Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

Basketbola sezonas spīdekļi: vienbalsīgi labākais jaunais - Anrijs Miška

Basketbola sezonas spīdekļi: vienbalsīgi labākais jaunais - Anrijs Miška
Vienbalsīgi labākais jaunais spēlētājs - Anrijs Miška.

Ilggadējā kolēģa Andreja Siliņa iedibināto tradīciju - noteikt regulārās sezonas labākos spēlētājus Latvijas klubu basketbolā, Sportacentrs.com turpina arī šogad. Līdz "Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgas izšķirošajām medaļu spēlēm paziņosim pamatturnīra labākos spēlētājus dažādās kategorijās, šodien sākot ar labāko "igauni", labāko jauno spēlētāju un labāko aizsardzības spēlētāju.

Aptaujas otrā daļa: enerģijas lādiņš no soliņa - Kristaps Mediss
Aptaujas trešā daļa: par MVP tiek kronēts Kails Olmens

Balsotāji un balsošanas sistēma

Salīdzinoši ar pagājušo nepabeigto sezonu, kad Sportacentrs.com aptaujā par sezonas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Rinalds Sirsniņš, balsojuma formāts nav mainījies. Savu viedokli izteica 15 basketbolu apskatošie, aprakstošie vai aprunājošie mediju pārstāvji gan no mūsu portāla, gan no citiem medijiem. Savos viedokļos dalījās gan pieredzējuši basketbola zinātāji, gan jaunie kolēģi, kuri savu ceļu mediju jomā sākuši relatīvi nesen. Taču galvenais vienojošais faktors visos balsojuma dalībniekos ir interese un rūpe par vietējo klubu basketbolu.

Balsotājs (Medijs)Balsotājs (Medijs)Balsotājs (Medijs)
Andrejs SiliņšReinis Lācis (DELFI)Guntis Keisels (basket.lv)
Emīls Ozerinskis (Sportacentrs.com)Kristaps Pildiņš (Sportacentrs.com)Pēteris Neimanis (Sportacentrs.com)
Toms Mālmeisters (Sportacentrs.com)Māris Noviks (Sportacentrs.com)Ritvars Raits (Sportacentrs.com)
Kristiāns Dilāns (Sportacentrs.com)Toms Bērziņš (Sportacentrs.com)Armands Sametis (Diena)
Niks Gaigalietis (Best4SportTV)Haralds Kārlis (Best4SportTV)Emīls Caune (Best4SportTV)

Salīdzinoši ar pērno sezonu, kad septiņām labāko spēlētāju kategorijām pievienojās arī astotā - labākais Latvijas basketbolists Igaunijas klubā, nominācijas šogad nav mainījušās. Jāatzīst, ka līdz ar regulārās sezonas aizvadīšanu katras valsts klubiem atsevišķi, tik daudz mūsu "igauņu" spēles nav sanācis vērot. Tomēr neskatoties uz to, arī šogad labākais Latvijas basketbolists Igaunijā ir noteikts. Vēl viens jauninājums tiks paziņots ar galvenajām nominācijām sestdien, bet tas vēl lai paliek intrigai.

Labāko noteikšana pavisam vienkārša - katrs balsotājs iesniedza savu labāko trijnieku katrai no kategorijām. 1. vieta - 3 punkti, 2. vieta - 2 punkti, 3. vieta - 1 punkts. Vienāda punktu skaita gadījumā uzvarētu tas, kuram būtu vairāk augstākās vietas, bet, ja arī tad balsojums būtu vienāds, izšķirošā balss piederētu balsojuma organizētājam šo rindu autoram. Līdz tam gan šoreiz nenonāca.

Šodien paziņojam uzvarētājus pirmajās trīs kategorijās.

Labākais latvietis Igaunijas klubā: Roberts Freimanis (Avis Rapla)

32,2 min 13,3 punkti, 7,8 atl.b., 2,8 rez.p., 3,7 izp.p., +15,3 efektivitāte

Ieskicējot balsojuma rezultātus, vissīvākā cīņa izvērtās tieši labākā Latvijas basketbolista Igaunijā kategorijā. Trīs basketbolisti saņēma ļoti līdzīgus vērtējumus. Lai gan visvairāk pirmās vietas ieguva Linards Jaunzems, taču viņš atsevišķu kolēģu vērtējumā palika aiz sava komandas biedra Laura Blaua, kamēr kategorijas uzvarētājs Roberts Freimanis saņēma punktus no visiem balsotājiem, lielākoties ieņemot otro vietu, bet pirmās vietas balsis iegūstot trīs reizes. Freimanis Igaunijā aizvadīja ļoti kvalitatīvu sezonu, tiekot pat "Avis Rapla" vienības kapteiņa godā. Latvieši robežas ziemeļu pusē sevi igauņu komandām pierādījuši kā kvalitatīvu preci. Domājams, ka tuvākajos gados mūsu spēlētāju skaitam Igaunijas klubos nevajadzētu īpaši iet mazumā, jo visās četrās Igaunijas pamatturnīra vadošajās komandās latvieši šogad bija cieņā.

