Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

LAT-EST ''play-off'': VEF, ''Ventspils'' un ''Ogre'' cīnīsies pret igauņu klubiem

LAT-EST ''play-off'': VEF, ''Ventspils'' un ''Ogre'' cīnīsies pret igauņu klubiem
Foto: Jānis Lārmanis, Mikus Kļaviņš, Jānis Martels

Lai arī tikai 22. marta jeb trešdienas vakarā noslēdzas apvienotās Latvijas – Igaunijas līgas regulārā sezona, jau pēc divām dienām startēs ceturtdaļfināla sērijas, kurās visas komandas un pāri jau bija zināmi iepriekš. Starp labākajām astoņām spēlēs arī trīs klubi no Latvijas – čempione ‘’VEF Rīga’’, ‘’Ventspils’’ un BK ‘’Ogre’’. Visas ceturtdaļfinālā cīnīsies pret Igaunijas komandām.

Jau piektdien turnīra ceturtdaļfināli sāksies ar trim spēlēm. Savukārt sestdien regulārās sezonas uzvarētāja ‘’Prometey’’ ceļu uz ‘’Final Four’’ sāks pret pagājušās sezonas finālisti ‘’Viimsi’’. Ukraiņu klubs ir šī pāra favorīts, un arī visā turnīrā to dēvē par galveno pretendenti uz titula iegūšanu. Abās savstarpējās spēlēs regulārās sezonas laikā ‘’Prometey’’ bija pārāka ar 107:72 un 98:67.

Kalev/Cramo (#2) – Ogre (#7)

Ogrēniešiem cīņa par kārtējo apvienotās līgas ‘’Final Four’’ būs sarežģīta, jo pretī stāsies Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvētā ‘’Kalev’’/’’Cramo’’. Abu vienību pirmā spēle gaidāma jau piektdien, bet līdz otrajai būs jāgaida veselas astoņas dienas. Tas tamdēļ, ka igauņu klubs aizspēlējies līdz FIBA Eiropas kausa pusfinālam, un 29. martā tam paredzēta pirmā spēle savā laukumā pret Francijas ‘’Cholet’’.

Pēc vilšanās pilnas 2021./2022. gada sezonas, kurā ‘’Kalev’’ ne tikai neaizstāvēja apvienotās līgas titulu, bet arī neuzvarēja Igaunijas čempionātā, starpsezonā notika lielas pārmaiņas. Par galveno treneri kļuva bijušais Pērnavas stūrmanis Heiko Rannula, kura vadībā tika izveidots sabalansēts sastāvs. Tas redzams arī statistikas ailēs, jo Latvijas – Igaunijas līgas turnīrā seši basketbolisti (Alteriks Džilberts, Veslijs van Beks, Hugo Toms, Mārtiņš Meiers, Kristjans Kangurs un Oleksandrs Kovļars) vidēji spēlē guvuši vismaz desmit punktus.

Regulārajā sezonā ‘’Kalev’’ piedzīvoja piecus zaudējumus un līdz pat VEF neveiksmei pret ‘’Ventspili’’ turnīra tabulā tā atradās trešajā vietā. Ja divi zaudējumi piedzīvoti pret VEF un ‘’Prometey’’, tad pārējie trīs pret zemāku vietu ieguvējām – ‘’Viimsi’’, ‘’Liepāju’’ un ‘’Avis Rapla’’. Pret pirmajām divām gan zaudēts pašā sezonas ievadā. Heiko Rannulas vadītā vienība gan līdz šim ir vienīgā, kas spējusi pārspēt ‘’Prometey’’ – to klubs paveica 19. novembrī (94:80).

Igauņu klubs uzvarēja arī abās šīs sezonas spēlēs pret ‘’Ogri’’ – 100:78 un 99:68. Kopš ir izveidota apvienotā Latvijas - Igaunijas basketbola līga, abas komandas savstarpēji spēlējušas astoņas reizes. Divos mačos ogrēniešiem izdevies uzvarēt – 2019./2020. gada sezonā ar 95:92 un pagājušās sezonas regulārā turnīra izskaņā ar 76:64. Pārējos mačos pārāka bijusi igauņu komanda.

‘’Ogrei’’ bija ne tā vieglākā starpsezona, taču tai izdevās izpildīt pirms sezonas pausto mērķi – iekļūt apvienotās līgas izslēgšanas spēlēs. Līdz šim katrā no sezonām ogrēnieši spējuši sasniegt ‘’Final Four’’, pirms diviem gadiem sasniedzot labāko rezultātu – bronzas medaļas. Sezonas garumā Rinalds Sirsniņš, kurš debitējis ģenerālmenedžera amatā, visvairāk variēja ar ārzemniekiem, pirmajiem diviem uz sevi liktās cerības neattaisnojot. Šķiet, ka to pagaidām izdevies paveikt Viljamam Gerijam Taltonam, kurš desmit spēlēs ticis pie 10.1 punkta un 4.4 piespēlēm.

