Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Muižnieks: "Štelmaheram nebija pārliecības, kam uzticēties spēles izskaņā"

Muižnieks: "Štelmaheram nebija pārliecības, kam uzticēties spēles izskaņā"
Kārlis Muižnieks. Foto: FBU

Izšķirošajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā pret Bulgāriju neizpratni radīja Latvijas basketbola izlases galvenā trenera Roberta Štelmahera spēlētāju rotācija spēles beigās, portālam Sportacentrs.com atzīst kādreizējais valstsvienības stūrmanis Kārlis Muižnieks. Viņš gan akmeni met ar Latvijas Basketbola savienības (LBS) virzienā un tās aktivitātēs pirms izšķirošajām atlases spēlēm.

Latvijas basketbolisti sestdien Rīgā dramatiskā mačā ar 65:66 pārsteidzoši zaudēja Bulgārijas izlasei un tādējādi atvadījās no izredzēm kvalificēties nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīram.

"Vadoties no pieredzes, šādas spēles parasti ir nervozas, un spēlētājiem ir grūtāk parādīt savu labāko sniegumu laukumā. Šādos mačos svarīgi ir raksturs un cīņasspars. Nevaru teikt, ka basketbolisti necīnījās vai neatdeva sevi spēlei, taču izskatījās, ka daudzi no viņiem gribēja kļūt par šī mača varoņiem. Tāds radās iespaids, vērojot notikumus laukumā no malas. Bija daudz nesagatavotu metienu. Domāju, ka treneris viņiem nebija devis šādus norādījumus. Šādās spēlēs uzvar saliedēta komanda, kas pārliecināti virzās pretī mērķim," skaidro Muižnieks, kurš Latvijas izlasi vadīja 2005. un 2007. gada Eiropas čempionātos.

Treneris norāda, ka otrajā puslaikā, nonākot iedzinējos ar lielāku punktu starpību, bulgāri sākuši spēlēt cieši un agresīvi aizsardzībā, kas devis augļus. "Šķita, ka esam šo spēli uztaisījuši, taču pretiniekiem iekrita pāris sarežģīti metieni. Tādos mirkļos mums ir jāspēj saņemties un jākļūst daudz agresīvākiem. Mēs tam īsti nebijām gatavi, gribējām parādīt individuālo meistarību, ne komandas saliedētības spēku. Tam bija arī objektīvi apstākļi, jo, salīdzinot ar bulgāriem, izlase nebija trenējusies kopā tik ilgu laiku. Vienlaikus jāņem vērā, ka mūsu spēlētājiem ir pietiekami liela pieredze, lai iekļautos komandas spēlē. Iespējams, tieši šis arī mums patraucēja – spēlētāji centās uzvarēt individuāli, nevis veidot spēli kā komanda ar pareiziem lēmumiem. Drīzāk: "Es pats aizskriešu, sametīšu un mēs uzvarēsim.""

"Pēc jebkura zaudējuma atbildība jāuzņemas arī trenerim, tas ir pilnīgi normāli. Ja komanda zaudē, treneris ir kaut kur kļūdījies. Neesot kopā ar izlasi, man ir grūti izprast trenera rīcību un lēmumus. Spēles izskaņā radās iespaids, ka zināma nepārliecinātība par to, kurš ir tas sastāvs, ar kuru šodien varam uzvarēt spēli, trenerim tomēr bija. Pirmajā puslaikā izmantojām plašu rotāciju, un tas ir pareizi, jo ir jāpārbauda, kuram spēlētājam ir tā īstā diena. Savukārt otrajā puslaikā uz konkrētiem mērķiem būtu jāiet ar konkrētiem spēlētājiem," uzskata Muižnieks.

