Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

Bērziņš: "Ogrē biju jaunākais komandā, Liepājā esmu starp vienaudžiem"

Bērziņš: "Ogrē biju jaunākais komandā, Liepājā esmu starp vienaudžiem"
Ojārs Bērziņš. Foto: Ģirts Gertsons

Basketbola kluba "Liepāja" rindās spēlējošais Mazsalacas puika Ojārs Bērziņš sestdien ar 17 gūtiem punktiem palīdzēja Kurzemes vienībai saspringtā cīņā uzveikt savas dzimtās puses komandu no Valmieras. Pēc spēles basketbolists aprunājās ar Sportacentrs.com, ieskicējot galveno iemeslu kādēļ tik veiksmīgi padevusies sezona, salīdzinoši ar pērno gadu, kā arī dalījās ar savu viedokli jautājumā vai jaunajiem basketbolistiem ir vērts agrā vecumā doties uz Spāniju.

"Liepājas" rindās 21 gadu vecais Ojārs Bērziņš šosezon laukumā caurmērā pavada nedaudz vairāk par 26 minūtēm, statistikā atzīmējoties ar 9,3 punktiem, 2,8 izcīnītām atlēkušajām bumbām, 2,3 rezultatīvām piespēlēm, kā arī 1,4 pārtvertām bumbām. Sestdienas vakarā Bērziņš raidīja grozā trīs no trīs izpildītajiem tālmetieniem, palīdzot savai komandai tikt pie uzvaras saspringtā galotnē ar 89:86.

Izdevās noturēt uzvaru ar tīrs punktiem. Kas ir tie iemesli kādēļ no Valmieras ar uzvaru šoreiz aizbrauc tieši "Liepāja"?
Teikšu atklāti, ka esmu ļoti skeptisks, jo šī ne tuvu nebija mūsu labākā spēle. Beigās ar cīņu, ar kaulu, ar kapiņu izcīnījām šo uzvaru.

Vai valmieriešu ārējās līnijas līderu iztrūkums pārsteidza nesagatavotus, jo pretinieki ķērās pie sev līdz šim mazāk ierastas spēles manieres?
Viņiem īstenībā šodien bija trīs aktīvi spēlētāji, kuri ļoti labi iespēlējās un principā varēja darīt ko grib. Varbūt, ja būtu bijuši Salenieks un Vēveris, iespējams, spēle mums būtu bijusi vieglāka. Grūti teikt. Galvenais, ka mēs uzvarējām un tie, kas spēlēja vai nespēlēja, nav mūsu interesēs.

Šos grozus Valmierā tev personīgi īpaši jāpiešauda pirms spēles nebija. Noraksturo kā esi apmierināts ar savu personīgo sniegumu. 17 gūti punkti un dalīts komandas rezultatīvākā spēlētāja statuss.
Labs personīgais sniegums vienmēr ir superīgi, bet pats galvenais ir tā viena uzvaru tabulas ailītē. Šī cīņa jau ir pagātne, jāgatavojas nākamajai spēlei.

"Liepājai" padevās ļoti sekmīgs sezonas sākums, izcīnot četras uzvaras sešās spēlēs, tostarp uzveicot gan "VEF Rīga", gan "Kalev/Cramo". Kas bija tie apstākļi, kas ļāva liepājniekiem sezonas startā kļūt par Latvijas klubu basketbola patīkamāko pārsteigumu?
Es komandai pievienojos biškiņ vēlāk, bet pārējie čaļi bija sākuši sagatavošanās procesu ļoti agri. Teikšu, ka sezonas sākumā "Liepāja" bija gatavāka startam nekā visas pārējās komandas. Pēc tam pārējās komandas piesteidza, bet mums izlašu pārtraukumā nebija treneris un Kārlis Šiliņš. Tas mūs izsita no ritma. Arī Arnoldam Helmanim bija trauma. Tagad visi ir atpakaļ un es ceru, ka snieguma ziņā atgriezīsimies tur pat, kur bijām pirmajās sešās spēlēs.