Komandu sezonas izskaņā gan ir ietekmējuši savainojumi. Visdrīzāk sērija var iet secen vienam no šīs sezonas līderiem Renāram Magonem, kurš izcīnītajā 4. marta pārliecinošajā uzvarā pār Rakveri (93:66) savainoja potīti. Sezonas griezumā viņš ir kluba trešais rezultatīvākais spēlētājs ar vidēji gūtiem 11.3 punktiem un 5.5 atlēkušajām bumbām. Viņa trauma pēdējos mačos likusi treneriem atkal aktivizēt asistentu Ernestu Kalvi, kurš devās laukumā noslēdzošajās trijās regulārās sezonas spēlēs.

Kalev/Cramo un BK Ogre statistika šajā sezonā

Kalev/CramoBK Ogre
Punkti spēlē87.40 (2.v)79.03 (7.v)
Atl.bumbas37.47 (9.v)36.50 (11.v)
Rez.piespēles20.50 (2.v)18.63 (7.v)
Kļūdas12.10 (16.v)Ogre 12.97 (12.v)
Pārķ.bumbas10.00 (1.v)6.27 (14.v)
Bloki2.27 (8.v)1.67 (16.v)
1p. %75.1 (2.v)74.14% (3.v)
2p. %54.93 % (3.v)52.39 % (8.v)
3p. %38.41% (1.v)33.9 % (5.v)

VEF Rīga (#3) – Avis Rapla (#6)

Čempione ‘’VEF Rīga’’ titula aizstāvēšanu izslēgšanas mačos sāks piektdien, kad savā laukumā uzņems ‘’Avis Rapla’’. Otrdien, 28. martā, gaidāms sērijas otrais mačs, bet vajadzības gadījumā izšķirošā cīņa Rīgā plānota 2. aprīlī.

VEF sezona bijusi notikumiem bagāta, īpaši jau sastāva izmaiņu ziņā. Vēl pirms pašas sezonas ievada tā šķīrās no Gerija Bleiksa, kurš vēlāk karjeru turpināja Polijā, un iepriekšējā nedēļas nogalē pret Jāņa Bērziņa pārstāvēto Varšavas ‘’Legia’’ sabēra 51 punktu. Neizdevās arī risks ar Denjela Hamiltona piesaisti, pusēm šķiroties jau pēc pirmajiem dažiem sezonas mēnešiem. Trenerus neapmierināja arī Džamara Abramsa sniegums, bet pēc izstāšanās no FIBA Čempionu līgas jaunus klubus atrada Iļja Gromovs un Vitālijs Zotovs.

VEF šīs sezonas rezultāti ļoti atkarīgi no diviem vadošajiem spēlētājiem – Kristera Zorika un Nasira Bruksa. Pirmais klubā aizvada noslēdzošo līguma sezonu, un visai ticams, ka nākamajā viņš jau spēlēs augstāka līmeņa čempionātā. Jau šīs sezonas garumā par viņu interesējušies citu valstu klubi, taču VEF nav vēlējies šķirties no sava līdera. Līdzvērtīgs stāsts ir Bruksa sakarā, kurš debijas sezonā pierādījis, ka viņa ceļi nākotnē vedīs uz augstāka līmeņa komandām. Arī statistikas ailes pierāda, ka abi ir kluba līderi – Zorikam 16.5 punkti spēlē un 4.8 rezultatīvās piespēles, kamēr Bruksam 12.6 punkti un 7.4 atlēkušās bumbas.

Tikai 11 spēles apvienotajā līgā šajā sezonā aizvadījis talantīgais Roberts Bērziņš, kurš joprojām cīnās ar savainojumu. 21 minūti vidēji spēlē sezonas vidū iegūtais Elaidža Klerenss, kuram 10.9 punkti un 3.3 rezultatīvās piespēles. Zviedrs pagaidām efektīgākais ir caurgājienos un triecienos grozā no augšas, kamēr citos spēles elementos pamanāma būtiska vieta progresam.

Regulārajā sezonā VEF piedzīvoja sešus zaudējumus – divus pret ‘’Prometey’’, kā arī vienu pret ‘’Liepāju’’, ‘’Kalev’’/’’Cramo’’, ‘’Viimsi’’ un ‘’Ventspili’’. Neveiksme Ventspilī liedza noslēgt regulāro sezonu otrajā vietā un tādējādi izslēgšanas spēlēs spēkoties pret ‘’Ogri’’. Raplas vienību vefiņš šīs sezonas abos mačos gan prata pārspēt – 81:62 un 74:71. Viesos spēle gan bija īpaši spraiga, pēdējā minūtē svarīgu tālmetienu trāpot Artim Atem. Pie tam, visās līdzšinējās astoņās spēlēs apvienotās līgas ietvaros VEF savu pretinieci ir uzvarējusi. Ne vienmēr gan tas paveikts pārliecinoši, pirmajā un otrajā sezonā par uzvarētāja noskaidrošanu esot sīvai cīņai.

