Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Oficiāli: Latvijas izlases jaunais galvenais treneris - Itālijas speciālists Luka Banki

Oficiāli: Latvijas izlases jaunais galvenais treneris - Itālijas speciālists Luka Banki
Luka Banki. Foto: Eurohoops

Latvijas Basketbola savienība apstiprinājusi, ka par vīriešu izlases galveno treneri iecelts Luka Banki. Ar viņu noslēgts līgums līdz 2023. gada Pasaules kausa izcīņas cikla beigām, tiesa, LBS patur iespēju līgumu pārtraukt priekšlaicīgi, ja Latvija nekvalificēsies sacensību nākamajam posmam.

55 gadus vecais Luka Banki kā galvenais favorīts uz Latvijas izlases vadības grožu pārņemšanu tika piesaukts jau iepriekš, un LBS Treneru komisija pirms desmit dienām apliecināja savus nolūkus virzīt viņa kandidatūru apstiprināšanai LBS valdē. Šodien viņa iecelšana amatā apstiprināta oficiāli, taču līgums vēl nav noslēgts – LBS ziņo, ka tas tiks paveikts pēc Lieldienām, kad Banki ieradīsies Latvijā un kad arī notiks preses konference par godu šim notikumam.

Vienošanās par līguma nosacījumiem ir panākta, un tie paredz, ka Banki ar izlasi strādās līdz Pasaules kausa izcīņas cikla beigām. PK finālturnīrs notiks 2023. gada vasaras beigās, kamēr Latvija priekškvalifikācija sāksies jau šī gada otrajā pusē, jo Latvijas izlase nav starp 24 "EuroBasket" finālturnīra dalībniecēm.

Tieši netikšana uz Eiropas čempionātu pielika punktu līdzšinēja galvenā trenera Roberta Štelmahera darbam ar izlasi. LBS norāda, ka Banki ir 14. galvenais treneris Latvijas izlasē kopš neatkarības atjaunošanas. Viņš ir tikai trešais ārzemnieks, kurš ticis apstiprināts šajā pozīcijā – 2009. gadā tā saukto "Tagad vai nekad" izlasi vadīja Lietuvas treneris Ķestutis Kemzūra, bet pirms viņa izlasi vadīja Nenads Trajkovičs.

Banki basketbola trenera arodā strādā 30 gadus, un viņa karjeras CV aptver vairākas spēcīgas Itālijas komandas, ieskaitot Milānas "Olimpia" un Sjēnas "Montepaschi", ar kurām viņš spēlēja ULEB Eirolīgā. Banki vadījis arī Grieķijas AEK un Krasnodaras "Lokomotiv-Kuban", ar kuru pirms trim sezonām spēlēja Eirolīgā, tiesa, sezonas sākumā arī tika atbrīvots no amata, bet pēc tam viņš nonāca NBA Attīstības līgā. Par atsauksmēm par Banki un viņa karjeras līkločiem plašāks materiāls pieejams šeit.

LBS norāda, ka Banki ar Latvijas sporta medijiem sevi iepazīstinās pēc Lieldienām, kad viesosies Latvijā, bet šobrīd LBS mājaslapā tiek piedāvātas tēzes, kuras Banki sniedza savā intervijā ar LBS Treneru komisiju.

Banki teiktais sarunā ar LBS Treneru komisiju

PAR MOTIVĀCIJU TRENĒT LATVIJAS VALSTSVIENĪBU. Jau pirms sākās sarunas par manu iespējamo darbu Latvijā, zināju, ka Latvijai ir stipras basketbola tradīcijas, labi rezultāti pieaugušo un jauniešu sacensībās, kā arī daudz labu spēlētāju gan NBA, gan labos Eiropas klubos. Šis ir īpašs brīdis Latvijas basketbolam, jo netikāt uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Tas ir signāls par problēmām, bet tas ir labs brīdis darbam. Daudzi vēlas revanšēties, daudzi vēlas spert soli uz priekšu. Mana līdzšinējā karjera un uzkrātā pieredze ļauj domāt, ka varu palīdzēt apvienot spēkus.

PAR LIELĀKAJIEM RISKIEM. Protams, tādi ir. Pirmkārt, valodas barjera – nedomāju, ka ātri iemācīšos runāt latviski. Tomēr ļoti daudziem Latvijas spēlētājiem ir jau pieredze strādāt ar ārzemju treneriem un šo barjeru kopā pārvarēsim. Otrkārt, ierobežots laiks. Klubā ir iespēja izlabot kļūdas, nacionālo izlašu turnīros katrai spēlei ir milzīga nozīme, tāpēc kļūdu skaits jāsamazina. Potenciālās problēmas jāparedz un jānovērš iepriekš. Tāpēc milzīga nozīme ir visam treneru komandas darbam.

