Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2979, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Jānis Blūms atvadās: spilgtākās atmiņas no 170 spēlēm izlasē

Jānis Blūms atvadās: spilgtākās atmiņas no 170 spēlēm izlasē
Jānis Blūms. Foto: FIBA

22. jūnija vakarā pirms Latvijas basketbola izlases pārbaudes spēles pret Lietuvu Latvijas Basketbola savienība (LBS) pateiksies ilggadējam valstsvienības kapteinim Jānim Blūmam par paveikto tās labā. 170 spēles, septiņi Eiropas čempionāti un desmit gadi kapteiņa godā: portāls ''Sportacentrs.com'' aicināja pašu atcerēties spilgtākos momentus 19 gadus ilgajā izlases karjerā.

Profesionāļa karjeru jau noslēgušais Jānis Blūms Latvijas pieaugušo basketbola izlases sastāvā aizvadījis 170 spēles, kurās iemetis 1231 punktu jeb 7.2 punktus vidēji spēlē. Kopā ar Latvijas izlasi Blūms piedalījies septiņos Eiropas čempionātos, bet desmit gadus bijis valstsvienības kapteinis. Blūms izlasei nekad neatteica, un rādīja piemēru tā laukumā, tā ģērbtuvēs. Par nozīmīgo devumu valstsvienībai Latvijas Basketbola savienība rīt gaidāmajā pārbaudes spēlē pret Lietuvu pateiksies Blūmam ar īpašiem apsveikumiem un emocijām laukuma vidū. Pirms tās portāls ''Sportacentrs.com'' aicināja Blūmu iegrimt atmiņās un atcerēties debiju, spilgtākās spēles, rūgtāko zaudējumu un spēcīgāko izlasi, kurā ir spēlējis.

Debija Latvijas izlasē

• Jānis Blūms debiju Latvijas izlases sastāvā piedzīvoja 2002. gada 1. jūnijā Itālijā, kad Latvija izbraukumā aizvadīja pārbaudes maču pret itāļiem. Tajā Armanda Krauliņa vadītā izlase zaudēja ar 75:94, Jānim Blūmam ar punktiem neizceļoties.

• No spēles viņš gan visspilgtāk atceras, ka kopā ar Armandu Šķēli, kuram tā arī kļuva par debiju izlasē, bija jāpamanās izšmaukt no Armanda Krauliņa, lai varētu doties uz veikalu un nopirkt alu. "Izlasē bija tāda kā ģedovščina, bija jāuzstājas. Ar Armandu vairāk domājām, kā izlavīties no Krauliņa nagiem un nopirkt aliņu, ko uzsaukt pārējiem un tādējādi tiekot pieņemti kolektīvā."

• Blūms atceras, ka pirms spēles bijis satraucies, bet Itālija bija savākusi tobrīd spēcīgu sastāvu.

Piecas spilgtākās spēles izlases sastāvā

Debija pret Itāliju. Pirmā spēle pieaugušo izlasē jebkuram basketbolistam paliek atmiņā un tā tas ir arī Jānim Blūmam, kurš tieši pirmo maču 2002. gada 1. jūnijā neminstinoties nosauca kā vienu no spilgtākajiem.

Uzvara pārbaudes spēlē pār Lietuvu 2007. gadā. Tā gada 4. augustā ‘’Arēnā Rīga’’ Latvija aizvadīja pārbaudes maču pret Lietuvu, uzvarot ar pēdējās sekundes metienu (84:83). Uzvaras viens no galvenajiem kaldinātajiem bija tieši Blūms, kurš pie rezultāta 80:83 meta divus soda metienus, vienu iemetot, bet otru speciāli metot garām. Atlēkušo bumbu izcīnīja viņš pats, atdeva piespēli Kristapam Janičenokam, kura tālmetiens bija nekļūdīgs. Tieši pēdējo sekunžu notikumu dēļ Blūms šo spēli spilgti atceras joprojām. Maču spēlētājs noslēdza ar 14 punktiem un piecām piespēlēm.

Pārbaudes spēle pret Lietuvu 2009. gadā. ‘’Tagad vai nekad’’ Latvijas izlase pirms 2009. gada čempionāta ‘’Arēnā Rīga’’ vēlreiz apspēlēja Lietuvu ar 81:79, bet tā spēle atmiņā paliks ar Kaspara Kambalas performanci, vairākas reizes konfliktējot ar Lietuvas izlases spēlētājiem. Jānis Blūms maču pabeidza ar septiņiem punktiem un divām piespēlēm.

