Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Maikls Džordans, kurš spēlēja...Ventspilī

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Maikls Džordans, kurš spēlēja...Ventspilī
Maikls Džordans trīs reizes tika iekļauts "Ivy League" simboliskajā pieciniekā. Foto: Penn athletics

Prasmīgs aizsargs, kurš spēlēja ar 23. numuru. Filadelfietis Maikls Džordans (Michael Jordan) nesasniedza vārdabrāļa slavas augstumus, taču tika salīdzināts ar diženo "Bulls" basketbolistu un vairākus mēnešus pavadīja BK "Ventspils" rindās.

“(ESPN) reiz salīdzināja Maiklu ar mani, velkot paralēles visos iespējamos rādītājos. Stjuarts Skots (1965-2015) parādīja, kā netrāpu metienu, un pēc tam parādīja, kā (Maikls Džefrijs Džordans) trāpa,” svētdien, 7. jūnijā, “The Daily Pennsylvanian” publicētajā intervijā atcerējās Džordans.

“Brālīgās mīlestības” pilsētā izaugušais puisis no 1996. līdz 2000. gadam bija NCAA pirmās divīzijas komandas “Pennsylvania” saspēles vadītājs. Džordanam spēle gāja no rokas – debijas sezonā viņš kļuva par pazīstamās “Ivy League” labāko pirmgadnieku. Nākamajos trīs gados Maikls tika iekļauts līgas simboliskajā pieciniekā (1998-2000) un nopelnīja labākā spēlētāja laurus (2000).

“Kad biju jaunāks, salīdzināšana ar Maiklu traucēja,” atcerējās Džordans. “Vidusskolā kādu laiku nēsāju 13. numuru. Tad puisis, kurš nēsāja 23. numuru, pabeidza skolu. Visi skolas biedri mudināja mani nēsāt 23. numuru, kamēr piekritu.”

Profesionāļa gaitu sākumā Džordans spēlēja Francijā (“Besancon”), Spānijā (“Murcia”) un Venecuēlā (“Margarita”), bet 2002. gada rudenī pārcēlās uz Vāciju. Viņš trīs sezonas aizstāvēja pazīstamā kluba “Artland Dragons” krāsas un tad nokļuva Latvijā.

“Meklējām saspēles vadītāju,” atcerējās BK “Ventspils” ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics. “Bijām dzirdējuši, ka Džordans, spēlējot Kvakenbrikā, sakāvies ar komandas biedru un tāpēc atlaists. Viņš teica, ka tas bijis izdomājums.”

Kurzemes klubs tobrīd atradās slavas zenītā. Ventspilnieki, spēlējot Armanda Krauliņa un pēc tam Kārļa Muižnieka vadībā, bija izcīnījuši sešus Latvijas titulus pēc kārtas un sāka gājienu pēc septītā. Arī starptautiskajā arēnā spēle gāja no rokas.

“Džordans bija labi apmācīts spēlētājs gan aizsardzībā, gan uzbrukumā,” pensilvānieti raksturoja Muižnieks. “Eirokausā grūtos brīžos uzmundrināja komandas biedrus un padarīja apkārtējos labākus. Gribējām turpināt sadarbību, taču viņš saņēma labu piedāvājumu Vācijas lielpilsētā Ķelnē.”

Pleinics piekrita Muižnieka vērtējumam. “Džordans bija viens no labākajiem leģionāriem kluba vēsturē. Attieksme neradīja problēmas, taču viņš bija viens no tiem (lielpilsētu puišiem), kuriem grūti iejusties mazpilsētā. Maikls to neslēpa.”

Pirms došanās uz Reinas krastiem Džordans aizvadīja labāko spēli Ventspils rindās. Eirokausa mājas spēlē pret Berlīnes ALBA viņš izcēlās ar 16 punktiem (2p 5/5, 3p 1/2, 1p 3/4), piecām rezultatīvām piespēlēm un lietderības koeficientu 17. Ventspils sakāva Vācijas lielklubu – 88:78!

Kopā ar Džordanu panākumu kaldināja Rašids Brokenboro (29 punkti), Delrons Džonsons (14), Terenss Tomass (11), lietuvietis Mariušs Petravičs (7), kā arī Raitis Grafs (4), Raimonds Vaikulis (3), Ivars Timermanis (2) un Jānis Blūms (2). Uģis Viļums un Daugavpils spīdeklis Mārtiņš Skirmants laukumā izgāja epizodiski, bet Kristaps Purnis palika rezervē.