PAR SPORTISKAJĀM AMBĪCIJĀM. Mana galvenā ambīcija – kļūt labākam speciālistam ar katru dienu.

PAR PIEREDZI NBA G LĪGĀ. Savos 55 gados neesmu pārstājis mācīties. Longailendas komandas galvenajam trenerim ir tikai 35 gadi, bet uzzināju daudz interesanta.

PAR NEVEIKSMI KRASNODARAS KLUBĀ. Tā bija mana sliktākā pieredze basketbolā. Sīkāk analizēt nebūtu korekti, jo jūs dzirdētu tikai manu viedokli. Savas kļūdas esmu sapratis un neatkārtošu.

PAR LATVIJAS VALSTSVIENĪBAS POTENCIĀLU. Pieejai jābūt reālistiskai: mans uzdevums ir, darbu pabeidzot, komandu atstāt labākā pozīcijā. Uz priekšu jāiet soli pa solim – jāuzvar pirmajā spēlēs, jāiegūst tiesības spēlēt Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīrā, pēc tam jāpārvar nākamais posms. Protams, lielais mērķis ir līdzdalība 2023. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā – līmenis, kādā Latvijas vīriešu komanda nekad nav spēlējusi. Tas ir izaicinošs projekts un, lai to realizētu, man būs vajadzīga Latvijas basketbola sabiedrības palīdzība.

KO GAIDA NO PALĪGIEM. Lojalitāti, entuziasmu, basketbola zināšanas un kompetenci, darba ētiku, prasmi komunicēt. Mana pieredze liecina, ka līdzās jābūt vienam palīgam, kuram pašam ir galvenā trenera pieredze. Brigādē jābūt vienam skautinga speciālistam un fiziskās sagatavotības speciālistam, kura devums ir līdzvērtīgs basketbola treneru ieguldījumam. Neatkarīgi no tā, vai komanda kopā gatavojas mēnesi vai tikai dažas dienas.

PAR IESPĒJAMO SPĒLĒŠANU BEZ ZVAIGZNĒM. Ar sastāva veidošanas problēmām saskaras visas valstis. Ļoti svarīgi ir veidot un nostiprināt komandas identitāti, stilu. Nacionālā komanda ir kā celtne – NBA zvaigznes ir tās jumts, bet svarīgi, lai būt stipri pamati un sienas. Visiem spēlētājiem jājūtas kā svarīgai celtnes daļai, visiem jāiesaistās. Nav tāda statusa: bijušais valstsvienības spēlētājs. Visi ir svarīgi, visiem jābūt gataviem atsaukties uzaicinājumam.

PAR ĪSO SAGATAVOŠANĀS LAIKU “LOGOS”. Milzīga nozīme ir skautingam – informācijas ievākšanai un apkopošanai. Ne tikai par pretiniekiem. Jābūt nepārtrauktai komunikācijai ar spēlētājiem, treneriem jāzina, kā viņi jūtas, kāds ir veselības stāvoklis, kāds noskaņojums un pozīcijas klubā. Saziņai jānotiek režīmā 24/7. Jāizveido sistēma, kā izmantot katra spēlētāja labākās īpašības, savukārt spēlētājiem jābūt gataviem uzņemties atbildību. Ja tas viss notiek, nav tik svarīgi, ka komandai pirms spēlēm būs tikai pieci treniņi.

PAR AUGUSTA SPĒLĒM. Ļoti svarīgi būs sapulcēt iespējami labāko sastāvu, lai izmantotu šo laiku, iepazītos un apvienotu komandu. Lai visi būtu vienā lappusē. Tas palīdzēs arī turpmāk, pat, ja kāds spēlētājs kādā posmā nevarēs pievienoties.

PAR KOMUNIKĀCIJU. Neesmu sajūsmā par to, ka jaunā paaudze daudz laika pavada sociālajos tīklos, tai skaitā lasot komentārus. Taču man pašam patīk dalīties idejās un pozitīvās emocijās. Svarīgi, lai būtu pareizas prioritātes.