Kādreizējais Latvijas izlases galvenais treneris Muižnieks domā, ka sestdienas spēles izšķirošajos brīžos laukumā bija jāatrodas tiem spēlētājiem, kuri potenciāli ir stiprākie un ar līdera dotībām. Viņš vērš uzmanību uz Dairi Bertānu un Jāni Timmu, kurš mača beigas vispār noraudzījās no rezervistu soliņa, lai gan šim basketbolistam ir ievērojama pieredze tieši saspringtās augsta līmeņa cīņās.

"Jā, Dairis un Jānis ieradās īsi pirms mača, kamēr pārējais kolektīvs bija sācis strādāt jau ātrāk. Iespējams, treneris domāja, ka citi spēlētāji ir gatavāki, taču mača galotnē laukumā ir jābūt pieredzei, meistarībai un cīņassparam. Saprotams, nav viegli iekļauties komandā, kas kādu brīdi jau ir trenējusies kopā. Līdz ar Timmas un Bertāna pievienošanos viss praktiski jāsāk no jauna un trenerim ir jāatrod veids, kā viņus ielikt spēles zīmējumā. Kas ir Timma un Bertāns – ir zināms gan treneriem, gan komandai. Viņi ir bijuši kopā ar izlasi un noteikti atvieglo iekļaušanās procesu," pārliecināts ir Muižnieks.

"Atskatoties uz spēli, viss bija kārtībā līdz tiem +13. Kaut gan bija novērojami kāpumi un kritumi, taču kopumā mēs kontrolējām spēli. Katrā spēlē ir jārēķinās, ka būs kritums un ka pretinieks mēģinās lauzt spēles gaitu. Bulgāri lieliski izmantoja šo izdevību. Pretinieks sāka agresīvāk segt, mēs – sasteigt metienus," atzīst speciālists.

Muižnieks gan atzīmē, ka vaina jāuzņemas ne tikai treneriem un spēlētājiem, bet arī LBS vadībai, kas pirms izšķirošajām Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm neesot radījusi to labāko fonu publiskajā telpā.

"Es pats esmu bijis izlases treneris. Domāju, Basketbola savienībai jau vairākus gadus pietrūkst cilvēki, kuri no profesionālā viedokļa spēj saprast, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, strādājot ar izlasi. Konteksts, kas tiek radīts ap izlasi arī ir ļoti svarīgs, lai sasniegtu rezultātu. Uz to kopā iet ne tikai treneri un spēlētāji, bet viss kolektīvs, tai skaitā arī LBS. Ja runājam par treneri, manuprāt, pats svarīgākais ir uzticības kredīts un atbalsts no darba devēja – Latvijas Basketbola savienības puses. Neviens treneris nevar sasniegt augstus rezultātus, ja viņam nav šī uzticības kredīta. Decembrī mani pārsteidza ziņas medijos, ka Basketbola savienība darbam izlasē uzrunājusi Andreju Lēmani," neslēpj Muižnieks.

"Par kādu "pārliecību" pār saviem spēkiem var runāt esošais izlases treneris un vai tas veicina trenera autoritāti, sniedz pārliecību komandai, ka viņš ir īstais, aiz kura iet? Runājot par ģenerālsekretāra koķetēšanu par šo faktu medijos – man tas šķita ārkārtīgi nesaprotami un es nespēju iedomāties, kā jutās treneris. Tev ir jāiet un jāuzvar spēle, bet tu un visi pārējie jau zina, ka tev meklē aizvietotāju," neizpratnē ir Muižnieks. "Ja skatāmies uz tuvākajiem kaimiņiem, no kuriem šad un tad mēģinām mācīties, Lietuvā kaut kas šāds, kad pirms izšķirošajiem mačiem izlases trenerim ir atrasts iespējamais aizvietotājs, nav iedomājams."

Viņš arī piebilst, ka pirms Bulgārijas spēles radītais video rullītis neesot bijis korekts solis. "Mārketingam un PR stratēģijai jākalpo LBS mērķiem. Kam tieši kalpoja pirms spēles publicētais video? Tas bija pārsteidzīgs solis un pilnīgi nevietā. Iespējams, ka tas atstāja iespaidu uz komandas motivāciju, radot papildus spiedienu uz izlasi."