2011. gada Eiropas čempionāta spēle pret Franciju. Blūms ar 32 punktiem lika panervozēt Francijas zvaigznēm cīņā par uzvaru (78:89). Šī kļuvusi par Blūma rezultatīvāko spēli izlases rindās, vienu punktu mazāk iemetot pret Slovēniju 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē. ‘’Šo var saukt par jaunās izlases ievadspēli. Tajā parādījām, ka varam cīnīties pret jebkuru izlasi. Šī spēle bija kā ugunskristības tādiem spēlētājiem kā Jānim Strēlniekam un Dairim Bertānam pirms veiksmīgajām karjerām. Varbūt tajā ir arī nedaudz mans nopelns, jo iedrošināju un pavilku viņus.’’

2017. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfināls pret Slovēniju. ‘’Fināla cienīga Eiropas čempionāta spēle. Uzskatu, ka mēs ar Slovēniju bijām tā turnīra divas spēcīgākās izlases, bet kādai bija jāzaudē. Tajā gadā bijām medaļu komanda,’’ ceturtdaļfināla zaudējumu atceras Jānis Blūms, kurš maču pabeidza ar trim punktiem. Spēli Ainara Bagatska vadītā izlase zaudēja ar 97:103, bet slovēņi vēlāk kļuva par Eiropas čempioniem.

Rūgtākais zaudējums

• Runājot par sāpīgākajiem zaudējumiem, Blūmam prātā nāk divi: 2019. gada februārī rūgtā uzvara pār Melnkalni, kas neļāva kvalificēties 2019. gada Pasaules kausam un zaudējumu Beļģijai 2013. gada Eiropas čempionātā (56:60). Arī šis zaudējums neļāva kvalificēties Pasaules kausam, kurā Latvija joprojām nav spēlējusi Tieši to Blūms uzsvēra kā nerealizēto mērķi izlases sastāvā.

Stiprākā izlase

• "Talants bija visām paaudzēm,’’ konkrēti neatbildēja Blūms, sakot, ka visos modeļos bijuši talantīgi spēlētāji. Vairāk gan kapteinis uzteica 2017. gada izlases modeli. "2005. gadā bija Štelmahers un Helmanis, 2009. gadā mana laika zieds ar ‘’tagad vai nekad’’ izlasi, bet 2017. gadā bija pārstāvētas visas paaudzes: no pasaules zvaigznēm kā Porziņģa un Dāvja Bertāna līdz pieredzējušiem kā manis un Kristapa Janičenoka. Otru reizi tādu sastāvu būs grūti nokomplektēt. Lai arī 2005. un 2009. gadā izlases arī bija talantīgas, šī bija īpaša komanda ar skaļiem vārdiem.’’

Labākais izlases treneris

• Blūms izcēla trīs latviešu speciālistus: Armandu Krauliņu, Kārli Muižnieku un Ainaru Bagatski. ‘’Krauliņš deva man iespēju debitēt izlasē, saskatot manī potenciālu. Pie Kārļa Muižnieka nostiprināju pārliecību, bet kā zivs ūdenī jutos Ainara Bagatska laikā, kurš bija harizmātisks treneris ar prasmi visiem atrast vietu.’’

Komandas biedri

• Blūms izcēla divus: Armandu Šķēli un Kristapu Janičenoku, ar kuriem bijuši gan draugi, gan arī konkurenti. ‘’Priecājos, ka man bija iespēja ar viņiem abiem spēlēt kopā. Viņi dzina mani uz priekšu, bet es viņus. Talanta ziņā viņi bija talantīgāki par mani, taču gan Kristaps, gan Armands bija mani ļoti labi komandas biedri. Esam izcīnījuši daudz uzvaras kopā.’’

Novēlējums šai un citām izlases paaudzēm

‘’Izbaudiet katru mirkli izlasē. Jo vecāks paliku jo vairāk gribēju spēlēt izlasē. Ļoti iespējams, ka karjeras sākumā to tik ļoti nenovērtēju. Izlase vienmēr bijis grūdiens karjerā. Tu spēlē sev, valstij un ģimenei. Neviens līgums nevar nopirkt to fantastisko sajūtu, kāda ir, spēlējot ‘’Arēnā Rīga’’ pie pilnām tribīnēm. Novēlu izbaudīt katru mirkli, nekad neatteikt un būt gatavam palīdzēt izlasei.’’