PAR SADARBĪBU AR LATVIJAS BASKETBOLA SABIEDRĪBU. Nacionālajai izlasei ir liels iespaids uz visu, kas notiek attiecīgās valsts basketbolā, tāpēc būšu pieejams sadarbībai visās iespējamās formās. Iepazīšos ar Latvijas treneriem, likšu priekšā savas idejas un uzklausīšu jūsu skatījumu. Veidošu saikni ar jauniešu izlasēm un to treneriem.

Izmantotie resursi:
LBS valde vīriešu valstsvienības galvenā...


, 2021-03-25 12:41, pirms 3 gadiem
Ļoti patīkama ziņas, beidzot. Veiksmi darbā, ticu, ka varam DAUDZ vairāk kā šajā kvalī!
, 2021-03-25 12:42, pirms 3 gadiem
Nu, lai izdodas, ko gan vēl lai saka!
, 2021-03-25 12:43, pirms 3 gadiem
Jācer, ka mācēs mūsējos izmantot un nebūs nekādu blatu komandā, ka savējais savējo iebīda, lai gan spēle nekāda.
, 2021-03-25 12:44, pirms 3 gadiem
Oficiāli būs pēc līguma parakstīšanas!
Slēpts komentārs: R101
, 2021-03-25 12:45, pirms 3 gadiem
Va Bank!
, 2021-03-25 12:47, pirms 3 gadiem
Steigas nav, spiediena nav, kāpeč līdz maijam nevarēja pusbasketbola passauli intervēt bet paņem caurkritušu Ciprusa čomu?
, 2021-03-25 12:48, pirms 3 gadiem
Kaķis maisā.Cerams,ka lēmums bija pārdomāts,un nebija ,ka tik paņemt ārzemnieku.
Diez kāds būs palīgu sastāvs?
, 2021-03-25 12:50, pirms 3 gadiem
Kāpēc ir jānodala ārzemnieks vai savējais? Ņēma basketbola treneri kā produktu
, 2021-03-25 12:59, pirms 3 gadiem
daudz nezināmā. Viņa defa basketbols nebija pieprasīts Eiropā, vai laiks G līgā būs pietiekami viņa darba stila maiņai? Redzēsim.
Slēpts komentārs: PRC89
, 2021-03-25 13:05, pirms 3 gadiem
dafs rakstīja: Steigas nav, spiediena nav, kāpeč līdz maijam nevarēja pusbasketbola passauli intervēt bet paņem caurkritušu Ciprusa čomu?
Jaunup, tas Tu? Jeb Mārtiņ Lauvas kungs?
, 2021-03-25 13:10, pirms 3 gadiem
No šī man vislabāk patika teksts, ka viņš ir sapratis savas kļūdas Kubaņā un tās vairs neatkārtos. Jo spēja atzīt un izlabot savas kļūdas ir svarīga un LV basketbolā reti sastopama īpašība!
, 2021-03-25 13:11, pirms 3 gadiem
Pieredze ir, gribēšana noteikti ir - šajā ziņā viss ir kārtībā. Tagad svarīgākais ir, kādu kolektīvu ap sevi savāks, bet pēc tam jau redzēs, kas būs ar sastāvu. Negribas ticēt, ka pēc diviem kvalifikācijas fiasko čaļiem nav milzīga vēlme pierādīt, ka šī komanda, šie spēlētāji var.
Lai izdodas!
, 2021-03-25 13:12, pirms 3 gadiem
Labākais no pieejamajiem variantiem! Ziņot, ka vismaz 60 Eiropas labāko un izlašu treneri jau ir aizņemti ar darbu Eirolīgā, ACB līgā no kuras trenerus nelaizh uz izlasēm, un pārējās Eiropas čempionāta komandas, kuram jau ir savi treneri, tad labs variants. Treneris ar plašu CV augstā līmenī, Eirolīgā, Itālijas čempions, NBA sistēmā, Vācijas Brose basket, Lokomotīv Kuban, Mac abi Eirolīgā, Milāna, montepaschi! Grieķu AEK! Manuprāt, grūti šobrīd atrast spēcīgāku, BRĪVU treneri Eiropā! Labākais ir tas, ka tik ātri izdevies piesaistīt labu speciālistu, jo tas dos iespēju trenerim ilgāk un labāk iepazīt vietējos latviešu spēlētājus. Lai izdodas🇱🇻
, 2021-03-25 13:12, pirms 3 gadiem
Nav zals gurkis, brinumi nebus, bet nebus ari stulbas kludas kadas bija Vecvagara/Stelmahera izpildijuma. Lai ari 55 gadi, sis liekas kaa labs variants prieks trenera kurs ir kakis maisa, potencials vismaz ne sliktaks ka Bagatskim.
, 2021-03-25 13:14, pirms 3 gadiem
Cerbers24 rakstīja: Kaķis maisā.Cerams,ka lēmums bija pārdomāts,un nebija ,ka tik paņemt ārzemnieku.
Diez kāds būs palīgu sastāvs?
Kāds kaķis? Palasi plašu Silina rakstu un maiss pazudīs
, 2021-03-25 13:16, pirms 3 gadiem
Otrais ārzemnieks? Kādā statusā tad bija Nenads Trajkovičs 2008. gadā?
, 2021-03-25 13:16, pirms 3 gadiem
onkols rakstīja: Kāds kaķis? Palasi plašu Silina rakstu un maiss pazudīs
Silina raksts par maisiem ? Ta butu vispiemerotaka tema sim expertam.
, 2021-03-25 13:18, pirms 3 gadiem
OFICIĀLI: ''Nekas nemainīsies!''