Uzvaras krājušās tieši spēlēs, kad Helmanis ir varējis komandai palīdzēt. Kas ir tās lietas, ko viņš dara, un kāds ir viņa pienesums "Liepājas" komandai?
Pirmkārt tā ir pieredze, tas ir pavisam noteikti. Tāpat ķermenis, ko viņš ieliek soda laukumā, rada pretiniekiem lielas grūtības gūt punktus no groza apakšas. Labi bloki un fizikalitāte ir tas, ko mēs iegūstam viņam esot komandā.

Pavasarī "Ogres" rindās Bērziņš ieguva LBL bronzas medaļu. Foto: Basket.lv

Tas kāda bija tava pērnā sezona "Ogrē" un kā šogad aizgājusi spēle "Liepājā" - divas nesalīdzināmas lietas. Vai esi izdarījis secinājumus kādēļ pagājušā sezona nesanāca, un kas ir ļāvis "Liepājā" atvērties un būt produktīvam?
Es teiktu, ka tā ir pārliecība par saviem spēkiem. Pagājušajā gadā "Ogres" komandas vidējais vecums bija visai liels ar daudz veterāniem komandā. Es biju pats jaunākais spēlētājs. Man bija grūti iejusties komandā un sezonas sākumā neizdevās atrast savu lomu. Līdz ar to spēles minūtes nenāca un pārliecību neieguvu. Šogad ir citādāk. Esmu principā vienā vecumā ar visiem pārējiem džekiem. Labi sāku pirmsezonas pārbaudes spēles un izdevās to pārnest uz sezonu. Basketbolā jau pats galvenais arī ir pārliecība un šogad man tā ir.

Kādi ir treneru norādījumi? Kas ir tie elementi, kas tev ir jāveic, lai dotu komandai pienesumu laukumā?
Esmu fizisks spēlētājs, īpaši priekš mazās pozīcijas. Treneris grib, lai kapājos, sitos cauri blokiem un iemetu savus trīs punktu metienus, kas man šogad ir labi aizgājuši. Jādara savs melnais darbiņš.

Tēma par ko daudzi basketbolam tuvāk un tālāk stāvošie daudz runā, tādēļ katru perspektīvu interesanti dzirdēt. Es starp tiem spēlētājiem, kurš ir gājis Spānijas basketbola skolu. Kādi no tavas perspektīvas ir plusi mīnusi sadzīviskā, basketbola un kopējās pieredzes ziņā?
Noteikti teikšu, ka tas bija ar pluss zīmi. Ieguvu Spānijas basketbola pilsonību, kas man nākotnē var palīdzēt, ja izdosies nonākt līdz ACB līmenim. Sadzīves ziņā kā 17 gadus vecam jaunietim aizbraukt bija ļoti grūti. Pirmais gads bija sarežģīts, jo nonāc citā kultūrā, citā valodā. Otrais gads jau bija salīdzinošo vieglāks, bet trešais gads bija pavisam labs, jo izdevās izcelt Spānijas ceturto līgu. Trešajā gadā biju iejuties pilnībā. Nezinu kā būtu, ja aizbrauktu tagad atpakaļ. Varbūt būtu atkal no jauna jāiejūtas.

Kāds būtu tavs ieteikums 15 - 17 gadus vecam basketbolistam, kuram ir priekšā šī izšķiršanās braukt uz ārzemēm vai nebraukt? Un kas ir tās lietas kam būt gatavam?
Ja jaunie basketbolisti tiešām nopietni vēlas saistīt savu dzīvi ar basketbolu, tad aizbraukt uz Spāniju, iegūt šo basketbola pilsonību un iziet cauri šai apbrīnojamajai pieredzei ir brīnišķīgi. Tam sagatavoties īsti nav iespējams. Sākumā jebkurā gadījumā būs grūti. Ir jābūt vēlmei to darīt un galvenais pārvarēt šo pirmo pakāpienu. Aizbrauksi uz turieni, pamazām iejutīsies un būs aizvien labāk. Galvenais ir nebaidīties.