, 2021-02-22 19:39, pirms 3 gadiem
Davaj, Muizniek. Nac atpakal un saved visu kartiba!!! Es par tevi!
, 2021-02-22 19:45, pirms 3 gadiem
Kam tieši kalpoja pirms spēles publicētais video? Tas bija pārsteidzīgs solis un pilnīgi nevietā. Iespējams, ka tas atstāja iespaidu uz komandas motivāciju, radot papildus spiedienu uz izlasi."

Kārli, ja profesionālam spēlētājam kurš algā saņem desmitiem tūkstošus (dažs pat simtus tūkstošus) rada spiedienu kkāds video rullītis tad lai nebūtu spiediens pirms mača jāizstaigā uz tualeti.

Un kas bija šajā video rullītī? Tas ka jāuzvar ar +6? Vai tad to neviens jau pirms tam nezināja ka tas pēkšņi radīja TĀDU spiedienu??
, 2021-02-22 19:50, pirms 3 gadiem
Kārlēns tāds baigi gudrs grib izlikties, bet pats Kārlēns jau ar kā izlases treneris lažas laidis vienu pēc otras, vienā EČ, šķiet tas bija 2007 gadā kad grupu turnīra pirmajā mačā izlase uzvar Horvātiju - tiešām skaisti spēlējot un izšķirošajā mačā par tikšanu ārā no grupas pakāsa.... Portugālei un ne jau tur sīvi vai kā, bet stabili pakāsa!
, 2021-02-22 19:54, pirms 3 gadiem
Dinamietis777 rakstīja: Davaj, Muizniek. Nac atpakal un saved visu kartiba!!! Es par tevi!
Jau beidzis nopietnas trenēšanas karjeru.
, 2021-02-22 19:59, pirms 3 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Jau beidzis nopietnas trenēšanas karjeru.
Vins tak vel nesen Ukraina atkal trenēja, bet nu jā - Muiznieku, Veco, Bagiju, Štelmi - pa gabalu no izlases!
, 2021-02-22 20:02, pirms 3 gadiem
Cik lielam idiotam jābūt, lai vainotu video?
, 2021-02-22 20:06, pirms 3 gadiem
Nē, nu man visvairāk fascinēt, ka visi tagad atraduši vainīgo neveiksmēs - VIDEO RULLĪTI. Kur tādu bulšitu var teikt? Futbolā arī visiem vainīgs 11 vilku mārketings, nevis nespējnieki spēlētāji, nespējnieki treneri, nespējnieki LFF vai nespējnieki visa Latvijas futbola vide. Tāds rullītis bijis nebijis lielākajai daļai...
, 2021-02-22 20:06, pirms 3 gadiem
Viņš gan akmeni met ar Latvijas Basketbola savienības