Neredzu šeit potenciālu ar šo treneri.
, 2021-03-25 13:19, pirms 3 gadiem
Renārs Buivids rakstīja: Otrais ārzemnieks? Kādā statusā tad bija Nenads Trajkovičs 2008. gadā?
Konsultants
, 2021-03-25 13:20, pirms 3 gadiem
Tagad prasās lai vasarā aizvada pārbaudes spēles ar tuvākajām rezervēm lai būtu laiks gatavot savu spēles manieri nevis to darīt oficiālās spēlēs
, 2021-03-25 13:29, pirms 3 gadiem
Luka, lai veicas!
, 2021-03-25 13:34, pirms 3 gadiem
onkols rakstīja: Kāds kaķis? Palasi plašu Silina rakstu un maiss pazudīs
Tad diemžēl nepamanīji to, ka viņa sniegums kritās Eiropā un viņš kā treneris nebija pieprasīts, dēļ aizsardzības basketbola, ko viņš piekopa. Vienīgā cerība, ka aiz okeāna būs pamainījis savu darba stilu.

Tā kā pašlaik īsti nezinām, kādu stilu un ko viņš no spēlētājiem prasīs
, 2021-03-25 13:36, pirms 3 gadiem
bārda un sifons rakstīja: Labākais no pieejamajiem variantiem! Ziņot, ka vismaz 60 Eiropas labāko un izlašu treneri jau ir aizņemti ar darbu Eirolīgā, ACB līgā no kuras trenerus nelaizh uz izlasēm, un pārējās Eiropas čempionāta komandas, kuram jau ir savi treneri, tad labs variants. Treneris ar plašu CV augstā līmenī, Eirolīgā, Itālijas čempions, NBA sistēmā, Vācijas Brose basket, Lokomotīv Kuban, Mac abi Eirolīgā, Milāna, montepaschi! Grieķu AEK! Manuprāt, grūti šobrīd atrast spēcīgāku, BRĪVU treneri Eiropā! Labākais ir tas, ka tik ātri izdevies piesaistīt labu speciālistu, jo tas dos iespēju trenerim ilgāk un labāk iepazīt vietējos latviešu spēlētājus. Lai izdodas🇱🇻
neieteiktu AEK piesaukt, tomēr beigās izgāzās ar viņiem
, 2021-03-25 13:40, pirms 3 gadiem
Real Rebel rakstīja: Tad diemžēl nepamanīji to, ka viņa sniegums kritās Eiropā un viņš kā treneris nebija pieprasīts, dēļ aizsardzības basketbola, ko viņš piekopa. Vienīgā cerība, ka aiz okeāna būs pamainījis savu darba stilu.