Andrejs Siliņš: Freimanis spēlēja produktīvi, bija līderis un komandas kapteinis jau savā pirmajā sezonā kā ārzemnieks - tā ir kvalitātes zīme.
Reinis Lācis: Atzīstu, ka nošķirtības dēļ kaimiņu spēles redzētas krietni pamaz. Starp Freimani un Jaunzemu izlemt teju neiespējami, turklāt skaitļos grūti izteikt Blaua komandas kapteiņa un aizsardzības balsta pienesumu. Virsroka Freimanim kā Igaunijas pusē visvairāk minūtes nospēlējušajam basketbolistam. Ne velti bijis Raplas komandas kapteinis.
Toms Mālmeisters: Freimanis ir universālāks un bez tā, ka pratis gūt 13.2 punktus vidēji spēlē, ir izcīnījis arī astoņas bumbas zem groziem (labākais rādītājs komandā) un atdevis 2.8 piespēles. Komanda ir trešā Igaunijā.
Kristiāns Dilāns: Raplas kapteinis Freimanis sezonu iesāka ļoti rezultatīvi, taču pēc tam nedaudz nosēdās.

Labākais latvietis Igaunijas klubā

Spēlētājs (Komanda)Punkti
Roberts Freimanis (Avis Rapla)29
Linards Jaunzems (Parnu Sadam)26
Kristaps Gludītis (Rakvere Tarvas)25
Lauris Blaus (Parnu Sadam)6
Jānis Kaufmanis (Kalev/Cramo)4

Balsojums

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
Andrejs SiliņšK.Gludītis (3)R.Freimanis (2)L.Jaunzems (1)
Armands SametisL.Jaunzems (3)J.Kaufmanis (2)R.Freimanis (1)
Emīls CauneK.Gludītis (3)R.Freimanis (2)L.Jaunzems (1)
Emīls OzerinskisL.Jaunzems (3)R.Freimanis (2)K.Gludītis (1)
Guntis KeiselsL.Blaus (3)R.Freimanis (2)K.Gludītis (1)
Haralds KārlisL.Blaus (3)K.Gludītis (2)R.Freimanis (1)
Kristaps PildiņšL.Jaunzems (3)R.Freimanis (2)K.Gludītis (1)
Kristiāns DilānsL.Jaunzems (3)K.Gludītis (2)R.Freimanis (1)
Māris NoviksL.Jaunzems (3)R.Freimanis (2)K.Gludītis (1)
Niks GaigalietisL.Jaunzems (3)R.Freimanis (2)K.Gludītis (1)
Pēteris NeimanisR.Freimanis (3)K.Gludītis (2)L.Jaunzems (1)
Reinis LācisK.Gludītis (3)R.Freimanis (2)L.Jaunzems (1)
Ritvars RaitsR.Freimanis (3)J.Kaufmanis (2)K.Gludītis (1)
Toms BērziņšL.Jaunzems (3)K.Gludītis (2)R.Freimanis (1)
Toms MālmeistersR.Freimanis (3)K.Gludītis (2)L.Jaunzems (1)

Labākais aizsardzības spēlētājs: Maikls Kaizers (VEF Rīga)

23,5 min 12,7 punkti, 6,9 atl.b., 2,0 bloķ.m., 1,0 pārt.b., +18,5 efektivitāte

"VEF Rīga" garā gala spēlētājs Maikls Kaizers pēc šīs sezonas varēs sagriezt sev iespaidīgu hailaitu rullīti. Amerikānis ne tikai spridzināja ar iespaidīgiem bumbas triecieniem no augšas, bet dzina izmisumā arī pretinieku spēlētājus pie sava groza, katrā mačā bloķējot pa vidēji diviem pretinieku metieniem. Kaizera bloki bija būtisks ierocis, kas ļāva VEF spēlēt savu ātro pārejas basketbolu. Tāpat ar savām garajām rokām Kaizers liedza pretinieku saspēles vadītājiem atrast piespēles soda laukumā, jo bumbas iespēlēšanas mēģinājumi bieži vien noslēdzās ar pārtvertu bumbu Kaizera rokās.

