāvājumu ar iespēju spēlēt Čempionu līgā. Tā bija iespēja atgriezties mājās (pēc piecu gadu pārtraukuma), tāpēc ilgi nedomāju," Aigars Šķēle pastāstīja par atgriešanos septiņkārtējā Latvijas čempionvienībā.

Aizsargs pirmo reizi galvaspilsētas klubā spēlēja 2014./2015. gada sezonā. Šķēle toreiz nēsāja 24. numuru, taču savainojumu dēļ laukumā izgāja tikai piecās spēlēs – četrās cīņās VTB līgā un vienā LBL spēlē pret Jēkabpili.

Nepilnas 19 minūtes – tik liels bija Šķēles kopējais spēles laiks 2014. gada novembra beigās un decembrī. Neraugoties uz to, jaunos kolēģus VEF rindās viņš pazīst gana labi. Ieskaitot Gati Jahoviču. “Pret jauno kluba prezidentu spēlēju, kad viņš bija “Baronā” un es – Valmierā.

Minētā tikšanās notika 2015. gada 28. janvārī Šķēlem tuvajā Mārupē. Agra Galvanovska trenētie “baroni” todien pieveica Gata Meldera vadīto Valmieru ar 90:77. “Baronu” rindās spēlēja Jahovičs, Kaspars Cipruss un Kaspars Kambala, bet Šķēle cīnījās kopā ar vienaudzi Mārci Vītolu.

Nākamā sezona Valmieras sastāvā Šķēlem dāvāja divu treneru maiņu (Ainars Zvirgzdiņš, Roberts Štelmahers) un pirmo Latvijas titulu. Sekoja divi gadi Ventspilī, otrais Latvijas tituls (2018, atkal ar Štelmaheru) un divas sezonas ārzemēs – vispirms Francijas klubā “Antibes Sharks” un pēc tam Tallinas “Kalev/Cramo”.

Sadarbībā ar Latvijas valstsvienības galveno treneri Šķēle gana sekmīgi spēlēja VTB līgā – klubs ilgi atradās “play-off” zonā – un, iespējams, būtu kļuvis par Igaunijas čempionu, ja vien neiejauktos pandēmija. Igaunijas basketbola līga pieņēma lēmumu nepiešķirt nacionālo titulu pirmo reizi kopš 1942. gada. Tāds pats spriedums sekoja Latvijas un Igaunijas līgā.

Izvēle – turpināt spēlēt VTB vai Čempionu līgā. Šķēle ilgi nedomāja. “Krievijā ir diezgan smaga situācija ar vīrusu, savukārt VEF piedāvājums ļāva atgriezties mājās. Čempionu līgā nespēlē Maskavas CSKA un “Himki”, taču ir daudz augsta līmeņa komandu un spēcīga konkurence. Nevaru sagaidīt sezonas sākumu.”

Kas neizdevās Aigaram, izdevās viņa brālim. Vecākais Šķēle 2011.-2013. gadā kļuva par trīskārtēju Igaunijas čempionu “Kalev/Cramo” sastāvā. “Armands Tallinā atstāja labas pēdas un labas atmiņas. Ap viņu klubā daudz kas notika – tas atstāja iespaidu. Visi zināja par mani kā “mazo Šķēli”.

Armands Šķēle turpina sekot jaunākā brāļa gaitām. “Viņš klātienē noskatījās puslaiku (13. septembra pārbaudes spēlē) pret Ventspili. Grūti komentēt laukumā redzamo – neesam spēlējuši sešus mēnešus, tā bija tikai trešā spēle pēc pārtraukuma. No pagājušā gada palikuši divi džeki, tāpēc vajadzīgs laiks, lai saspēlētos.”

Prasmīgais spēlētājs vasaru izmantoja lietderīgi. “Daudz izbaudīju citus sporta veidus. Pāris reižu nedēļā uzspēlēju futbolu, volejbolu – citus gadus vasaras mēneši bija daudz aizņemtāki. Gājām “kačāties” uz stieņiem. Futbolā novācām “Mārupes brigādi” – vecās “Turības” džekus, kuri spēlē amatieros, (pašreizējos Ogres spēlētājus) Uģi Pineti un Rihardu Zēbergu.”

Augusta vidū sekoja ārtelpu saliedēšanās pasākums VEF rindās. “Līdām pa purvu – pirmo reizi mūžā darīju kaut ko tādu. Viss notika ūdenī, bija “jāņurko” apakšā – grūti pat iedomāties. Nenormāla spēka un izturības pārbaude – prieks, ka lielākā daļa izturēja.”

Rīdzinieku leģionāri tobrīd jau bija ieradušies Latvijā, taču atradās obligātajā pašizolācijā, tāpēc pārbaudījumā piedalījās tikai soms Madsens. “Ūdens bija ļoti auksts, beigās visi trīcējām un drebējām. Mācījāmies izdzīvot un sasildīties – tas bija labs pasākums komandas gara saliedēšanai.”

Čempionu līgā Rīgas vienība ielozēta A grupā kopā ar tādām komandām kā Viļņas “Rytas”, spāņu “Tenerife”, turku “Galatasaray” un Francijas “Strasbourg”. “Esmu priecīgs par izlozi. Mērķis, nākot uz VEF – pierādīt sevi, varbūt nopelnīt jaunu līgumu ārzemēs.

Latvijas-Igaunijas līgas trešā sezona sāksies sestdien, 3. oktobrī. Turnīra atklāšanas spēlē BK “Liepāja” plkst. 14:00 uzņems Ventspils basketbolistus. Trīs stundas vēlāk Ogres 1. vidusskolā mājinieki sacentīsies pret VEF. Pirmajās astoņās dienās katrai komandai paredzētas trīs spēles.


Isufs Sanons spēlē pret "TalTech". Foto: BC Prometey
1

Latvijas un Igaunijas līgas pamatturnīrs noslēdzas ar "Prometey" uzvaru

Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas regulārās sezonas izskaņā Slobožanskes "Prometey" pārceltajā spēlē izbraukumā ar 104:81 sakāva "Tallinas Tehnoloģiju universitātes" komandu.
Džaizeks Lotijs. Foto: Mikus Kļaviņš
9

Toro 16+20, Lotijs ar sirēnlauzi ļauj VEF uzvarēt ''Avis Rapla'' Daugavpilī

Apvienotajā Latvijas - Igaunijas līgā šodien regulāro sezonu ar uzvaru pabeidza ''VEF Rīga'', kas, gandrīz izlaižot 16 punktu pārsvaru, tikai galotnē ar 80:78 apspēlēja ''Avis Rapla''. Uzvaras grozs pamatlaika pēdējā sekundē Džaizekam Lotijam, bet jaudīgs ''double-double'' Arnaldo Toro - 16 punkti un 20 bumbas zem groziem.
Toms Skuja ar bumbu. Foto: Andris Grīnbergs
13

"Rīgas Zeļļi" līdzvērtīgā cīņā tiek pie uzvaras pār BK "Liepāja"

Savu pamatturnīra noslēdzošo spēli "Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgā "Arēnā Rīga" aizvadīja "Rīgas Zeļļu" basketbolisti, kuri ar rezultātu 81:79 pēdējā minūtē nokārtoja panākumu pār "Liepājas" vienību. Tādējādi Jura Umbraško komanda regulāro sezonu pabeidza ar bilanci 18-12.