Džordans piecās spēlēs vidēji 24:54 minūtēs atzīmējās ar 9,4 punktiem un 5,2 rezultatīvām piespēlēm. Latvijas basketbola līgā viņš piedalījās tikai vienā cīņā – 29. oktobrī ventspilnieki izbraukumā Olimpiskajā sporta centrā sakāva spēlējošā trenera Ainara Bagatska vadīto “Barons/LU” ar 89:52.

Maikls toreiz 22 minūtēs sameta deviņus punktus (2p 2/6, 3p 1/1, 1p 2/2), izdarīja četras piespēles un pārķēra divas bumbas. Pretinieku rindās kopā ar Bagatski (trīs punkti) spēlēja tādi vīri kā Jevgeņijs Kosuškins, Salvis Mētra, Mārtiņš Kravčenko un Ģiedrs Gusts. Pēdējais šogad atgriezās Rīgā, būdams Lietuvas sieviešu basketbola līgas (LMKL) direktors.

NCAA karjeras salīdzinājums

SpēlētājsMaikls Džordans DžefrijsMaikls Džordans
AugstskolaNorth CarolinaPennsylvania
Spēles101109
Punkti17881604
Bumbas509443
Piespēles181469

Džordana karjera bija gana sekmīga. Pārcēlies uz Ķelni, viņš kļuva par Bundeslīgas čempionu (2006). Pēc tam Maikls spēlēja pazīstamajā “Cantu” komandā un 2007. gadā tika iekļauts A sērijas “All Stars” komandā. Sekoja darbs Eirokausa klubos “Spirou Charleroi” (Beļģija) un Bambergas “Brose Baskets” (Vācija).

“Ikviens, kuru satiku, stāstīja, ka biju visvairāk “eiropeiskais” amerikānis, kuru viņi jebkad satikuši, “ teica Džordans. “Filadelfijā spēlējām patiešām nesavtīgu basketbolu – tas palīdzēja ļoti labi iekļauties Vācijas un Spānijas komandās.”

“Penn” gados Džordans ieguva bakalaura grādu socioloģijā. Mēģinājumi nostiprināties Filadelfijas “76ers” un Bostonas “Celtics” rindās cieta neveiksmi, tomēr Maikls profesionāļa gaitās aizvadīja 11 sezonas. Pēc spēlētāja karjeras beigām viņš kļuva par “Colgate” universitātes galvenā trenera – un bijušā komandas biedra – Meta Langela palīgu.

Izmantotie resursi:
https://www.thedp.com/article/2020/...

     [+] [-]

, 2020-06-07 23:50, pirms 4 gadiem
Kad labākajam latvietim ir 4pts,tad kaut kas nav pareizi..

  +2 [+] [-]

, 2020-06-08 01:00, pirms 4 gadiem
sapnis rakstīja: Kad labākajam latvietim ir 4pts,tad kaut kas nav pareizi..
ja V-pilij tā bija vienā sezonā no 5cām, tad Vefam 4 sezonas no 5cām, tag Kurucs prom un atkal viss no gala... +vēl 2005-2006 gads... Grafs ar Blūmu tad vēl Lv basketbolā skaitījās nekas, Purnis vairs nevelk + budžets V-pilij nenormāls, kāpēc nē ? Tas pats Rīgas Ask kaut vai....bez vidējā Valtera vēl kādam latvietim (cik nu viņu vispār tur bija) bija 10.0 pts p.g ?

  +1 [+] [-]

, 2020-06-08 15:27, pirms 4 gadiem
Džordans ''Ventspils'' sastāvā piedalījās 10 spēlēs (piecās ULEB kausā un piecās BBL).

https://www.eurocupbasketball.com/e...!currentstats
Player

  +1 [+] [-]

, 2020-06-08 15:38, pirms 4 gadiem
Izceļams, ka 06.12.2005. spēlē, kurā piedalījās arī Džordans, ''Ventspils'' 4.ceturtdaļā veica 20:0 izrāvienu:

https://sports.tvnet.lv/6146887/ven...

     [+] [-]

, 2020-07-07 23:13, pirms 4 gadiem
Tie bija super laiki BK Ventspilij! Vienmēr labi cīnījās Uleb kausā un BBL sitās labi ar Žalgiri un Rytas