Andrejs Siliņš: Nomināciju, kurā gadu no gada labākie vietējie spēlētāji nemainās, šogad atšķaidīja Maikla Kaizera efektīvā un noteikti arī efektīgā aizsardzība.
Māris Noviks: Maikls Kaizers 2013. gadā kļuva par “Western Athletic Conference” labāko aizsardzības spēlētāju, bet 2014. un 2015. gadā paveica to pašu “Conference USA” līgā. Pēc studiju beigām kļuva par labāko metienu bloķētāju Grieķijas līgā, bet šosezon veic jaudīgu darbu VEF rindās.
Kristiāns Dilāns: Kaizers ar savām garajām rokām traucēja visus metienus groza apakšā, diezgan veiksmīgi arī tika gala ar mazajiem spēlētājiem. Pieredzējis Eiropas basketbolā.
Reinis Lācis: Kaizera iespaidīgās fiziskās spējas un parametri ļāva viņam ievērojami izcelties uz vietējās līgas fona. Vairākiem centriem brīžiem nebija varianti pret viņu izpildīt metienus. Citi viņa komandas biedri (Pinjeiro, Ate, Madsens) VEF komandā, iespējams, bija labāki atsevišķās Čempionu līgas spēlēs, tomēr Latvijā viņu spējām nebija nepieciešams tik biežs pielietojums.
Toms Mālmeisters: Maikls Kaizers apliecinājis sevi aizsardzībā ne tikai Čempionu līgā, bet arī vietējā čempionātā bloķējis caurmērā nedaudz virs diviem metieniem spēlē.

Labākais aizsardzības spēlētājs

Spēlētājs (Komanda)Punkti
Maikls Kaizers (VEF Rīga)33
Kriss Kofijs (Ventspils)21
Iļja Gromovs (Liepāja)13
Artis Ate (VEF Rīga)6
Kristaps Dārgais (Ogre)5

Balsojums

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
Andrejs SiliņšA.Ate (3)I.Gromovs (2)M.Kaizers (1)
Armands SametisM.Kaizers (3)R.Zēbergs (2)K.Kofijs (1)
Emīls CauneK.Kofijs (3)I.Gromovs (2)M.Kaizers (1)
Emīls OzerinskisM.Kaizers (3)K.Kofijs (2)I.Gromovs (1)
Guntis KeiselsK.Kofijs (3)M.Kaizers (2)M.Vītols (1)
Haralds KārlisI.Gromovs (3)M.Kaizers (2)E.Krūmiņš (1)
Kristaps PildiņšM.Kaizers (3)K.Kofijs (2)A.Vokers (1)
Kristiāns DilānsK.Kofijs (3)M.Kaizers (2)I.Gromovs (1)
Māris NoviksM.Kaizers (3)A.Ate (2)R.Zēbergs (1)
Niks GaigalietisM.Kaizers (3)I.Gromovs (2)A.Ate (1)
Pēteris NeimanisK.Kofijs (3)A.Vokers (2)M.Kaizers (1)
Reinis LācisM.Kaizers (3)K.Dārgais (2)I.Gromovs (1)
Ritvars RaitsA.Šķēle (3)K.Dārgais (2)D.Geks (1)
Toms BērziņšM.Kaizers (3)K.Kofijs (2)I.Gromovs (1)
Toms MālmeistersM.Kaizers (3)K.Kofijs (2)K.Dārgais (1)

Labākais jaunais spēlētājs: Anrijs Miška (Latvijas Universitāte)

28,4 min 13,3 punkti, 5,6 atl.b., 1,4 rez.p., 3,9 izp.p., +14,4 efektivitāte

Ja pirms gada nevienam nebija šaubu, ka labākais jaunais spēlētājs vietējā čempionātā ir Artūrs Kurucs, tad šogad tikpat pārliecinoši balsojumā dominēja Anrijs Miška. "Latvijas Universitātes" basketbolists savāca maksimālos 45 punktus, katra balsotāja anketā saņemot pirmo vietu. Šis ir pēdējais gads, kad jauno spēlētāju balsojumam (U22) varēja kvalificēties 1999. gadā dzimušie. Tomēr visu krējumu balsojumā nosmēla aizpērnās vasaras sudraba zēni, kuri dzimuši jau šajā tūkstošgadē.