Raplas komanda pēc ne pārāk veiksmīgās 2021./2022. gada sezonas šajā prata atrast īstos ārzemniekus, kuri devuši rezultātu. Tailers Čīzs sezonas ievadā kādu laiku bija turnīra rezultatīvākais basketbolists, to noslēdzot kā astotais labākais (16.45 punkti spēlē). Vietu augstāk ir VEF līderis Kristers Zoriks. Tikmēr Raits Rīvo-Lāne ir turnīra trešais labākais piespēlētājs starp tiem, kuri aizvadījuši pilnu regulāro sezonu (6.40 piespēles). Kopumā Raplai ir augsts potenciāls uzbrukumā, tāpēc VEF aizsardzībai rezultāta sasniegšanai būs jāierobežo kluba ārzemnieki – Čīzs, Obrads Tomičs, Kendals Stīvenss un Deriks Vudss.

VEF Rīga un Avis Rapla statistika šajā sezonā

VEF RīgaAvis Rapla
Punkti spēlē84.00 (4.v)78.80 (10.v)
Atl.bumbas39.53 (5.v)38.23 (7.v)
Rez.piespēles18.87 (6.v)19.00 (5.v)
Kļūdas12.27 (15.v)13.67 (9.v)
Pārķ.bumbas7.13 (9.v)9.77 (2.v)
Bloki2.40 (6.v)2.33 (7.v)
1p. %70.96% (8.v)69.57% (12.v)
2p. %56.29% (3.v)50.65% (10.v)
3p. %35.98 % (3.v)33.55 % (7.v)

Tartu Ulikool (#4) – Ventspils (#5)

Pirmo reizi kopš kļūšanas par čempioni apvienotās līgas ‘’Final Four’’ mēģinās iekļūt ‘’Ventspils’’. Pirms diviem gadiem ‘’Final6’’ ceturtdaļfinālā tā zaudēja ‘’Avis Rapla’’, bet iepriekšējā sezonā ceturtdaļfinālā vienībai kāju priekšā aizlika nākamā fināliste ‘’Viimsi’’. Arī šogad pretinieks izslēgšanas mačos nav no vieglākajiem – Nikolaja Mazura trenētā ‘’Tartu Ulikool’’. Sērijas pirmā spēle plānota piektdien Tartu, bet atbildes mačs Ventspilī 29. martā. Gadījumā, ja būs nepieciešama trešā spēle, tā Igaunijā notiks 1. aprīlī.

Ja pirms sezonas ‘’Ventspils’’ iekšienē bijušas atsevišķas diskusijas, kādā virzienā doties sastāva komplektācijā, tad beigās nolemts turpināt kursu ar esošā kodola saglabāšanu. Tam pievienots tika Edmunds Elksnis, kurš nepārliecinoši darbojās sezonas ievadā, bet, tuvojoties pavasarim, atguvis spēles garšu, īpaši precizitātē no tālmetiena līnijas. Tāpat klāt nāca no NCAA mājās atgriezušais Matīss Kulačkovskis, kā arī leģionāri Ivans Gandija-Rosa, Milīks Jarbro un sezonas gaitā Emanuels Vembi. Ar Jarbro pirms neilga laika sadarbība tika pārtraukta.

Vietējo spēlētāju vidū līderi Ventspilī palikuši tie paši – Linardam Jaunzemam 14.5 punkti un 6.6 atlēkušās bumbas, Artūram Ausējam 12.8 punkti, Guntim Sīpoliņam 10.9, bet Kristapam Medisam 10.4 punkti. Pienesumu dod arī abi leģionāri – Gandija-Rosa (11.5 punkti) un Vembi (12.8 punkti). Ventspils sniegums regulārajā sezonā gan mijās ar labām un ne tik labām spēlēm. Sezonas ievadā tika izcīnītas astoņas uzvaras desmit spēlēs, kam sekoja piecu zaudējumu sērija sešos mačos. Uzreiz pēc tam 12 spēlēs tika gūti desmit panākumi, bet regulārās sezonas izskaņā sekoja divi zaudējumi pret ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Prometey''.