Wtf, kas tas par teikumu ? Ar ko viņš met akmeni ? Pipec, PSRS kkāds
, 2021-02-22 20:08, pirms 3 gadiem
sandis444444 rakstīja: Vins tak vel nesen Ukraina atkal trenēja, bet nu jā - Muiznieku, Veco, Bagiju, Štelmi - pa gabalu no izlases!
Nunu, Bagijs vismaz bija EČ..
, 2021-02-22 20:14, pirms 3 gadiem
D-Mob rakstīja: Nunu, Bagijs vismaz bija EČ..
Un ar visu laiku labāko basketbola izlasi (tāda izlase Latvijai nebūs vēl 50 gadus) Bagijs izcīna 5 vietu.............. superkouč!!
, 2021-02-22 20:31, pirms 3 gadiem
sandis444444 rakstīja: Un ar visu laiku labāko basketbola izlasi (tāda izlase Latvijai nebūs vēl 50 gadus) Bagijs izcīna 5 vietu.............. superkouč!!
Labi, labi, nebur te drāmu, Muižnieks vismaz šobrīd no LV treneriem ir, kas varētu vadīt izlasi, visiem skaidrs, ka Bagijs atpakaļ, vismaz pagaidām, nenāks. Piekrītu, ka Bagijs nolaida luni, bet tas zaudējums Slovēnijai noteikti nebija viņa vaina, Lukas trejacis pret vairogu bija vaina, slovēņiem tajā čempī neviens tik sīvi nespēlēja pretī, kā mūsējie.
, 2021-02-22 20:34, pirms 3 gadiem
Tipa 5.vieta ir kkas tāds, ko mūsu izlase ikdienā izcīna?
, 2021-02-22 21:05, pirms 3 gadiem
sandis444444 rakstīja: Un ar visu laiku labāko basketbola izlasi (tāda izlase Latvijai nebūs vēl 50 gadus) Bagijs izcīna 5 vietu.............. superkouč!!
Pakāsām 1 svarīgu spēli tikai - pret nākamajiem čempioniem, kur Dončičs uzspīdēja
, 2021-02-22 21:11, pirms 3 gadiem
Interesanti vai Štelmahers jau ir uzrakstījis atlūgumu?
Negribu vainot visā viņu,bet par saviem lēmumiem ar spēlētāju izvēli uz izšķirošo spēli ir jāatbild.
Jautājums kādam zinošākam-kur ir palikuši jaunie perimetra spēlētāji Latvijai???
Ja kādreiz bija problēmas ar garo galu,tad tagad tādu kvalitatīvu petimetra "šūteru" pamaz.Viens Strēlnieks PG pozīcijā nāk prātā..Pēc tam pēc manām domām ir liela plaisa...SG Bertāns strauji gājis lejā...Man pat šķiet,ka par ātru...
Redzētie "mazie" spēlētāji vispār rada daudz jautājumu.
Lomažs.Kad redzēju ,ka izlasē spēlēs viņš bija doma,ka būs vilcējs ,jo kā nekā spēlēja labā klubā.Ja nemaldos Eirolīgas..Bet realitāte mani šokēja-neredzēju ne ko vauu uzbrukumā,ne aizsardzību.
Šķēle nekāds manā skatījumā.Žagars var redzēt ,ka ir bez prakses.Par Vītolu un Zoriku domāju,ka kā par izlases stūrakmeņiem nav jēgas domāt.Ka tik nenaturalizējam kādu melnādaino basketbolistu..
, 2021-02-22 21:44, pirms 3 gadiem
Kaža, nāc atpakaļ!!! Paņem vēl Gunču. Kopā tiksiet pie uzvarām🙏👍🏀
, 2021-02-22 21:48, pirms 3 gadiem
Cerbers24 rakstīja: Interesanti vai Štelmahers jau ir uzrakstījis atlūgumu?
Negribu vainot visā viņu,bet par saviem lēmumiem ar spēlētāju izvēli uz izšķirošo spēli ir jāatbild.
Jautājums kādam zinošākam-kur ir palikuši jaunie perimetra spēlētāji Latvijai???
Ja kādreiz bija problēmas ar garo galu,tad tagad tādu kvalitatīvu petimetra "šūteru" pamaz.Viens Strēlnieks PG pozīcijā nāk prātā..Pēc tam pēc manām domām ir liela plaisa...SG Bertāns strauji gājis lejā...Man pat šķiet,ka par ātru...
Redzētie "mazie" spēlētāji vispār rada daudz jautājumu.
Lomažs.Kad redzēju ,ka izlasē spēlēs viņš bija doma,ka būs vilcējs ,jo kā nekā spēlēja labā klubā.Ja nemaldos Eirolīgas..Bet realitāte mani šokēja-neredzēju ne ko vauu uzbrukumā,ne aizsardzību.
Šķēle nekāds manā skatījumā.Žagars var redzēt ,ka ir bez prakses.Par Vītolu un Zoriku domāju,ka kā par izlases stūrakmeņiem nav jēgas domāt.Ka tik nenaturalizējam kādu melnādaino basketbolistu..
Zoriks visticamāk būs Eirolīgā pēc pāris sezonām....Tiešām nav jēgas domāt?
, 2021-02-22 22:29, pirms 3 gadiem
Gailītis un Bagijs vienīgie treneri, kuri varētu atbilst izlases līmenim no latviešiem. Muižnieks iespējams visu laiku pārvērtētākais treneris, spīdēja Ventspilī pateicoties priekš LV mērogiem super budžetam treknajos gados.
, 2021-02-22 22:37, pirms 3 gadiem
Cerbers24 rakstīja: Jautājums kādam zinošākam-kur ir palikuši jaunie perimetra spēlētāji Latvijai???
Spēlētāji spēlē labi savos klubos, izņemot tos, kam trūkst prakse kā Lomažs, Žagars. Pie tādas sastāva raustīšanas un spēles zīmējuma kā Štelmahera vadībā īsti nevar vērtēt par viņu potenciālu
, 2021-02-23 05:22, pirms 3 gadiem
Tas jautājums jau ir par to, kā tad Lomažs un kaut vai tas pats Bertāns spēlēja tajos Eirolīgas klubos...? Nu mazākais, ko treneriem vajadzēja apskatīties un zināt pirms spēles, kāds ir spēlētāju reālais sniegums aktuālās sezonas laikā. Lomažam ASVEL bija 9 minūtes spēles laika un 3 punkti spēlē. Latvijas izlasē pret bulgāriem - 30 minūtes. Par sniegumu vispār nerunāsim. Aizsardzībā mēģināja segt Bulgārijas līderi, redzējām, kas no tā sanāca. Labi, piekrītu, Dairis ir pieredzējis spēlētājs. Bet, vai arī viņš, liekot roku uz sirds, var šo savu sezonu nosaukt par veiksmīgu? Manuprāt, atbildi var ļoti labi atrast Eirolīgas turnīra tabulā! Ko bija gaidīt? Nu piedodiet, bet tā vienkārši ir.
, 2021-02-23 07:03, pirms 3 gadiem
VĒJONI, ATKĀPIES! LBS JĀRĪKO JAUNAS VĒLĒŠANAS
, 2021-02-23 09:01, pirms 3 gadiem
bet par video rullīti...
gribēja atriebties par dāmu Grieķijas - Bulgārijas maču...