Andrejs Siliņš: Miškam bijis acīmredzams straujš progress un tas, kas pārsvarā ir lielākā jauno spēlētāju problēma - stabilitāte.
Haralds Kārlis: Ļoti laba sezona Anrijam, kā arī uzvarēta spēle pret "Ventspils" komandu, kurā tieši viņš bija rezultatīvākais spēlētājs. Ir lietas pie kā vēl jāpiestrādā - lēmumu pieņemšana un vēl lielāka uzdrīkstēšanās uzbrukumā. Ļoti talantīgs spēlētājs.
Māris Noviks: Anrijs Miška ir aizvadījis labāko sezonu kopš atgriešanās no Spānijas. Guntis Endzels un Gunārs Gailītis turpina apliecināt, ka spēj attīstīt jaunos spēlētājus un iedot viņiem “otro elpu”.
Kristiāns Dilāns: Sezonas priekšvakarā Anrijs šķita kā trešā uzbrukuma opcija LU, taču čempionāta gaitā izveidojās par līderi duetā ar Žundu. Pārliecinoši labākais U22 latvietis.
Toms Mālmeistars: Anrijs Miška bijis LU līderis un godam nopelnījis labākā jaunā godu.

Labākais jaunais spēlētājs (U22)

Spēlētājs (Komanda)Punkti
Anrijs Miška (Latvijas Universitāte)45
Valters Vēveris (Valmiera Glass/ViA)23
Edvards Mežulis (Latvijas Universitāte)10
Emīls Krūmiņš (VEF Rīga)6
Roberts Bērziņš (Liepāja)3

Balsojums

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
Andrejs SiliņšA.Miška (3)V.Vēveris (2)R.Bērziņš (1)
Armands SametisA.Miška (3)V.Vēveris (2)R.Bērziņš (1)
Emīls CauneA.Miška (3)V.Vēveris (2)R.Bērziņš (1)
Emīls OzerinskisA.Miška (3)V.Vēveris (2)E.Mežulis (1)
Guntis KeiselsA.Miška (3)V.Vēveris (2)E.Krūmiņš (1)
Haralds KārlisA.Miška (3)N.Viljamsons (2)V.Vēveris (1)
Kristaps PildiņšA.Miška (3)E.Mežulis (2)V.Vēveris (1)
Kristiāns DilānsA.Miška (3)V.Vēveris (2)E.Mežulis (1)
Māris NoviksA.Miška (3)V.Vēveris (2)E.Krūmiņš (1)
Niks GaigalietisA.Miška (3)E.Mežulis (2)E.Krūmiņš (1)
Pēteris NeimanisA.Miška (3)V.Vēveris (2)E.Krūmiņš (1)
Reinis LācisA.Miška (3)E.Mežulis (2)V.Vēveris (1)
Ritvars RaitsA.Miška (3)E.Mežulis (2)R.Būmeistars (1)
Toms BērziņšA.Miška (3)V.Vēveris (2)E.Krūmiņš (1)
Toms MālmeistersA.Miška (3)V.Vēveris (2)E.Krūmiņš (1)

Rītdien publicēsim nākamās trīs nominācijas.


Isufs Sanons spēlē pret "TalTech". Foto: BC Prometey
1

Latvijas un Igaunijas līgas pamatturnīrs noslēdzas ar "Prometey" uzvaru

Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas regulārās sezonas izskaņā Slobožanskes "Prometey" pārceltajā spēlē izbraukumā ar 104:81 sakāva "Tallinas Tehnoloģiju universitātes" komandu.
Džaizeks Lotijs. Foto: Mikus Kļaviņš
9

Toro 16+20, Lotijs ar sirēnlauzi ļauj VEF uzvarēt ''Avis Rapla'' Daugavpilī

Apvienotajā Latvijas - Igaunijas līgā šodien regulāro sezonu ar uzvaru pabeidza ''VEF Rīga'', kas, gandrīz izlaižot 16 punktu pārsvaru, tikai galotnē ar 80:78 apspēlēja ''Avis Rapla''. Uzvaras grozs pamatlaika pēdējā sekundē Džaizekam Lotijam, bet jaudīgs ''double-double'' Arnaldo Toro - 16 punkti un 20 bumbas zem groziem.
Toms Skuja ar bumbu. Foto: Andris Grīnbergs
13

"Rīgas Zeļļi" līdzvērtīgā cīņā tiek pie uzvaras pār BK "Liepāja"

Savu pamatturnīra noslēdzošo spēli "Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgā "Arēnā Rīga" aizvadīja "Rīgas Zeļļu" basketbolisti, kuri ar rezultātu 81:79 pēdējā minūtē nokārtoja panākumu pār "Liepājas" vienību. Tādējādi Jura Umbraško komanda regulāro sezonu pabeidza ar bilanci 18-12.