Cik ilgi tev kabatā stāvēja spāņu valodas vārdnīca?
[Nopūšas] Teikšu godīgi, ka arī pēc šiem trīs gadiem diezgan daudz saprotu, bet kad ir pašam jārunā, tad tomēr ir problēmas. Uz spāņu valodas kursiem negāju, bet mācījos no dzīves situācijām saziņā ar pārējiem džekiem. Tā kā nevaru teikt, ka uz simts procentiem esmu apguvis spāņu valodu.

Sezonas atklāšanas spēlē Bērziņš sabēra 18 punktus pret VEF. Foto: Mārtiņš Goldbergs

Atgriežoties pie "Liepājas", kas ir tā lieta par ko paši runājat ģērbtuvē. Kādus mērķus paši sev spēlētāju vidū esat izvirzījuši? Ko vēlaties sasniegt?
Pavisam noteikti play-off'i apvienotajā līgā un medaļas Latvijas līgā. Treneris pēc spēles ģērbtuvē teica, ka negrib sabojāt garastāvokli pēc uzvaras, taču šodien mums pietrūka tas kapiņš - tā gaļa. Beigās tas bija, jo visi grib uzvarēt un arī skatītājiem bija interesanti. Mums ir jābūt tai komandai, kas pašaizliedzīgi cīnās jau no pirmās minūtes, nevis tikai beigās. Tam ir jābūt mūsu rokrakstam.

Latvijas basketbola līgā Ojārs Bērziņš debitēja 2016. gadā "Valmiera/Ordo" sastāvā, tobrīd būdams 15 gadus un astoņus mēnešus vecs.

2018. gada vasarā Bērziņš ieguva Eiropas U18 čempionāta sudraba medaļu pēc kā aizsargs parakstīja līgumu ar Spānijas klubu "UCAM Murcia".

2021. gada pavasarī ar "Cartagena" Bērziņš kļuva par Spānijas EBA jeb pēc spēka ceturtās līgas čempionu.


Isufs Sanons spēlē pret "TalTech". Foto: BC Prometey
1

Latvijas un Igaunijas līgas pamatturnīrs noslēdzas ar "Prometey" uzvaru

Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas regulārās sezonas izskaņā Slobožanskes "Prometey" pārceltajā spēlē izbraukumā ar 104:81 sakāva "Tallinas Tehnoloģiju universitātes" komandu.
Džaizeks Lotijs. Foto: Mikus Kļaviņš
9

Toro 16+20, Lotijs ar sirēnlauzi ļauj VEF uzvarēt ''Avis Rapla'' Daugavpilī

Apvienotajā Latvijas - Igaunijas līgā šodien regulāro sezonu ar uzvaru pabeidza ''VEF Rīga'', kas, gandrīz izlaižot 16 punktu pārsvaru, tikai galotnē ar 80:78 apspēlēja ''Avis Rapla''. Uzvaras grozs pamatlaika pēdējā sekundē Džaizekam Lotijam, bet jaudīgs ''double-double'' Arnaldo Toro - 16 punkti un 20 bumbas zem groziem.
Toms Skuja ar bumbu. Foto: Andris Grīnbergs
13

"Rīgas Zeļļi" līdzvērtīgā cīņā tiek pie uzvaras pār BK "Liepāja"

Savu pamatturnīra noslēdzošo spēli "Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgā "Arēnā Rīga" aizvadīja "Rīgas Zeļļu" basketbolisti, kuri ar rezultātu 81:79 pēdējā minūtē nokārtoja panākumu pār "Liepājas" vienību. Tādējādi Jura Umbraško komanda regulāro sezonu pabeidza ar bilanci 18-12.