, 2022-06-21 10:06, pirms 2 gadiem
Leģenda. Paldies, Jāni!
, 2022-06-21 10:26, pirms 2 gadiem
Latvijas basketbola leģenda un labākais kapteinis pats pazīstu personīgi Jāni Blūmu viņam jau to pateicu
, 2022-06-21 10:37, pirms 2 gadiem
Spēlētājs ar lielu sirdi!
, 2022-06-21 10:42, pirms 2 gadiem
Paldies par patriotismu pret valsti un izlasi! Paraugs sportā, ka ar smagu darbu vari visu karjeru būt līmenī!
, 2022-06-21 10:47, pirms 2 gadiem
Man patīk, kā Jānis atzīst, ka Armands un Janičenoks bija talantīgāki, taču Jānim bija tā lielā dūša un spēks... un tāpēc viņš kāpa augstāk, spēlēdams Panathinaikos un ACB..
, 2022-06-21 13:16, pirms 2 gadiem
Tā NBA sevi nepamēģināja.
, 2022-06-21 13:17, pirms 2 gadiem
GangstaReperisTimmijs rakstīja: Leģenda. Paldies, Jāni!
7.numuru mūžīgi atcerēšos. Tagad viņš ir leģenda VEF basketbola sistēmā.
, 2022-06-21 13:27, pirms 2 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Spēlētājs ar lielu sirdi!
Latvijā vienmēr ar tevi kopā būs, Jānis Blūms.
';
, 2022-06-21 13:28, pirms 2 gadiem
DainisJesus rakstīja: Tā NBA sevi nepamēģināja.
Liela jēga no tā NBA, jā nauda, slava. Bet, personības iezīmes sarūk dažkārt, nu ir kā ir, tas pats Porzinģis pat šobrīd izskatās ir augstās domās par sevi, nav kopā ar izlasi, kas ir interesants fakts, ņemot vērā piemēram, ka augustā gribētu kopā spēlēt. (Zinu, par adrošīnāšanas lietām), te ir cits stāsts un cita doma.
, 2022-06-21 13:47, pirms 2 gadiem
vozā rakstīja: Liela jēga no tā NBA, jā nauda, slava. Bet, personības iezīmes sarūk dažkārt, nu ir kā ir, tas pats Porzinģis pat šobrīd izskatās ir augstās domās par sevi, nav kopā ar izlasi, kas ir interesants fakts, ņemot vērā piemēram, ka augustā gribētu kopā spēlēt. (Zinu, par adrošīnāšanas lietām), te ir cits stāsts un cita doma.
Vienmēr ļoti daudz 000000000 USA D ir bijis NBA. Viņš varētu būt tagad piemēram Lakers sistēmā. Daudz spēles aizvadījis Latvijas izlasē. Ļoti daudz spēles aizvadījis Latvijas izlasē. 170.
, 2022-06-21 13:59, pirms 2 gadiem
Pag, ko? Pasaules kausa kvaļa spēle Slovēnijā nav izcelta? Tur Blūms noārdījās tā, kā nekad neviens cits Latvijas izlašu spēļu vēsturē.

Un kas tas par sūnu ciema sindromu tā kaifot par uzvaram PĀRBAUDENĒS Leišiem pilns skapis ar medaļām, a mēs te taisām filmas, ka uzvarējām pārbaudes spēli. Pašiem nav smieklīgi?
, 2022-06-21 14:17, pirms 2 gadiem
Visu cieņu Jānim, bet atvadīties vajadzēja jau pirms gadiem 5...
, 2022-06-21 15:14, pirms 2 gadiem
Mūžīgi slava Jānim Blūmam. Daudz 170(!) spēles nospēlējis Latvijas basketbola izlasē.
, 2022-06-21 15:31, pirms 2 gadiem
Ferrari Nr.1 in my heart rakstīja: Paldies par patriotismu pret valsti un izlasi! Paraugs sportā, ka ar smagu darbu vari visu karjeru būt līmenī!
Bērni viņu neatcerās, bija ļoti labs Latvijas basketbola izlases kapteinis.
, 2022-06-21 16:17, pirms 2 gadiem
Es Black Bullet rakstīja: Pag, ko? Pasaules kausa kvaļa spēle Slovēnijā nav izcelta? Tur Blūms noārdījās tā, kā nekad neviens cits Latvijas izlašu spēļu vēsturē.

Un kas tas par sūnu ciema sindromu tā kaifot par uzvaram PĀRBAUDENĒS Leišiem pilns skapis ar medaļām, a mēs te taisām filmas, ka uzvarējām pārbaudes spēli. Pašiem nav smieklīgi?
LBS cenšās notirgot tev biļeti kā vien var, ko tur nesaprast
, 2022-06-22 07:03, pirms 2 gadiem
Vai tad Šķēle izlasē nedebitēja mačā pret Poliju kkāda kvalifikācijas turnīrā? Atceros ka spēle bija viesos un tā bija Armanda debija izlasē.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.
Andrejs Gražulis. Foto: Aquila Basket Trento
25

Gražulim sezona beigusies priekšlaikus: Latvijas izlases līderim veiks ceļgala operāciju

Itālijas augstākās basketbola līgas komanda ''Trento'' pavēstījusi, ka sezona priekšlaicīgi noslēgusies tās līderim Andrejam Gražulim, kuram tiks veikta kreisās kājas ceļgala operācija.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.