beigās no abiem dabūja pērienu...
tā ir, ka sprēgā... bieži dabū pa bixēm...
, 2021-02-23 10:32, pirms 3 gadiem
jocker rakstīja: Pakāsām 1 svarīgu spēli tikai - pret nākamajiem čempioniem, kur Dončičs uzspīdēja
Ko var stāstīt murgainas leģendas par 5.vietu. Tā bija vēl smagāka neveiksme nekā ši , ar maksimāli labāko sastāvu, Porziņģi , kad bija jāņem medaļas, varbūt pat zelta netika pat pusfinālā , dalīta 5-8. vieta.
Un knapi no Rīgas grupas vispār tika arā, zaudēja Ukrainai, Lietuvai, ar mokām pēc smagiem mīnusiem uzvarēja igauņus!
Protams, tagad atkal kārtējā izgāšanās, bet ne vienīgā. Te bija viens labs raksts, kur uzskaitītas visas Latvijas neveiksmes, visas svarīgās spēles vienmēr pagrūstas!
, 2021-02-23 11:19, pirms 3 gadiem
Pareizi Kārlis saka, tikai pašam arī ir bijušas līdzīgas spēles ar izlasi. Taisnība vien ir ka mūsu spēlētāju līmenis strauji apsteidz treneru līmeni.
, 2021-02-23 13:10, pirms 3 gadiem
D-Mob rakstīja: Viņš gan akmeni met ar Latvijas Basketbola savienības

Wtf, kas tas par teikumu ? Ar ko viņš met akmeni ? Pipec, PSRS kkāds
Tev viss labi?
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.