Tā kā pašlaik īsti nezinām, kādu stilu un ko viņš no spēlētājiem prasīs
Nu jā, Edgars Jaunups, Juris Pūce un Mārtiņš Lauva būtu piemērotāki kandidāti! 😁
, 2021-03-25 13:41, pirms 3 gadiem
Lai izdodas! Varbūt pat ir noderīgi, ka atnāk kāds no malas bez iepriekšējām simpātijām vai antipātījām. Tīra balta lapa. Cerams spēsim savākt visus labākos spēkus, jo citādi rezultāts atkal var būt tāds pats. Grūti izveidot vienotu kolektīvu, ja katrā spēlē komandas kodols pilnīgi atšķirīgs.
Slēpts komentārs: Real Rebel
, 2021-03-25 13:58, pirms 3 gadiem
nu tad , lai uz visu banku! lai visus talantiigos jaunieshus aiz ausiim savaac un trenee! par lielu Latviju un naakotnes medeljaam! KP , Bertcha , Rodis un CO mums atnesiis !
, 2021-03-25 14:04, pirms 3 gadiem
visticamāk - daudz jau, kas būs atkarīgs no tā kādu treneru komandu no vietējiem uztaisīs. šis varētu būt arī viens no klupšanas akmeņiem, ko LBS pieprasīja obligāti - viens ir atnākt ar savu komandu - kur katrs zina ko var un ko darīs otrs. Pavisam kas cits ir ja tev iedod un pasaka , ka jāstrādā ar to un to. Ka tik nepaliek jaunās idejas "karājoties gaisā"..
, 2021-03-25 14:56, pirms 3 gadiem
backstab rakstīja: Lai izdodas! Varbūt pat ir noderīgi, ka atnāk kāds no malas bez iepriekšējām simpātijām vai antipātījām. Tīra balta lapa. Cerams spēsim savākt visus labākos spēkus, jo citādi rezultāts atkal var būt tāds pats. Grūti izveidot vienotu kolektīvu, ja katrā spēlē komandas kodols pilnīgi atšķirīgs.
Kad tad tā ir bijis, kad atnāk jauns treneris un atrod kādu "nedzirdētu zelta puisēnu" Konsultanti tāpat ieteiks tos pašus, kas līdz šim ir izlasē spēlējuši - resp., personāliju ziņā nekas nemainīsies un vienīgā cerība, ka mainīsies attieksme
, 2021-03-25 15:12, pirms 3 gadiem
Nu, paskatīsimies. Izklausās cerīgi. Beidzot bez "blatņikiem" un intrigām. Gaidām jaunas vēsmas LV basketbola purvā, jo materiāls, ar ko strādāt ir. Tagad lai to visu saliek kopā, balstoties uz savu starptautisko pieredzi un skatījumu. Sagaidu labus rezultātus. Lai veicas!
, 2021-03-25 15:46, pirms 3 gadiem
Man liekas, ka te visi baigi sirgst ar sirgst ar blatņiku teorijām izlases sastāva veidošanā. Es gan neesmu redzējis, ka ārpus izlases sastāva pastiprināti tiktu atstāti labie spēlētāji, to vietā bīdot kaut kādus savējos, mazāk labos. Jā, Štelmaheram bija pamatīga kļūda ar rotāciju, komplektā ar nespēju izveidot sakarīgu uzbrukumu, tas izrādījās noteicošais faktors pēdējā atlasē. Bet kopumā uz izlasi tomēr tiek paņemti visi pieejamie esošie labākie, tie kuri tiem, kuri paši grib, kurus klubi palaiž.
, 2021-03-25 15:48, pirms 3 gadiem
Onka rakstīja: visticamāk - daudz jau, kas būs atkarīgs no tā kādu treneru komandu no vietējiem uztaisīs. šis varētu būt arī viens no klupšanas akmeņiem, ko LBS pieprasīja obligāti - viens ir atnākt ar savu komandu - kur katrs zina ko var un ko darīs otrs. Pavisam kas cits ir ja tev iedod un pasaka , ka jāstrādā ar to un to. Ka tik nepaliek jaunās idejas "karājoties gaisā"..
Tā ir problēma! Trenera palīgiem vajadzēs ne tikai zināšanas un prasmes basketbolā, bet arī situācijai atbilstošas cilvēciskās īpašības! Un tas piemērotu kandidātu loku stipri sašaurina!
, 2021-03-25 15:49, pirms 3 gadiem
Bzh rakstīja: Kad tad tā ir bijis, kad atnāk jauns treneris un atrod kādu "nedzirdētu zelta puisēnu" Konsultanti tāpat ieteiks tos pašus, kas līdz šim ir izlasē spēlējuši - resp., personāliju ziņā nekas nemainīsies un vienīgā cerība, ka mainīsies attieksme
Nu ja, vareti domāt, ka mums tiešām ir baigais kalns to supertalantīgo, augstā līmenī spēlējušo džeku, kurus maitas vietējie treneri spītīgi ignorē)
Pēdējos trenerus iegāza taktika un murgaina rotācija, kļūdas lēmumu pieņemšanā spēles laika, sevišķi atbildīgajos momentos.
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.