Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Dārznieks

Peiners: ''Iespējams, bez LU sistēmas es šobrīd nebūtu profesionāls basketbolists''

Peiners: ''Iespējams, bez LU sistēmas es šobrīd nebūtu profesionāls basketbolists''
Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju departaments

Basketbolists Žanis Peiners ir Paņevežas ''Lietkabelis'' un Latvijas nacionālās basketbola izlases spēlētājs, kurš līdera dotības attīstīja Latvijas Basketbola līgā, trīs sezonas pārstāvot ''Latvijas Universitāti''. Jūsu uzmanībai piedāvājam interviju no LU žurnāla ''Alma Mater'', kurā sportists stāsta par līdzšinējo karjeru un studiju gadiem, kuru laikā tika absolvēta LU Biznesa, ekonomikas un vadības fakultāte.

Žanis Peiners – pirms pāris gadiem viens no Latvijas Universitātes (LU) basketbola spēlētājiem, bet nu jau viens no visas Latvijas spilgtākajiem basketbola tēliem: ambiciozs un talantīgs basketbolists, kurš jau piekto gadu algu pelna kā profesionāls sportists. ''Nikolajev'', ''Ventspils'', ''PAOK'' un ''Lietkabelis'' – Žanis savu karjeru veido dažādos augsta līmeņa Eiropas klubos un vairāku gadu garumā arī Latvijas nacionālajā vīriešu basketbola izlasē. Un mēs, Latvijas Universitāte, varam būt lepni, jo sportista spožais ceļš sākās tieši LU!

Rēzeknē dzimušais un augušais sportists patlaban ir viens no atpazīstamākajiem Latvijas basketbolistiem, kura talants tika pamanīts jau agrā bērnībā, taču veselības jautājums, kas profesionālajā sportā mēdz būt tikpat nozīmīgs kā jebkuras nozares speciālista darba pieredzes ieraksts CV, Žanim pusaudža gados liedza piedzīvot sapni spēlēt kādā no jaunatnes izlasēm. Vēl trakāk – 2010. gadā tas lika punktu interesei par Žani kā profesionālu basketbolistu, taču dzīvē sekoja nākamais posms, ko var nosaukt par “ticību sev” un “Latvijas Universitātes iespēju”. Uzņemoties risku, LU vadība deva Peineram iespēju sevi apliecināt lielajā basketbolā, un rezultātu tam redzam šobrīd – 27 gadu vecumā Peiners Latvijas izlases rindās piedalījies jau divos Eiropas čempionāta finālturnīros un iztiku pelna kā profesionāls basketbolists. Tagad ir skaidrs, ka 2010. gads Žaņa dzīvē bija nevis punkts, bet liels komats, un ne jau tikai basketbols vien saista sportistu ar Latvijas Universitāti – viņš arīdzan ir LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) absolvents, turklāt, pateicoties gudram prātam, tik pieprasītā studiju programmā kā “Vadības zinības” studēja budžeta grupā. Zīmīgi, ka arī šī intervija notiek tieši BVEF, kur sportists nebija viesojies kopš fakultātes absolvēšanas 2013. gadā.

Šajā intervijā Žanis atceras studiju gadus, dalās pārdomās par duālo karjeru un salīdzina studenta sportista un profesionāla basketbolista ikdienu. Starp citu, Peiners jau tagad liek lietā arī BVEF iegūtās zināšanas biznesā.Pilnu interviju lasiet žurnāla ''Alma Mater'' e-versijā:

Izmantotie resursi: 
bk.lu.lv


, 2018-01-04 09:55, pirms 6 gadiem
Šis bija izcils matemātikas piemērs: [...] pirms pāris gadiem viens no Latvijas Universitātes (LU) basketbola spēlētājiem, [...], kurš jau piekto gadu algu pelna kā profesionāls sportists. ''Nikolajev'', ''Ventspils'', ''PAOK'' un ''Lietkabelis'' [...]
Man bērnībā mācīja, kā pāris ir 2. Tad nu sanāk, ka 2=5?
, 2018-01-04 11:52, pirms 6 gadiem
Pāris matemātikā =2. Pāris latviešu valodā tiek lietots arī nozīmē " nedaudz" ,pirms nedaudziem gadiem, tā ka viss O.K.
, 2018-01-04 12:00, pirms 6 gadiem
Labi atceros to laiku LU. Peineram bija problēmas ar sirdi, kas tagad acīmredzot ir atrisinātas. Šķiet, ka no tiem gadiem tieši Peiners ir ticis vistālāk basketbolista karjerā. Taču ir vēl pietiekami daudz puišu, kas no LU kļuvuši par stabilām LBL vērtībām (M. Vītols, Zēbergs, Aizpurs, arī Dārgais LBL debitēja ar divām sezonām LU). Un arī otrā studentu komandā - Turībā ir uzspēlējuši vairāki labi basketbolsti (zināmākais laikam Apsītis, arī J. Antrops, Mizis, Vīņauds, Sīpoliņš).
, 2018-01-04 12:00, pirms 6 gadiem
Kāpēc LU vairs netranslē mačus?
, 2018-01-04 15:47, pirms 6 gadiem
vorkuta rakstīja: Pāris matemātikā =2. Pāris latviešu valodā tiek lietots arī nozīmē " nedaudz" ,pirms nedaudziem gadiem, tā ka viss O.K.
Ja grib pateikt, ka pirms nedaudziem gadiem, tad labāk ir teikt - pirms dažiem gadiem (nevis pāris), NE?
Pīdžejs Paipss aizsardzībā pret Renāru Birkānu. Foto: Dāvis Lejasmeiers
32

Viesspēlētāji nogremdē Ausēja centienus, Paipsa 25 punkti dod Vefiņam bronzu

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas apvienotās līgas bronzas spēlē Latvijas klasikā pie nebūt ne viegla panākuma tika "VEF Rīga" basketbolisti, kuri ar 84:76 spēja noturēt aiz sevis "Ventspils" vienību. Rīdziniekiem 25 punktus guva Pīdžejs Paipss.
Roberts Freimanis. Foto: Ģirts Gertsons
7

"Liepāja" iekarst no tālienes un panāk izšķirošo ceturtdaļfināla spēli

"Pafbet" Latvijas basketbola līgas ceturtdaļfinālā starp "Liepāju" un "Ogri" būs nepieciešama piektā spēle, kura pirmdien norisināsies "Ogrē". Pirmajā puslaikā, saberot grozā 11 no kopumā 15 izmestajiem tālmetieniem, "Liepāja" uzvarēja ar 99:73, tādējādi izlīdzinot sērijas rezultātu 2-2.
Francis Lācis un Zigmārs Raimo (no kreisās). Foto: Rīgas Zeļļi
16

3x3 izlasē spēlējošie Lācis un Raimo šajā sezonā ''Zeļļos'' neatgriezīsies

Portālam ''Sportacentrs.com'' zināms, ka Rīgas ''Zeļļi'' atlikušo sezonu aizvadīs tādā sastāvā, kādā iesākuši Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas mačus. Lai arī 3x3 basketbola izlase jau ir nodrošinājusi vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs, nedz Franča Lāča, nedz Zigmāra Raimo atgriešanās komandā šajā sezonā netiek sagaidīta.