Nikolajs Mazurs par Tartu treneri kļuva pagājušās sezonas laikā, uzreiz ar to izcīnot Igaunijas kausu. Šajā sezonā latviešu speciālistam izdevies klubu pirmo reizi kopš apvienotās līgas debijas sezonas ievest labāko astotniekā. Pie tam, vēl nekad Tartu nav spēlējis ‘’Final Four’’ un uzvaras gadījumā pār Ventspili tas pilsētas basketbolam būtu nozīmīgs notikums. Kopumā Tartu izdevies veikt veiksmīgu komplektāciju, īpaši ārzemnieku ziņā. Tomašs Pavelka ir viens no labākajiem līgas cīnītājiem zem groziem (12.2 punkti, 9.2 atlēkušās bumbas). Iepriekš Valmierā spēlējušais ukrainis Andrijs Voinalovičs šajā sezonā prasmes slīpē tieši Tartu (16.6 punkti), un rezultatīvi spēlē arī amerikāņi – Džalans Maklauds (12.6 punkti) un pēdējais pastiprinājums Džitoiruss Gordons (septiņās spēlēs 18.9 punkti mačā).

Regulārajā turnīrā ventspilnieki ar Tartu komandu uzvaras un zaudējumus dalīja uz pusēm. Ventspilī ar 15 punktu pārsvaru uzvarēja Mazura trenētā vienība (99:84), bet Igaunijā labāki bija ventspilnieki (78:65). Kopā no astoņiem savstarpējiem mačā apvienotajā līgā sešos uzvarējusi ‘’Ventspils’’, bet divos ‘’Tartu Ulikool’’, pa panākumam līdz šim svinot katrā no pēdējām divām sezonām. Tieši šo dueli gaida ar lielāko interesi, jo var arī gadīties, ka uzvarētāja noteikšanai būs nepieciešamas visas trīs spēles.

Tartu Ulikool un Ventspils statistika šajā sezonā

Tartu UlikoolVentspils
Punkti spēlē81.57 (5.v)86.70 (3.v)
Atl.bumbas42.13 (2.v)41.10 (3.v)
Rez.piespēles18.47 (8.v)20.30 (3.v)
Kļūdas14.40 (7.v)14.10 (8.v)
Pārķ.bumbas7.00 (10.v)7.57 (5.v)
Bloki4.63 (1.v)3.10 (3.v)
1p. %65.43 % (15.v)64.95 % (16.v)
2p. %56.02 % (3.v)55.90 % (4.v)
3p. %30.63% (12.v)33.67% (6.v)

Ceturtdaļfināla pāri

Pāris1.2.3.
Prometey (1.) – Viimsi (8.)25.03.01.04.(03.04.)
Kalev/Cramo (2.) – Ogre (7.)24.0301.04(02.04)
VEF Rīga (3.) – Rapla (6.)24.03.28.03.(02.04.)
Tartu Ülikool (4.) – Ventspils (5.)24.03.29.03.(01.04.)

Kura Latvijas komanda iekļūs LAT-EST Final4?

  • 174

  • 54

  • 17



, 2023-03-23 18:11, pirms gada
Final4 rādīs tikai maksas igauņu delfos?
, 2023-03-23 18:19, pirms gada
elvison rakstīja: Final4 rādīs tikai maksas igauņu delfos?
cik zināms, LTV7
Pīdžejs Paipss aizsardzībā pret Renāru Birkānu. Foto: Dāvis Lejasmeiers
32

Viesspēlētāji nogremdē Ausēja centienus, Paipsa 25 punkti dod Vefiņam bronzu

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas apvienotās līgas bronzas spēlē Latvijas klasikā pie nebūt ne viegla panākuma tika "VEF Rīga" basketbolisti, kuri ar 84:76 spēja noturēt aiz sevis "Ventspils" vienību. Rīdziniekiem 25 punktus guva Pīdžejs Paipss.
Roberts Freimanis. Foto: Ģirts Gertsons
7

"Liepāja" iekarst no tālienes un panāk izšķirošo ceturtdaļfināla spēli

"Pafbet" Latvijas basketbola līgas ceturtdaļfinālā starp "Liepāju" un "Ogri" būs nepieciešama piektā spēle, kura pirmdien norisināsies "Ogrē". Pirmajā puslaikā, saberot grozā 11 no kopumā 15 izmestajiem tālmetieniem, "Liepāja" uzvarēja ar 99:73, tādējādi izlīdzinot sērijas rezultātu 2-2.
Francis Lācis un Zigmārs Raimo (no kreisās). Foto: Rīgas Zeļļi
14

3x3 izlasē spēlējošie Lācis un Raimo šajā sezonā ''Zeļļos'' neatgriezīsies

Portālam ''Sportacentrs.com'' zināms, ka Rīgas ''Zeļļi'' atlikušo sezonu aizvadīs tādā sastāvā, kādā iesākuši Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas mačus. Lai arī 3x3 basketbola izlase jau ir nodrošinājusi vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs, nedz Franča Lāča, nedz Zigmāra Raimo atgriešanās komandā šajā sezonā netiek sagaidīta.